un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

George R.R. Martin mai are sute de pagini de scris pentru noul volum din seria Game of Thrones

24 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Acesta este clasicul articol care apare din 3 în 3 ani pe blog despre noi amânări. Eu nu cred că Martin va termina seria și asta pentru că s-a băgat singur într-o poveste atât de complexă încât este nevoie de mii de pagini noi pentru a o termina.

Îi va mai păsa cuiva? Game of Thrones avea ocazia să fie un serial de legendă, dar ultimul sezon a distrus totul și a lăsat un gust amar privitorilor care au investit ani de zile în el.

Cred că, după aceea, interesul a scăzut semnificativ. Povestea este încheiată. Bine sau rău, este încheiată și lumea știe ce s-a întâmplat cu personajele pe care le urmăreau, chiar dacă poate nu le convine destinul acestora.

Așa că mie mi se pare că seria de cărți rămâne doar pentru cei obișnuiți să citească volume lungi și complexe și care le-au citit cu sufletul la gură pe primele 5 din serie. Și chiar și pentru aceștia seria Game of Thrones (sau seria A Song of Ice and Fire, cum se numește de fapt, Game of Thrones fiind numele primului volum) poate fi ușor de ignorat acum din mai multe motive:

  • cum am spus mai sus, în mare știi ce se va întâmpla. Chiar și dacă Martin face un alt sfârșit în cărți (pe la volumul 7-8 cândva), mai contează?
  • au trecut 13 ani de la ultimul volum lansat. Majoritatea au uitat micile detalii care făceau cărțile interesante, precum multitudinea de personaje și de intrigi, plus diferențele față de serial (multe personaje au avut cu totul alt destin în cărți)
  • citești volumul 6 și apoi ce faci, aștepți alți 10 ani până la următorul?

Volumul 6 se va numi The Winds of Winter. Martin spune că a scris 1.100 de pagini și mai are câteva sute altele de scris. Câteva sute, deci putem estima că încă vreo 33% din volum nu este scris.

Volumul 5 a apărut în 2011. Țin minte pentru că a fost primul volum precomandat de mine pe Kindle și am fost uimit cum mi-a apărut în Kindle automat, cândva în mijlocul zilei de lansare, ceea ce mi s-a părut super cool ca tehnologie.

Dacă în 13 ani Martin a scris doar două treimi din noul volum, nu sună deloc bine. Să zicem că se va lansa prin 2025, chiar Martin declarând în octombrie că este o dată optimistă. Dar volumul 7, care ar trebui să fie ultimul?

Personal nu știu cum ar putea rezolva oricum totul în 2 volume. Ritmul în care avansează acțiunea este atât de lent și sunt atât de multe personaje încât nu pare fezabil. La finalul volumului 5, Jon Snow abia este omorât, Daenerys este într-o situație nasoală dincolo de ocean și nici nu l-a întâlnit încă pe Tyrion, multe alte intrigi de amploare sunt în desfășurare șamd.

În curând se fac 30 de ani de la lansarea primului volum, apropo. În 1996 a fost tipărit Game of Thrones. Sper că George R. R. Martin este în secret nemuritor, că probabil vor fi trecut 50 de ani când seria va fi terminată.

    7 comentarii

  1. Individul are deja prea multi bani si nu il intereseaza sa scrie cartile.

    Seria Stormlight a lui Brandon Sanderson este mult mai captivanta, personajele au defecte atat de credibile si de realist exprimate incat le poti intelege si te identifici usor cu ele.

      (Citează)

    • Unul din defecte e să posteze zilnic pe acest blog?

        (Citează)

    • Nu doar ca nu-l intereseaza sa scrie cartile. Ca daca voia venea covidul, meteoritul, asgarzii si ii terminau pe toti, si gata avea finalitate.

      Ce sa zic, ii trebuie 20 de ani ca sa termine o poveste ca “e prea complexa”.

      Ideea e ca da, omul are suficienti bani sa moara linistit, dar ii place si sa nu dispara din peisaj sau sa il uite lumea, asa ca mai iese la 2 ani si zice sa stam linistiti ca a mai scris 352.5 pagini, si mai are 1215.3 pana cand o sa fie gata.

        (Citează)

  2. lol :P bun articolul, chiar m-ai prins in plina febra GoT. Sunt printre aia, care nu au vizionat GoT cand era la moda, in general nu sunt fan seriale mediavolo-fantastice, dar am zis acum vreo luna sa ii dau o sansa. Si m-a prins.. din motivele clasice: poveste cu personaje multe,care nu sunt cu totul bune sau cu totul rele (culmea e ca m-am atasat de foarte multe personaje din serial, chiar daca erau din tabere diferite), faptul ca lumea mai si moare (si e inviata in unele cazuri – e drept). Momentan sunt la sezonul 8, episodul 2, inainte de marea lupta de la Winterfell si nu pot zice ca is dezamagit. Desi am inteles, ca la sfarsitul seriei, multa lumea va fi dezamagita.

    Nu am citit cartile (deci nu prea ma afecteaza cum scrie nea Martin) , sa vedem cum imi place finalul , in functie de asta o sa decid daca vad si spin-off-ul..

      (Citează)

    • Fericitule. Imi aduc aminte cand asteptam serialul la 4 dimineata pe HBO go.
      Acum nu mai e un film care sa aiba asa un mare hype.

      Am fost si eu dezamagit atunci de ultimul sezon. Dar cand am revazut ultimele doua sezoane, mi-am schimbat parerea. Singura problema care se poate imputa este ca au scurtat un pic … mai mergeau cateva episoade.

        (Citează)

  3. Primele 2 carti au fost ce trebuie, dupa a dat-o intr-o combinatie de telenovele si Sadoveanu (nesfarsite pagini de descrieri).

    Prefer Abercrombie.

      (Citează)

  4. Gaelex:
    Seria Stormlight a lui Brandon Sanderson este mult mai captivanta,

    Atata doar ca sunt publicate patru volume din zece planificate, al cincilea ar trebui sa apara la anul. Nu e mare diferenta daca te apuci acum de citit de ele, pana apare urmatorul volum ai uitat deja toata intriga. Eu am inceput vol 1 din Stormlight acum 5 luni si deja imi e greu sa tin minte toate detaliile, la jumatatea volumului 3 fiind.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus