un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două clipuri frumoase filmate integral cu iPhone 15 Pro

7 Oct 2023  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Clipul de mai jos îmi place cel mai mult pentru că este foarte inspirat editat și montat de la cap la coadă. Faptul că a și fost filmat integral cu un iPhone 15 Pro este uimitor.

După cum zice descrierea, filmat în 4K ProRes LOG. ProRes, adică un codec introdus în iPhone încă de la seria 13 și care captează imagini la o calitate mult mai mare, desigur cu prețul unor fișiere imense. Mi se pare că telefonul nici nu te lasă să filmezi în ProRes dacă ai doar 128 GB stocare.

Și Log, adică filmat într-un mod cu gama dinamică mai mare, care îți permite ție ulterior să-i aplici culoarea cum vrei tu și să obții astfel detalii și contrast mult mai bun decât dacă un algoritm JPEG, MPEG4 sau altceva aplică el culoarea după cum este setat. Și rezultatul se vede.

 

Clipul de mai jos este HDR, dacă vă uitați la el pe un ecran compatibil veți avea o experiență și mai plăcută. Tipul care l-a făcut este același care la iPhone 13 Pro a filmat senzațional prin New York în ninsoare (uitați-vă și la acesta). Acum a filmat în India.

Dacă aveți ochiul un pic format pe camere video, se vede totuși rapid că ambele sunt filmate cu un telefon sau, în fine, cu un senzor mic. Nu au nici adâncimea de câmp a unui senzor mare și nici claritatea aceea superbă pe care o dă un obiectiv de mii de euro. Al doilea clip are și acel sharpness parcă prea mare specific telefoanelor. Sunt însă sigur că 99,9% din oameni nu vor percepe asta.

Chiar și așa, însă, ca realizare mi se par oricum extraordinare. Să filmezi așa ceva cu un telefon de 1.200 de euro? Cu acele detalii, acea rezoluție, acea stabilizare? Damn, trăim vremuri bune pentru această tehnologie!

    16 comentarii

  1. Cred ca trebuie sa accept ideea ca “tehnologie” pe acest blog inseamna 90% reclama la telefoane (din care 90% la iphone) si prostioare pentru adultoscenti de genul “ui’ ce fain se vede” si sa imi gasesc alte bloguri de citit.

      (Citează)

    • “Contrar percepției că ar fi un blog de tehnologie, nwradu blog este un blog generalist, abordând subiect din diverse zone de interes pentru mine”

        (Citează)

    • Am facut demult schimbarea asta. Calitatea acestui blog e in cadere libera. Obisnuiam sa intru zilnic, acum o fac doar in weekend. Iti recomand http://www.computerblog.ro

        (Citează)

    • @Miha
      Stiu, eu ma refeream la partea de articole care e marcata ca “tehnologie”. Sigur, articolul de fata nu e marcat ca tehnologie, dar na, au fost atatea articole cu iphone in ultima vreme incat nu mai am rabdare sa citesc etichetele.

      In rest, nu am probleme cu faptul ca nu e un blog exclusiv de tehnologie, ba din contra, prefer un mix. Am probleme cu faptul ca subiectele sunt sau au devenit din ce in ce mai copilaresti: telefoane, masinute, joculete etc

      Dar sigur, e doar problema mea, fiecare e liber sa scrie ce doreste (atat pe blog cat si in comentarii).

        (Citează)

    • Cam asa. Macar se clarifica tot mai mult ca iphoneul e de fapt o camera video compacta cu oarece functii smart si de telefon.
      Candva am lipit si eu un nokia 6310 pe un sony dsr-pd150 cu 3ccd, era mega camera cu telefon inclus, facea video de belea

        (Citează)

    • Parerea mea e ca exagerati, cei care criticati ce face Radu aici. Vremurile si oamenii se schimba, tehnologia e un lucru mai comun zilele astea si nu mai prezinta acelasi interes ca acum cativa ani. Radu a vazut si el asta si incearca sa diversifice. Si eu prefer articolele alea detaliate pe care le facea Radu, dar pe de alta parte inteleg si de ce nu le mai face.
      In plus, cand nu-ti place ceva ce ti se ofera gratuit, nu e obligatoriu sa critici. Unii intra pe aici doar sa critice :( .

        (Citează)

  2. Sunt prezentate lucruri frumoase, uneori inaccesibile pentru multă lume.
    Comentariile nu sunt obligatorii, nici remunerate.

      (Citează)

  3. Am ajuns sa ne minunam la niste reclame. Trista situatie.

      (Citează)

  4. Eu astept cu interes si poze laudate facute cu iPhone…pe video sunt top, pe poze inca slabuti.

      (Citează)

  5. Deci 99,9% dintre noi nu ne dam seama ca e filmat cu un telefon dar Radu face parte dintre ceilalți 0,01%

      (Citează)

  6. Ok, aifon e dumniezău. Si tezla e jizăs. Altceva?

      (Citează)

  7. Poți sa filmezi și cu bricheta dacă ai skillurile alea de editare video.

      (Citează)

  8. Aceeasi poveste an de an. Fara exceptie. Acelasi film creat 100% cu iphone sau alt brand. Wow.

      (Citează)

  9. a scris despre rachete, spatiu, display-uri, procesoare, masini, calculatoate, telefoane, si toate se incadreaza la tehnologie. Spune ca telefonul filmeaza bine si a pus si dovada. Tehnologia e peste tot si treaba fiecaruia unde trage linia, Logan pe gaz, brichete cu luneta, etc, dar daca nu intelegi sau nu te pasioneaza, e tot treaba ta. Daca un produs e scump, oricare e ala, nu inseamna ca nu are tehnologie si nu e demn de atentia cunoscatorilor neposesori, cel mai vehement segment cam la orice.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus