un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un alt termen modern despre muncă: Bare Minimum Monday

21 Feb 2024  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

V-a plăcut termenul de coffee badging? Uitați altul: Bare Minimum Monday.

După cum intuiți, se referă la a nu te speti cu munca în zilele de luni. Începi săptămâna ușor, mai amâni din treburile de luni pe marți, stai mai mult la cafea dimineața, îți alegi task-uri ușoare etc.

În București, cel puțin, munca deja s-a împărțit în wfh și wfm. O văd cel mai ușor în trafic, dimineața când o duc pe Alice la grădiniță. Marți, miercuri și joi este bulevardul plin de mașini, bară la bară de la un capăt la altul. Luni și vineri este complet gol, poate 10-20% din traficul celorlalte zile.

Personal, însă, n-am fost niciodată adeptul unui principiu de genul Bare Minimum Monday. Sunt de acord că trebuie să existe un ramp-up la început de săptămână. Poate că în acea zi stai mai mult de vorbă cu colegii dimineața, mai schimbi o vorbă despre weekendul fiecăruia și ce bârfe s-au mai adunat.

Apoi, însă, mie mi-a plăcut mereu să încep săptămâna în forță. Eu sunt genul care reduce turația pe finalul săptămâni. Nu zic că încep în forță și de acolo doar reduc turația. Funcționez, mai degrabă după o distribuție normală (curba lui Gauss, adică), adică marți, miercuri și joi sunt cel mai în formă, iar vineri prefer să o iau mai încet. Dar să stau la ralanti lunea? Nope!

 

Nu că este neașteptat că “distribuție normală” înseamnă de fapt o curbă ca un clopot, curba lui Gauss? Și că o distribuție cu toate valorile egale (sau diferite, dar negrupate) se numește, de fapt, distribuție uniformă? Zice multe despre ce-i normal, nu?

    11 comentarii

  1. Adica se taie frunze la catei luni, in stil corporatist. Vineri e Short Friday. Marti-joi, pauze si cafelute cat cuprinde. Sa tot muncesti asa!

      (Citează)

    • Banuiesc ca tu bagi macar 8 ore la foc continuu, zilnic. Unele joburi nu sunt despre cat faci pe zi neaparat, ci si despre cum faci. Si eu pot sa frec menta la birou cate doua ore, pe urma ma mobilizez si rezolv in alte doua o gramada de chestii, care poate altuia i-ar lua o zi intreaga. Fiecare are ritmul lui in care da randament maxim.

        (Citează)

    • care 8… baga minim 30… asa se face la civilizatie la ea ba’ paesanilor 😩

        (Citează)

    • @Deea, daca lucrurile sunt asa cum spui tu, atunci exista doar doua variante:
      1. Directorii de corporatii sunt foarte prosti si accepta sa plateasca oameni care nu prea fac nimic.
      Dar aici nu stiu cum de isi mai permite corporatia sa te plateasca daca nimeni nu lucreaza nimic.
      2. Angajatii din corporatii sunt extrem de eficienti si reusesc sa produca suficient de mult in 2-3 ore incat sa-si acopere salariile, salariile managerilor si ale directorilor, taxele la stat, cheltuielile administrative, etc.
      Si in acelasi timp sa aduca un profit foarte mare pentru actionari.

      De curiozitate: in lumea civilizata din Vest cum se lucreaza?

        (Citează)

  2. Pare ceva implementat de mult în instituțiile statului.

      (Citează)

  3. Radu nu stiu cine a perpetuat ideea asta dar e pacat sa o preiei ca pe o “tendinta”. Eu lucrez la o corporatie si nu se aplica deloc acest tipar. S-au facut disponbilizari peste tot si suntem mai putini cu munca mai multa. Poate doar programatorii in unele cazuri sa aiba flexibilitatea de a-si impinge munca spre mijlocul saptamanii insa la noi e foc continuu cu ceva reducere vineri. Short Friday si alte aberatii preluate de postacul sef Deea sunt neconforme cu realitatea. Variatiile din trafic au o alta explicatie clara si confirmata. Angajatorii impun 2 sau 3 zile si majoritatea opteaza pentru marti miercuri joi. La noi de exemplu pentru a contracara aceasta tendinta am fost chemati la birou minimum 3 zile iar una dintre aceste zile este ori o vineri ori o luni. Ceea ce reduce tot mai mult flexibilitatea. Explicatia a fost delicioasa “this way we make better use of our real estate”.

      (Citează)

    • Confirm și eu. Cu toată lumea cu care vorbesc e pe direcția că sunt tot aceiași sau mai puțini și cu muncă mai multă.

        (Citează)

    • Nu stiu cum este in alte companii, dar la mine la munca stiu sigur ca solicitarile facute Luni dimineata au cele mai multe sanse de a fi luate in seama si rezolvate.

        (Citează)

  4. Eu muncesc asa de cand ma stiu. Dar e bare minimum week all the way.

      (Citează)

  5. Nu, la mine mereu lunea a fost mai incarcata, ce-i drept vineri poarte un pic mai relaxat.

      (Citează)

  6. Eu luni n-am timp nici sa respir!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus