un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Conflictul din Gaza devine cel mai sângeros pentru copii, iar prin București rulează propagandă video pro-Israel

23 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

81 comentarii

Washington Post spune povestea unei fete numită Hala. A murit la vârsta de 14 ani în tabăra de refugiați Jabalya, după un bombardament israelian. În același bombardament au murit și mama ei, fratele ei și alte 5 surori.

În total, 87 de copii au murit în acea zi în Gaza. Statisticile sunt însă mult mai tragice. Cu 4.609 copii palestinieni morți între 7 octombrie și 13 noiembrie, conflictul acesta devine printre cele mai sângeroase pentru copii din acest secol. Doar în Afganistan și în Siria au murit mai mulți copii, dar într-o perioadă mult mai lungă de timp. În Siria, de exemplu, au murit peste 12.000 de copii, dar în 10 ani de conflict intern.

Statul israelian a pivotat foarte rapid din victimă a unui atac terorist în atacator care distruge blocuri întregi deodată cu bombe aruncate din avion și tiruri de artilerie. Ei spun că se ascundeau teroriști pe acolo. Mie mi se pare definiția genocidului, mai ales în condițiile în care populația civilă nu are unde să fugă, iar bombele au lovit chiar și zone pe care israelienii le-au desemnat anterior ca fiind sigure pentru refugiați.

Uitați-vă la aceste fotografii before and after cu cartiere întregi de blocuri înalte. Uitați-vă la cum cade clădirea aceasta înaltă. Imaginați-vă un oraș ca Bucureștiul, dar cu locuințele a 200.000 de oameni distruse, fără curent, fără apă. Cum miroase un oraș în care nu mai funcționează canalizarea? Cum te deplasezi când toate străzile sunt pline de moloz?

Vrei să vânezi teroriștii Hamas? Do it, dar nu prin metoda aceasta!

 

Meanwhile în România, propaganda israeliană pare mai activă decât cea palestiniană. Mai știți când scriam că în oraș se lipesc postere, unele pro-Israel cu fețele ostaticilor răpiți de Hamas, altele pro-Palestina?

Același tip de postere pro-Israel au apărut în toată lumea. Un articol din Yahoo spune că sunt create de “Israeli street artists” și pot fi downloadate de pe net, printate și lipite.

În săptămânile de când a început războiul din Orientul Mijlociu, afișele cu „Răpit”, create de artiști stradali israelieni, au devenit omniprezente, tapetând spații publice în Statele Unite, Europa de Vest și dincolo de acestea. Disponibile oricui are conexiune la internet, ele pot fi printate și lipite pe stâlpi de iluminat, vitrine acoperite și intrări de metrou.

Afișarea afișelor a devenit o formă de activism, menținând peste 200 de ostatici sechestrați de Hamas în vizorul publicului. Dar îndepărtarea afișelor a devenit rapid propria formă de protest – o supapă de eliberare și, de asemenea, o provocare din partea celor îngrijorați de tratamentul guvernului israelian față de palestinieni în anii de dinaintea lui 7 octombrie și de la începutul bombardamentelor în Gaza.

Pentru Nitzan Mintz, unul dintre artiștii din spatele pliantelor, a fost un șoc să le vadă devenind virale. Ea a spus că a văzut oameni rupând afișele, ceea ce ea consideră că este un antisemitism clar.

To Nitzan Mintz, one of the artists behind the flyers, watching them go viral in the first place was a shock. Seeing people rip down the posters has revealed what she said was clear antisemitism.

OK, să zicem că este un fenomen pur viral, deși tare rapid s-a viralizat în România, printat color pe hârtie frumoasă și lipit prin oraș.

Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt împotriva posterelor israeliene sau palestiniene. Prefer să avem astfel de postere care atrag atenția asupra unor probleme reale din lumea noastră decât să văd la rând 14 postere publicitare la același concert de Crăciun sau bairam de manele.

Sunt doar curios cine le plătește și cât investește în această campanie. Mai nou am văzut în oraș rulând pe un mare ecran outdoor publicitar, unul de pe la Unirii, un clip despre ostaticii israelieni ținuți în Gaza. Cine îl plătește și pe acela? Că aș putea pune pariu că o face ambasada Israelului, poate prin interpuși gen oameni de afaceri israelieni.

Și funcționează:

    81 comentarii

  1. E si greu sa nu moara atatia copii cand jumatate din cetatenii din fasia Gaza au sub 18 ani si sunt sistematic impinsi in fata si radicalizati.

      (Citează)

    • Da clar copiii împinși în față și radicalizați așa din vorbe. De aia a trebuit după 1945 să ridicăm niște garduri mari în jurul Germaniei* și Japoniei, era plin de radicalizați care de abia așteptau să atace. Am văzut chiar și eu filmul cu fetița aia de grădiniță din Gaza care zicea să toți evreii tre’ să moară. 100% viitoare teroristă. Stai să vezi când află de cățelușii cu părul creț care fură rațe. O să extermine câinii mai ceva ca Băsescu. Chiar și eu când aud Internaționala, îmi vine așa un impuls să omor capitaliști și să colectivizez apartamentele vecine.

      Aici e un fel de teroriștii lui Schrodinger, în același timp civili nevinovați care sunt folosiți ca scut dar și garantat viitori teroriști care trebuie preventiv exterminați. Ar fi nevoie de un fel de soluție finală aici.

      Apropo, pentru statistică: cam la câți civili, pardon teroriști omorâți învie o victimă a hamașilor? Am înțeles că acolo în zonă e liber la înviere. Și tot pentru statistică, cam câți supraviețuitori de acum o să încerce să se răzbune, direct proportional cu distrugerile sau exponențial?

      *Poate de aia planul Marshall a fost o idee mai bună decât asta https://en.wikipedia.org/wiki/Morgenthau_Plan

        (Citează)

    • Dpdv statistic, daca >50% sunt copii (!!!!!!), => daca dai cu bomba undeva, sansele sa dai peste un copil sunt mai mari (indiferent daca sunt pozitionati sau nu intentionat in calea bombei).

      Tot statistic, copii sunt toate persoanele pana in 18 ani, inclusiv cei 13, 14-18 ani. Hai sa nu ne prefacem ca referirea la radicalizare ii privea pe cei din gradinite!, doar de impingerea in fata, cum au tot aparut filmiulete.

        (Citează)

    • @nea_caisa, ciudata comparatia. Planul Marshall a fost aplicat unei natiuni devastate de razboi, care efectiv si-a pierdut puterea si vointa de a lupta. Zi-mi cate organizatii teroriste germane au aparut dupa ww2, cate atacuri au organizat, cate bombe au detonat in autobuze, cate rachete au lansat spre civili?

      Ideea asta, ca daca ii tratau si pe palestinieni (si pe rusi de fapt, ca am auzit prostia asta si acum aproape 2 ani) ca pe germani dupa ww2, poate se intamplau lucrurile altfel. Nu, boss, nu se intamplau altfel. Germanii renuntasera deja la violenta. Astia nu.

        (Citează)

    • Nacho: De aia nu dai cu bomba dacă nu ești sigur. Nu aduce nimic. Nici pace, nici morții de la groapă, nici mai puțină ură. Asta dacă vrei cu adevărat pace. Dacă e ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, atunci și barbarism pentru barbarism?

      Mucho: Ai citit ce presupunea planul Morgenthau? De aia nu au fost atentate, pentru că nu l-au aplicat.

        (Citează)

    • @nea caisa

      Cu Germania s-a putut face treaba pentru ca nemtii au acceptat ca au pierdut razboiul, gata, sunt acuma supusii americanilor. Si Hitler a avut un plan din asta de radicalizare si inarmare a populatiei civile, dar middle managementul si-a dat seama ca ar fi provocat represalii degeaba si a renuntat la Wolksturm.

      Daca s-ar fi comportat ca fanaticii din Gaza, ar fi avut parte de Macelul Marshall, nu de Planul Marshall.

        (Citează)

    • Au pierdut în ’45 și gata. S-a tras linie și în continuare a fost stabilitate și cât de cât respect. Vesticii (nu doar americanii) nu i-au tratat ca pe niște sclavi în țarcuri.
      Palestinienii pierd însă casă cu casă în mod constant până în zilele noastre. Să știu că orice construiesc în viață pot pierde într-o secundă pentru că acum 2000 de ani în locul ăsta erau alți oameni m-ar face și pe mine să înnebunesc. De aia nici restul arabilor nu îi vor pe palestinieni pentru că nu știu care din ei nu a înnebunit de la stresul ăsta permanent. Dar soluția nu e să-i mai și bombardezi în masă.

        (Citează)

    • nea_caisă: De aia nu dai cu bomba dacă nu ești sigur. Nu aduce nimic. Nici pace, nici morții de la groapă, nici mai puțină ură. Asta dacă vrei cu adevărat pace. Dacă e ochi pentru ochi și dinte pentru dinte, atunci și barbarism pentru barbarism?

      Obligatia asta morala de a te asigura o ai atunci cand ataci sau cand ai pune in pericol proprii cetateni (tinuti ostatici sau aflati acolo din orice motiv). Daca raspunzi la un atac venit dintr-o anumita zona (din partea unui inamic care a comis astfel de fapt crime de razboi), responsabilitatea victimelor e si trebuie sa fie a celui care a inceput atacul din acea zona, punand astfel in pericol respectivele persoane. Punand problema altfel, atacurile vor continua iar armata care se apara nu isi va indeplini responsabilitatea primara, aceea de a isi apara in primul rand cetatenii. In mod logic, este evident ca nu suntem in situatia “dinte pentru dinte”. Daca ar fi fost, ar fi fost simplu: ar fi ales armata israeliana 2500 de palestinieni pe care sa ii arda de vii sau sa ii decapiteze. Reducerea prezentarii situatiei la “dinte pentru dinte” este o poveste si, ca orice poveste, face parte din propaganda.

      Altfel, de-a lungul istoriei, pacea a fost obtinuta pe cale armata de nenumarate ori. Pacea din Europa este obtinuta in urma unui razboi si acordurile de pace sunt obtinute cu pretul pierderii vietii a multor milioane de oameni. Forta unei armate este si capabilitatea de descurajare a inamicului, de a il face sa nu atace cu gandul la reactia acestei armate. Or, mutatul vinei artificial pe umerii armatei atunci cand reactioneaza la un atac nu poate duce decat la mai multe atacuri si la destabilizare.

        (Citează)

    • FYI de la orice bombă cam arzi de viu/decapitat/dezmembrat (depinzând de rază normal), indiferent cine lansează/pune. Cam așa funcționează bombele. Am o vagă senzație că victimele din Gaza nu au fost asomate una câte una în stil Soylent Green ci au murit destul de violent.

      Nu înțeleg de unde setea asta de sânge pentru civili în Gaza. Israel are până si bombe nucleare și tot nu a descurajat pe nimeni. Deci nu asta e soluția. În afara cazului în care se dovedește că un popor (palestinienii în cazul de față) sunt toți irecuperabili și au o genă de terorism undeva și în cazul ăsta ok, exterminare. În același timp înseamnă și că băiatu’ ăla cu mustață mică avea dreptate în ’39, unele popoare sunt inferioare și trebuie exterminate. În acest caz trebuie să mulțumim pentru că ne scapă de fanatici Israe… stai un pic, nu erau ei ăia care erau irecuperabili și trebuiau exterm…. nu mai înțeleg nimic.

        (Citează)

    • Elementul de descurajare oferit de catre nucleara a fost anulat (in cazul de fata) de activitatea Rusiei in Ucraina unde se desfasoara un razboi conventional in care o parte are evident capabilitati nucleare. Nucleara Israelului (ipotetica) are efect impotriva Iranului, unde exista realmente posiblitatea de utilizare si de mutual assured destruction (MAD).

      Nu este nicio sete de sange de civili palestinieni. Tocmai asta am si aratat ca nu exista. Da, sunt victime colaterale (unele care sustin Hamas si unele care nu sustin Hamas, nu conteaza cu cine “tin”), dar responsabilitatea pentru ele este a HAMAS nu a IDF

        (Citează)

    • După logica asta îți urez ca nici un vecin de-al tau să nu omoare pe nimeni. Ca răzbunare familia victimei vecinului ar putea să-ți demoleze tot cartierul (“lasă că știm noi că voi sunteți toți acolo criminali”). Am stabilit deja că hamas sunt niște animale care atacă tot ce mișcă (apropo inclusiv arabi de-ai lor care se aflau întâmplător în Israel în momentul ăla).
      Jumătate din atacatori sunt deja morți, restul au scăpat prin tuneluri în Egipt ori o să atace oricum forțele terestre și mor imediat. Au 200 de ostateci care ar putea muri oricând de la bombardamente. Bombardamentele nu o să descurajeze pe absolut nimeni ba chiar din contră. Deci Cui bono?
      Ok trage după punctele de lansare ale rachetelor dar nu sunt chiar așa multe.
      De aia este 100% responsabilitatea Israelului care se dă o mare civilizație modernă să nu se coboare la nivelul hamas (AKA ochi pentru ochi). Asta dacă le pasă. Dar și aici am stabilit că nu prea le pasă. Răzbunare de fațadă ca arate că fac și ei ceva. Sau dacă vrei să mergi pe teoria conspirației ca să se asigure că au o nouă generație de radicalizați ca să aibă în continuare motive să mai fure teren.

        (Citează)

    • Doar ca nu este vorba de vecini de cartier aici, este vorba de formațiuni statale și nici de omucideri. Ca de asta vorbim de armate și guverne, cu responsabilități față de cetățenii lor.

      Și, din nou, nu este “dinte pentru dinte”. Dar, de fiecare dată când cineva folosește ideea ca ar fi nu face decât sa ajute nebunia.

        (Citează)

  2. Am mai postat un comentariu, dar aparent s-a dus în purgatoriul comentariilor. Ideea e că în jur e mult mai multă propagandă pro Hamas, deghizată în lacrimi și compasiune pentru palestinieni. Inclusiv din partea unora răsfățați de confortul infidel occidental, care n-ar rezista prea mult în mijlocul palestinienilor nevinovați. În plus, sursele pentru victimele palestiniene sunt de încredere limitată( a se vedea circul precedent cu spitalul și numărul de victime). Până una alta IDF își face treaba. Când susții teroriști cu largă majoritate, viața-i scurtă și grea. Lasă că va fi mai frumos pe lumea cealaltă, sau cel puțin așa zice în broșura cu reclamă islamică.

      (Citează)

    • Peredhil: deea e că în jur e mult mai multă propagandă pro Hamas, deghizată în lacrimi și compasiune pentru palestinieni.

      Pai asa incepe si articolul asta: “Washington Post spune povestea….”. In momentul in care un ziar (ma rog, institutie de presa) incepe sa spuna povesti, iese din sfera oferirii de informatii si intra in sfera distribuirii de propaganda.

      Altfel, sa nu uitam nici de derapajele WaPo cu privire la razboiul din Ucraina. Unele articole par a fi scrise direct de la Kremlin.

        (Citează)

    • Taică-miu asculta Europa liberă la volum minim cu urechea pe aparat să nu audă vecinii. Mai avea ceva cărți care ar fi fost considerate subversive. Asculta tot felul de muzică străină. Ar fi avut plete ca în tinerețe dacă ar fi putut. Zero convingere comunistă. Dar dacă l-ar fi oprit cineva pe stradă și l-ar fi întrebat ce părere are de comunism ar fi cântat Internaționala și ode lui Ceașcă pentru că acasă avea nevastă și copii.
      Deci dacă voi cocoșilor nu realizați cum e să trăiești în regimuri totalitare și ce înseamnă “susținere” în condițiile astea, întrebați-vă părinții care-l votau pe rârâit cu 100% prezență și 100% voturi.

        (Citează)

  3. Sunt clipuri pe net in care palestinieni imping copii catre soldatii israelieni si ii filmeaza, in asteptarea unei riposte. Ce israelian (sau alt om normal) ar face asa ceva vreodata, cu copilul lui?

      (Citează)

    • In America daca un terorist tine 3 copii in fata, armata americana trage rafale in directia aia, doar ca sa omoare teroristul? Faptul ca gruparea Hamas e o grupare terorista si a omorat civili, justifica omorarea civililor din aceeasi natie cu cei din Hamas? Daca un parinte omoara un copil al altuia, copilul parintelui trebuie omorat?

      Sunteti prea orbiti de propaganda evreiasca si se pare ca nu o sa se invete niciodata din istorie; asa a fost si subumanizat poporul evreu, din cauza unor grupari din patura superioara, la fel si acum: o natie intreaga este ostracizata din cauza unei grupari care apartine acelei natii.

        (Citează)

    • 75% susținere. Săracii ostracizați. Pot fugi , pot lupta cu Hamas, dar dacă aleg să-i susțină, e dreptul lor. Sunt victime colaterale nevinovate în mod real? Sunt. E război, e trist, se întâmplă. Sunt convins că nu toți cetățenii nemți sau japonezi își susțineau liderii cu nici un secol în urmă. Doar suficienți cât să conteze.

      Bine, dacă tu și alți suporteri ai „cauzei palestiniene” aveți o idee reală despre cum desfășori o campanie împotriva unei organizații teroriste ce folosește civili drept scut și se diferențiază de respectivii civili printr-o bentiță sau nici atât, sunt sigur că e o informație ce v-ar aduce o grămadă de avantaje, luați legătura cu reprezentanți ai statului Israel.

        (Citează)

    • Sa plece? tu te auzi ce spui? unde sa plece? evreii au plecat din Germania cand a venit Nazismul la putere in 1933, cu Mein Kampful in mana? Sai dupa Noaptea de cristal din 1938? Era clar atunci ca urmeaza ce e mai rau pt ei, dar unde sa plece?

      Iar cu pistolul la cap, crede-ma ca si tu ai sustine Hamasul. Ai sustine orice avand in vedere ca familia ta depinde de urmatoarea lor miscare.Si sunt foarte sigur ca un copil de 5 sau 10 ani are partea logica dezvoltata cat sa sustina o grupare terorista..da, exact, aia 4000 omorati. Pt voi aia sunt niste numere, “sustinatori” ai Hamasului. Din pacate aia nu numai ca nu s-au nascut in locul potrivit, ci de la nastere sunt priviti ca pe niste sobolani, sustinatori ai terorismului si care merita rasi de pe fata pamantului.

        (Citează)

  4. Societatea palestinienilor este una nesanatoasa, in ultima vreme ura impotriva israielienilor cred ca a crescut imens. Daca e sau nu indreptatita nu sunt in masura eu sa spun, dar in aceste conditii ceea ce se intampla acum, din pacate, chiar nu vad cum poate ajuta la vindecarea sau la schimbarea sentimentelor lor. Pare ca doar o sa radicalizeze si mai mult. Sper sa ma insel.

      (Citează)

  5. Ideal ar fi sa nu moara copiii si persoane nevinovate
    In acelasi timp, poate poti veni cu o idee, cum poate Israel sa contracareze si sa se asigure ca in viitor Hamas nu va mai ucide persoane nevinovate israelene, fara a ucide civili si copii, cand tunelurile Hamas sunt sub spitale sau alte cele. Adica Hamas isi pune cetatenii in bataia pustii.
    La sigur ai primi premiul Nobel pentru pace.

      (Citează)

    • Ba de fapt e foarte simplu. Israel să se retragă la granițele din ’67 și să lase arabii să facă ce vor ei în zonele lor. Ba chiar la granițele din ’47 ca să fim 100% corecți.

      Clar, chiar dacă majoritatea arabă e pașnică, sunt destui fanatici sau idioți plătiți de extremiști bogați din afară ca să facă atentate. Sunt destui care vor toți evreii afară (cum de exemplu și Shin Fein vrea toată insula Irlandei și să arunce englezii în mare), așa că pur și simplu să rupă orice contact cu țarile din jur. Să mineze din partea mea granițele cu bombe termonucleare. Pot să intre și în NATO și să solicite prezența trupelor străine ca ajutor. Pot să scaneze permanent în subteran, în/pe apă, în aer și în spațiu (au destulă tehnologie pentru asta) și orice intruziune, lansare de rachete, etc. să fie executată direct fără întrebări (dar cu dovezi totuși). Cum zicea Solomon, dacă nu puteți împărți copilul, tăiați-l în două. Poate după o generație, două se mai clamează spiritele. Dacă nu asta e.

      Problema e că nu vor pentru că și ei au fanaticii lor care trebuie să recucerească tot și să reconstruiască templul fix pe dealul unde acum sunt moscheile alea ca să aplice și ei varianta lor de sharia. Aparent fără templu nu se poate și de aia nu aplică regulile barbare din vechiul testament/coran/torah ca restul fanaticilor.
      La fel nici evangheliștii americani nu vor pentru că dacă nu recuceresc evreii toată zona, nu mai vine Isusică să ne viziteze. Cu toate că atunci când Isus vine o să căsăpească (indirect) toți necredincioșii deci și pe evrei.

      În plus s-au cam obișnuit în Israel cu forța de muncă foarte ieftină a palestinienilor (un fel de mexicani mai oprimați), mai sunt niște resurse de exploatat în mare în zona Gaza, etc.

      Așa că rinse and repeat. Ei îi tratează ca niște animale, unii chiar devin animalele și ripostează, ei zic “vezi, animale, de aia le luăm casele”, ăia ripostează mai rău și tot așa. Ținta nu e conviețuirea în pace. De aia mi s-a cam luat sincer de ambele tabere.

      Aș pune niște linkuri dar sistemul aici are alergie la linkuri așa că caută tu Sanhedrin, Triggernometry cu Sam Harris și Eric Weinstein, Gaza Marine, Pompeo Israel, Rapture/Tribulation, What It’s Like to Grow Up in an Israeli Settlement.

        (Citează)

  6. “Sunt doar curios cine le plătește și cât investește în această campanie.”
    principala si singura grija a influecenrilor romani

      (Citează)

  7. Nu va obositi. Oricum Radu nu citeste comentariile.

      (Citează)

  8. Nu ca zic dar vreau sa spun: “Fuck Around And Find Out”

      (Citează)

    • De fapt fix despre asta e vorba, p-aia i-a mancat si acum ii scarpina israelienii. Nu e nici o pivotare, schimabre de roluri si ce mai zice Radu. Daca tu imi dai un pumn si eu dupa te iau la omor, se chema ca ne-am batut, nu ca la secunda 15.3 m-am transformat din victima in agresor sau invers. Daca imi dai un pumn azi si vin peste 7 zile sa te bat, da’ asta e altceva.

        (Citează)

  9. Eu nu inteleg care e diferenta ca moare un copil intr-un razboi versus ca moare orice alt om care nu e soldat intr-un razboi. Ce, in afara de razboi mor numai oameni “vinovati”?

    Si daca copiii sunt “nevinovati”, eu, ca adult generic, de ce sunt vinovat mai precis? Ca am facut sex?! Eu nu mint, nu fac rau nimanui etc, asa ca ma consider complet nevinovat de orice, fix ca un copil.

    In rest, a fost un sondaj recent care a aratat ca majoritatea covarsitoare a populatiei din Gaza sustine ce a facut si ce face Hamas, deci nu prea e nimeni “nevinovat” pe acolo.

      (Citează)

    • Pai tocmai asta e diferenta. Adultul generic are capacitatea de a discerne si poate sustine ce face Hamas. Copilul n-are. Deci cand un procent semnificativ din adulti poate fi considerat vinovat intr-o oarecare masura, pentru ca a sustinut Hamas, chestia asta e valabila pentru zero la suta din copii.

      Plus ca adultul are o capacitate mai mare de a se proteja de pericol decat copilul.

      E de rahat ce se intampla. Hamas e 100% cauza si singura varianta e sa fie exterminat complet. Pe de alta parte, Israel trebuie sa inceteze cu ocuparea treptata a West Bank, ca aia e o chestie care n-are nici o legatura cu protectia israelienilor, e doar un land grab mizerabil.

      Plus, sa-l tii la putere pe Netanyahu, omul responsabil de faptul ca peste o mie de israelieni au fost omorati, e ca si cand l-ai vota pe un extremist de dreapta care sustine o tara care a doborat un avion plin cu concetatenii tai. Si cine a mai vazut asa ceva vreodata.

        (Citează)

    • Intamplator, copiii din Gaza ii urasc si ei pe evrei si le doresc moartea (sunt clipuri pe net) si este irelevant ca nu au discernamant ci ca au fost indoctrinati. (acum nu stiu cat la suta, dar cred ca semnificativ pentru ca nu ai cum sa scapi de spalarea pe creier cand esti copil, tocmai pt ca nu ai discernamant).

      Dar asta nu inseamna ca eu cred ca e ok ca oamenii aia sa moara, indiferent ca-s copii sau nu. De altfel, mi se pare o atitudine mai cruda sa zici ca e ok ca mor adultii, pentru ca sustin Hamas, dar nu copiii. Totusi, faptul ca sustii Hamas nu este un motiv suficient ca sa fii omorat.

      Este insa un motiv suficient ca sa nu iau partea palestinienilor, in ciuda suferintelor prin care trec, asa cum nu o iau nici pe a israelienilor. Ce se intampla acolo este o tragedie in sensul original al cuvantului, adica o situatie pentru care nu exista posibilitatea unui rezultat bun pentru protagonisti.

        (Citează)

    • “Totusi, faptul ca sustii Hamas nu este un motiv suficient ca sa fii omorat.”

      Ba da, este.

      (cand sustii o organizatie terorista care face barbarisme din astea, mai ales ca e clar ca vor exista consecinte, iti asumi ce vei primi)

        (Citează)

    • Nu sunt de acord. Nu poti omori oameni doar pentru ceea ce cred. Daca e vorba de sustinere in sensul ca faci ceva ca sa ajuti Hamas, atunci sigur ca se schimba problema, dar in sondajul ala intrebarile erau “ce parere aveti despre ce a facut si ce face Hamas”.

        (Citează)

    • Prietene, e prima oară când comentez aici, dar îți spun sigur că poți omorâ oamenii pentru ceea ce cred. Istoria o dovedește. În plus, e o mare diferență între “a crede” și “a ști”. Pentru mine, unul care crede e mult mai periculos ca unul care știe. Pentru că e fanatic. Iar cu un fanatic nu poți negocia. Daca nu știi să faci diferența, și aici vorbesc despre tine, nu la general, atunci tu crezi, nu știi. Poți să îmi răspunzi, poți să mă înjuri, nu mă interesează. Pentru că știu că nu îmi poți oferi nici un argument valabil. Tu doar crezi. La fel cum credeau și alții că vaccinul Covid iti bagă în vene un cip 5g. Habar n-aveau ce înseamnă 5g. Dar ei credeau.

        (Citează)

    • +1000, Claudiu.
      Plm, tema goala de continut, cu insinuari si intrebari retorice pentru o farama de trafic.
      Da tati, o sa mai moara cateva mii de adulti, batrani, copii, vinovati sau nu, pentru ca asta este costul razboiului. Era si acum 1000 ani, este azi si va fi si peste 1000 ani. Mai multi sau mai putini, e doar o chestiune care tine de tehnologia si strategia folosite. Azi razboiul e din ce in ce mai mult un demers politic de presiune asupra opiniei publice si electorilor partii adverse si mai putin unul militar, scopul fiind schimbarea de regim si nu anihilarea armatei & capabilitatilor adverse. Iar suferinta, distrugerile pe scara larga si moartea civililor este un vector principal in strategie. Asa ca tind sa cred ca in caz de razboi structurile si populatia civila vor fi tinte cu valoare strategica in crestere. Mai ales in epoca amplificarii prin social media in timp real. Sper sa ma insel.

      Pare ca am ajuns din nou intr-un moment istoric cand tulburarile si dezechilibrele majore acumulate pe mapamond nu se pot mai rezolva decat prin confruntare militara.

      Pare ca in loc sa ne lamentam sau oripilam ar trebui sa fim pregatiti, cel putin moral, psihic, pentru perioada zbuciumata care va continua si probabil amplifica pe parcurs (de urmarit problema Chinei, a Iranului, etc).

        (Citează)

    • :-)))
      Afirmatia mea cu “nu poti omori oameni pt ceea ce cred” era normativa, nu descriptiva, prostanacilor

        (Citează)

    • Cand faci scut in fata hamas nu se cheama ca ajuti? Cand trimiti copii sa se arunce in aer, tu ca parinte/ruda, nu ajuti? Sau cand ii trimit la radicalizare?

        (Citează)

  10. Te-a acaparat complet propaganda pro-Gaza&Palestina. Saptamana si articolul.
    Iti arat niste poze cu copiii israelieni ciuruiti si arsi, dar asa, necenzurate?

      (Citează)

  11. E potrivită melodia lui Sting, Russians, în contextul asta. Doar ca din păcate cultura palestinienilor ii face să nu își iubească copiii. Exemple sunt cu sutele, de la filmări cand trimit copiii să devină martiri, la discursurile liderilor religioși, la faptul ca organizația hamas încă e susținută de 80% din palestinieni. Pana si tanti aia care a castigat alegerile din Gaza in 2008, nu am reținut numele, zicea ca a trimis 3 din copiii ei la moarte (s-au aruncat in aer in atentate teroriste in Israel) și ca mai are nu știu câți copii gata de martiriu. Iar palestinienii o aplaudau si votau, o teroristă pe față. Asta e cultura lor. Miroase in oraș?! Hamas au pus videouri cand scot tevile de apă să faca rachete cu ele. Deștepți rău. Interesant ca liderii nu stau acolo, sunt in lux in Qatar și plini de bani.

      (Citează)

  12. Deea:
    Te-a acaparat complet propaganda pro-Gaza&Palestina. Saptamana si articolul.
    Iti arat niste poze cu copiii israelieni ciuruiti si arsi, dar asa, necenzurate?

    Nu. Dar poți trimite cu ”Copii împuşcați în cap. Tineri decapitați cu lopeți.”
    (citat de aici: https://www.g4media.ro/un-film-cu-crimele-atroce-comise-de-hamas-asupra-civililor-israelieni-a-fost-prezentat-in-parlamentul-romaniei-mai-multi-parlamentari-au-iesit-din-sala-din-cauza-imaginilor-sunt-cutremurato.html)

    Și mai dau un citat: ”Cel puțin 40 de bebeluși şi copii au fost uciși în masacrul din kibuţul Kfar Aza” (https://observatornews.ro/extern/e-ca-in-lagare-40-de-copii-printre-200-de-morti-unii-decapitati-ce-sa-intamplat-in-kibutul-kfar-aza-din-israel-544720.html)

      (Citează)

    • Nwradu cred ca trebuie sa spuna adio invitatiilor de 4 iulie la ambasada SUA.

        (Citează)

    • Radu, astfel de dileme saptamanale isi au o rezolvare foarte rapida. Baga o ora de vazut video si foto cu ce au facut pe 7 oct animalele HAMAS plecate la vanat, ars, mutilat si toturat fiinte umane si poate iti trec dilemele.
      Bai, e incredibil cum exista oameni care se mira ca astfel de barbarisme socante au ca urmari un razboi in care mor si civili pe langa combatanti.

      A, daca, Israelul pornea sa vaneze civili in Gaza, sa ii arda, tortureze, decapiteze, violeze, mutileze, atunci era altceva, pentru ca nici macar principiul ochi pentru ochi dinte pentru dinte nu ar trebui vreodata invocat in cazuri de genul.
      Dar atat timp cat asta nu se intampla, despre ce vorbim??

      Urata gandire, urat articol.

        (Citează)

  13. Radule, cum sa faci partizanat pro Hamas? Cand populatia in marea ei majoritate e pro terorism, pro radicalizare pro trimis copii la aruncat in aer, cum poti bre sa ii deplangi?
    O tara normala la cap isi protejeaza copiii!

    Efectiv isi iau ce merita; dpmdv ar trebui sa-i rada pe toti de pe harta.

    E ca atunci cand te duci la urs si-i f#ti un sut in c0aie.

    Gizas dude, wtf?

      (Citează)

    • Am observat mai demult aceasta chestie la Radu. Mai cate un articol adaugat la rubrica de stiri, mai cate unul duminica dar am zis ca este in imaginatia mea. Dar cu articolul asta e clar. Am scos Nwradu de la favorite. Si daca esti cititor fidel al acestui blog iti dai seama rapid ca si Radu e sustinator Palestina, doar ca nu o spune direct.

        (Citează)

    • Se exploateaza cu succes ignoranta vesticilor, majoritatea traind in bule, in ce priveste “cauza palestiniana” si “criza umanitara”. Este cineva surprins de avalansa de articole pro-Gaza & Palestina de pe acest blog?

        (Citează)

    • Eu sunt surprins sincer sa fiu. Foarte surprins.

        (Citează)

    • Vreau sa cred ca Radu e doar un parinte, care are reactii de parinte cand vede stiri cu copii morti. Vreau sa cred ca asta e doar o expresie normala de empatie.

      Nu vreau sa cred ca Radu sustine ideea ca Palestina ar trebui sa fie libera de la rau la mare sau ca Israel nu ar trebui sa existe.

      Poti critica Israel fara probleme, atata timp cat e legat de chestii reale. Ce se intampla in West Bank e o problema. Ce fac Netanyahu si extremistii de dreapta din guvernul lui, iar o problema. Trebuie sa fie criticati pentru asta.

      Dar cand incearca sa elimine o organizatie terorista, in conditiile in care fac tot ce se poate pentru a avertiza civilii desi asta nu are prea mult succes pentru ca organizatia aia terorista are nevoie de scuturi umane, aici ar trebui sa ne gandim putin inainte sa le dam verbal in cap.

        (Citează)

  14. I-as putea intelege pe cei din Palestina daca acum o luna au pierdut suprafata ocupata de Israel. Problema e ca Israel e acolo din 1948, adica de 75 de ani, mai toti palestinienii s-au nascut dupa ce au pierdut teritoriul, stiu ca vecinul e foarte puternic si e aproape imposibil de invins, ar trebui sa se resemneze si sa nu mai incerce sa se razbune. Sa-si creasca copii si sa faca pace cu vecinii. Daca nu au loc in Gaza si in Westbank sa incerce sa se mute si in alte state arabe si sa-si creasca copii in pace.

    In schimb ce fac ei e sa traiasca doar pentru razbunare, ceea ce nu e deloc sanatos pentru ei. Sa stea in saracie si izolare si sa se radicalizeze. In felul asta nici celelalte state arabe nu ii vor. Nici celelalte state arabe nu vor sa aiba pe teritoriul lor oameni a caror singur scop e sa omoare israelienii.

    E normal sa vrei sa-ti recuperezi teritoriul, dar daca nu ai reusit in 75 de ani, poate e timpul sa mergi mai departe, toti oamenii aia sunt nascuti in westbank si gaza, nu mai sunt oameni care au trait vreodata pe teritoriul actualului israel.

      (Citează)

  15. Hai sa ne punem in povestea care a declanșat tot acest măcel nebun. Eu jur ca daca mi-i s-ar întâmplă vreodată ca niște indivizi (ca ii cheamă Hamas, rusia, isis nici nu contează) sa le facă rău copiilor mei la modul la care au omorât/răpit/violat demenți aia evrei in 7 octombrie, fără cea mai mica urma de îndoială m-aș duce sa ii împușc, bombardez, distrug, rad de pe fata pământului. Aș fi in stare, daca asta mi-i s-ar întâmpla mie, sa apăs orice buton nuclear ca sa mă asigur ca aceasta rasa dementa nu ar supraviețui.
    Stiu ca pare mult, știu ca ar muri mult nevinovați, dar priviți puțin din afara și puneți-va voi in locul evreilor. Aia care aveți copii, gândiți-va ca ar putea fi ostatici de o luna jumate și ca nu știți nimic de ei. Nu vreau sa vorbesc de alte scenarii…

      (Citează)

    • Ai spus totul clar si la subiect. Subscriu 100%.

        (Citează)

    • Nu “rasa”, “organizație” sau “indivizi” . Dar dacă organizația aia sau indivizii ăia trag cu arcul, kalasnikovu sau racheta din spatele unor scuturi umane, nimeni care folosește logica nu se poate aștepta ca ținta acestor atacuri sa nu atace înapoi cu pierderi minime pentru propria parte. Nu te poți aștepta ca ținta fie sa nu atace fie să riște pierderi umane și mai mari. E ilogic. Logica spune ca responsabilitatea pentru victime sa fie a organizației sau indivizilor care au atacat, nu a victimei atacurilor.

        (Citează)

    • Din păcate aici e problema.

      Ambele părți fac din asta un conflict cu un mare impact emoțional. Evreii trăiesc într-o stare constantă de paranoia ca societate, pentru noi e greu să înțelegem, cea mai rea traumă românească e poate prin transilvania de nord din vremea WW2 cu hortiștii care au măcelărit câteva sate de români.

      Acuma dacă îmi imaginez un popor care are traumele astea zilnic, și care văd și-n ziua de azi cum diverse facțiuni, sau chiar țări întregi (Iran, Yemen) au ca plan unic declarat să te distrugă total, e clar că e un nivel de paranoia care îi va face să exagereze orice atac. Nu îl scuz, nu mă înțelege greșit, zic doar că trebuie un pic de context. Ca evreu toată istoria generațiilor ține de a evita ura societății. Bine și aici e un întreg subiect separat, dar ca idee toată lumea îi ura pentru că având tradiție educațională, se ridicau rapid în societate pe oriunde ajungeau (avocați, medici, business, știm cu toții stereotipurile). Evreii și azi au mania educației și au cel mai mare număr de savanți pe cap de locuitor din lume: https://en.wikipedia.org/wiki/Science_and_technology_in_Israel

      La fel e și pe partea palestiniană, tot e traumă generațională. Ai avut o casă, ai dus-o bine, a venit statul israelian, totul a fost ok la început poate, apoi țările arabe au atacat israelul, iar drept ripostă statul israelian îți confiscă ție proprietatea și face o colonie/cartier evreiesc pe ea, cu sârmă ghimpată și toate cele. Evident că vei prinde ură (și pe bună dreptate) când și Israel de fiecare dată când au fost atacați, în loc să se răzbune pe cei care i-au atacat, s-au răzbunat pe cei vulnerabili de pe teritoriul lor, astfel sădind în ei o ură care poate putea fi evitată.

      Poate palestinianul ăla n-a avut nici o treabă, n-a fost nici anti nici pro israel, vroia doar să-și continue viața ca înainte și dintr-o dată s-a trezit doar cu hainele de pe el. Această chestie s-a acumulat ca un bulgăre de zăpadă iar israelienii în loc să încerce o pacificare n-au făcut decât să adune și mai mult.

      Să nu uităm că anul ăsta au fost proteste anti-benyamin în Israel, și implicit contra politicii lui agresive de creare de noi colonii evreiești în west bank care crea tensiuni între palestinieni și evreii care deja locuiau acolo fără nici o treabă unul cu altul.

      S-a ajuns la situația hilară că benyiamin aducea evrei din US și din alte țări pentru că cei locali nu doreau să se mute acolo pentru a nu contribui la conflict. Cum a fost grasul ăla care a zis că dacă n-o ia el, o ia altul. Ăla a venit din NYC și statul îi dă soldă ca să stea acolo. Stil cum făcea Stalin pe vremuri când rusifica un teritoriu.

      Scopul Iranului, prin Hamas ca proxy, a fost să împiedice semnarea tratatului bilateral Israel => Arabia Saudită care ar fi lăsat Iranul singur în lumea musulmană anti-Israel. Iar o colaborare între tehnologia Israeliană (în agricultură de deșert, militară, tech și orice altele) în combinație cu dolarii nelimitați ai Saudiților ar fi fost o combinație extrem de periculoasă pentru Iran care visează să preia într-o zi controlul asupra Medina.

        (Citează)

    • @Manu
      Bun comentariu, printre singurele care denota o intelegere a situatiei.

        (Citează)

  16. E clar, Radu a descoperit cum sa scape de teroriștii ascunși prin tunelurile din Gaza și care fac din copiii lor carne de tun, dar tine soluția pentru el. Nu fi rușinos, Radu, împărtășește lumii soluțiile, ca nimeni nu vrea sa vadă oameni omorâți degeaba.

      (Citează)

  17. Acel moment cand toata lumea iti spune ca esti beat, dar tu esti prea ocupat sa mai scrii un alt articol in care sa sustii teroristi si nu citesti comentariile.

      (Citează)

  18. Copiii, indiferent de origine, sunt victime.
    Au fost radicalizati de catre adulti, au fost trimisi la exterminare de adulti, au fost ucisi de adulti – indiferent de tabara in care se afla.

      (Citează)

  19. Răspunsul israelian la atacul Hamas este disproporționat și complet ilegal. Practic, se vrea distrugerea totala a bandei Gaza si izgonirea palestinienilor în Egipt.
    Daca rusii au facut 10000 de victime civile in aproape doi ani de razboi, armata Israelului a omorat 12000 de civili intr-o luna. Este o aroganta de popor ales, care poate face orice, oricand, nesocotind orice lege internationala si punand pumnul in gura oricui are ceva de obiectat la politica statului evreu. Da, Hamasul este sustinut de palestinieni, dar asta nu inseamna ca trebuie masacrata toata populatia.
    Marea armata evreiasca ucide mii de copii , este un adevar incontestabil, si sunt uimit de sustinerea absurda pe care o primeste din bula tehnocrata. Nu poti continua la nesfarsit o politica de ocupatie, de apartheid, de colonizare si teroare, la adapostul posturii de victima a Holocaustului, iar mare parte din Occident realizeaza acest lucru.

      (Citează)

    • Adevărul că mă așteptam să apară un din ăsta ceva mai devreme, dar aparent propaganda propalestiniană de doi bani nu a prins așa ușor pe aici.

      „Practic, se vrea distrugerea totala a bandei Gaza si izgonirea palestinienilor în Egipt.”
      Numai că Egiptul nu-i primește. Iordania nu-i primește, că știe ce poame sunt, vezi Septembrie Negru. Restul fraților lor întru islam nu-i vor nici de-a naibii. Sper să nu fie UE mai fraieră la faza asta. Așa că, deși n-ar fi chiar o soluție rea, fâșia Gaza nu va fi distrusă total.

      Stai liniștit, dacă IDF erau sălbatici ca favoriții tăi, la ora actuală nu mai era picior de palestinian viu în Gaza. Ce se întâmplă acolo sunt victime colaterale ale unei operațiuni contrateroriste pe scară largă, nu masacre deliberate, cum a fost cel din 7 octombrie. Au fost avertizați, știau ce urmează.

      Iar opinia publică din Occident e uneori cam tâmpițică, pe alocuri. De multe ori operațiuni politice și militare au fost slăbite și de dileme „morale” ale „societății civile” , un exemplu bun ar fi războiul din Vietnam. Imaginează-ți cum ar fi fost în al doilea război mondial cu așa o opinie publică, dar doar pentru aliații vestici. Plus, inflația de indivizi ce mănâncă Islam pe pâine, la prima sau a doua generație, despre care unele minți deosebit de luminate și-au imaginat că ar contribui la unitatea proiectului european. Cu rezultate deosebite, printre altele, de revitalizare a extremei drepte în contrapartidă.

      Vrem nu vrem, suntem în cel mai bun caz, în situație conflictuală, în cel mai rău trăim momentele invaziilor din Manciuria sau Abisinia ale secolului nostru. Drept dușmani regimuri autoritare, expansiunea islamică, cangrena politică extremistă din interior. Intensificarea conflictului israeliano-palestinian a servit de minune intereselor inamicilor Vestului, ca factor de clivaj al opiniilor și ca deturnare parțială a sprijinului către Ucraina. Nu cred că în acest moment ne permitem sentimentalisme ieftine.

        (Citează)

    • Cum spuneam: aroganță, cinism și ciorba veșnic reîncălzită a mâncătorului de Tora, cu dreptul sfânt al Israelului la autoapărare. Un pic de moderație și umanitate nu ar strica, dincolo de meandrele absconse și concrete ale polticii și istoriei. Mă așteptam să vină un specimen din ăsta, să-mi dea cu kipa udă în cap, că nu aplaud spectacolul grotesc al masacrului în masă.

        (Citează)

    • În general statele au dreptul la apărare, în special când sunt vizitate de barbari puși pe violat, torturat și ucis. Vezi și Ucraina, de altfel. „Moderația și umanitatea” sunt amintite doar când le convine unora. Merg împinse și când nu prea știi istorie, doar sloganuri de pe net.

      Kipa udă nu folosesc, că nu-i eficientă. În economia datului la tărtăcuță, o bâtă sănătoasă e suficientă la un car cu oale. Dacă mă gîndesc bine, cam asta se întâmplă și în Gaza. Hamas & groupies învață în detaliu diferențele între a tortura civili și a înfrunta soldați. Istoria are doza ei de cinism, ce-i drept.

      Și să nu uit. Nu-s mare fan al cărților „sfinte”. Dar dacă ar fi să aleg între Tora și Coran, nu-i greu de loc. Seară faină, nu uita să postezi și azi pe social media niște chestii de stors lacrimi pentru oprimații din Gaza. Infidelii și cei corupți de propaganda evreiască trebuie combătuți fără răgaz.

        (Citează)

    • “banda gaza” ROFL!

        (Citează)

    • Asa e, raspunsul a fost disporportionat. Israelienii trebuiau sa aleaga 1200 de femei si copii din Gaza si sa-i masacreze in cele mai diabolice feluri. Pe urma erau chit si se pastra un anumit nivel de fairlay in joc, se pastra farmecul meciului.

        (Citează)

    • @nickro: jumatate din populatia Gaza este minora, conform definitiei noastre, dar palestinienii considera ca esti adult de la 16 ani, si sunt destule imagini cu copii mai mici de 16 ani facand antrenament militar in Gaza. Crezi ca asteapta cineva pana la 18 ani ca sa-i inroleze in Hamas? Well, aia sunt tinta legitima.

        (Citează)

  20. Hamas e in parte creatia Israel, urmare directa a politicii lor in regiune.
    Da, trebuie eliminata, dar Israel trebuie sa isi asume acest task intr-un mod in care creeaza minim impact asupra civililor.
    Ori bombardarea blocurilor de locuinte sau a taberelor de refugiati nu intra in categoria asta.

      (Citează)

    • domnu nwradu si sustinatorii: semnati domle o petitie catre hamasi sa se predea si sa nu mai foloseasca civilii si spitalele ca scuturi. succes!

        (Citează)

    • Blocurile alea de locuinte ar trebui sa dea afara membrii Hamas daca vor sa nu fie bombardate.

        (Citează)

    • Din blocurile alea de locuințe s-au tras și rachete spre Israel. Probabil israelienii au pus lansatoarele de rachete acolo ca să aibă motiv sa masacreze palestinieni inocenți.

        (Citează)

  21. WTF did I just read?

      (Citează)

  22. Articolul e, într-adevăr, idiot, dar uite că n-a fost chiar inutil; a adunat vreo doi cretinozauri care au gasit putina validare a opiniilor lor bolnave și rupte de realitate.
    Achievement unlocked.
    Așteptăm următorul articol, dar despre Ucraina, în care să ne explice Radu cât de disproporționat au reacționat ucrainenii și cum au masacrat turiști rusi nevinovați. Că doar veniseră în vizită, la o beție, un viol, o crimă, cioace d-astea nevinovate ca-ntre vecini.

      (Citează)

  23. Te doare capul cand citesti comentariile …

    Am fost cumva de partea Israelului dupa 7 octombrie , dar in nici un caz nu poti sa tii partea unuia care practic a facut carpet bombing unei zone probabil mai mare ca Bucurestiul. A fost pura ura si probabil au zis ca au momentul bun sa rada de pe fata pamantului fasia gaza, si asta au facut.
    Israle a pierdut orice farama de compasiune ce a venit dupa atacurile de la 7 oct. Sa omori 5.000 de copii cu bombe, cine stie cat au murit sub daramaturi in chinuri, cine stie cat copii si-au perdut parintii si acum sufera prin cine stie ce tabere . Treziti-va oameni buni, nu e vorba de a tine partea Hamas, e vorba de omenie si compasiune, e inadmisibil ce se intampla iar oricine care ii suporta si le tine partea probabil ca au ceva probleme de moralitate. Doar pentru ca tu nu esti afectat de problema si momentan ti-e bine in fata monitorului nu inseaman ca ceea se intampla in gaza e moral.

      (Citează)

  24. Au creier de animale, ce fel de om intreg la cap toarna 3-4 copii in Gaza? Nu se uita in jur unde traiesc?

      (Citează)

  25. Radule…mai bine evitai subiectul asta… Aici ne despartim.

      (Citează)

  26. numere date de hamas. Presupun ca fac parte din ele si aia 500 morti in spitalul distrus.

    Palestinienii…mari maestri emeriti in FAFO. La 15 minute dupa ce a inceput incetarea focului….ei au tras cu rachete

      (Citează)

  27. Israel face in momentul de fata in cel mai chirurgical mod ochi pentru ochi. Poate si pentru ca nu iau in foarte serios pe conationalul lor care era cu celalalt obraz. Este ingrozitor de justificat. Radu, stai jos, pentru azi ai nota 4.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus