un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un termen amuzant: coffee badging, când ești obligat să mergi la birou, dar nu prea muncești de acolo

5 Feb 2024  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Apropo de muncă, am auzit un termen care descrie ceea ce fac mulți angajați siliți de șefi să revină la birou, deși munceau mai bine de acasă: coffee badging.

Coffee badging este când te duci la birou, dai cu badge-ul și apoi nu prea muncești nimic de acolo. Stai la cafea, vorbești cu lumea, iei un prânz de 2 ore, te vezi cu prietena ta care locuiește în zonă, totul pentru că în acea zi ai și o întâlnire de 30 de minute sau pur și simplu pentru că a devenit obligatoriu să mergi 1-2-3 zile la birou.

Puncte bonus dacă cele de mai sus se desfășoară și într-un interval de genul 10-16.

Apoi pleci acasă. Și munca serioasă o faci de acasă. Acolo te poți concentra, acolo ai call-uri pe fusuri orare de la străini care muncesc când la noi este deja după-amiază sau seară, acolo ești productiv, acolo este cockpit-ul tău. La muncă este un soi de lounge.

Cineva în marea companie a decis că trebuie ca angajații să vină la birou niște zile pe săptămână, așa că se face coffee badging. Sau, cum se traduce la noi, oamenii o freacă degeaba pe la birou, pentru că trebuie.

Fenomenul acesta l-am văzut cu ochii mei de mai multe ori. Am fost într-o zi la o clinică aflată lângă niște clădiri de birouri. Afară erau cam 150 de oameni la țigară sau cafea, că era vreme bună. Înainte de pandemie găseai maxim 20 acolo. Am stat vreo oră în clinică, iar la ieșire tot 150 de oameni am găsit afară. Mi s-au părut aceiași. Știind cum lucrează companiile din acele clădiri, bănuiala mea este că erau mai mulți afară decât în birou.

Am mai întrebat și în jur. Mulți dintre prietenii mei corporatiști recunosc deschis că se duc de pomană la birou pentru că nu pot lucra bine de acolo. Se duc pentru că trebuie, pentru că cineva din altă țară a decis că așa se face de acum, așa se clădește o cultură în companie și simți că aparții unei echipe. Ceea ce este adevărat, dar cu mențiunea importantă că o cultură de acest tip, sentimentul apartenenței la o echipă și al muncii către un obiectiv important, nu se poate construi cu forța.

    26 comentarii

  1. Săracii de ei, ar fi o tragedie să se ducă la serviciu și să muncească. Să sperăm că au fost buni negociatori și sunt recompensați pe măsură pentru acest stres suplimentar.

      (Citează)

    • chiar ca. sau nwradu, fiind cu burnout, o lasa mai usor cu munca. sunt curios cati isi permit sa o lase mai usor cu munca pt ca simt ca au burnout

        (Citează)

    • Tu câte h pe zi muncești @Gabriel? Nu ma refer la de-ale casei ci efectiv pentru job.

        (Citează)

  2. Asa e și la început de an școlar, până se obișnuiesc copiii după vacanță, se urnesc mai greu din loc, le vine mai mult sa se joace, dar ușor ușor se termină banii de țigări și cafea, se satură de povești și se apucă de lucru..
    Stai liniștit, și înainte de pandemie lucrau tot la fel de mult și cu chef 🤣

      (Citează)

  3. Prima parte, cea de dinainte de “munca serioasă [pe care] o faci acasă”, seamănă cu un job la primărie.

      (Citează)

  4. Ceva imi spune ca cei care fac asta la birou faceau asta si acasa.
    Nu ca ar fi ceva gresit, cum spuneau si inaintasii nostri, munca e pentru tractoare.

      (Citează)

  5. Da, din experientele mele cu unii corporatistii ai capitalei, pot sa confirm: multi nu stiu cat de bine le merge. Abia cand unul a facut figuri si incepuse sa se creada prea bun pt Romania, plecand de la companie in afara, a vazut ce inseamna un salariu cu doua mii de euro mai mare, intr-o tara din vest unde te rup chiria si alte cheltuieli, s-a intors in tara si are aproape un an de cand incearca sa se reangajeze la aceeasi firma. Abia si-a gasit ceva la o amarata de firma de asigurari cu 5000 lei pe luna. Ii vine sa-si dea cu tesla in oo ca a fost atat de stupid :)

      (Citează)

    • Asta si-a luat un sut in oo de la realitate. Anyway, daca e cazul sa avem discutii legate de mersul a birou sau nu si ca alea alea, ceva imi spune ca aveti prea mult timp liber.

        (Citează)

  6. Ca sa citez nevasta, corporatista, apropo de mersul o zi la berou: “e mijto ca mai port si eu fustele si sacourile, plus ca e altceva sa stai la barfa face to face”. Exista si o parte negativa totusi, cele 2 ore juma pierdute pe drum.
    Dupa ziua de birou, vine acas cu ochii cat cepele de la cata cafea baga, ca i am si zis….ba da voi munciti ceva acolo sau doar beti cafea si trageti din pipă? A raspuns printr-un chițăit….hihi.

      (Citează)

  7. Elegant numărul de comentarii ce dau în corporatiștii răi și preaslăvesc indirect calitățile muncii de la birou. Bine, n-am găsit încă argumentele obișnuite cu „spirit de echipă” și „productivitate” atât de des ca de obicei, mai mult ceva de genul „așa le trebuie, triștii și putorile naibii”, dar e timp.

    Eu mi-am exprimat deja în repetate rânduri opiniile în privința vătafilor de circumstanță, cu regrete că s-au născut în secolul greșit, care au impresia că fără înțeleapta lor coordonare în persoană și inutilele lor ședințe se oprește mișcarea de rotație a Pământului. Așa că urmăresc cu atenție și inexistentă îngrijorare evoluția discuției.

      (Citează)

  8. PartidulSpecialiiRomânia

    05/02/2024 la 9:17 AM

    Call-uri = 8 caractere
    Apeluri = 7 caractere

      (Citează)

  9. Asa era si inainte de pandemie, oricum articolul descrie genul de oameni dezorganizati, tineri care isi permit sa piarda 8 ore la birou si 2 pe drum, ca apoi sa munceasca de acasa. Oamenii normali nu isi permit asta. Cat despre “nu pot lucra bine de acolo.”, asta e o gluma

      (Citează)

    • Let me guess, oamenii normali sunt plini de responsabilitati, lucreaza pe multe planuri deodata, sunt multilateral dezvoltati. Nu se mai pierde timpul ca pe vremuri in ziua de azi, acum avem doua joburi full time si in timpul liber lucram la propria afacere. Iar dupa aia ne ocupam si de familie, ca trebuie gasit totusi un echilibru. Aham.

        (Citează)

    • Andrei, oamenii normali au fie familie, copii, d-astea…. fie cum zici tu cu 7 joburi. Comentariul meu era in ideea ca oricum ar fi unui om normal nu i se pare fezabil sa piarda 8 ore pe zi “la birou” (facand ce descrie radu), ca apoi sa vina acasa sa bage 3-4 ore de munca sa compenseze ca nu a facut nimic la birou. Indiferent ce ocupatii extra ai, sa pierzi 8 ore la cafele si tigari e dovada de prostie.

        (Citează)

  10. Iar o sa imi iai hate, dar eu sunt pro sa mergem cu forta 2-3 zile pe saptamana la birou. E mult mai easy comunicarea face to face, intelegi mai bine ce vrea sa transmita interlocutorul si prin limbajul non verbal si toata lumea e mai relaxata.

    Legat de concentrare, e adevarat ca acasa esti mai productiv, ca e mai easy sa te izolezi – asta daca nu ai plozi si 5 caini si nici nu mai pierzi timpul pe drum. Dar statul prea mult in casa ne salbaticeste daca nu avem o viata sociala pe langa, si cum sunt multi oameni fara familii/viata sociala extra, e bine sa ii mai scoti din casa… te intelegi altfel cu ei

      (Citează)

    • “Cu forta”
      De ce vrei sa obligi toata lumea sa faca ceva ce iti place tie ?

      “E mult mai easy comunicarea face to face” -> daca comunici in halul in care scrii, e o pweula.

      “intelegi mai bine ce vrea sa transmita interlocutorul si prin limbajul non verbal” -> ca isi da ochii peste cap sau ce ?

      “si toata lumea e mai relaxata.” -> Lol. Clar lumea e mai relaxata cand isi pierde 1 ora in trafic injurand non stop.

      “Dar statul prea mult in casa ne salbaticeste daca nu avem o viata sociala pe langa, si cum sunt multi oameni fara familii/viata sociala extra, e bine sa ii mai scoti din casa… te intelegi altfel cu ei” -> in mod evident statul la biroul te tampeste si emani analize ca mai sus. Viata mea sociala e cu prietenii si familia, nu cu colegii tembeli de la munca, gen Marius.

        (Citează)

    • “De ce vrei sa obligi toata lumea sa faca ceva ce iti place tie ?” Nu stiu in ce masura a zis ca asta ii place lui, ci ca asta e util.

      Cata vreme este pe CIM esti obligat (uuu, ce cuvant dur, sa nu cumva sa inceapa snowflakes sa planga) sa faci ce iti scrie in contract (unde cel mai porbabil scrie ce vrea compania, nu ce vrei tu). Nu iti convine treci pe pfa/srl sau negociaza-ti contract special.

        (Citează)

    • Sunt pe cim, sunt trecut ca remote de la inceputul pandemiei ca si restul din departament (mergem si la birou cand avem chef, de genul duc copilul la ski si ma opresc la birou ca e mai aproape sa il iau plecand de acolo in loc sa ma duc acasa) si compania incearca sa ne faca de vreo 8 luni sa semnam program de lucru hibrid, cu prezenta la birou ca se simta mai bine niste sefuleti de proiect inutili pe care ii ignoram cu brio si noi si cei cu cap pe umeri de la centru. Incercari cu 0 rezultate si cu 0 sanse de succes.

        (Citează)

  11. Had me in the first half… Adica OK, o freci 8 ore la birou (plus drumul), dar apoi mergi acasa si lucrezi?? In loc sa petreci timp cu familia, prietenii sau consola de jocuri? Unde e smecheria in asta? Mi se pare beyond stupid.

      (Citează)

  12. Vaaai, n-am mai ras ataaat la un articol si mai ales la comentarii de muuult timp :))

    Dupa aproape 3 ani de lucrat de acasa in pandemie, in care ma salbaticisem si mai mult decat era cazul, pe langa faptul ca luasem niste proportii substantiale, munca la birou nu mi se pare ceva asa de ingrozitor.

    Exista totusi o constanta, indiferent de mediul sau formatul de lucru, sedintele inutile, acestea sunt un adevar universal mai inevitabil decat Thanos.

    Daar daca vrei sa vezi ochii frumosi ai colegei din biroul de vis a vis sau sa ai motiv sa mergi cu bicicleta, trebuie sa accepti si lucratul de la birou.

      (Citează)

  13. @Gaelex eu invers, la birou incepusem sa pun mine, ca nu ma mai miscam, tot cu fundul in scaun. Acasa ma sui pe airbike de 2-3 ori pe zi, cand termin munca am chef de iesit afara la plimbare, nu sa vin acasa sa ma trantesc in pat sictirit, in pauza de masa ma duc sa iau copilul de la scoala pe jos, gatesc, masa de dimineata e una decenta nu 2 gogosi si un hell samd.
    Nu am nici cea mai vaga intentie sa mai lucrez vreodata la sediu, permanant sau hibrid.

      (Citează)

  14. Of ba, ne-au prins si s-au gandit sa ne dea si o denumire acuma :(.

    In alta ordine de idei, ambele variante sunt bune daca stii sa le echilibrezi cum trebuie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus