un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Care este treaba cu interzicerea vânzării de iPhone 12 în Franța pentru că depășesc limitele de radiație

15 Sep 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Franța a interzis recent vânzarea de telefoane iPhone 12 pe motiv că ar emite mai multe radiații decât limitele maxime admise. Mai exact, ar fi vorba de o depășire cu 40% a valorii SAR maxime.

Asta se întâmpla marți. Germania și Belgia au anunțat joi că investighează și ele problema, dar între timp iPhone 12 rămâne la vânzare în aceste țări. Nu m-ar mira ca și alte țări europene să facă același lucru. Nu m-ar mira ca România să nu facă absolut nimic.

Dar despre ce este vorba aici?

De ce emit telefoanele “radiație”?

Telefoanele, routerele, smart TV-urile, ceasurile inteligente și practic orice dispozitiv care are ceva de comunicat wireless o face emițând energie electromagnetică. Asta sunt și undele radio, de pildă. Cum s-ar spune din popor, “radiație”.

Radiația aceasta în general nu-i periculoasă, puterea de emisie fiind foarte mică pentru că antenele sunt foarte performante. În plus telecomunicațiile lucrează pe frecvențe mai mici decât cea a radiațiilor ionizante, care sunt cele care la propriu îți pot descompune țesuturile pentru că au atâta energie încât detașează electronii din atomii țesutului, transformându-i pe aceștia în ioni, de unde și numele.

Cu toate acestea, radiație = bad, așa că de-a lungul timpului au fost setate niște limite maxime pentru dispozitive, iar inginerii s-au concentrat pe făcut antene mai performante pentru a recepționa și cele mai slabe semnal.

Limitele maxime pentru telefoane au fost stabilite prin mărimea fizică numită rata specifică de absorbție, abreviată SAR.

Ce este rata specifică de absorbție?

SAR este o mărime fizică ce descrie rata cu care energia electromagnetică este absorbită de țesuturile umane. Sau, mai precis, puterea absorbită de țesuturi, se măsoară în wați per kilogram.

SAR nu este măsurat însă fix pe un kilogram dintr-un corp uman, ca să zic așa, ci pe un volum mai mic de țesut, cântărind 1 gram sau 10 grame, în funcție de legislația din domeniu.

În plus, diversele tipuri de țesut uman reacționează diferit la radiație electromagnetică, la fel cum și loviturile se simt diferit la cap față de mână, de exemplu.

Testul, din câte știu eu, se face cu un manechin de formă umană, iar telefonul se ține practic lipit de capul acestuia și de senzorii din interior. Se consideră că în acea poziție un telefon mobil este cel mai aproape de țesuturile cruciale ale corpului (căpățâna, adică), iar telefonul este orientat în timpul testului cu antena sa spre senzorii respectivi. Se calculează astfel o valoare SAR pentru acel telefon mobil.

Culmea este că SUA și Uniunea Europeană au definit diferit limitele pentru SAR:

  • SUA: maxim 1,6 W/kg, mediat pe o masă de 1 gram de țesut.
  • UE: maxim 2 W/kg, mediat pe o masă de 10 grame de țesut.

Se pare că nu le poți compara între ele, diferența de cantitate de țesut făcând imposibilă comparația. Așa că nu e de mirare ca un telefon mobil să aibă două valori SAR, una pentru SUA și alte pentru UE.

Cine testează SAR-ul?

Producătorul telefonului, se pare. Este datoria producătorului să aducă la dosar, pentru aprobarea modelului pe piață, teste făcute într-un laborator. Dosarul cu șină include metodologia testului și rezultatele și agențiile statului (de exemplu FCC-ul american, de unde și apar tot felul de leak-uri din astfel de dosare) se uită pe ele și dau sau nu avizul.

(Ca o paranteză, cifrele SAR erau ceva mai prezente în discuție acum 15-20 de ani, când telefoanele mobile intrau în buzunarele tuturor. Pe vremea aceea erau mult mai multe discuții despre cum “ne iradiem” și “facem cancer”.

Apoi oamenii au descoperit că nu prea pot trăi fără WhatsApp și Candy Crush și navigație pe mobil și nu și-a mai pus nimeni problema nocivității telefoanelor mobile, acestea devenind un rău acceptat.

În plus, au trecut 20 de ani, n-a putut nimeni demonstra clar că sunt nocive și nici n-au început oameni să moară pe capete după ce-au ținut toată viața un telefon mobil în buzunar.)

Din când în când, o instituție a statului face și teste aleatoare de măsurare a SAR-ului. Probabil asta s-a întâmplat în Franța, unde ANFR, un fel de ANCOM de-al lor, a descoperit că iPhone 12 depășește limitele maxim admise într-un test făcut la distanța de 5 mm.

Ce zice Apple

Apple a spus într-un comunicat că francezii probabil au greșit testele pentru că mâncau baghetă cu jambon și beau vin roșu în timp ce le făceau.

Glumesc, Apple a spus că iPhone 12 respectă toate reglementările internaționale, că telefonul a fost testat de ei și de laboratoare 3rd party din lume și că rezultatele au fost mereu în limite.

Cum se poate rezolva totul?

Păi francezii ar putea spune “greșeala noastră, sorry, au revoir”. Poate au testat ei un telefon cu defect, cine știe.

Dar este mai posibil ca teste noi să arate că iPhone 12 chiar radiază peste limite. Poate că din 2020 încoace s-a schimbat ceva în software-ul de control sau este un bug sau telefonul chiar n-a fost testat bine prima oară.

Soluția este simplă: Apple lansează un patch pentru iPhone 12 care reduce puterea de emisie a telefonului. În general așa se reglează cât radiază un dispozitiv, în caz că iese peste limite. E mai simplu să-l reglezi din software decât din hardware și construcția antenelor și carcasei.

Dar asta rezolvă problema de acum încolo pentru posesorii de iPhone 12. Compania Apple va avea probleme mai mari, probabil amenzi semnificative, dat în judecată de clienți șamd. Dacă se dovedește că un telefon vândut în zeci de milioane de bucăți pe piață radia peste limitele din lege, vor fi consecințe.

Seria iPhone 12 a fost lansată în octombrie 2020. Au fost primele iPhone-uri standard cu ecran OLED, primele fără încărcător în cutie, primele cu MagSafe pe spate.

asus s5507

    21 comentarii

  1. … si din nou, cu acte in regula, cu subiect si predicat, ca Apple este un gunoi de companie care isi bate joc de clienti.

      (Citează)

  2. PartidulSpecialiiRomânia

    15/09/2023 la 8:00 AM

    Nu pot să nu fac o paralelă cu cazul Halep. La cum îi știu eu pe Apple, sunt sigur că nu ar fi iradiat niciodată intenționat :))

      (Citează)

  3. iPhone 12, acest Simona Halep al telefoanelor.

      (Citează)

  4. deci iphone 12 a fost lansat in 2020, iar cele doua modalitati de masurare SAR nu sunt raportabile intre ele, deci francezii ori l-au pus la vanzare pe valoarea americanilor fara ca ei sa masoare si s-au trezit dupa 3 ani, ori au stiut, au lasat-o moale si acum au nevoie de bani.

      (Citează)

    • A zis Radu mai sus ca producatorul declara pe propria raspundere valorile, atat pt US cat si pentru EU. Deci francezii l-au pus la vanzare pe baza acestei declaratii doar ca la verificarea de acum au iesit alte valori si ramane de vazut de ce. Poate au mintit, sau s-a schimbat ceva in soft intre timp sau poate a fost o masuratoare eronata, inca nu se stie.

        (Citează)

  5. informatie de la fata locului, culeasa de la jurnalul de seara pe France 2:
    – laboratoarele gerate de stat fac teste din cand in cand, aleatoriu si pt a tine cont de update-uri (da, francezii stiu ca telefonul a aparaut in 2020, au fost testate de mai multe ori de atunci)
    – testele se fac in 3 pozitii: cap, spate (rucsac), buzunar
    – in una din astea 3 pozitii (parca buzunar) a scos cifrele alea. verificate de mai ulte ori, l-au interzis, apple are 2 sapt sa raspunda cu un update.

      (Citează)

  6. Iphone 12 a fost primul telefon cumparat de nou la care am avut mari probleme de semnal, gen picat random reteaua etc. Dupa 5 zile de restarturi si “debuguri” de google l-am trimis inapoi.
    Asa am avut sa aflu ca toata gama 12 a avut mari probleme cu antenele. Nu m-ar mira ca apple sa fi facut vreo “improvizatie” pe parcurs si de acolo sa fi sarit cifrele SAR.
    Ar putea fi o coincidenta, ar putea fi…

      (Citează)

  7. Am eu iphone 12. Nu stiu cum e cu radiatia, dar stiu ca daca temperatura de afara trece de 30 de grade si il folosesc mai mult de 15 minute continuu, se incalzeste pana taie luminozitatea ecranului.

      (Citează)

    • Poate sare cineva să susțină că e o măsură favorabilă utilizatorului, pentru a limita timpul petrecut cu nasul în ecran în condiții de confort termic redus.

        (Citează)

    • Nu, o sa sara cineva sa imi spuna ca e stricat si ca ar trebui sa il duc la reparat. Si poate ca e stricat, spre deosebire de iphone-ul anterior care nu era stricat dar tinea bateria jumatate de zi. Sau de cel dinainte, care se bloca constant. Sau de cel dinainte, la care am schimbat butonul de doua ori. Sau de cel dinainte, care mergea ca un 486 pe care vrei sa joci Cyberpunk.

      Toate au fost telefoane bune, sunt eu om rau.

        (Citează)

    • e un ca ca t ce spui. eu am 12 mini si de doi ani nu a avut aceste probleme. esti caz izolat

        (Citează)

    • florin:
      e un ca ca t ce spui. eu am 12 mini si de doi ani nu a avut aceste probleme. esti caz izolat

      E un cacat ce spui. Eu am 12 si de 3 ani are aceste probleme. Esti un caz izolat.

        (Citează)

    • E invers, taie luminozitatea când se încălzește. Se oprește și încărcarea când telefonul are o anumită temperatură. Așa s-or gândit ăia, că nu-i bine să-ți fiarbă în mână și trebuie să taie din ceva până se răcește – iartă-i, că nu știu ce fac.

      Eu am pățit asta doar în soare, adică atunci când bate direct soarele pe el. La umbră, deși peste 30 de grade, era ok. Sigur sunt proaste toate, suntem niște milioane cărora ne plac numai telefoanele proaste.

        (Citează)

    • Da, m-am exprimat eu gresit. Problema nu e ca taie luminozitatea, imi dau seama ca aia e o potentiala solutie. Problema e ca se incalzeste repede, mult prea repede. Nu in soare, ca nu stau la soare. Si partea stupida e ca de multe ori nici nu e nevoie sa il folosesc – sta cu ecranul inchis, se incalzeste si scade bateria deampulea.

      N-or fi proaste toate, poate ca unii dintre noi nu stim sa le tinem in mana iar altii sunt mai ascultatori cand le spune Tim Apple cum sa vorbeasca la telefon.

        (Citează)

    • Eu am pățit doar în soare, dar după 15 min de folosit intens, cu luminozitatea la maxim n-are cum să nu se încălzească. La cât de eficiente sunt chipurile (A și M) mi-e greu să cred că la restul e mai bine. Recent am aflat că și la laptopuri au genul ăsta de măsuri, (cred că) un Asus n-a vrut să pornească deloc din cauza temperaturii, după ce a stat câteva ore în mașină.

      „Use iOS and iPadOS devices where the ambient temperature is between 0º and 35º C (32º to 95º F). Low- or high-temperature conditions might cause your device to change its behavior to regulate its temperature. Using an iOS or iPadOS device in very hot conditions can permanently shorten battery life.
      Store your device where the temperature is between -20º and 45º C (-4º to 113º F). Don’t leave your device in your car, because temperatures in parked cars can exceed this range.”

        (Citează)

    • Nu stiu ce sa-ti zic. E primul telefon la care observ chestia asta. Stau pe plaja sub umbrela, ma apuc sa citesc o carte – sa nu intelegi ca ma joc sau altceva complex, doar citesc o carte – si dintr-o data nu mai vad nimic, pentru ca cititul unei carti cand nu e frig afara e o operatiune mult prea complexa pentru telefonul asta.

      OP7Pro-ul vechi nu are probleme.

        (Citează)

    • Si 12 si Xr si Xs, toate mi s-au incins in ultimul hal vara. Si stand in casa pe tiktok cand erau zilele alea mai calduroase se incingea spatele de zici ca bagasem gaming 2 ore.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus