un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Prima rachetă spațială nucleară ar putea fi lansată în 2027

4 Aug 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

V-am spus că trăim vremuri interesante pentru explorarea spațiului. Considerând că NASA nu se va răzgândi, peste câțiva ani am putea vedea și lansarea în spațiu a primei rachete cu motor nuclear.

NASA a ales recent compania Lockheed Martin pentru construcția primei rachete nucleare, iar o companie numită BWX Technologies va furniza reactorul nuclear și combustibilul acestuia.

Întreaga rachetă se va numi DRACO, un acronim pentru Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations. Cu un nume ca Draco, abia aștept să văd crizele de isterie despre cum vin diavolii și vom muri cu toții.

Înapoi la tehnologie. Ea se numește NTP, Nuclear Thermal Propulsion, și funcționează pe un sistem destul de simplu de explicat. Racheta are în interior un reactor nuclear. Ca orice reactor nuclear, produce multă căldură, foarte multă căldură. Într-o centrală nucleară precum cea de la Cernavodă, căldura aceasta este folosită pentru a fierbe apa, transformând-o în abur care învârte o turbină.

În rachetă, căldura este folosită pentru a încălzi hidrogen. Dacă încălzești un rezervor de gaz, îi crești foarte mult presiunea, așa că hidrogenul supraîncălzit este apoi eliberat cu presiune mare prin duze, propulsând nava în direcție opusă. La propriu este o rachetă care evacuează cu putere hidrogen pentru a se mișca.

Sunt multe avantaje aici. Reactorul și cantitatea totală de combustibil necesar este redusă față de o rachetă clasică, deci rămâne mai mult spațiu disponibil pentru senzori sau echipaj uman. Ar trebui să fie de 2-5 ori mai eficientă.

Rămân pericolele inerente ale tehnologiei nucleare. Combustibilul nuclear din rezervor este uraniul. NASA plănuiește să pornească motoarele nucleare ale DRACO abia pe orbită, unde o explozie ar fi practic irelevantă, nu în atmosfera planetei.

În caz că racheta explodează la decolare, uraniul respectiv s-ar împrăștia în ocean, dar vorbim de o cantitate relativ mică și poate că îl vor izola suficient de bine constructiv încât să nu se risipească în atmosferă, ci să rămână un corp solid care se scufundă în adânc.

Oricum, un accident la lansare nu va transforma racheta într-o bombă nucleară, reactorul ei nefiind funcțional, iar o masă critică pentru o reacție puternică n-ar fi oricum posibilă.

Un prim test ar trebui să aibă loc prin 2027. Vorbim de NASA, deci probabil mai realist prin 2029. Tehnologia aceasta ar trebui să propulseze apoi rachete spre Marte pentru a face călătoria mai scurtă. Căldura la bord nu va fi o problemă.

Dacă vreți și alte informații, citiți despre cum funcționează de fapt o centrală nucleară și cum tot ce face este să fiarbă apa.

Baza societății noastre: aburul

    7 comentarii

  1. Scumpă acțiunea $LMT, scumpă rău. Dar, din perspectiva viitorului spațial și a altor contracte pe domeniul militar, e de avut pe watchlist.

      (Citează)

  2. Cum este alimentat Voyager 1? Tot nuclear, dar nu cu aburi.

      (Citează)

  3. The expanse devine documentar acuși

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus