un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noua conspirație mondială: incendiile din Hawaii sunt provocate de lasere spațiale

23 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Ar fi amuzant dacă n-ar fi trist. La nivelul de bază, se întâmplă ceea ce am văzut întâmplându-se și la noi în cazul unor tragedii: minții umane îi este mai ușor să creadă că a existat o mână diabolică sau un plan secret al unor interese din umbră, decât să accepte că tragedii de proporții pot avea loc dintr-o dată, poate accidental.

În incendiile din insula Maui au murit peste 100 de persoane și capitala insulei a fost practic distrusă de flăcări. Au apărut, deci, multe teorii conspirative.

O fotografie de la lansarea unei rachete Falcon 9 din mai 2018 este folosită pentru a pretinde că lasere spațiale au dat foc insulei. Fotografia este una cu expunere lungă și racheta a lăsat o urmă frumoasă de foc în spate, dar acolo este baza Vandenberg din California, nu Death Star-ul în acțiune.

 

În altă parte, pe Amazon are succes o carte de 44 de pagini intitulată “Fire and Fury: povestea incendiului din Maui”. A fost publicată la 2 zile după incendii de un anonim, iar mulți suspectează că este scrisă cu ChatGPT din articole de știri, având în vedere că paragrafele ei sunt cam simple și repetitive.

A fost însă suficient ca un șir lung de conspiraționiști să spună că, iată, planul era făcut dinainte și întreg incendiul a fost planificat, altfel cum s-ar fi putut scrie atât de repede o carte? Cineva știa totul și o avea pregătită.

Și nu vorbim de doi triști de pe net. Astfel de teorii se dau mai departe prin rețele sociale, se amplifică pe Truth Social și grupuri de FB ale conspiraționiștilor, ale celor care știu ei dedesubturile lumii și cum stă de fapt adevărul. Ajung poate la milioane de oameni, iar unii le cred și le dau mai departe, alții nu.

Acesta este genul de lume în care trăim acum. Ba chiar este una făcută mai rea de unelte precum ChatGPT, care pot turna o mulțime de materiale de toate tipurile pe orice subiect inventat de alții.

  5 comentarii

 1. baza Vandenberg din California… Voldemort vrei sa spui.

    (Citează)

 2. Partea cu laserele este o prostie, dar imi place o analiză cu cine ar putea să profite de situatia creată, ce a dus la dezastru, cum a fost tratată situația de urgență.
  Sunt o serie de coincidente care alimentează teoriile astea, dar analiza lui Radu se concentrează pe mai ridicolă parte.

    (Citează)

  • Majoritatea „coincidențelor” ce alimentează teoriile conspirației sunt înjghebate într-un mod ce sfidează logica sau, pur și simplu, sunt scoase din burtă. Dar prind bine ca nadă când pescuiești într-un melanj format din mulți indivizi ce consideră că Pământul e plat, că trăim într-un „Matrix” sau că am fost creați de un tătuc ceresc în urmă cu câteva mii de ani. Genul ăsta colcăie pe internet, iar pe Truth Social și alte asemenea canale de vidanjare sunt chiar mai mulți decât de obicei.

     (Citează)

 3. Nu inteleg de ce va deranjeaza pe unii asa mult teoriile conspiratiei.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus