un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung, Xiaomi, Apple – topul vânzărilor de telefoane în România în ultimul trimestru

8 Feb 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

La nivel mondial, topul vânzărilor în trimestrul 4 din 2023 a fost Apple, Samsung, Xiaomi, dar în România lucrurile au stat diferit. Clasamentul este cel de mai jos: Samsung a păstrat primul loc cu 34%, Xiaomi a păstrat locul 2, cu 20%, iar Apple s-a clasat pe locul 3 cu 15%.

De remarcat creșterea Xiaomi, 30% anual, una foarte bună. Samsung a avut o scădere anuală mare destul de surprinzătoare, având în vedere că seria S23 s-a vândut bine. Și Motorola a crescut mult, dar avea de unde crește, ca să zic așa.

Eu aștept cu interes topul pe Q1 2024, când o apărea el, din mai multe motive. În acest trimestru Samsung a lansat seria S24, ceea ce crește vânzările. Tot în acest trimestru, seria iPhone 15 a început să se găsească în stoc, nu doar la precomenzi cu livrare când o vrea transportatorul să mai aducă niște bucăți în România. În plus, prețul lui iPhone 15 Pro Max a scăzut la 6.750 lei și oferta Flip continuă, bonus de 550 de lei în cont dacă le trimiteți un iPhone vechi înapoi (inclusiv foarte vechi, și 6s este eligibil)

Și tot în Q1, Xiaomi a lansat seria Redmi Note 13 de telefoane, iar acelea de obicei se vând foarte bine, prețurile începând de la 1.050 de lei. Altfel spus, acum are loc lupta mare.

Astăzi a fost o zi cu multe știri despre telefoane. Vivo se retrage din România. Samsung a primit o amendă uriașă, 15 milioane de euro, la pachet cu alți mari retaileri din România; din ce înțeleg eu, Samsung i-a forțat pe toți să aibă același preț de vânzare.

    7 comentarii

  1. Samsung și ceilalți vând telefoane ieftine, Apple nu. În top 10 smartphone-uri vândute global nu există un telefon cu Android care depășește $400.

      (Citează)

  2. Eu citesc știrea asa : În România Samsung a prostit cu 29% mai putini oameni decât în trecut. Ca i-au prins acu ca au ținut prețul sus, înseamnă că au făcut-o și în trecut.

    Eu ca și (fost) cumpărător de Samsung, cum sunt protejat? Statul își încasează amenda (dacă nu cumva ajung sa câștige în instanță), eu am plătit bani, Samsung a avut profit, oamenii ce au colaborat cu ei s-au primit partea. Singurul fraierit e cumpărătorul. Deci da, cumpărați în continuare!

      (Citează)

    • Aplica asta si la curentul electric si gaze si abia atunci incepem sa intelegem marlania.

        (Citează)

    • Ce este drept, nu erai obligat sa cuperi Samsung. Au tinut preturile sus, dar au si pierdut clienti. Mi se pare mai degraba problema companiei mama care incerca sa-si vanda marfa.
      La funizorii de energie este complicat avand in vedere ca inchei contracte pe termene lunigi, piata este in continua schimbare etc.

        (Citează)

    • @valentinul da, dar eu platesc ani de zile preturi umflate dupa care vine CC si altii, dau amenzi, incaseaza, si eu raman cu buza umflata. Nu tu reducere de pret, nu tu primit ceva inapoi ca ai platit ca prostul lacomia unora.
      Enel a facut si a dres enorm de mult, a primit ceva amenzi si cine a castigat de aici? Nu eu. Statul ca a are la buget ceva mai multi bani, ENEL ca la final ramane cu ceva pe plus. Eu am primit aceleasi variatii de tensiune, aceleasi preturi majorate doar pentru ca se poate, sictir maxim din partea tuturor angajatilor care trebuiau sa plimbe doua hartii si sa-mi instaleze si mie un contor.
      De asta spun si sustin ca utilitatile publice trebuie reglementate la sange.

      Ca o paralela, in tarile civilizate o banca nu are dreptul de a creste dobanda cum vrea ea. Si mai ales cat vrea ea. Exista niste limite. Indiferent de situatia de pe piata.

        (Citează)

  3. Jules:
    Aplica asta si la curentul electric si gaze si abia atunci incepem sa intelegem marlania.

    Eu la energie electrica am trecut toată familia ta extinsa la Hidroelectrica.ro. E ok, nu sunt mârlăni.

    La gaze… aia da, toți sunt hoți. O alta zi în RO.
    Pe consumatorii de energie din RO ii protejează ANREul exact cum ii protejează pe șoferi cei de la ASF. N-am pus ghilimele la “protejează” în semn de respect.

      (Citează)

  4. Cei mai 3 amendați în mini scandalul cu Samsung sunt afectați separat. Nu toți vând la fel de mult și sunt convins că cei care vând mai mult mai primesc niște reduceri, eu cred că amenda atârnă diferit pentru fiecare magazin în parte. Cred că rețeaua Flanco e cea mai afectată, eu personal îi văd ca având cele mai mici vânzări dintre toți.

    Un prieten spunea că magazinele online ca eMag, Altex și altele au profit de 1.8 sa 2% și că nu e neapărat un lucru rău că magazinele au păstrat toate aceleași prețuri. Presupun că astea sunt cifrele pentru 2023, după ani în care mai toată lumea a spus că fiecare nouă serie Galaxy S a venit cu mici schimbări. În 2024 vor fi altele topurile, pun pariu că Samsung va avea creștere.

    Mă mir că Xiaomi a crescut atât de mult, poate iau în calcul și seriile Redmi care știu că se vând destul de bine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus