un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iași, Bacău, Deva și Brașov vor avea Superchargere Tesla

10 Apr 2024  ·

AUTO  ·

13 comentarii

Nu m-am mai uitat de mult pe harta Superchargerelor Tesla, așa că am avut o surpriză plăcută recent. Iași, Bacău și Deva au câștigat la vot în Q4 2023 și cândva se va construi câte un Supercharger acolo. Probabil vor fi deschise și altor mărci de automobile.

Despre Brașov știam deja, a câștigat în Q3 2023. Dacă se mobilizează lumea la fel și în continuare, probabil și alte orașe vor câștiga în competiția respectivă, speranța mea fiind unul la Brăila sau Galați. Nu-i doar că merg eu pe acolo, pot încărca direct la socri în curte, dar ar fi un punct bun pe culoarul dintre Iași și Constanța.

Harta României arată în prezent așa. Mai sunt 1-2 ani până se deschid stațiile noi, dar totuși lucrurile s-au mișcat repede. Era luna mai 2021 când vizitam primul Supercharger deschis în România, cel din Promenada. Cu peste 3000 de mașini Tesla vândute în 2023 în România, poate se vor mișca și mai repede.

Nu de alta, dar Europa arată ca mai jos și decalajul este clar.

 

Eu am încărcat în București aproape mereu în noul Supercharger din Mega Mall. Este mai aproape, mai accesibil ca zonă și inclusiv accesul acolo este foarte simplu, că din stradă urci direct la ultimul nivel al parcării de lângă mall, unde se află stațiile de încărcare. De acolo oricum intri direct la food court, poate pentru o salată la Mesopotamia.

Acolo sunt 14 stații de încărcare, dacă țin bine minte, și de obicei disponibile. Sunt deschise și altor branduri auto, acolo am văzut noul Lotus Eletre, de exemplu.

Mi se pare fascinant însă că în Florida se va deschide o stație Supercharger de 200 de posturi de încărcare! 8 dintre ele au și spațiu pentru o remorcă, în caz că remorchezi ceva cu mașina când oprești acolo.

160 dintre aceste posturi vor folosi noul sistem PSU: Prefabricated Supercharger Unit, adică 4 încărcătoare deja înfipte într-o bucată cablată de beton, care se pune pe poziție în parcarea respectivă. Fascinant mod de lucru.

Oricum, 200 de posturi într-un singur loc. Mă întreb ce alimentare electrică au acolo și de unde.

    13 comentarii

  1. Luand in calcul ca nu poti incarca acasa ai calculat timpul pierdut cu incarcarile ? Sau mereu ai treaba prin mall sau prin zone cu incarcatoare?

      (Citează)

  2. Excelent, gata, imi iau Tesla

      (Citează)

  3. Mereu m-am intrebat, ce dracu fac cand las masina la incarcat? Cheltui bani in mall banuiesc ca altceva nu vad sa fac, ca doar nu astept ca prostul in masina pana mi se incarca.

      (Citează)

    • Intre 10% si 80% incarca destul de repede. E un timp in care poti sa stai in masina ca prostul sa te gandesti la ce vrei tu. Eu mi-am dat seama ca sunt prost ca nu am mai des timp sa ma gandesc ca prostul si iti zic sincer ca nu glumesc.

        (Citează)

    • Am vazut oameni cu laptopurile in brate care lucrau in timp ce masina se incarca, se uitau la filme, poti face diverse lucruri. Dar majoritatea le poti face mai comod de acasa.

        (Citează)

    • @Mihai, cei care isi cumpara masini electrice in general sunt oameni carora le place sa se plimbe prin mall-uri. Asa ca timpul de asteptare nu ar fi neaparat o problema: mananca ceva, beau o cafea, isi cumpara ceva de imbracat, etc.

      Problemele cred ca apar atunci cand vrei sa pleci din localitate, pentru ca trebuie sa planifici totul din timp. Si, mai mult, inclusiv la planificarea traseului trebuie sa ti cont de statiile de incarcare de pe drum.

        (Citează)

    • „cei care isi cumpara masini electrice in general sunt oameni carora le place sa se plimbe prin mall-uri.”

      Am mai găsit o scuză foarte bună pentru a nu-mi lua mașină electrică.

        (Citează)

    • @Peredhil, nu este obligatoriu sa mergi in Mall, poti sa o incarci si acasa.

        (Citează)

    • in 95% din timp incarc acasa. La Superchargere doar in tranzit si de obicei incarca mai repede decat vreau eu sa stau in zona, de exemplu sa mananc sau sa merg la toaleta. O familie de 4 nu termina de obicei chiar si doar mersul la toaleta mai repede decat cele 15-17 minute necesare sa incarce pentru 300 km.

        (Citează)

  4. Sper ca la Iași să nu îl facă la Palas unde deja sunt o grămadă de stații de încărcare. Poate la ERA unde extind mall’ul ar fi un loc mai protrivit…

      (Citează)

  5. La Galati nu prea are rost pentru ca primaria are monopol cu foarte multe statii (inclusiv rapide) la 1 leu/kw.
    Si eu am sotia de pe acolo si tot timpul cand am fost am prins liber. Intr-un fel e enervant ca alea slow sunt prea slow si alea rapide prea rapide.
    Ultima oara, acum 2 saptamani am mers pe faleza cat timp se incarca, dar am fi stat mai mult decat 1h cat a durat 21% -> 90%. Eh, first world problems..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus