un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Atacurile armate apar și pe Google Maps în SUA

8 Dec 2023  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Americanii au atâtea atacuri armate încât apar și pe Google Maps. Ideea este bună, unii oameni așa află că trebuie să evite o zonă periculoasă. Faptul că atacuri armate au loc atât de des încât Google Maps a dezvoltat această funcție este ceea mă lasă perplex.

Am descoperit treaba asta pe final de octombrie, când a avut loc un atac armat în orașul Lewiston, descris la știri ca fiind al doilea ca mărime din Maine. Nu auzisem niciodată de Lewiston, așa că am intrat pe Maps să văd unde este.

Pe Maps figurau deja locațiile celor două atacuri, Trecuseră 3 ore de atunci. Nu știu cât de repede le-au pus pe Maps după atac.

 

Să mai zic o dată: au loc atât de des încât Google a dezvoltat o funcție care te anunță despre ele așa cum te-ar anunțat despre blocaje în trafic.

Mă întreb dacă vor deveni și atât de banale încât un astfel de pin îi va face pe mulți să gândească doar ceva simplu precum “huh, trebuie să găsesc o rută care să ocolească zona, pe acolo probabil sunt străzi blocate sau filtre de poliție”.

Arme peste tot. Zilele trecute, polițiștii au încercat să intre în casa unui om din statul Virginia, care trăsese cu un flare gun de vreo 30 de ori prin cartier. Casa a explodat spectaculos în timp ce încercau să facă acest lucru.

Unele știri spun că suspectul a tras în interiorul casei cu un lansator de rachete sau de grenade. Sau poate că a explodat instalația de gaz de la același pistol de semnalizare cu care trăgea înainte, cine știe.

Analiză Washington Post: “În primele 11 luni ale anului, în SUA s-au înregistrat cele mai multe atacuri în masă cu arme de foc din ultimii 17 ani. Au fost împușcate mortal 197 de persoane și aproape o sută au fost rănite. WP definește “atacuri în masă prin împușcare” acele evenimentele armate în care sunt ucise cel puțin patru persoane, exceptând atacatorul.”

O altă analiză, care nu ia în calcul persoanele ucise, ci criteriul este “minim 4 ucise sau rănite”, spune următoarele:

În acest an, au avut loc 631 de atacuri în masă în Statele Unite, potrivit Gun Violence Archive. Potrivit unei analize CNN, în acest an au avut loc 80 de atacuri în masă în școli din SUA. Dintre acestea, 51 au fost raportate pe campusurile școlare K-12 și 29 pe campusurile universitare și colegiale.

80 de mass shootings în școli doar în acest an!

Dacă vreți să vedeți în ce tensiune stă amorsată societatea din SUA, mai jos este un screenshot cu pagina principală a știrilor CNN pentru SUA în 5 decembrie. Am pus săgeți pentru știrile legate de atacuri armate sau alte hate crimes/crime rasiale:

A doua zi, pe 6 decembrie, un fost profesor deschidea focul în Universitatea din Nevada, omorând 3 persoane. Mai știți când Trump zicea că ar trebui înarmați profesorii, ca să nu se mai întâmple atacuri armate în școli? Eh, nu toți sunt ca Liviu Librescu.

Cu o zi înainte, în Texas a fost arestat un om care și-a ucis părinții și apoi 4 alți oameni în județul vecin. I-a omorât la întâmplare pe stradă, în diverse locuri din Austin. Pur și simplu sunt atât de multe astfel de atacuri încât devin refularea sau sinuciderea default a oricărui nebun. Pe undeva li se bagă în cap ideea că “așa se face”.

Și totuși, mult mai populară a fost știrea despre un YouTube care a primit 6 luni de închisoare după ce a prăbușit intenționat un avion pentru a face un clip, apoi a obstrucționat ancheta FAA-ului.

    11 comentarii

  1. pe mine ma lasa perplex faptu ca ai gmaps in romana. sau telefonu cu totu, habar n-am

      (Citează)

    • Da, uite ca nu mi-am dat seama. Si eu trec tot pe engleza cu prima ocazie, suna dubios altfel.

      Am instalat o aplicatie noua de streaming pe Kodi si imi afiseaza unele titluri de filme in romana. Mi-a luat cateva secunde sa inteleg ca Razbunatorii: Sfarsitul Jocului nu e ultimul hit de la Bollywood.

        (Citează)

    • Telefonul și laptopul au interfața în engleză, nu m-am obișnuit cu româna.

      Unele aplicații sunt în română. Google Maps (desktop, în articol) trece automat pe română când deschid site-ul și îmi place asta. Îmi place să văd pe hartă Piața Victoriei și Ateneul Român, nu variantele în engleză.

      Interfața din meniuri acum am văzut și eu că este în română. Nu mă deranjează aici, folosesc doar searchul.

      Folosesc în română și aplicațiile bancare, de exemplu, că sunt obișnuit cu termenii contabili românești.

        (Citează)

  2. “Au fost împușcate mortal 197”

    “În România se întâmplă foarte multe accidente rutiere, iar numărul este relativ constant. În anul 2021 s-au întâmplat aproximativ 5.000 de accidente rutiere grave (4.915), în care au murit 1.779 de persoane.”

    tot cu 1, 7 si 9 numarul, doar ca 7 e de 2 ori.

      (Citează)

    • Andrei Serbanescu

      08/12/2023 la 4:05 PM

      Pai și asta face ok ce se întâmplă în SUA?
      Apropo, în SUA, în 2021, au murit 43.000 de oameni în accidente rutiere. Ei au 331 mil locuitori, noi, real, probabil vreo 17 mil. Adică de vreo 20 de ori mai mulți ca populație, dar au avut de 24 de ori mai mulți morți în accidente rutiere.

        (Citează)

    • Mai pune acolo și ce % din populație are o mașină și conduce + câți km o face.

      Discutăm de total alte paradigme. Familie de 4 adulți = 4 mașini, nu 1 maxim 2 ca la noi.

      Cred că raportat la accidente/km parcurși/capita nu ne bate nimeni.

        (Citează)

    • Andrei Serbanescu:
      Pai și asta face ok ce se întâmplă în SUA?
      Apropo,în SUA, în 2021, au murit 43.000 de oameni în accidente rutiere. Ei au 331 mil locuitori, noi, real, probabil vreo 17 mil. Adică de vreo 20 de ori mai mulți ca populație,dar au avut de 24 de ori mai mulți morți în accidente rutiere.

      Și nu știu dacă ai văzut un articol de duminică de acum câteva săptămâni. Într-un stat american a crescut numărul morților în accidente rutiere, așa că imediat au trecut la luat măsuri de diverse tipuri.

      Noi ieșim anual pe ultimul loc în UE, chiar în creștere a deceselor, și cei din Poliție ridică din umeri. Aici este o paralelă bună cu armele din SUA :)

        (Citează)

    • 197 au fost doar in “mass shootings”
      La un google rapid:
      “In 2021, 54% of all gun-related deaths in the U.S. were suicides (26,328), while 43% were murders (20,958)”. Deci mai multi decat in accidente rutiere.

        (Citează)

    • “Bă!!! Care ai dat cu piatra-n iaurt, că nu-i bicicleta mea?”

      Fix așa sună răspunsul tău.

        (Citează)

  3. Radu, sa citesti (daca nu ai citit deja) John Brunner – Stand on Zanzibar. Omul a prevazut fenomenul inca din anii 50. Pacat ca nu a prevazut si leacul

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus