un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony WF-1000XM5 sunt printre cele mai bune earbuds din piață (review)

24 Aug 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Noile earbuds Sony WF-1000XM5 au ajuns și la mine și sunt ceea ce mă așteptam: unele dintre cele mai bune căști true wireless din piață, dacă nu cumva chiar numărul 1. Oferă un sunet foarte plăcut, au bass rezonabil, anulare activă de zgomot cât se poate de bună pentru earbuds și cam toate funcțiile posibile pe earbuds.

Specs: earbuds cu anulare activă de zgomot cu 3 microfoane, 12 ore autonomie maximă pe muzică și încă 2 încărcări în cutiuța de transport (sau 8 ore cu noise cancelling activat), încărcare wireless, control tactil, LDAC, conectivitate multi-punct, rezistență IPX4 la apă, greutate 5,9 grame per cască și încă 39 de grame cutiuța lor.

Preț: 1.599 lei la eMAG. Cam atât au costat toate la lansare, dar după câteva luni începe să scadă.

Pe scurt: Sony WF-1000XM5 oferă sunet foarte bun și autonomie mare, iar anularea activă de zgomot este sesizabilă și performantă, cel puțin pentru gama de earbuds. Căștile mai au și tot felul de funcții utile (conexiune duală simultană, codec LDAC, Spatial Audio, reglare de volum din căști etc) sau poate prea gimmick (gesturi din cap pentru control apeluri, voice assistant, adaptive sound), dar în cele din urmă singura lor problemă este aplicația cam învechită, chiar dacă funcțională, și prețul mare de la lansare.

Căștile păstrează forma generațiilor anterioare, adică au un corp aproape cubic, dar desigur rotunjit pentru confort în ureche, și cu o trompă care intră pe canalul urechii. Sunt mai mici și mai ușoare decât generația anterioară (și semnificativ mai mici decât 1000XM3 pe care le am eu), iar cutiuța lor de transport a ajuns la dimensiuni mai rezonabile pentru a nu fi deranjantă în buzunar. Am văzut cutii și mai mici pe alte modele din piață, dar nu cât să conteze așa tare.

Pachetul lor, apropo, vine pe noua filosofie Sony de a utiliza doar materiale reciclate pentru ambalare și îmi place asta. În cutie găsești căștile, un mic cablu USB-A la USB-C și în total 4 seturi de eartips: large, medium (montate pe căști), small și unele numite SS, deci probabil super-small? De ce nu clasicul XS? Nu știu, dar nu contează nici asta, important este că sunt 4 seturi.

Mi-a plăcut și materialul acestor adaptoare. Nu pare a fi silicon pur, ca pe altele, ci undeva la jumătatea drumului între silicon și memory foam, cum erau unele din cutia generației XM3.

WF-1000XM5 au stat neașteptat de fixe în urechea mea, eu având de obicei o problemă în a ține earbuds în urechi pe termen lung. Au stat fixe însă după ce m-am uitat la tutorialul oficial de utilizare, unde îți arată că trebuie să le înfigi serios în ureche, pe canal, prin mișcări repetate stânga dreapta de înșurubare, ca atunci când încerci să bagi dopul la loc într-o sticlă de vin. Odată ce am început să fac asta, căștile au stat mult mai bine fixate, iar acele adaptoare din material moale și cumva mai grosuț decât al altor earbuds și-a făcut bine treaba de prindere în ureche, izolare fonică și confort în utilizare pe termen lung.

Căștile arată bine, chiar dacă nu remarcabil. Vă recomand versiunea gri, devin mai invizibile în urechi decât cele negre. Sigla Sony este micuță pe ele, iar un mic grătărel auriu este singura pată de culoare. Au certificare IPX4, deci rezistă la transpirație și mici stropi de apă, dar nu le scăpați în bălți sau piscine pentru că probabil nu vor mai funcționa după aceea.

Cutia de transport este una negru mat, genul care mai reține din grăsimea degetelor și se rezolvă dacă o ștergeți. Mai important: se încarcă wireless, funcție introdusă de la generația 1000XM4 și pe care eu o apreciez mereu pe căști.

Autonomia, apropo, este bună. Căștile au oficial o autonomie de 8 ore cu anulare de zgomot activată și 12 ore fără anulare de zgomot, iar cutia lor de transport le poate încărca de încă două ori. Mai mult, câteva minute de încărcare dau 60 de minute de ascultat muzică pe căști, ceea ce este foarte bine pentru un mic boost înainte de a pleca de acasă.

Sunetul este excelent. Tot ce am ascultat a avut o claritate surprinzător de plăcută a vocii. Instrumentele sunt clar separate, toate tipurile de muzică mi s-au părut bine redate, iar volumul maxim este unul puternic și căștile distorsionează foarte puțin când se duc spre acele niveluri, deși în ascultare normală nu ai motive să le duci atât de sus.

Site-ul Sony zice de drivere de 8 mm și procesoare complexe de sunet pe 24 de biți. Par să funcționeze. Pur și simplu Sony nu se dezminte și creează în continuare earbuds excelente în calitatea sunetului. Spre deosebire de multe alte modele din piață, acestea chiar au și bass sesizabil în ele, iar aplicația de control are opțiuni de egalizator și alte funcții pe care nu știu câți le folosesc, precum Spatial Audio cu head tracking. Mai importantă este certificarea Hi-Res Audio Wireless și compatibilitatea cu codecul LDAC de Bluetooth (deși inițial trebuie activat din meniul Bluetooth al telefonului, după împerechere).

Tot de interes ar fi faptul că Sony WF-1000XM5 sunt printre puținele căști din piață unde telefonul transmite simultan sunet către fiecare cască în parte. De obicei semnalul Bluetooth este transmis doar către una dintre căști, iar aceea îl retransmite către casca numărul doi. Asta face ca de multe ori să nu poți asculta doar cu o cască în ureche (sau trebuie mereu să folosești casca “primară”).

Pe 1000XM5, nu apare această problemă, deși are o mică ciudățenie. Dacă pun în ureche doar casca dreaptă, se conectează imediat la telefon și rulează muzică. Dacă vreau să pun în ureche doar casca stângă, trebuie întâi să le pun pe amândouă și apoi să o scot pe cea dreaptă și să o pun în cutiuța ei. O avea legătură cu detecția Bluetooth sau detecția de “nu mă poartă în cap, deci nu pornesc”, nu știu. Oricum, cu un minim efort poți folosi doar o cască în ureche.

Anularea de zgomot este și ea de nivel înalt pentru earbuds, deși mi s-a părut că Sony nu mai are chiar un avans în față la acest capitol față de concurență. Am testat și earbuds la fel de bune pe ANC. Oricum, 1000XM5 sunt bune și la acest capitol, dar câtă vreme le înfigeți bine în ureche pentru a obține acea izolare fonică a canalului auricular.

Calitatea audio a fost foarte bună și în apeluri, apropo. Vocea altora se auzea clar, persoanele cu care am vorbit la telefon nu s-au plâns că nu m-ar fi auzit la fel de clar.

WF-1000XM5 sunt căști multi-punct, se pot conecta simultan la două dispozitive și fac ele trecerea automată dintre laptop și telefon dacă, de exemplu, primești un apel. Funcția aceasta depinde însă și de aplicațiile utilizate și de sistemele de operare. Dacă este crucială pentru voi, testați-o imediat ce le cumpărați și dați retur dacă nu funcționează cum doriți pe perechea voastră de dispozitive.

Mai sunt și alte funcții la bord care poate vă interesează, poate nu:

  • dacă țineți apăsat pe o cască, trec într-un mod în care muzica este dată la volum minim și se amplifică foarte mult sunetele ambientale. Util când te întrebi dacă nu cumva bate cineva la ușă sau când îți vorbește cineva 2-3 cuvinte.
  • modul transparență/ambient sound este de asemenea bun, auzi mai bine cu căștile decât cu propriile urechi atunci când microfoanele amplifică sunetul ambiental.
  • integrare Spotify Tap ca să lansezi rapid programul (nu foarte folositor, că de obicei oricum îți trebuie telefonul ca să și alegi ce asculți) și Endel, care oferă muzică sau sunete relaxante pentru somn sau concentrare.
  • Spatial Sound cu Head Tracking, după cum spuneam.
  • pentru apeluri au și un sistem prin care percep vibrațiile osoase ale vorbirii tale și deci casca știe mai bine să izoleze vocea ta de zgomotul ambiental pentru a o transmite mai departe.
  • fast pairing cu Android. Pe iOS trebuie să ții apăsat un buton de pairing pentru a face asta.
  • integrare cu Google Assistant și Alexa pentru comenzi.

Mai sunt și alte funcții pe care eu le dezactivez de obicei pe căști Sony pentru că am impresia că doar folosesc bateria în plus și nu sunt atât de bine reglate oricum. O astfel de funcție este una clasică pe căști Sony și în aplicația lor Headphones, anume Adaptive Sound Control. Pe scurt, căștile și aplicația detectează când te miști sau ce ai în jur și adaptează constant nivelul de noise reduction sau ambient sound în funcție de ce faci.

De exemplu, mergi pe stradă și căștile consideră că ai nevoie de un pic de ambient sound ca să auzi totuși mașinile. Te oprești la semafor? După 2-3 secunde căștile opresc total ambient sound. La fel se întâmplă și când aștepți metroul, iar când te urci în acesta pornesc noise cancelling-ul la maxim.

În teorie ai zice că este un sistem foarte util. În practică, de cele mai multe ori prefer să aleg eu modul de funcționare pentru ANC sau Ambient Sound, că nu-mi place să varieze doar pentru că mă opresc 2 secunde pe loc ca să las un alt cetățean să intre primul pe o ușă. Mai mult, aceste schimbări de mod au loc după 2-3 secunde, de fapt, așa că uneori căștile trec pe modul “acum stăm pe loc” când tu tocmai ai terminat de făcut asta și te-ai pus în mișcare. Îmi închipui și că procesarea pentru astfel de detecții consumă baterie, așa că o dezactivez cu totul.

O altă funcție este cea de Head Gestures, prin care poți răspunde la telefon doar înclinând capul sau poți refuza apelul mișcând capul stânga-dreapta. Mulțumesc, nu am încredere în ea, nu se știe cum dau din cap fix când sună cineva, așa că am dezactivat-o din start.

Aplicația de control este Sony Headphones și este una complexă, cu foarte multe opțiuni prin ea, dar ramân la ce am spus și cu alte ocazii: ar trebui refăcută tocmai pentru că sunt prea multe meniuri și comutatoare prin ea, iar uneori setările pentru o anumită funcție sunt răspândite în mai multe secțiuni pe mai multe ecrane.

De exemplu, activezi dintr-un loc conectivitatea simultană la două dispozitive, dar vezi dispozitivele respective (și poți bloca unul) din complet alt meniu din alt tab al aplicației. Sau alt exemplu și mai bun: opțiunea prin care să-i spui căștii că nu te interesează modul Ambient Sound, ci vrei să comute doar între ANC on sau off când apeși lung pe ea, este în complet altă parte decât opțiunile de noise cancelling și ambient sound.

Aplicația în sine pare și prea complexă, oferă inclusiv posibilitatea de analytics privind felul în care ai utilizat căștile sau acele integrări cu Endel. În același timp, am fost din nou dezamăgit de lipsa de opțiuni privind particularizarea comenzilor. Nu știu de ce este atât de dificil să fiu lăsat să pun ce comenzi vreau eu pe tap, double tap, long press șamd.

Sony WF-1000XM5 pot avea comenzi diferite pe casca stângă față de cea dreaptă. Pe dreapta, de exemplu, ai tap pentru play/pause, double tap pentru next song, triple tap pentru previous song și dacă apeși de multe ori la rând crește volumul (opțiune foarte bună). Long press deschide asistentul vocal.

Casca stângă, în schimb, are tap pentru a comuta ANC on/off/ambient sound, iar double tap și triple tap nu sunt assignate. Apăsări multiple micșorează volumul, iar o apăsare lungă micșorează muzica și amplifică sunetele ambientale, acel mod despre care vă spuneam mai sus că este util în caz că ți se pare că se aude ceva în jurul tău.

Mi-ar plăcea să pun ce comandă vreau eu pe oricare dintre aceste combinații de apăsări. De exemplu, să pot elimina single tap, că uneori doar reglezi mai bine casca în ureche, dar nu vrei să oprești muzica. Sau să pot pune ANC on pe tap, Ambient Sound pe double tap și off total pe triple tap, ca să știu clar ce opțiune activez.

Nu pot, nu există acest nivel de customizare. Marea majoritatea a căștilor din piață nu permit de fapt asta, dar ar fi un avantaj în plus pentru Sony dacă ar face-o, mai ales la prețul lor.

Oricum, lăsând la o parte aplicația de control, cu care după o vreme nu mai interacționezi prea mult, noua generația de earbuds Sony WF-1000XM5 este un model de top care excelează în aproape orice aspect de la sunet la anulare de zgomot, conectivitate, standarde, autonomie și altele. Sony continuă să facă unele dintre cele mai bune căști din piață.

Preț: 1.599 lei la eMAG.

    8 comentarii

  1. Nu pot purta casti gen earbuds pentru ca nu imi stau in urechi. Nu mai produce nimeni casti clasice?

      (Citează)

    • Nu prea. Ultima oară am văzut la Huawei sau Xiaomi ceva care imita forma celor de la Apple (Ear Pods cu fir și AirPods prima sau a doua generație). Probabil mai sunt și alți producători mai puțin cunoscuți, dar cam tot ce am văzut imită alea de la Apple. Pentru mine sunt foarte comode alea de la Apple, deși n-am încercat AirPods 3.

      Nici mie nu-mi plac cele care închid canalul, dar fără asta nu putem vorbi de noise cancelling și alte figuri de genul.

        (Citează)

  2. Cătălin Tănase

    24/08/2023 la 1:03 PM

    Eu am modelul anterior, XM4. Pentru apeluri nu sunt prea grozave, dar pentru muzică sunt demențiale, se aud mai bine decât ultima generatie de AirPods Pro!
    Recent au adăugat în aplicație o funcționalitate de Auto EQ, prin care genereaza un profil de egalizare, după parcurgerea unui “chestionar” în care alegi diferite tipuri de redare a sunetului pe care le rafinează din câțiva pași rezultând acel profil individualizat de egalizare. Partea bună e că egalizarea se face în căști, nu în telefon, așa că sunetul se păstrează indiferent pe ce device folosești căștile

      (Citează)

  3. Am incercat XM4 si XM3. Okaysh dar mi s-au parut ridicol de scumpe.
    Diferenta neglijabila fata de Sennheiser care sunt la jumatate de pret, daca nu chiar mai eftine.
    ANC nu este prea recomandat daca faci niste jogging prin oras sau in natura.

      (Citează)

  4. Intrebarea e : cat rezista pana se strica? citind review-uri pe emag/formuri par ca dupa x luni se cam strica o casca la majoritatea producatorilor.

      (Citează)

    • La Airpods Pro a durat fix o lună peste garanție și casca dreapta a decedat.
      Se poate repara pentru modestul tarif de 80% din prețul de nou.
      Sigur că experiența a fost deosebită dar 1200 lei la 2 ani e cam mult pentru mine.

        (Citează)

  5. Gabi:
    Nu pot purta casti gen earbuds pentru ca nu imi stau in urechi. Nu mai produce nimeni casti clasice?

    jabra, sennheiser, beyerdynamic, logitech, jbl…

    ai ajuns ieri pe internet si n-ai auzit de google?

      (Citează)

  6. Cum ți se par fata de airpods pro 2?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus