un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Spotify pierde 40 de milioane de dolari pe an pe plăți prea mici

24 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Spotify are o problemă care mi se pare interesantă. Este genul acela de problemă de business mare, de scara mare la care operează, iar astfel de probleme mi se par mereu fascinante. Poate o să revin cu câteva auzite și din economia noastra.

Spotify a schimbat un pic modul în care dă bani artiștilor din platformă, iar una dintre modificări este că o melodie trebuie să aibă cel puțin 1000 de ascultări pe an pentru ca artistul să primească banii cuveniți pe ea.

Motivul: fără această prevedere, se făceau plăți atât de mici încât se pierdeau. Pur și simplu sumele plătite de Spotify către artiștii cu prea puține “ascultări” erau mai mici decât comisioanele bancare de transfer sau decât taxele de retragere a banilor sau alte asemenea taxe și… se pierdeau.

Spotify pierdea 40 de milioane de dolari pe an din astfel de plăți. Asta mi se pare uimitor. Spotify transfera sume mici în foarte multe direcții, iar banii aceia de fapt nu ajungeau la nimeni, se pierdeau pe drum, poate chiar dădeau cu minus pe undeva. Funny stuff.

În colțul opus, apropo, este playlist-ul cu piese care au adunat peste 1 miliard de ascultări pe Spotify. Niște calculatoare de pe net spun că Spotify ar plăti în jur de 2,4 dolari per mia de ascultări către un artist, deci fiecare piesă cu un miliard de ascultări de acolo i-a adus artistului respectiv 2,4 milioane de dolari. Iar unii artiști probabil că au deal-uri speciale, mai bănoase decât media.

sursa: Gizmodo.

    8 comentarii

  1. Daca nu ati vazut pana acum, este un film pe netflix despre spotify: https://www.imdb.com/title/tt11564258/

      (Citează)

  2. Și management-ul ce naiba făcea în acest timp? Ei nu au observat asta încă de la primii $10.000 pierduți? De ce au așteptat?

    Apple Music plătește artiștii de 2 ori mai mult ca Spotify, apropo.

      (Citează)

  3. Eu nu pot asculta Spotify pe telefon fiindcă CEA MAI BUNĂ REȚEA CERTIFICATĂ aka Vodafone nu asigură conexiune de internet mobil pe prepaid.
    Seamănă cu apa caldă: se oprește des și curge încet.
    Noroc cu celălalt mobil, pe oranj.
    Old school, cum v-am povestit în vară.

      (Citează)

  4. Normal, de ce naiba sa te chuinui sa renegociezi comisioanele bancare cand poti sa lovesti creatorii de continut 🤣

      (Citează)

    • Vor avea de suferit doar “creatorii de continut” care nu reusesc sa depaseasca 1000 de ascultari pe an, adica cei ale caror melodii nici macar membrii familiei nu prea le asculta.

      Daca plata pentru 1000 de ascultari este de 2,4 dolari, inseamna ca cei care aveau in jur de 500 de ascultari pe an ar fi trebuit sa primeasca 1,2 dolari (din care se scad comisionele bancare si taxele pe profit).

        (Citează)

  5. Mi se pare super saving și în același timp halucinant ca au lăsat sa se întâmple asta atâta timp.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus