un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am fost la noua berărie Ground Zero din Piața Universității

15 Sep 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

Berăria Ground Zero s-a redeschis la jumătatea lunii august în Piața Universității. Se găsește chiar în spatele statuilor, lângă Jos Pălăria, pe strada aceea pietonală ce duce spre biserica rusească.

Au vreo 6 mese mari înăuntru și un spațiu mare afară, cu multe mese, dar fără umbrele sau parasolare. Cel puțin, atunci când am fost eu nu erau umbrele, așa că atunci când a început ploaia toți clienții au fugit în interior, spre deosebire de clienții altor localuri care au fost la adăpost în acele minute.

Sistemul a rămas același ca la hangarul Ground Zero din Pipera: comanzi berea la bar, o plătești pe loc. Au berilor lor, plus unele experimentale la draft. Mai au și beri și alte băuturi la sticlă, în frigidere.

Mâncare nu este… încă. Mi-a spus domnișoara de la bar că se pregătesc să deschidă și bucătăria. Până atunci, pe mese erau niște meniuri de la Trattoria Il Calcio din zonă, dar mi s-a spus că trebuie să te duci tu acolo să ridici mâncarea. În practică, câtă vreme bucătăria ground Zero nu este deschisă, ei sunt ok să-ți comanzi mâncare de unde vrei. Noi am luat niște pizza de la Zest prin Tazz. Niște băieți de la altă masă au comandat shaorma Băneasa.

Oricum, mă bucur că Ground Zero s-a mutat în centru. Vor avea mult mai mulți clienți, inclusiv străini, și cred că berea artizanală are nevoie de ajutor cât mai mult, în special având în vedere prețurile la care a ajuns. Hangarul din Pipera, deși foarte plăcut ca atmosferă, nu cred că avea potențial de creștere.

    11 comentarii

  1. Spatiul este foarte fain. Din pacate insa, in ultimii ani nici o bere n-a mai reusit sa faca trecerea de la Xperimentale la main lineup si cand am ajuns pe acolo n-aveau nici morning glory si nici amber guerre. Dar oricum locul merita o iesire. Si la cat mai costa berile in oras nici berea craft nu mai pare atat de scumpa.

      (Citează)

  2. Care sunt preturile ca presupun ca nu costă 81 de lei o bere la halbă (doar berea).

      (Citează)

  3. Coco:
    Care sunt preturile ca presupun ca nu costă 81 de lei o bere la halbă (doar berea).

    Nu cred, n-are cum sa coste o bere amarata -oricat de artizanala ar fi ea- peste 16€ decat daca e la vreun pitcher de 2L si e vreo superspeciala.
    Altfel un pint de bere bunicica (think Stella Artois sau Leffe blonda) pe aici pe la stanga hartii europei nu trece de 3.5-4€ la un loc mai de fitze. Altfel 1.75-2.5€. La pahar de 200ml e 1-2€, maxim.

    Vad ca in restauratie romanii nu au renuntat la a baga bani cu nemiluita in pereti dar zgarcenie maxima la produs/servicii, pe cand aici e invers: conteaza putin spre deloc cum arata locul. Conteaza bucataria si locatia, restul sunt detalii care nu produc bani pentru proprietar.

      (Citează)

  4. Poate când deschizi jointul trebuie băgați ceva bani – dacă nu întreții localul nu știu dacă mai vine lumea. Poate în vest vorbim și de longevitatea unui business – e localul acolo de zeci de ani nu se schimbă la 3-5 ani locația. Posibil și antreprenorii români să nu aibă experiență cu cârcumăria, nu se exclude deloc.

      (Citează)

  5. Nico:
    Mai la stânga și mai sus , in orice crâșma amărâtă £6-8, mai răsărită și la șentru? £8-10 >

    Clar!
    De aia avioanele debarca zilnic p-aci mii de englezoi insetati in cautarea locurilor care ofera cel mai bun raport €/hectolitrul de bere (chiar mai bun decat mentionam mai sus). Dar localnicii nu prea intra si consuma berea din locurile alea. Or sti ei ceva…

      (Citează)

  6. g3#:
    Poate când deschizi jointul trebuie băgați ceva bani – dacă nu întreții localul nu știu dacă mai vine lumea. Poate în vest vorbim și de longevitatea unui business – e localul acolo de zeci de ani nu se schimbă la 3-5 ani locația. Posibil și antreprenorii români să nu aibă experiență cu cârcumăria, nu se exclude deloc.

    Da, e firesc sa cureti sa dai o culoare si o fata cat de cat noua care sa te reprezinte locului pe care-l deschizi. Nu in orice situatie insa. Stiu locuri “de veci”, “institutii” cu mare traditie la publicul dintr-o anumita zona care odata ce au trecut la un nou proprietar au fost rearanjate si schimbate fapt care a gonit tot publicul iar in 6 luni era for sale si in 8 luni deja out of business.

    Ma rog, ideea e ca la noi cheltui o mana si un picior pe designul, amenajarea, mobilarea, utilarea spatiului cu nu stiu ce concepte alambicate in spate, inchiriind pe bani din nou uriasi o locatie care promite cat de cat, furi baietii de la carciuma concurenta care pare ca are succes si la final, ca un afterthought te apuci sa cauti un “gatitor” care sa execute meniul pe care-l ai in cap din discutia cu familionul extins. Altminteri, bucatar sau chef nu prea iti mai permiti si oricum pare absurd ca un bucatar d-asta sa pretinda castig parte-n parte cu tine, patronul.
    De aia majoritatea carciumilor de la noi se bazeaza pe design si renumele patronului, nu prea stii cine e bucatarul, ce stie sa faca, care e specificul meniului, etc.
    Si tot de aia 90% dispar in neant in 1-2 ani de la lansare.

    A mai inceput sa se schimbe peisajul asta in RO dar greu si cu preturi (din ce in ce mai) prohibitive pentru majoritatea publicului.

      (Citează)

    • Deja preturile in Buc prin centrul vechi sunt mai ceva decat in mijloc de Berlin: 20 lei o bere draft 0.4!, 27 lei o leffe la 0.33, 22 lei un staropramen 0.33.
      La mancare am lasat-o balta cand am ajuns la cartofi prajiti=22 lei portia.
      Dar era plin…eu sarac. Aia e, ma intorc la amaratii aia din Germania

        (Citează)

  7. Add01:
    Deja preturile in Buc prin centrul vechi sunt mai ceva decat in mijloc de Berlin: 20 lei o bere draft 0.4!, 27 lei o leffe la 0.33, 22 lei un staropramen 0.33.
    La mancare am lasat-o balta cand am ajuns la cartofi prajiti=22 lei portia.
    Dar era plin…eu sarac. Aia e, ma intorc la amaratii aia din Germania

    Mda, asta m-a uimit si pe mine vara asta in Buc. Hai ca nici pe aici 100€ nu mai e ce era acum 5 ani dar frate, in Bucuresti hartia de 100 Lei nu mai valoreaza nici cat aia de 50 inainte de pandemie. Efectiv, 100 Lei se evapora complet dupa 3 beri si un ristretto la o terasa centrala fara mari pretentii. Care pe aici pe la mine nu ar depasi 10-11€ intr-un loc similar.
    Zici ca salariul mediu net in Buc e macar 3000€! Saraca tara bogata, cum era vorba aia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus