un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nou scam prin oraș cu oameni care se prefac surdo-muți și cer donații băgând cu forța în fața oamenilor un tabel

18 Aug 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

45 comentarii

Vedeți că circulă un nou scam de cerșit de bani prin oraș. Și-a luat-o și Matilda acum vreo două săptămâni.

Pe scurt, de obicei vine o domnișoară la tine, fără să-ți spună nimic, și îți întinde un tabel unde sus scrie mare ceva despre surdo-muți. Te face să crezi că de asta nu vorbește, ar fi surdo-mută, iar tabelul arată ca și cum ți-ar cere să semnezi vreo petiție sau ceva cu care să-i ajuți.

Și oamenii completează ca primarii, fără să se uite la ce semnează acolo. Își trec numele și alte date personale, apoi ajung la ultima coloană, unde scrie Donație. Și te uiți deasupra că sunt niște sume trecute de la alții și parcă ți-e jenă să-i spui unui surdo-mut că nu vrei să dai bani.

Atâta doar că nu este surdo-mut, desigur. La un moment dat, după ce a agățat pe mutește câteva persoane la ieșirea din mallul Promenada, unde eram noi, persoana respectivă a fost strigată de o altă femeie care stătea pe margine și supraveghea totul și au plecat de acolo vorbind bine-mersi între ele.

De asemenea, este doar un tabel pe o hârtie. Degeaba are steagul României într-un colț și sigla vreunei asociații în alt colț, acestea nu valorează nimic. De obicei, strângerile de fonduri pe stradă se fac cu ceva mai multe acte oficiale în mână, de exemplu o legitimație, un ecuson, date clare de identificare și contact. Chiar și acestea pot fi ușor falsificate de oricine, de altfel, motiv pentru care eu, dacă chiar aș vrea să donez pentru respectiva cauză, spun “o să donez online, mersi de informații”.

M-am uitat pe scurt și în respectivul tabel. Toți cei de deasupra Matildei cică donaseră 100 de lei, așa scria în coloana de sumă. Toți! Pun pariu că de fapt oamenii donaseră 10 lei și persoana care le-a luat banii prin fraudă a mai pus ulterior un zero acolo la final, ca să-i impresioneze și pe următorii păcăliți să dea mai mult.

(Și da, este o fraudă, nu cerșetorie.)

Văd și pe Reddit o discuție asemănătoare despre unii păcăliți pe la Decathlon, Kaufland, Auchan, Lidl și alte magazine mari sau centre comerciale cu un sistem asemănător, inclusiv în alte orașe. Este un fenomen mai amplu și este bine să vă feriți de el și să le spuneți și celor din familia care nu stau pe net să se ferească de păcăleli. Paznicii mallului Promenada stăteau și se uitau, de parcă n-ar fi treaba lor ce se întâmplă pe scările mallului și că le pleacă scârbiți clienții de acolo.

Iar dacă vreți să donați bani, donați-i online sau cash unei organizații care face în mod activ bine unor adulți sau copii cu probleme și care direcționează banii acolo unde este nevoie în acel moment de ei. Dacă vreți să-i dați unui cerșetor pe stradă, alegeți unul pe care se vede că a avut ghinionul în viață de a ajunge fără casă sau cu vreun handicap. Acela sigur n-are o viață prea bună, spre deosebire de Mickey Mouși din intersecții.

    45 comentarii

  1. Am patit sa ma abordeze de vreo doua ori in LIDL cu metoda asta. Acolo pe tabel scria ca donatia minima incepe de la 50 de lei. I-am scris pe telefon ca eu nu am cash fiindca platesc cu cardul.

      (Citează)

  2. “Dacă vreți să-i dați unui cerșetor pe stradă, alegeți unul pe care se vede că a avut ghinionul în viață de a ajunge fără casă sau cu vreun handicap.”
    = În
    Slumdog Millionaire (2008) – IMDb https://www.imdb.com/title/tt1010048/
    Poți vedea o situație în care copii “normali” sunt schingiuiți și trimiși la cerșit pe baza faptului că acum au un handicap.

    (e un film greu de urmărit)

      (Citează)

  3. De obicei un “marș în plm la muncă” le redă în mod miraculos auzul…

      (Citează)

  4. E veche schema mi-am luat teapa acum 10 ani in Paris, cand am bagat mana in portofel sa le dau 5 euro si un suedez s-a grabit sa bage si el mana in portofeleul meu. I-am reclamat la o sectie de politie si surpriza erau Romani :)

      (Citează)

  5. cum adica e noua chestia asta, fetele astea fac asta prin Paris de vreo 15 ani.
    ce ati patit voi e faza light, nivelul 1 sa zicem, in care te forteaza sa le dai niste bani. exista nivelul 2 in care o mina agila iti ia ceva din geanta in timp ce semnezi, am vazut-o (si oprit-o ) de mai multe ori.

      (Citează)

  6. Sunt peste tot, si in Oradea deja de vreo trei luni

      (Citează)

  7. Am patit acum vreun an. Doar ca mi-a venit greu sa cred ca surdo-mutii au brate lucrate la sala, tatuaje pe gat si imbracaminte stil cocalar 2009, asa ca am dat skip.

      (Citează)

  8. Pățit și eu. Ba chiar ma strigat asa mai încet. În momentul ala nu am procesat sa fac legatura
    I-am dat 5lei deși deasupra erau “unii cu 350lei”.
    Apoi a venit bombardier șef și le-a luat cu masina. Au intrat fără sa cedeze trecerea și erau sa facă accident și râdeau de parca era o ceva funny. Le venise și vocea între timp. Ma costat 5lei sa învăț de data asta.

      (Citează)

  9. Cine mai pica la scheme dintr-astea in 2023 😀😀 erau o gramada acum 10-20 de ani, apoi se subtiasera, auzisem si ca ar fi cam ilegale strangerile de fonduri in strada…

    In alta ordine de idei, in ceea ce priveste campaniile legit, cu beneficiart indrituiti la ajutor: Biserica de ce nu aud sa ajute cazuri (reale, ma refer)? Ca varianta “ajuta, dar nu au PR bun” nu tine, ca am vazut ca PR vocal au…
    Sa vaz ca doneaza BoRul la campanii, sa vad cum fac hoteluri/adaposturi pentru victimele violentei domestice.. ca venituri au gramada, spatii locative iarasi au…inclusiv retele de hoteluri are BOR-ul…

      (Citează)

    • Popii au avut 3 mîini la inceputul omenirii, una de dat si 2 de luat. Una dintre ele s-a uscat intre timp, nefiind folosită. Ghici care…
      Multe mănăstiri și-au tras niste complexuri hoteliere de fac de rușine Sinaia sau Predeal. ANAF de ce nu,-i taxează?

        (Citează)

    • Exact, schema e veche de o groaza de ani. Nu inteleg “pericolul” care trebuie evitat; cantaresti omu’ din priviri, citesti “povestea” scrisa pe care ti-o pune in fata, te uiti in ochii lui si-l trimiti sa cante la alta masa.
      Nu va opriti si nu puneti botul la prostiile care se “ofera” pe strada. Daca nu costa bani, costa timp.

        (Citează)

  10. Nou?????

      (Citează)

  11. Anii 2000 isi vor scamurile inapoi. Cei care n-ați ieșit pe stradă în anii 90-2000 , merită să dați un ochi la ”Filantropica” – e textbook.
    Am văzut scamul ăsta ”nou” desfășurat prin București din an în an , cam toată perioada pe care am locuit-o acolo.

    Am ajuns să presupun că oricine îmi cere bani pe stradă în orașul ăla, pentru orice – că e pentru surdomuți, că pentru Crucea Roșie, Biserica Ortodoxă, sau mame alungate în stradă de soți cu tot cu copii, rulează un scam. Dacă nu, prea rău, s-o facă.

    N-am văzut în viața mea acolo un cerșetor care măcar să pară cinstit și ”liber-profesionist”.

      (Citează)

  12. Tu sigur ieși din casă?

      (Citează)

  13. Urmatorul articol. Am ajutat un sofer arab cu bani de benzina si mi-a dat un inel de aur la schimb. Unde il vand?

    In alta ordine de idei, de ce nu i-ai spune unui surdo-mut ca nu ii dai bani, nu e ca si cum te-ar auzi.

      (Citează)

  14. Radu pare ca a trait pe o insula pustie in ultimii 10-15 ani. oh, wait

      (Citează)

  15. Legal vorbind, nicio asociatie nu poate incasa bani fara un chitantier numerotat, care sa contina in clar toate datele de identificare ale asociatiei. Cu chitanta emisa in dublu exemplar.

    Bine, si astea se pot falsifica astazi usor. Dar macar sa se mai chinuie si ei, e deja prea mult sa incaseze bani doar cu o pagina Excel tiparita.

      (Citează)

  16. Schema e super bine gandita, am patit-o si eu la Mall Vitan si, daca nu era gardianul ala burtos, probabil ca as fi dar si bani.
    Desi ma consider o persoana cu capul pe urmeri, atenta la astfel de tricks, am muscat momala de nu m-am vazut.
    Am analizat apoi la rece si am constatat ca schema contine cateva elemente sociale, triggers, menite sa iti pacaleasca creierul si sa dai la oparte protectiile:
    1. Fata m-a abordat brusc, zambitoare, mi-a facut cu mana, s-a comportat foarte familiar. Reactia instantanee (guvernata de creierul primar) a fost ca ea ma cunoaste si eu nu si, din presiune sociala, am raspuns cu acelasi gest!
    2. Apoi repde mi-a pus tabelul sub nas, ea facand semne ca nu poate vorbi si sa ma uit acolo.
    3. Tabelul era pe o foaie unde erau siglele respective cu asociatia si cateva semnaturi de oameni si sume. Sumele erau 200, 300 lei. Asta era evident “model”, astfel incat eu sa ma simt jenat daca dau mai putin – din nou, un trigger social. Va spun sincer ca a functionat, deja imi puneam problema ca nu am portofelul la mine si de unde fac eu rost de 200 lei!!!
    4. Interesant e ca, desi mi-a parut ceva suspect ca tabelul era un print asa cam odios, oamenii aia nu aveau telefon sau e-mail, erau doar nume si sume, pur si simplu contextul deja creat pentru mintea mea ma facea sa neg suspiciunea si sa vreau sa ajut pe fata muta dar foarte zambitoare si familiara.
    5. S-a apropiat gardianul care a intrebat daca exista autorizatie. El stia care e smecheria si a vrut sa ma faca pe mine sa ma trezesc. Dar eu, ametit, era sa ma cert cu el, ca eu vreau sa donez !!!
    6. Gardianul a insistat si fata a insfacat tabelul si a fugit, probabil la urmatoarea victima.
    7. Dupa aproximativ 2 min cand m-am racit si am rulat filmul din nou, analizand fiecare scena, mi-am dat seama ca urma sa fiu fraierit lejer, cu toate pretentiile mele ca sunt atent si nu ma face pe mine orice smecherie.

      (Citează)

    • Corecta analiza. Iti mai dau cateva indicii care arata ca oamenii care opereaza in domeniu sunt profi :) :

      1. Se merge mult catre fete/femei care sunt abordate de catre barbati sau cand sunt femei (ca in cazul tau) atunci aborbeaza invers – barbati. Nu vrea nimeni sa isi ia handicap real daca da peste unul mai nervos.

      2. cu mine nu s-au incercat combinatii (in Ro) cred ca din liceu, DAR am patit-o acu cativa ani intr-o zi p-aia cu strainul care n-are bani si vrea sa imi dea ceva la schimb. Faza e ca eram cu carutul si copilul dupa mine pe o strada relativ pustie (chit ca in mijlocul zilei, baiatu’ a oprit masina langa mine). La cum ma cunosc, daca eram singur, incercam sa il scot din masina pentru o repriza, dar fiind cu carucior am ras si am plecat. Insa ulterior la fel mi-am dat seama ca omul d-aia a oprit. N-avem nici o sansa sa il fugaresc cu caruciorul.
      3. pe strainezia aia civilizata cred ca stim toti fazele cu trandafirii, bratarile africane -> money for the children pliz. Insa de exemplu baietii la alba-neagra (90% romani) nu iau clienti romani.
      4. putin afumat iesit dintr-un club de bordel, niste belgradeni au incercat-o p-aia cu “polis, documents pilz”. Problema era ca sarbii sunt bine facuti, iar eu eram suficient de manga. Am scapat cu un “da, druzia, ja – rumnski priateli, take 10 eur go buy piva for you. No scam turists” A ajutat si turboflokul la ceva.

        (Citează)

    • „pretentiile mele ca sunt atent si nu ma face pe mine orice smecherie ” vs. „Fata m-a abordat brusc, zambitoare”.

      Tendința de a folosi capul de jos la gândit. Un motiv în plus pentru bărbați să fie extrem de circumspecți.

        (Citează)

    • Adevarul este ca scam-urile astea fata in fata sunt mult mai reusite si eficiente fata de altele via internet.
      Acum cativa ani m-am trezit cu un e-mail de la un fost coleg de facultate pe care nu il mai vazusem de vreo 10 ani (si nici nu tinusem legatura in vreun fel). Chipurile era intr-un hotel din Irlanda, fusese jefuit si sa ii trimit bani sa isi plateasca (macar) hotelul. Am ras si am dat block sender si delete mail.

      Am citit comentariu dvs. de analiza “la rece”, asa ca am “revazut” cazul meu (descris mai jos) si acum imi vine sa zambesc de naivitatea mea (ca sa fiu elegant si sa nu zic prostie). Eu i-am oferit telefonul meu fetei sa isi sune parintii “macar sa fie linistiti ca nu ati patit nimic”, (in sensul de agresiune de tip “loviri si alte violente”). Mi-a spus ca parintii ei nu au telefon si nici nu stie vreun numar al unui vecin. De fapt al nimanui care ar putea sa ii anunte familia. Perfect.

      Si asa, cu fiecare teapa mai mica sau mai mare primita, dorinta de a ajuta (mai ales ca ma gandesc ca nu sunt multi pe care sa ii dau banii afara din casa), increderea in oameni dispare.

      Si pentru descretit fruntile: odata un tanar bine legat a venit la mine, era dupa masa, sa ii dau 1 leu. Am spus ca nu am si s-a rastit la mine cu un amestec de dispret: “cum sa nu ai 1 leu?”. La ce fizic avea, daca s-ar fi intamplat pe o strada pustie noaptea, probabil … ar fi trebuit sa fac rost sau sa intreb daca accepta plata cu cardul.

        (Citează)

  17. PartidulSpecialiiRomânia

    18/08/2023 la 1:59 PM

    Radu, trăiești într-o bulă. Majoritatea colegilor mei din liceu, facultate sau job le dau câte 200 lei când îi văd. Probabil că or fi și persoane care dau doar 100 de lei, până la urmă nu sunt decât 4 pachete de țigări…

      (Citează)

  18. Eu refuz din start orice, spun un “nu, multumesc” inainte sa termine de deschis gura si plec mai departe. Poate sa fie orice, surdomut, schiop, adolescenta cu ochii umezi si tricou de Salvati Copiii, userist care strange semnaturi.

    Singura excepte a fost de curand cand m-a abordat un suedez pe o straduta laturalnica, in timp ce ieseam din masina proaspat parcata ilegal.
    Am crezut initial ca e parcagiu, pregatisem clasicul “iti dau cand ma intorc”. Omul in schimb mi-a bagat un text cu proaspat iesit de la Rahova, trebuie sa ajunga la Ploiesti la familie. Clar tot un text, dar aici se bazeaza in plus pe frica: esti singur cu el pe o strada pustie, daca urmareste zona stie ca nu stai acolo, n-ai de unde sa stii ce prieteni mai are in casa semi-ruinata de alaturi, nu stii ce scoate din buzunar. I-am dat 10 lei si i-am zis sa nu-i dea pe bautura, a parut multumit (adica a plecat fara sa ma injure)

      (Citează)

  19. Eu am niște răspunsuri președinte din start (mai ales la copiii aia de la piata Victoriei de lângă mega/Carrefour):
    1. Am dat deja dimineață.
    2. Sunt in timpul programului. Trebuie sa produc bani că sa pot dona.
    3. Sunt in afara programului ; nu mai produc bani deci nu pot dona.
    Invariabil îți mulțumesc și te lasă în pace

      (Citează)

  20. Eu am niște răspunsuri predefinite din start (mai ales la copiii aia de la piata Victoriei de lângă mega/Carrefour):
    1. Am dat deja dimineață.
    2. Sunt in timpul programului. Trebuie sa produc bani că sa pot dona.
    3. Sunt in afara programului ; nu mai produc bani deci nu pot dona.
    Invariabil îți mulțumesc și te lasă în pace

      (Citează)

  21. Ce trista e viata… fara Formula 1 :))

      (Citează)

  22. E veche asta… au scos-o din nou de la naftalina

      (Citează)

  23. Andrei Serbanescu

    18/08/2023 la 4:42 PM

    Eu am obiceiul sa le spun ca nu am bani și daca-mi pot da și mie 10 lei din ce au strâns.. se blochează și scap.

      (Citează)

  24. Nu e nou scamul deloc, doar ca sunt extrem de multi in ultimul an in Bucuresti. I am intalnit in interiorul magazinelor mari mai ales (carrefour, dechatlon, mini prix) si sunt multi odata in magazin. Isi dau de la unu la altu clipboardul ala si este riscant sa te certi cu ei pentru ca NU sunt singuri. Din pacate firmele de paza din aceste magazine se fac ca nu ii vad.

    Sunt sigura ca incearca sa si fure ce lasi nesupravegheat in aceste magazine (de exemplu genti), asa ca vigilenta trebuie sa fie mereu maxima.

      (Citează)

  25. Dar aia cu jefuitul (au fost jefuiti) si ca le trebuie bani sa se intoarca acasa (de regula localitati din judet sau judete invecinate) o stiti?
    Eu am picat de fraier odata, anul trecut parca. Era o adolescenta care m-a abordat cu plansete si suspine intr-o seara, pe strada. Mi-a spus localitatea unde trebuie sa ajunga. Aveam vreo 30 de lei la mine, i-am dat, a spus ca mai are si ea si ii sunt suficienti, va lua primul autobuz. O zi mai tarziu (cam la 24 de ore dupa eveniment, asadar timp in care sigur mersese in directia aceea cel putin o cursa judeteana), ma plimbam in aceeasi zona, cateva strazi mai incolo. Cine credeti ca acosta trecatori cu acelasi text?.

    De atunci am patit inclusiv ca in aceeasi zi sa vina unii cu acelasi text. Evident ca nu le-am dat nimic.

    Am intalnit totusi si variante mai creative. Odata am vazut un “roker” slab, numai piele si lanturi care a avut urmatorul text: “is student aici, am baut toti banii si nu am cu ce ma intoarce acasa la sfarsitul asta de saptamana”. Nu sunt sigur ca era student dar la cum arata (si mirosea) nu am avut indoieli la partea cu bautul. A fost chiar credibil. I-am dat cativa lei

      (Citează)

  26. “Pe vremea mea” se urcau surdo muti in tren si lasau pe bancheta langa tine ceva simbolic cu valoare relativ mica sau facut manual: pix, bricheta, ruleta, etc.
    Daca ii dadeai suma care credeai tu ca e valoarea, cereau mai mult prin semne diverse.
    Unii dadeau ptr ca la fel, se simteau prost.

      (Citează)

  27. Am vazut scamul asta chiar astazi in metrou la Unirii. Nu dau bani pe strada in nici o situatie, mai ales ălora care cerșesc la semafor.
    Cel mai rau am fost pacalit de un cuplu imbracat in negru care aborda oamenii la spitalul Grigore Alexandrescu si spuneau ca le-a murit copilul si nu au cum sa il ia acasa de la morga. Dupa o luna, cand am ajuns iar la spital cu copilul, nu reușiseră să strângă suficienți bani. :/ S-a întâmplat acum 13-14 ani și a fost ultima mea “donație” de acest fel.

      (Citează)

  28. Sau alta:de obicei o femeie care nu îți vorbește deloc îți bagă pur și simplu telefonul sub nas si acolo vezi tradus cu Google translate din Ucrainiana in romana o ditamai poveste. La sfârșit ghici ce îți cere…

      (Citează)

  29. Odata stateam deasupra unei farmacii si vedeam zilnic pe fereastră o băbuță fîșneață care cerea bani de medicamente. Cred ca in 2-3 luni a strins pentru un spital intreg… ;-)

      (Citează)

  30. Se facea asta de cand eram copii.
    Doar ca nu venise nwradu sa numeasca schema scam. Era doar o gainarie.
    Trebuia sa dai 100 lei. Pana la urma ti-a produs un articol chinuit pe blog. Ca din tehnologie traiesti mai greu.
    Bine, nu tu, asa in general

      (Citează)

  31. Dar pe aia cu telefonul o stii? Unul lasa sa ii cada telefonul si acesta se sparge.Zice ca e vina ta si-ti cere sa-l despagubesti.

    https://www.realitatea.net/stiri/actual/metoda-de-inselaciune-telefonul-face-din-ce-in-ce-mai-multe-victime-in-ce-consta-ca-sa-stii-de-ce-sa-te-feresti_64d2ada1ed805760da301052

      (Citează)

  32. ”Vedeți că circulă un nou scam de cerșit de bani prin oraș”.
    ))))) Bosulică mai lasă tesla aia si mini bula in care traiesti si scoate capu in lume. Auzi la el….nou scam…..))))))))

      (Citează)

  33. Metoda noua la mare, lucratorul in constructii care nu a fost platit si are nevoie de bani sa isi ia bilet de tren. Complet cu troller si inca o tipa dupa el, si ea cu bagaj.

    Veridic, credibil, din fericire nu aveam bani cash la mine disponibili.

      (Citează)

  34. Respect the hustle

      (Citează)

  35. Oare ce mai urmeaza? Metoda Maradona? Metoda inelului de aur? Tabloul calcat? Telefonul spart? Portofelul gasit? Valutistii?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus