un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 6 august 2023

6 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Despre Prigojin, liderul grupului Wagner. De la hoț de stradă în URSS la vânzător de hot-dogs și apoi oligarh de-ai lui Putin pe contracte de catering.

Despre telecomanda Zenith Space Commander, una dintre primele telecomenzi pentru televizoare. Este motivul pentru care uneori americanii spun “clicker” la telecomandă. Excelent design-ul. Nu avea baterii. Nu trebuia orientată spre televizor. În schimb, butoanele loveau un pic diapazon în interior care genera sunet pe frecvențe ultrasonice, dar un microfon din televizor le recepționa și aplica acele comenzi.

Phoenix a înregistrat cea mai călduroasă lună din istoria vreunui oraș american. 31 de zile consecutive cu temperaturi de peste 43 de grade! Temperatura media a lunii a fost de 39 de grade. Citiți și despre un american din Denver care își pune spumă din saltele de pat în ferestre și doarme în beci pentru că nu-și permite aer condiționat.

Statul Oregon face un experiment care nu pare să funcționeze. Acum câtiva ani a fost decriminalizat consumul de droguri de mare risc și cei prinși primesc doar o amendă de 100 de dolari, dar poate fi anulată dacă se prezintă la reabilitare. Și totuși, străzile sunt pline de drogați, consumul de fentanil este la all-time-high și mulți cer ca Măsura 110 să fie eliminată. În linkul anterior sunt imagini, citiți acest articol despre problemele din Portland și experimentul cu Măsura 110.

Uitați și un clip din Portland:

De la același autor, Philadelphia are cartiere care pare locuite de zombies:

Un streamer de Twitch a fost arestat după ce s-a întâlnit cu fanii lui. Este acuzat de incitare la revoltă și oricum a ieșit mare haos la respectiva întâlnire.

De ce lasă câinii capul într-o parte. Pentru că sunt băieți buni!

Protestul Reddit s-a încheiat și Reddit a învins.

NASA a reluat contactul cu Voyager 2. O comandă greșită a făcut ca sonda să reorienteze antena de comunicații în altă direcție, dar NASA a reușit cumva să-i trimită o nouă comandă. Se zice de un “cosmic shout”, deci cred că au reușit să transmită cumva un semnal suficient de puternic pentru a fi recepționat și de antena orientată pe altă direcție.

Exerciții fizice pentru hipertensivi: un studiu spune că exercițiile care folosesc musculatura, dar fără mișcare, sunt cele mai potrivite. Planking, exerciții cu pereții etc.

O prezentatoare TV din Ucraina a supraviețuit la începutul războiului unei încercări de asasinat. A pierdut un ochi, mandibula spartă, multiple operații. Acum a pozat în Playboy.

FDA-ul aproba un medicament împotriva depresiei post-partum.

50 de ani de la nașterea hip-hop-ului. “August 11 approaches — 50 years from the day DJ Kool Herc threw a 1973 back-to-school party for his sister Cindy at 1520 Sedgwick Ave. in the Bronx, widely regarded as the birth of hip-hop”. Cu ocazia aceasta, iată și playlist-ul cu 50 de melodii alese de 50 de rapperi și DJ.

12 restaurante și baruri de pe plajă. Frumoase locuri. Am fost în Krabi, dar nu știam de cel din listă. Funny enough, pe listă este și restaurantul hotelului Grand Hotel Tremezzo de pe lacul Como, despre care am scris aici.

Un penthouse din New York se închiriază cu 125.000 de dolari pe lună.

O pastilă are rezultate bune împotriva mai multor tipuri de cancer, reducând tumorile.

60 de fotografii interesante.

Filmul Barbie se apropie de 1 miliard de dolari la box-office.

10 mituri false despre bourbon. Inclusiv cum bourbon și whiskey nu sunt musai același lucru.

    26 comentarii

  1. “Oregon voters have elected Democratic governors in every election since 1986”
    Asta explica multe.

      (Citează)

    • Ținând cont că liderii actuali republicani îl fac pe Bush juniorul să pară excepțional și că e înfundat internetul de dejecții cu maga la profil debitând ad litteram propagandă kremlinistă, aș zice că e o problemă generală a sistemului politic american. Lipsa unei alternative decente la unele aberații ale democraților.

        (Citează)

  2. Articolul despre hipertensiune e complet inecat in reclame.

      (Citează)

  3. Faptu ca un film ca barbie are incasarile alea ma pune serios pe ganduri.

      (Citează)

    • Combinația între marketing agresiv și nivel redus de cultură. Și prea mult timp liber, probabil…

        (Citează)

    • Exista locuri in lumea asta unde femeile nu stau doar la cratita sau in fata masinii de spalat, iar barbatii nu doar ragaie a bere in fata vreunui meci la tv. Acolo s-au dus multi la Barbie la cinema. Si daca s-au dus oamenii la film si in celelalte locuri, foarte frumos, inseamna ca ceva se schimba in bine incet-incet.

        (Citează)

    • Costin:
      Exista locuri in lumea asta unde femeile nu stau doar la cratita sau in fata masinii de spalat, iar barbatii nu doar ragaie a bere in fata vreunui meci la tv. Acolo s-au dus multi la Barbie la cinema. Si daca s-au dus oamenii la film si in celelalte locuri, foarte frumos, inseamna ca ceva se schimba in bine incet-incet.

      Eructațiile la meciuri și stupidități gen „Barbie” sunt cam pe aceeași cracă a evoluției. Cât despre femei, din fericire nu au de ales doar între cratiță și asta. Iar dacă așa o… producție e un reper real pentru „schimbarea în bine”, viitorul e roz. Ca mucoasa colonului.

        (Citează)

    • Pe voi va ingrijoreaza faptul ca Barbie a avut incasari foarte bune la nivel international in conditiile in care traim:
      – intr-o tara in care cea mai mare audienta o au emisiunile “La Maruta” si “Acces direct”.
      – intr-o lume in care presedintii celei mai puternice tari din lume sunt implicati in cele mai penibile scandaluri, de la incidentul Lewinsky pana la declaratiile misogine ale lui Trump;
      – intr-o lume in care una dintre cele mai de succes si mai cunoscute familii este familia Kardashian.

        (Citează)

  4. Nimic deapre tesla? Ca deja sunt doua serioase, unul cu directia care o ia razna si altul cu minciuna range-ului.
    Una e sa nu iasa km specificati ca ai talpa grea, ca esti vitezoman, ca bate vantul sau sunt 40 de grade ori – 15 de doua saptamani si alta e sa pui softul sa minta.

      (Citează)

    • Range ul la termice nu e la fel? Eu indiferent de cum merg nu reusesc sa ajung la valorile date de producator..

        (Citează)

    • poate n-ai incercat suficient.
      eu am testat si am fost foarte aproape.

      ps. trebuie sa te ajute si drumul si traficul, deci nu e ceva ce o sa iti iasa in drumul spre serviciu sau in vacanta.

      ps2. despre termice ziceam.
      electricele nu ma pasioneaza (inca), deci nu stiu.

        (Citează)

    • John
      Pe rîpă în jos ieși chiar mai bine…

        (Citează)

    • @Alin, problema la Tesla ar fi ca de fapt computerul calculeaza relativ corect autonomia masinii, doar ca alege sa “minta” ca sa isi creeze o idee mai buna.
      Si asta se intampla doar la incarcare peste 50%. Cand bateria scade sub 50% incepe sa afiseze autonomia corecta, pentru a nu avea surprize in care soferii raman pe drumuri si nu mai reusesc sa ajunga pana la prima statie de reincarcare.

      Asadar… in cazul asta se presupune ca Tesla minte intentionat.

      PS: iar legat de masinile termice si autonomia estimata de computerul de bord, eu nu am avut niciodata probleme. Acolo totul este mai simplu, se tine cont doar de consumul mediu din ultima perioada.

        (Citează)

    • Andrei G: legat de masinile termice si autonomia estimata de computerul de bord, eu nu am avut niciodata probleme.

      Nu stiu ce sa zic, eu cu VW Jetta diesel de la serviciu plec cu autonomie afisata 600 km, dupa 150 km parcursi imi arata tot 600 sau mai multi, dupa care vreo 100 km scade in ritm cu distanta, iar dupa inca 100 de km incepe sa scada mult mai rapid decat distanta parcursa. Da, suntem mai multi soferi pe masina aia, eu in general nu bruschez acceleratia, dar nici nu merg la consum in mod constient, iar masina e folosita 95% in afara orasului. La fel pateam si cu Skoda Octavia, deci probabil e o chestie de la grupul VAG.

      Acolo totul este mai simplu, se tine cont doar de consumul mediu din ultima perioada

      Care perioada? e intrebarea. La Fordul meu personal consumul mediu cica e calculat dupa ultimii 1000 km, dar e informatie citita pe un forum, nu e nimic oficial. La asta nu am avut surprize cu autonomie afisata aiurea ca la VW, nici chestii ilogice cum ar fi sa mergi si autonomia sa creasca sau sa ramana constanta cale de sute de km.

        (Citează)

    • Pe o Skoda Octavia mie imi arata autonomia foarte bine, adica variatiile nu sunt mai mari de 10%. Nu stiu ce se intampla la tine sau ce pretentii ai tu de la estimarile acestea.

        (Citează)

  5. Ai putea să nu te iei după youtuberi care senzationalizeaza tot. Din articolul Esquire “But this was going on before Measure 110 even happened. So they can’t blame 110 for this.”

    Și “Portland is not some postapocalyptic hellhole. Next door to downtown, the Pearl District is leafy streets and microbreweries and well-off white women toting yoga mats, the Portland on the brochure.”

    Articolul e destul de ok, vorbește despre ce resurse au nevoie. Se pare că au mai mult o problemă cu oameni care nu își permit o chirie.

      (Citează)

  6. Radu, te rog eu (si nu-s singurul, a mai fost semnalat de multi altii inaintea mea)…. muta butonul ala enervant in dreapta. In 2/10 ma trezesc ca raspund cuiva si chiar nu am intentia asta. F enervant.

      (Citează)

    • De acord cu acel buton. Deranjează maxim pe telefon

        (Citează)

    • Voi sunteti stangaci cred. Ca dreptatci tin telefonul in dreapta si dau scroll cu degetul mare de la mana dreapta pe zona din dreapta :))
      Eu zic sa il faca mobil.

        (Citează)

    • Initial a fost pe centru butonul si erau multi cititori care il apasau din greseala. Dupa un timp (probabil cativa ani), Radu a modificat si l-a mutat pe stanga. Pare logic asa in conditiile in care aproape 90% din oameni sunt dreptac
      i.
      Daca muta butonul in dreapta, ca sa nu mai fie probleme pentru stangaci, apar probleme pentru dreptaci (care sunt mult mai multi).

        (Citează)

    • Cred ca ar fi usor de rezolvat daca event-ul ar fi declansat “on release” in loc de “on press”. Dar trebuie sa si citeasca comentariile, apoi sa si dea de o bere unui baiat care pune windows-uri in timpul liber.

        (Citează)

  7. “dar un microfon din televizor le recepționa” este complet de lipsit de sens acel “dar”

    Nu exista depresie post-partum, iata inca o chestie inventata ca sa vanda medicamente. Cum este si ADHD-ul pentru copii prost crescuti si ne-educati.

    A ajuns orice manifestare de minte slaba si lipsa de disciplina sa fie o afectiune psihica si vai! sa ii intelegem, sa ii integram.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus