un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

6 întrebări pe care să vi le puneți la început de an nou (LMA!)

3 Jan 2024  ·

GÂNDURI  ·

63 comentarii

La mulți ani! Să fie 2024 un an excelent pentru voi, să zâmbiți zilnic și să vă bucurați de viață alături de familie și prieteni, de bani, de reușite profesionale, de sănătate bună și succes în orice întreprindeți.

 

Mai jos vă zic despre un exercițiu de făcut la începutul unui an nou. Eu și Matilda l-am făcut separat și ne-a plăcut foarte mult, atât de mult încât a devenit un articol pe blog. Apoi, când am și comparat rezultatele fiecăruia, ne-a plăcut și mai mult ce au arătat ele despre fiecare dintre noi și despre noi ca parteneri de viață.

Vi-l recomand tuturor, mai ales că este rapid și simplu. Am auzit despre el în podcastul lui Mel Robbins, care de obicei invită tot felul de experți în diverse subiecte, dar acum a detaliat aceste 6 întrebări de mai jos și rolul lor (acesta este episodul). Mi-a plăcut din prima genul acesta de introspecție pe care eu unul o fac des.

Sunt 6 întrebări:

  1. Care au fost momentele importante ale anului trecut? (highlights)
  2. Care au fost momentele dificile ale anului trecut?
  3. Ce ai învățat despre tine?
  4. Ce vrei să nu mai faci în noul an? (stop doing)
  5. Ce vei continua să faci în noul an? (continue doing)
  6. Ce vrei să începi să faci în noul an? (start doing)

Iată pe scurt răspunsurile mele.

Care au fost momentele importante ale anului trecut? (highlights)

Alice crescând și devenind un omuleț. Diferența față de ianuarie 2023, când ne-am notat undeva că a zis pentru prima oară numele ei întreg, este imensă în comportament, vorbire și dezvoltare fizică. S-a adaptat și foarte bine la grădiniță.

(fotografii de la începutul și de la sfârșitul anului)

Vizita la Osteria Francescana, unde de mult voiam să ajung. Concediul cu părinții și socrii la bulgari. City-break-ul din Praga, în aprilie 2023. Ziua petrecută prin Florența cu Matilda. Câteva weekeduri plăcute la munte.

Am cumpărat o mașină. Nu-i doar o unealtă, ca Jeep-ul dinainte, ci îmi aduce plăcere reală să o conduc. A fost un an de succes ca venituri. Am avut o zi de naștere cu o petrecere surpriză organizată de Matilda și a fost o seară excelentă. Am fost din nou nași de botez la un băiețel.

Am trecut la MacBook Pro și îmi place foarte mult. Pe final de an am trecut și la un iPhone și mi se pare bun, dar prea over-hyped.

Pentru mine highlights înseamnă și momente rele ale anului, nu doar bune. În 2023 a murit o prietenă și este mereu un șoc când se întâmplă asta la vârsta noastră. Propria mortalitate nu este ceva la care contempli des acum, nu?

Care au fost momentele dificile ale anului trecut?

Am fost răcit foarte mult, cred că 3 luni din cele 12, plus câteva mai mici pe care le-am uitat. Mai, noiembrie și decembrie au fost luni de boală. Este normal cu un copil mic care a început creșa, bănuiesc.

Am fost și foarte stresat și de două ori aproape de burnout. Simt și că nu este ceva despre care pot vorbi foarte des cu Matilda pentru că și ea muncește foarte mult și este la fel de obosită, deși a fost bine să ne comparăm acum răspunsurile pe această temă.

Trezirile dese noaptea m-au obosit și mai mult. Când Alice este răcită și nu doarme bine, sunt maxim de obosit și eu.

Ce ai învățat despre tine?

Am învățat că sunt destul de slab și nu am mare imunitate.

Trebuie să lucrez mai eficient pentru a câștiga ziua mai mult timp pentru relaxare, altfel oboseala se adună cu răcelile și în momentele acelea îmi este mult mai greu.

Recent am învățat că nu pică cerul pe mine dacă o las mai moale cu blogul, dacă nu sunt 3 articole pe zi publicate aici indiferent de zi și situație.

Am învățat și că fac bine ceea ce fac, ca să spun așa. Primesc mai des aprecierea celor din jur, uneori a unor oameni anterior necunoscuți care mă recunosc pe stradă și îmi spun o vorbă bună, iar asta este o validare bună și o mulțumire pentru mine.

Trebuie să găsesc împreună cu Matilda mai multe modalități de a petrece timp împreună. În acest an, mi s-a părut că ieșitul la un restaurant sau la o cafenea nu mai este la fel de interesant ca înainte. Poate că s-au banalizat sau sunt prea asemănătoare între ele, nu știu exact de ce consider asta, dar nu mai este la fel de satisfăcător ca înainte.

Stop doing

Nu vreau să mai mănânc dulciuri după ora 18. Nu țin eu musai să fac asta, dar așa mă roagă Matilda pentru că cică nu este bine. Vreau să reduc și cantitatea de mâncare ultra-procesată pe care o mănânc și să am o dietă mai echilibrată.

Vreau să nu mai muncesc până la epuizare. Recuperarea este dificilă. Vreau să nu mai ignor comentariile de pe blog.

Vreau să nu mă mai vait de probleme mărunte pentru că doar creează o stare de negativism în casă. Oarecum legat de asta, vreau să stop bitching despre lucruri pe care știu că oricum le voi face în cele din urmă, dar întâi bombăn și mă vait și mă dau cu fundul de pământ, cum se zice, înainte de ele. Dacă tot le fac, ce mai contează? Să fiu mai zen, altfel spus, și să-mi sară țandăra mai puțin spre deloc.

Continue doing

Vreau să merg la sală mai des și să mănânc mai sănătos, ceea ce am început deja de anul trecut să fac.

În plan profesional, trebuie să continui să diversific canalele. Vreau să continui și niște serii de articole inventate în 2023 pentru că mi se par conținut cu adevărat original și cred că asta contează pe partea de entertainment. Vreau să scriu și mai des despre stres, diverse gânduri, viață și alte subiecte de blog personal.

Start doing

Vreau să merg mai des la sală, mult mai des decât în anul trecut. Trebuie să mănânc și mai sănătos. De asemenea, vreau să nu mai beau cafeaua pe stomacul gol, că toți spun că asta dă corpul peste cap, ci după ce bag un pic de mâncare la bord.

Trebuie să fac analize de sânge și să iau în serios colesterolul. Poate mă voi opera și de bilă, că pietrele pe care le am la colecist sunt o sursă de stres.

Vreau să obțin mai multe campanii recurente pe blog. Trebuie să fac prezentări mai bune, să explic mai bine de ce campaniile pe bloguri au rezultate bune și să propun eu unele gândite de mine, care se potrivesc mult mai bine. Trebuie să răspund des comentariilor, să dau share în rețelele sociale și să fiu mai implicat în ideea de “social”.

Vreau să țin mai bine legătura cu prietenii. I suck at this. Nu îmi vine natural să păstrez cum trebuie astfel de relații, să interacționez periodic cu alți oameni, deși o am pe Matilda ca exemplu (ea face asta foarte bine) și văd direct beneficiile.

Cum spuneam mai sus, vreau să găsesc și alte activități de cuplu împreună cu Matilda, poate să facem un curs împreună sau altceva, în special dacă Alice va fi la grădiniță ziua și reușim să ne coordonăm pentru asta. Vreau și să o ajut mai mult cu crescut copilul, că mi se pare că nu fac destule.

Vreau și să petrecem mai mult timp împreună seara, deși nu știu cum ar fi posibil. Dacă Alice adoarme la ora 21 și noi suntem apoi rupți de oboseală, nu este ușor.

Vreau să mă îmbrac mai bine. Vreau să renovez dormitorul și să-l facem mai practic, cu un dulap compartimentat mai adecvat hainelor noastre. Vreau să călătorim mai mult în țară și aș vrea și un concediu într-o zonă exotică. Vreau să mă joc mai mult. Să fac mai multă pâine, ceea ce mi-a plăcut mereu, și să gătesc mai des.

Aș vrea și să-mi impun să nu mai fiu constant speriat de boli, posibilități de accidente și alte lucruri nefaste, care de fapt doar îmi crează stres. Așa funcționează mintea mea și mă enervează pentru asta. Poate că în 2024 o voi forța să funcționeze altfel.

(Să nu vă închipuiți că mi-e teamă să ies din casă sau ceva așa. De exemplu, mă tem de cutremure, de “ăla mare”. Mă tem că vine și îmi poate lua familia și tot pentru ce am muncit. Pe de altă parte, însă, nu pot controla nimic legat de acest aspect, așa că logic ar fi să nu mă gândesc deloc la asta, că n-am ce-i face. Mintea, însă, nu este mereu logică…)

 

Dacă vă place acest gen de introspecție, puteți trage de pe site-ul melrobbins.com un PDF mai mare, care conține aceste întrebări, dar intră și în detalii suplimentare. Eu pe acela l-am completat împreună cu Matilda și apoi ne-am comparat și discutat rezultatele. A tras ea de mine să facem asta, dar până la urmă mi-a plăcut.

De exemplu, vă întreabă despre momentele importante ale anului, dar pe luni. Ne-am luat Google Photos și Calendarul la răsfoit pentru asta și s-au dovedit a fi mult mai multe, de fapt. Când este vorba despre ce-ai învățat despre tine sau despre ce vrei să începi să faci, este defalcat pe categorii precum în carieră, în sănătate, în relație și prietenii etc.

La final te pune să alegi un singur element din tot ce-ai scris în stop-continue-start. Cel mai important, cum ar fi. Matilda a descoperit cu surprindere, de exemplu, că atunci când le-a scris pe toate pe foaie și a trebuit să aleagă unul dintre ele, un stil de viață mai sănătos i s-a părut cel mai important. Era convinsă că va zice ceva despre carieră, dar când le-a analizat pe toate, i-a ieșit că vrea să fie în formă și să facă diverse schimbări în stilul de viață.

Te mai întreabă și care sunt elementele care te temi cel mai mult când vrei aceste schimbări și alte mici astfel de elemente. Chiar este un exercițiu bun, vi-l recomand cu plăcere.

    63 comentarii

  1. Mult succes în tot ce îți propui!

      (Citează)

  2. Beau o cafea pe stomacul gol si te citesc :) daca ai timp si poti lasa un link catre un articol care te-a convins ca nu e un lucru bun pentru corpul tau , sunt interesata . Am ascultat podcastul de final de an cu Mel Robbins si am trecut orin acelasi exercitiu si da il recomand . Povesteai aci despre Matilda si yoga , ar putea fi o activitate comuna pentru voi doi . Si ar ajuta si la o conditie fizica mai buna si o linistire a mintii .

      (Citează)

    • Sunt mai multe legate de cafea: una ar fi asta https://www.buzzfeed.com/annarahmanan/coffee-empty-stomach
      Acest articol spune că-ți strică flora și digestia.

      Altă problemă a fost discutată chiar la Mel Robbins, vezi cel mai recent podcast, ceva cu 8 habits luate de la specialiștii chemați anul acesta sau ceva așa.
      Zice acolo că, atunci când te trezești, de obicei ești groggy pentru că ai adenozină în corp și aceasta se disipă în vreo 30 de minute. Dacă bei însă cafea, cafeaua blochează receptorii de adenozină și rămâi cu ea în corp. Când trece efectul cafeinei, ai din nou problema adenozinei, te simți iar cam amețit și obosit, decizi să mai bagi o cafea…

      A treia ar fi legată de o creștere masivă a glicemiei în sânge. Dacă bei cafea și apoi mănânci mic dejun, cafeaua favorizează un spike și mai mare al glicemiei. Treaba asta nu se manifestă la fel pentru toți oamenii, unii nu au un spike la fel de mare, dar nu poți ști cum funcționează corpul tău decât dacă porți o vreme un glucometru care-ți analizează la minute glicemia și poți vedea ce se întâmplă.
      Asta este o problemă mare pentru diabetici, dar și persoanele fără diabet de fapt iși suprasolicită corpul pentru a rezolva acel mare spike în sânge.
      Uite ceva de la Hoffman: https://www.youtube.com/watch?v=U8CJ_DCeADY

        (Citează)

    • daca mănânci omleta sau ceva proteine la micul dejun, nu e niciun spike de glicemie

        (Citează)

    • Tano:
      daca mănânci omleta sau ceva proteine la micul dejun, nu e niciun spike de glicemie

      Sursa?

        (Citează)

    • Multumesc frumos

        (Citează)

    • nu e bine sa bei cafea în primele 90. min după ce trezești, dar, daca asta cu pe stomacul gol ar fi adevarata, am avea toate persoanele care fac fasting cu stomacul distrus. fac fasting de 3 și beau cafea tot timpul pe stomacul gol. Sunt ok. O sursa de informații despre cafea.

      https://youtu.be/iw97uvIge7c?si=TgZgXCxJsACtNb3I

        (Citează)

  3. La multi ani! Sa aveti tu si ai tai un an excelent!

      (Citează)

  4. La multi ani! Cu imunitatea si eu sunt cam la fel, adica praf.

      (Citează)

  5. Sigur, la sfarsit de an, in mijlocul vacantei si fix inainte sa deschid sticla de Ardbeg, am chef de un milestone retrospective. Da-mi 1 minut sa deschid Miro.

    Cel mai important lucru pentru mine e: vreau sa supravietuiesc anului urmator.

      (Citează)

    • A trecut sfârșitul de an. O oră de gândire îți poate aduce multă claritate pentru ce vrei și ce contează pentru tine. “Să supraviețuiesc” pare ceva foarte generic, de exemplu. Toate organismele vor să supraviețuiască, dar sunt sigur că de fapt vrei ceva mai mult de atât și ajută să le pui într-o listă.

        (Citează)

    • Inteleg ce zici dar asta e o chestie pe care o fac la munca si nu mai am chef de ea si in viata particulara. Nu-mi trebuie formalitati sa imi dau seama ce ar trebui sa schimb, sunt suficient de introspectiv. N-am nevoie sa identific problema, am nevoie sa ma ridic de pe cur sa rezolv problema. Ca am mai auzit “pe altii” care si-au propus de cativa ani sa fie mai atenti la chestii (sa zicem la comentarii, asa, de exemplu) dar nu s-a intamplat nimic in sensul ala.

      A si daca vrei sa faci crowdsourcing de idei – as adauga, in locul tau, si “reclama la produsele made in China” pe lista de stop doing.

      Aia cu supravietuitul nu trebuie luata literal. O sa am un an greu dar interesant si vreau sa trec peste cu succes.

      De sfarsit de comentariu, un La Multi Ani!

        (Citează)

    • Giani Mucea: Inteleg ce zici dar asta e o chestie pe care o fac la munca si nu mai am chef de ea si in viata particulara.

      Vezi, cred că trebuie să fie invers, să o faci pentru tine și să nu prea ai chef de cea de la muncă.

      Giani Mucea: A si daca vrei sa faci crowdsourcing de idei – as adauga, in locul tau, si “reclama la produsele made in China” pe lista de stop doing.

      Nu cred că te poți feri de produsele produse în China. Nr 3 și 4 telefoane mobile care accesează blogul sunt chinezești. De laptopuri nu mai zic, Lenovo rupe pe piața noastră. Tehnologia din China este peste tot acum.

      Poți să nu o cumperi, poți să fii la curent cu ce se mai întâmpla prin China și să protestezi nedându-le banii tăi, dar nu poți să te faci că nu există sau că este ignorabilă.

        (Citează)

    • Păi pentru mine n-am nevoie, după cum ziceam. N-am o problemă de planificare ci de execuție.

      Ai dreptate cu produsele chinezești, mea culpa. Dacă există pe piață, e normal să scrii despre ele. Propun o serie de articole în care să ne zici cât de mișto sunt mașinile electrice chinezești, ar veni la fix după articolul ăla în care te plângeai că industria auto europeană e distrusă de mașinile chinezești.

        (Citează)

  6. La mulți ani pe 2024!

    Principalul lucru pe care vreau să îl fac pe anul acesta e să mai reduc din burtă.

      (Citează)

    • Și eu. Deși de multe ori sunt balonat de la alimentație, de fapt.

        (Citează)

    • Scoate chestia aceea cu pietre, viața va fi altfel. Încă te așteptăm la alergat în Tineretului, sâmbăta dimineață, de la 8:30. Matilda chiar a fost încântată.

        (Citează)

    • Este foarte greu sa slăbești.
      Pentru corpul nostru grăsimea înseamnă supraviețuire, înseamnă că dacă nu ai ce manca organismul consuma grăsime și supraviețuiește – iar organismul nu știe ca acum exista surse de calorii oriunde și oricând, pentru ca pana acum 100-200 de ani mancai când apucai și în general mancarea era puțină.
      De aceea slăbim greu și ne ingrasam ușor.

      Iar peste toate mai vine și mass-media care ne spune ca este foarte ușor sa slăbești, doar faci chestia X si gata.
      Nu este ușor, ca dacă era ușor toți oamenii ar fi slabi.

      De aceea din punctul meu de vedere faptul ca o persoana reușește sa slăbească și SA SE MENTINA este o performanță remarcabilă.

        (Citează)

  7. Chiar așa :
    Câți antreprenori își vor vedea distruse afacerile “datorită” E.. Factura ( cu toate informațiile… disponibilE.. și cui nu trebuIE)?

      (Citează)

    • De ce și-ar vedea afacerile distruse? Și informațiile nu erau oricum disponibile ANAF-ului?

        (Citează)

    • Ce se facturează și cui?
      La ce preț?
      Instant?
      Până ieri…NU!

      “Informația înseamnă…” niște chestii pentru cei ce știu să le valorifice.

      [a se ignora de către persoanele care “nu au nimic de ascuns”]

        (Citează)

    • Nu cred că există o bază pentru așa conspirații. Serverele alea abia funcționează.

        (Citează)

  8. La Multi Ani, sper sa reusesti ce tot ce iit propui.

      (Citează)

  9. “vreau să găsesc și alte activități de cuplu împreună cu Matilda, poate să facem un curs împreună” – straniu mod de a gandi. poate ti-ar trebui un curs de laissez faire.

      (Citează)

    • Dă tu exemple, ca să fie un comentariu și mai util.

        (Citează)

    • Sex? În cazul în care vă place. Weekendul away from kid? În cazul în care vă place. Prietenii? În cazul în care vă…

        (Citează)

    • ipo:
      Sex? În cazul în care vă place. Weekendul away from kid? În cazul în care vă place. Prietenii? În cazul în care vă…

      Credeam că astea sunt de la sine înțelese. Mă refeream în activități speciale, nu uzuale pentru orice persoană.

        (Citează)

    • ipo: straniu mod de a gandi

      pai la ce te astepti cand la principalele realizari sunt trecute iesiri la carciuma, plimbari si cumparaturi?
      pana si la aia “importata” a spus “alice crescand”, nu “eu participand / fiind langa.. alice crescand”.

      nu stiu cum e in realitate omul (pentru binele lui sper ca e diferit), dar personajul din blog e superficial si naiv, deci si modul de a gandi e in consecinta.

        (Citează)

    • @john: p-aia cu copilul o inteleg. Altfel, cateodata, mi se pare ca citesc Strainul de Camus p-aici.

        (Citează)

    • ipo:
      @john: p-aia cu copilul o inteleg. Altfel, cateodata, mi se pare ca citesc Strainul de Camus p-aici.

      Păi te aștepți să semănăm cu toții și mai ales să gândim toți exact ca tine? What would be the fun in that?

        (Citează)

    • john2381: nu stiu cum e in realitate omul (pentru binele lui sper ca e diferit), dar personajul din blog e superficial si naiv, deci si modul de a gandi e in consecinta.

      Fă-ți chestionarul ăla și la start doing poți bifa “să nu mai citesc bloguri care nu-mi plac doar ca să fiu un hater anonim”. O să ai o viață mult mai liniștită.

      Serios, de ce-ți pierzi vremea pe aici dacă nu-ți place ce scriu? Zi-mi un răspuns logic de adult rațional care vreau să-și valorifice la maxim timpul zilnic.

        (Citează)

    • nwradu: Fă-ți chestionarul ăla și la start doing poți bifa “să nu mai citesc bloguri care nu-mi plac doar ca să fiu un hater anonim”. O să ai o viață mult mai liniștită.

      citesc pe aici mult mai putin decat “pe vremuri” si ti-am mai spus-o.
      viata mea e linistita, tks pt grija.

      cat despre chestionarul ala.. daca te ajuta.. foarte bine.
      eu am alte unelte si mecanisme pentru asta si sunt multumit de ele.

      cat despre a intelege mesajul textului pe care il citesti..
      eu nu am zis nimic despre cat de mult imi place sau nu blogul, am zis despre superficialitatea cu care e inzestrat personajul pe care il contureaza autorul blogului.

      ipo: @john: p-aia cu copilul o inteleg

      sa zicem ca mi s-a interesant ca in lista lui de plusuri a trecut o realizare a altcuiva (alice crescand – e o realizare importanta si de apreciat, nu contest asta si nu insinuez altceva).
      el s-a raportat la asta complet din afara, neimplicat.
      pana si cei care se uita la sport spun “am castigat / am pierdut” cand tot ce fac ei e sa stea in fata televizorului (dar macar sunt implicati emotional).

      poate de asta listele alea de pe net ar trebui sa fie mai mult pentru fun si mai putin unelte adevarate.

      repet, nu am pretentia ca stiu cum e omul din spatele blogului, comentez (ca de asta are blogul comentarii) despre “personajul” pe care il contureaza autorul

        (Citează)

  10. Am incercat de-a lungul timpului si cu si fara activitati de-astea fancy de inceput/sfarsit de an. S-a dovedit ca rezultatele sunt la fel, respectiv controlate mai mult de factori externi decat de planurile sau dorintele mele.
    Partea aia de journaling pentru anul trecut cu siguranta ajuta la moral, dar ar trebui sa fie o chestie facuta regulat pe parcursul anului si la sfarsit sa tragi doar concluziile. Mi se pare un efort prea mare, si cu sanse mari de eroare, sa te chinui sa-ti amintesti ce ai facut in fiecare luna in parte.

      (Citează)

    • LMA – pune pe lista si sa repari butonul de raspunde, aparent mosul nu a fost destul de darnic cu un fix

        (Citează)

    • urweiss:
      LMA – pune pe lista si sa repari butonul de raspunde, aparent mosul nu a fost destul de darnic cu un fix

      L-aș pune dacă-mi explică cineva ce este în neregulă cu el, că eu nu am vreo problemă și nu știu ce problemă au alții.

        (Citează)

    • cand faci scroll cu degetul de pe un tel pe partea stanga (incearca sa tii telefonul in mana stanga si sa faci scroll cu degetul mare) se deschide des sectiunea de raspunde daca dai cu degetul pe langa buton…

      e o pb comuna – vezi pe acest blog in comments cati se plang https://www.nwradu.ro/2023/12/craciun-fericit-sarbatori-frumoase/#comments

        (Citează)

    • da e teroare problema asta, la alt le bloguri e pe dreapta și tot se repeta problema…

        (Citează)

    • urweiss: cand faci scroll cu degetul de pe un tel pe partea stanga (incearca sa tii telefonul in mana stanga si sa faci scroll cu degetul mare) se deschide des sectiunea de raspunde daca dai cu degetul pe langa buton…

      Și unde să fie pun butonul atunci?

      Că mai înainte îl pusesem pe centru și s-a dovedit că unii făceau scroll cu degetul pe centru, pentru că de ce nu.

      Unii sunt stângaci, alții dreptaci, fiecare cu metoda lui de scroll. Tu unde zici că ar trebui pus butonul ca să nu fie apăsat din greșeală de nimeni?

        (Citează)

    • Fa butoanele mai mici.
      Blochează trolii, nu aduc nimic util pentru nimeni.

        (Citează)

    • nwradu: L-aș pune dacă-mi explică cineva ce este în neregulă cu el

      lasa, ca anul asta n-o sa mai ignori comentariile si o sa afli..
      oh, wait..

      ps. pune un action in 2 timpi pe el – la primul click se deschide langa un mic buton care deschide de fapt formul de comentarii cand e apasat.
      in felul asta nu mai “fug” comentariile cand faci scroll si pui din greseala degetul pe “raspunde”.
      in plus, cei care fac scroll sunt mai multi decat cei care raspund efectiv, deci o sa multumesti o gramada de lume si o sa (eventual) nemultumesti doar cativa.

        (Citează)

    • john2381: ps. pune un action in 2 timpi pe el – la primul click se deschide langa un mic buton care deschide de fapt formul de comentarii cand e apasat.
      in felul asta nu mai “fug” comentariile cand faci scroll si pui din greseala degetul pe “raspunde”.

      Nu-i rea ideea, dar nu știu să o programez. O să investighez.

        (Citează)

    • nwradu: L-aș pune dacă-mi explică cineva ce este în neregulă cu el, că eu nu am vreo problemă și nu știu ce problemă au alții.

      Se întâmplă asta:
      https://imgur.com/a/YGtk82q
      Ating din greșeală butonul Răspunde-i încercând să fac scroll și mi se deschide câmpul de răspuns.

        (Citează)

    • Pentru comparație, cum e la alții
      https://imgur.com/a/FoMTSnT

        (Citează)

    • alunelu:
      Pentru comparație, cum e la alții
      https://imgur.com/a/FoMTSnT

      Adică apeși de două ori pe el?

        (Citează)

    • Adica face deosebirea intre “touch+release” (cand vrei sa comentezi) si “touch+swipe+release” (cand faci scroll). La tine se deschide instantaneu la “touch”.

        (Citează)

    • Momentan doar textul de pe buton e modificat (implicit lățimea butonului și șansa de a-a atinge), dar comportamentul e identic.

        (Citează)

    • A durat cam 80 de minute cu totul. Ne-am uitat în calendar și în google photos, că nu mai țineam minte nici noi.

      Printre întrebările puse de marele PDF sunt “cum vei pune în practică cel mai important lucru pentru tine?” și apoi “ce te sperie la schimbările pe care vrei să le faci” și “ce te entuziasmează” și “poți pune evoluția în cifre sau goal-uri?”

      Și la aia cu “ce te sperie” am răspuns și eu că multe lucruri nu depind de mine sau nu le pot controla și că uneori doar fac planuri de dragul de a le face. Tot mi se pare un început bun.

        (Citează)

  11. 4. Nu mai vreau sa citesc recomandări sfaturi de viață/psihologie de la persoane fără pregătire de specialitate.
    Tanti aia e avocat la urma urmei.

    La multi ani și mă bucur că deja ai inceput sa răspunzi la comentarii mai des.

      (Citează)

    • Decat Mel Robbins asta, mai bine Andrew Huberman.

        (Citează)

    • Nu cred că-ți trebuie pregătire de specialitate ca să-ți spună cineva să faci o listă cu ce ți-a mers bine, ce nu vrei să mai faci, ce vrei să începi să faci.

      Eu zic că am fi cu toții norocoși să avem acces la atâția experți precum Robbins. Nu cred că vorbești prea des cu cineva care are diplome de la trei universități Ivy League, de exemplu, nu?

      Mulțumesc, LMA și ție!

        (Citează)

  12. Foarte bine structurat materialul. Felicitari!

      (Citează)

  13. “(acesta este episodul)” aici cred ar fi de pus un link.
    La Multi Ani cu multe realizari!

      (Citează)

  14. Mirel:
    Este foarte greu sa slăbești.

    E pe naiba. Vezi cam câte calorii bagi în tine. Vezi cam cât de bine asimilezi cât bagi, că din diferența între caloriile consumate și cele asimilate apar legende gen „mănânc oricât și nu mă îngraș”. Partea cu „mă îngraș și dacă beau apă” e doar legendă.

    Vezi cam câte calorii consumi. Lucrezi un pic cu ce ai aflat, iei o țintă realistă (nu 10 kg date jos lunar sau alte prostii), disciplină, s-a rezolvat. Mâncat mai puțin și mai sănătos, mișcat mai mult și mai des. E chiar atât de simplu. Foarte puțini au probleme medicale care nu le-ar permite una sau alta, foarte mulți au pretextele gata pregătite.

    Experimentat pe propria-mi piele. Nu e greu să slăbești, e mai dificil să menții un regim sănătos de viață pe termen lung. Și aici trebuie lucrat la disciplină, nu la căutat scuze.

      (Citează)

    • Da și nu. Poate că merge pe un organism sănătos, dar mulți oameni au probleme minore care nu fac lucrurile atât de simple.

      Cred că pentru mulți principala problemă este stresul. Stresul te poate face să mănânci la ore aiurea, să mănânci mult, să mănânci prost sau la nervi samd.

      De asemenea, cred că mulți oameni nu știu niște principii de bază despre alimentație, precum impactul carbohidraților sau al dulciurilor. Sunt studii simple care îți pot deschide ochi, de ex că același număr de calorii mâncate mai degrabă în prima parte a zilei are un impact mult mai mic în greutate decât dacă le mânânci în a doua parte a zilei.

      Și totuși, lumea e plină de oameni care mănâncă la ora 22 și în cantități mari. Eu însumi mă minunez când aflu câți dintre prietenii mei, oameni care au o preocupare pentru sănătate și regim corect, bagă friptură sau comandă o pizza la ora 21-22, că atunci este masa lor principală.

      Sunt de acord însă că majoritatea ar putea slăbi un pic cu o măsură simplă de genul “o să mănânc o porție potrivită ca să nu-mi fie foame pentru câteva ore, nu ca să mă ghiftuiesc și să zac pe canapea zicând ‘băi cât am băgat în mine'”

        (Citează)

    • ultima mea masa e la 22-22.30, dar brânză de vaci cu puțină pâine neagră

      mănânc de 4 ori pe zi și chiar am slăbit anul trecut fără să vreau

      dar
      mănânc burgeri, KFC, Mac și alte minuni pe care le vad aici pe blog o dată la 2-3 ani. suc niciodată, zahar f rar (de obicei cumpăr prăjituri fara zahar). pizza poate 2-3 felii pe an.

      nu o fac intenționat, am fost sportiv și așa m-am obișnuit. daca vad prăjeli in farfurie mi se întoarce stomacul pe dos.

        (Citează)

    • @tano

      Poți sa încerci sa mănânci pizza mai bună, italiană, cu blat subțire și puțină brânză. O sa vezi ca ajuta la slăbit.

        (Citează)

  15. Vreau sa primesc mai multe sfaturi de viata de la persoane cu o viata praf, gen Dana Budeanu.

      (Citează)

  16. Lol ?

    Se vede ca nu citesti comentarii, cu atat mai putin sa raspunzi la ele. E o plangere comuna de mai bine de 1 an. Scrie si tu un articol sa intrebi de asta/ceri feedback si citeste ce iti scriu cititorii.

    nwradu: L-aș pune dacă-mi explică cineva ce este în neregulă cu el, că eu nu am vreo problemă și nu știu ce problemă au alții.

      (Citează)

  17. bun articolul si chiar ma inspira, dar nu o sa fac asta

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus