un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Watch 2 Pro: Xiaomi urcă un nivel cu un ceas cu Wear OS

15 Nov 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

 

Noul ceas Watch 2 Pro le-a ieșit bine celor de la Xiaomi. Mie compania mi se pare mai cunoscută pentru brățările lor Mi Band (au vândut milioane în România), dar Xiaomi a produs și câteva smart watch-uri de-a lungul timpul.

Watch 2 Pro, însă, îi duce la următorul nivel. Este un ceas cu Wear OS, sistemul de operare Google pentru smart watch-uri, iar asta vine cu câteva avantaje pe partea de aplicații. Watch 2 Pro are și aspect de ceas de adulți, nu de jucărie precum unele din piață, are cam toate funcțiile smart pe care le aștepți de la un smart watch uzual. Are buton-coroană rotativă pe lateral, ecran de bună calitate, rezistență la apă, plăți NFC, ba chiar există și o versiune LTE. Acest ceas aduce Xiaomi în mainstream în acest domeniu, unde acum poate concura cu cele Samsung.

Preț: 1.499 lei pe Mi-Home, 1.699 lei pentru varianta LTE. Probabil apare în curând și în alte magazine.

Eu am testat modelul argintiu, care arată bine. Are un bezel care îi dă aspect de ceas serios, dar și discret, o carcasă de inox cu diverse prelucrări și fațete, iar calitatea construcției este bună. Bezel-ul este un pic înălțat fața de ecran, butoanele au feedback plăcut la apăsare și o cursă reglată, zic eu, exact la lungimea care trebuie pentru a ști că le-ai apăsat chiar și când vine vremea de purtat mănuși. În centru pe lateral este o coroană, un buton rotativ pentru scroll rapid prin meniuri și notificări, dar care poate fi și apăsat cu rol global de Back.

Cureaua este una maronie din piele cu cusături pe centru pentru extra-detalii vizuale, iar prinderea se face cu telescop normal.

Acestea fiind spuse, însă, eu mi-aș cumpăra varianta neagră dacă ar trebui să aleg un astfel de ceas, mi se pare că arată și mai bine decât cel argintiu. Modelul negru include brățară siliconică în cutie, apropo.

În cutie există și un încărcător pe USB-A. Încărcătorul este de tip pastilă magnetică ce încarcă ceasul prin doi pini. Din păcate, Watch 2 Pro nu se încarcă și wireless.

Ecranul este un AMOLED de 1,43 inci, rezoluție înaltă 466 x 466 pixeli și luminozitate maximă de 600 nits, suficientă pentru o zi cu soare. Are și afișaj Always-On Display, dacă-l activezi.

Chipsetul este un Snapdragon W5+ Gen 1 cu 2 GB RAM și 32 GB stocare internă, iar ceasul are și conectivitate Bluetooth și Wi-Fi dual-band. O versiune un pic mai scumpă are și conectivitate LTE prin eSIM.

În ce privește partea smart, cred că o putem împărți în trei cum fac eu de obicei în aceste review-uri. Un prim aspect este legat de ceea ce poate face ceasul. Îți măsoară pașii, pulsul, concentrația de oxigen în sânge, cât de bine dormi și nivelul de stres. Are chiar și senzor de temperatură și îți spune temperatura pielii de sub el.

Watch 2 Pro măsoară și compoziția corporală. Ții 2 degete pe cele două butoane laterale și, după câteva secunde, ceasul îți spune indicele BMI, masa musculară, câtă grăsime ai în corp, câtă apă ai și restul informațiilor ce pot fi calculate în acest mod.

Face desigur și tot felul de grafice privind evoluția în timp a indicatorilor de sănătate, ca să le zic așa, și îi poți vedea pe toți în aplicația dedicată de telefon.

Trecând la partea de fitness, Xiaomi spună că ceasul monitorizează peste 150 de moduri de sport. Două specificații hardware binevenite sunt rezistența la apă de 5 atm, ceea ce înseamnă că poți înota fără probleme cu acest ceas, iar pentru monitorizarea traseelor are un sistem GPS dual band L1+L5 de poziționare, adică precizie crescută.

Mi-a plăcut și că îți spune multe date atât în timpul activității sportive (are și voce care anunță milestone-urile), cât și după aceea. De exemplu, chiar și pentru modul Walking nu-ți spune doar distanța și câți pași ai făcut, ci și numărul de pași per minut. Un calcul simplu pe care puține ceasuri îl fac. Îți arată traseul, pulsul mediu, în ce tip de regim a fost inima ta în timpul activității sportive, diferențe de nivel șamd.

Per total, pe partea de sport mi s-a părut o soluție care va fi pe placul majorității oamenilor, fiind mai mult decât suficientă pentru sportivi amatori și monitorizat mișcarea pe care o faci, inclusiv în mod pasiv pașii și etajele urcate ziua.

Și ca să închei cu partea smart, cea legată de notificări, aici se vede avantajul introducerii Wear OS pe acest ceas. Watch 2 Pro are funcțiile uzuale de smart watch, adică îți arată notificările primite în telefon, poți răspunde simplu la mesaje și, în esență, poți vedea pe ceas dacă o notificare primită este importantă sau nu.

Wear OS adaugă însă și aplicații specializate, iar multe dintre ele au fost lansate recent. De exemplu, plățile cu ceasul le faci chiar cu programul Google Wallet, exact ca pe un telefon Android.

Am mai găsit în Google Play Store și aplicații dedicate de Google Calendar, Spotify, Assistant, Google Home, Messages, WhatsApp, Stocard și altele. Eu le folosesc în mod uzual pe toate acestea.

Există o aplicație dedicată de Gmail și este foarte bună. Un ceas fără Wear OS îți arată doar notificările de emailuri noi și poate textul acestora. Cu aplicația Gmail de ceas, poți naviga tu prin emailurile primite, le poți citi integral și trebuie să deschizi telefonul doar pentru a vedea atașamentele unui email.

De fapt, cu astfel de aplicații dedicate, ceasul devine un dispozitiv mult mai independent. De exemplu, dacă vrei să citești un SMS mai vechi ca să iei din el cine știe ce idee, poate codul de deschis un easybox, poți face asta direct din ceas prin aplicația Messages. Dacă vrei să închizi niște lumini conectate sau să-ți pornești espressorul, ceea ce eu fac zilnic de câteva ori, o poți face din ceas din aplicația dedicată Google Home. Google Assistant funcționează de asemenea direct din ceas.

O altă aplicație bine făcută este Google Maps. Poți vedea harta pe ceas, poți alege o destinație și poți alege cum vrei să ajungi acolo, pe jos sau cu mașina sau altceva. Ceasul îți arată apoi instrucțiuni și inclusiv harta, aproape ca pe telefon. Eu aș folosi așa ceva uneori când merg pe jos într-o zonă necunoscută, momente când mi se pare că scot foarte des telefonul din buzunar ca să văd pe unde să o iau, dar aș putea în schimb să mă uit pe ceas. Opțiunea este foarte bună și pentru mersul cu trotineta, scuter sau bicicletă, că ai ghidaj direct la încheietură.

Fără Wear OS, ești limitat la notificările primite, care dispar imediat după asta. Dacă folosiți sistemul Google, un ceas cu Wear OS aduce avantaje suplimentare față de un ceas fără Wear OS, iar Watch 2 Pro stă bine la acest capitol.

Sigur, Wear OS are și un “mic” dezavantaj. Ceasul folosește un Snapdragon W5+ în 4 nm și o baterie de 495 mAh, dar un sistem de operare mai complex înseamnă autonomie mai mică. Oficial, Watch 2 Pro are o autonomie de 65 de ore, adică 2 zile și 17 de ore. Eu am obținut peste 2 zile în general, maxim 2 zile și jumătate, deci estimarea Xiaomi este bună. Prin comparație, însă, versiunea anterioară a acestui ceas, numit Watch S1, care nu avea Wear OS, avea o autonomie oficială de 12 zile.

Interfața ceasului este bună. Notificările apar la un swipe de sus. Un swipe dinspre stânga are rol global de Back. Butonul coroană te duce imediat la ecranul central. Opțiunile par bine grupate și reții imediat modul de utilizare.

Aplicația de control este Mi Fitness și este suficientă pentru a naviga ușor prin setările ceasului și prin datele istorice înregistrate de acest. Tot de aici instalezi și watch faces și sunt multe disponibile în aplicație, analogice și digitale, majoritatea foarte reușite. Le poți schimba anumite detalii precum culori sau complicații.

Per total, acest nou Xiaomi Watch 2 Pro mi s-a părut un smart watch bine făcut și cu toate funcțiile uzuale pe care le aștepți de la un ceas de acest nivel. Introducerea de Wear OS aduce Xiaomi la un alt nivel al jocului, unul unde poate concura cu Samsung și alți câțiva producători, ceea ce era de așteptat de la numărul 3 mondial pe smartphone-uri.

Prețul, de asemenea, mi se pare bun. Pe Mi-Home costă 1.499 lei varianta normală și cu 200 de lei mai mult cea LTE. Acesta este prețul de lansare și este unul potrivit pentru model. Cunoscând însă evoluția modelelor Xiaomi, mă aștept să scadă în curând și să devină deci o afacere și mai bună.

Preț: 1.499 lei pe Mi-Home, 1.699 lei pentru varianta LTE. Probabil apare în curând și în alte magazine.

    12 comentarii

  1. Autonomia?

      (Citează)

    • #analphab0$$ cumva? E scris în articol?

      Sigur, Wear OS are și un “mic” dezavantaj. Ceasul folosește un Snapdragon W5+ în 4 nm și o baterie de 495 mAh, dar un sistem de operare mai complex înseamnă autonomie mai mică. Oficial, Watch 2 Pro are o autonomie de 65 de ore, adică 2 zile și 17 de ore. Eu am obținut peste 2 zile în general, maxim 2 zile și jumătate, deci estimarea Xiaomi este bună. Prin comparație, însă, versiunea anterioară a acestui ceas, numit Watch S1, care nu avea Wear OS, avea o autonomie oficială de 12 zile.

        (Citează)

    • Ce tari sunteți voi. O fi suficient într-un review că ține 2 zile în general fără a menționa intervalul de timp (o săptămână sau o lună nu e același lucru) sau tracking-ul? Că poate ține 2 ore când merge cu trotineta și are traseul pus pe maps, sau are kilometrul ăla de plimbare o dată la 3 zile, care nu poate fi considerat workout.

      AOD on au ba?

        (Citează)

    • Partea cu Always On-Display este cea mai importanta. Deci on sau off pentru 2-3 zile?

        (Citează)

  2. Salut !

    Ramă aș zice eu pre românește, nu bezel, că sună ciudat rău, chiar și în romgleză.

    Mulțumesc!

      (Citează)

  3. Mie deviceurile astea mi se par nișă de nișă. Nu au autonomia unei brățări, sunt grele, urâte și nu aduc mare brânză de funcționalitate în plus. Ori porți ceas mecanic pentru male bijou, ori o brățară de fitness pentru sport. Ceasuri din astea sunt worst of both worlds.

      (Citează)

    • Sunt worst of both worls pentru ca bateria tine 2 zile, ceea ce este absolut ridicol.
      Chiar sunt dezamagit de Xiaomi de la faza asta, ca in general fac lucruri foarte bune.

      Altfel, daca faci sport, un ceas pentru sport la care bateria tine minim 5 zile este mult mai folositor decat o bratara, pentru ca nu stiu nici o bratara sub 100 euro care sa aiba GPS de exemplu – nu mai zic de GPS multiband.

        (Citează)

    • Nu sunt sportiv, dar pentru mers pe jos (un soi de power walking) e OK si cu telefonul in buzunar. Altfel, ca sistem pro dedicat, cred ca e OK si sa il incarci inainte de sesiune si sa te folosesti doar de GPS. Nu ma refeream la cei ce au nevoie de scule dedicate, de ex alpinistii (aia au de obicei Garmin), sau cei ce fac yachting (iar Garmin). Ma refeream la oameni obisnuiti care mai alearga nitel sau merg la sala o data pe saptamana. Sau, in cazul meu, au probleme cu somnul.

        (Citează)

  4. Ce autonomie are cu GPS pornit ?

      (Citează)

  5. Eu nu sunt convins că 600 nits e suficient pentru o zi însorită, probabil de la 1000 încolo începe să fie cât de cât. Probabil că la banii ăia atât s-a putut.

      (Citează)

    • Eu cred ca 600 nits este o luminozitate acceptabila. De exemplu Iphone 12 are o luminozitate de 625 nits si nu am auzit sa aiba nimeni probleme cu utilizarea acestuia intr-o zi insorita.

        (Citează)

    • Am eu probleme cu iphone 12. In primul rand luminozitatea nu e prea buna intr-o zi insorita, in al doilea rand ca daca ziua e insorita si il tii deschis, o sa se incalzeasca si o sa taie luminozitatea si mai mult.

      Partea buna e ca de anul viitor am scapat de iphone.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus