un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Steam a vândut jocuri de 9 miliarde de dolari (și top 10 din 2023 ca vânzări)

9 Feb 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

M-am întrebat uneori câte jocuri vinde de fapt Steam și acum am aflat. Am găsit chiar statistici super-detaliate despre asta, pe VG Insights, care face un analytics foarte adânc pe Steam. De exemplu, tot pe acolo poți vedea că Baldur’s Gate 3 a vândut 279.000 de exemplare în săptămâna trecută, iar Starfield un pic peste 100.000.

Raportul este acesta. Din el am aflat că Steam a vândut de 9 miliarde de dolari anul trecut, un total de 580 de milioane de jocuri. Mi se par cifre imense. Știam că industria jocurilor este cea mai mare din categoria “entertainment”, depășind-o pe cea a filmelor, dar acum conștientizez și un ordin de mărime.

Interesant este și cum au evoluat vânzările. Pandemia a reprezentat un salt imens pentru vânzările de jocuri, +60% în 2020, iar cifra de acum, 9 miliarde de dolari, este de două ori mai mare decât vânzările din 2019. Steam și-a dublat business-ul în 4 ani.

Mai jos sunt top 10 jocuri lansate în 2023 întâi ca număr de exemplare vândute și apoi ca venituri generate. Topurile diferă un pic deoarece prețul unor jocuri s-a redus mai repede decât al altora și deci, pentru același număr de unități vândute, nu înseamnă că au avut și același venit.

Un mare felicitări celor de la Larian Studios, producătorii Baldur’s Gate 3. Știu că Baldur’s Gate a fost mereu o serie emblematică, dar au trecut vreo 20 de ani de la ultima lansare și acum ea se adresa unei noi generații de gameri, deci a fost un pariu.

Și totuși, Larian a demonstrat cu succes că poți vinde milioane de jocuri, că poți avea venituri foarte mari (657 milioane de dolari până acum) și că poți câștiga o mulțime de premii (inclusiv Game of the Year) cu un joc… normal. Baldur’s Gate 3 nu are microtranzacții, nu are abonament, nu este pay-to-win. Este un joc clasic, unde plătești o dată și te joci cât vrei tu povestea lui. Nu-i deloc rău pentru un studio mic în lumea jocurilor.

Mă bucur să văd Armored Core 6 în top, chiar este un joc bine făcut de la creatorii Elden Ring. Starfield este prezent peste așteptările mele. L-am jucat un pic și este… ok. Personajele sunt fade și parcă nu te fac să te implici în povestea lor așa cum se întâmplă în alte RPG-uri, iar AI-ul mai trebuia lucrat, dar altfel jocul este bun și are o mulțime de quest-uri secundare și planete de explorat. Mulți ziceau că s-a “vândut” doar pentru că a fost inclus gratuit încă de la început în abonamentul Games Pass al Microsoft, dar uite că de fapt s-a vândut bine și în Steam.

Sunt și mai uimit să văd Cities Skylines 2 în top 10 ca venituri din jocuri lansate în 2023. Jocul s-a lansat pe final de an și pur și simplu nu credeam că un city builder poate genera venituri de Top 10, ci mai degrabă că excelează doar în nișa sa.

Iată și veniturile fiecăruia:

Acum statisticile care dau o veste tristă altor dezvoltatori mai mici.

  • Din 14.000 de jocuri lansate în 2023, doar 700 au avut venituri de peste 100.000 de dolari.
  • Din toate jocurile din platformă, 930 au avut venituri de peste 1 milion de dolari, 157 dintre ele au avut venituri de peste 10 milioane de dolari și 20 dintre ele de peste 50 de milioane de dolari.
  • De fapt, jocurile din top 10 cele mai vândute dintre cele lansate în 2023 au reprezentat cumulat 61% din vânzările Steam dintre cele lansate în 2023,  cea mai mare pondere de până acum a primelor 10 jocuri dintr-un an. Primele 100 de jocuri au reprezentat 91% din venituri, în timp ce restul de 13.871 de jocuri au reprezentat 9%. Mi se pare o veste proastă pentru dezvoltatorii mici.

BTW, dacă adunăm sumele din Top 10 de mai sus, ies 1,846 miliarde de dolari. Dacă suma aceasta este de 61% din totalul jocurilor lansate în 2023, înseamnă că jocurile lansate în 2023 au reprezentat 3 miliarde de dolari din veniturile Steam, iar restul de 6 miliarde de dolari sunt jocuri mai vechi. Interesantă și această pondere de 1:2 între anul actual și cei din urmă, nu?

Raportul estimează și că 2024 va fi un an mai slab ca vânzări pentru că nu mai sunt așteptate atâtea jocuri bune ca în 2023, iar consolele de jocuri vor avea discount de preț și vor fura din clienții potențiali ai Steam. Piața însă va crește apoi în perioada 2025-2028. Așa o fi.

 

    6 comentarii

  1. Eu unul în ultimii ani am cheltuit câteva mii de euro pe Steam pe jocuri, acum după ce am văzut (poți vedea exact cat ai cheltuit pe Steam la help) regret căci backlog-ul e imens iar unele jocuri nu au meritat deloc … gen Starfield mai recent, Path of Exile, Call of Duty, Diablo … Pe de altă parte dacă aș fi putut as fi luat Baldurs gate 3 de 5 ori – chiar merită.

    Și da, am învățat să evit tot ce înseamnă EA, Ubisoft, Activision-Blizzard din păcate și acum Take two interactive din cauza practicilor murdare pe care le folosesc.

      (Citează)

  2. Larian nu este un studio mic. Are 500 de angajati.

      (Citează)

  3. interesant, poti sa bagi o tema dark pentru blog? ceva gen cum e la Zoso

      (Citează)

  4. nwradu:
    Există, se activează automat când ai întreg dispozitivul pe dark mode.

    Confirm, android 14, dark mode, totul e negru

      (Citează)

  5. Eu sunt uimit că Sons of the Forest sau Lethal Forest sunt în listă, cred că sunt singurele jocuri făcute de companii mici. Baldur’s Gate 3 e anunțat și așteptat de mult, mai ales după succesul lui Elden Ring.

    Am spus recent că digitalul făcut bine e calea pe care ar trebui s-o ia mulți producători de jocuri. Nu susțin porcăriile pe care le debitează Ubisoft sau EA, că trebuie să ne obișnuim cu faptul că nu mai deținem jocurile. Ba tocmai faptul că am un joc digital înseamnă că-l voi putea folosi mereu, nu se zgârie și nici nu se pierde discul.

    Și anul ăsta pare să fie un an bun pentru jocuri. Iar anul ăsta am și Steam Deck, tentația de a cumpăra jocuri e mai mare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus