un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lumea roboților: chat în orice limbă în jocuri, tradus automat de AI

8 Feb 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Cred că unii dintre voi ați înțeles direct din titlu la ce mă refer, dar gândiți-vă cât de bună și de utilă este această aplicație pentru jocuri.

Despre ce vorbesc: aplicațiile de tradus funcționează mult mai bine atunci când sunt susținute de un large language model, care înțelege mesaje complexe scrise într-un limbaj natural. Ați văzut deja cum ChatGPT sau Bard înțeleg ceea ce le cereți, dar și aplicații precum în noul Samsung S24 Ultra, unde interpretorul AI-powered poate face traducere în timp real când vorbești la telefon cu cineva, dar și în aplicații de mesagerie.

Uitați însă o aplicație și mai bună. Să zicem că te joci ceva multiplayer masiv, poate un World of Warcraft sau Counter-Strike sau Battlefield. Ai zeci de jucători cu tine pe hartă și poate sunt de 15 naționalități și cumva trebuie să te înțelegi uneori cu ei, dacă vrei să iasă jocul mai bine.

Și totuși, tehnologia modernă face posibil ca tu să scrii în chat-ul jocului un mesaj în română, iar respectivul mesaj să fie tradus automat în limba fiecărui jucător. Francezii de pe server îl vor vedea în franceză, suedezii în suedeză, coreenii în coreană, filipinezii în tagalog. Pot răspunde în limba lor natală și tu vezi mesajul în română. Sweet! Imaginați-vă același lucru și prin chat vocal și sintetizarea în limba vorbită de fiecare.

Un astfel de AI ar face de fapt jocurile mai accesibile tuturor și le-ar face mai satisfăcătoare. Odată ce comunici mai ușor cu ceilalți jucători, poți dezvolta strategii mai complexe și deci te vei distra mai bine. Ca să zic așa, este ca diferența între Counter-Strike-ul acela casual, când fiecare de pe server face cam ce vrea el, și cel jucat de profesioniști care discută în prealabil să execute o anumită strategie, gen “mergem toți lung B cu flash-ul peste casă și fum la cutii” sau whatever.

Și nu, o astfel de tehnologie nu face doar mai ușor ca fiecare copil de pe server să te înjure creativ. Un AI poate fi antrenat să blocheze înjurăturile și, mai important, poate fi antrenat să recunoască unele noi.

Ajungem și acolo. Momentan un chat AI cu traducere a fost introdus de Roblox și funcționează în 16 limbi. Există și un buton cu care poți vedea mesajul original.

    4 comentarii

  1. Asta este “the easy way” si este binevenita.
    Pana atunci, deja oamenii se descurca bine cu limba universala numita “engleza”.

      (Citează)

  2. Cred că prea multă mură-n gură strică. Măcar engleză să exersezi când joci. Oricum, asta e limba în care se înțeleg cei care chiar vor să comunice și să coopereze.

    Și nu-i „sweet” deloc, termenii din jocuri traduși în română sună ca nuca-n perete.

      (Citează)

  3. 1. Denumirile din jocuri traduse în (aproape) orice limbă suna ca naiba.
    2. Nici tata lu’ AI sau LLM n-o să poată traduce jargonul din jocuri
    3. Tu ai văzut vreodată nivelul mediu de alfabetism dintr-un chat, fie el de joc, twitch, youtube, whatever…? Își dă și chatgpt demisia

      (Citează)

  4. multi dintre noi (și nu numai) am învățat engleza din jocuri

    in romana ar suna ca dracu unele lucruri
    sau cum ar suna o înjurătură românească tradusă în engleză?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus