un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Avionul lui Prigojin a făcut ca un rollercoaster în ultimul minut de zbor, probabil încercând să evite focul inamic

24 Aug 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Flightradar24 urmărea și avionul lui Prigojin, așa cum monitorizează cam toate avioanele de pe planetă. Avionul avea un transmițător care raporta automat către oricine vrea să asculte altitudinea, viteza sa, viteza verticală și alți parametri.

Avionul zbura “public” ca să zic așa, cu transmitătorul pornit. Era un Embraer Legacy deținut de Wagner, dar nu se ascundea de cineva.

Flightradar24 a făcut publice ultimele date primite:

Receivers in the Flightradar24 network first received data from the aircraft at 14:46 UTC. We were able to calculate positions from 14:59 UTC to 15:11 UTC as the aircraft climbed to a cruising altitude of 28,000 feet.

After leveling off at 28,000 feet at 15:10 UTC, the aircraft continued in level flight at consistent speed until 15:19 UTC at which point the vertical rate decreases dramatically and the aircraft descends briefly before climbing to a maximum altitude of 30,100 feet before descending back to roughly 27,500 feet. It again climbs, reaching 29,300 feet before leveling off once again. It then descends, with the final data received at 15:20:14 UTC at an altitude of 19,725 feet.

 

În română: avionul a urcat lin până la 28.000 de picioare, altitudinea de croazieră. A zburat la acea altitudine între orele 15:10 și 15:19 UTC, timp de 9 minute. În acel moment a făcut o coborâre bruscă, apoi după câteva secunde o urcare abruptă până la 30.100 de picioare (cam 10.000 de metri) și apoi o altă coborâre bruscă până la 27.500 de picioare, apoi o altă urcare abruptă până la 29.300 de picioare.

Toate acestea s-au întâmplat în mai puțin de un minut, între 15:19 și 15:20. La ora 15:20 și 14 secunde, contactul a fost pierdut, ultima înregistrare fiind deja de picaj.

Altfel spus, avionul a făcut un mic rollercoaster în mai puțin de un minut. Un avion cu probleme tehnice nu cred că ar mai fi și urcat de vreo 2-3 ori abrupt în sus. Similar și dacă era o bombă la bord. Probabil știau că sunt urmăriți de un avion de vânătoare sau de tir anti-aerian de rachete și au încercat să scape de ele. Dar na, este un Embraer de pasageri, nu un MiG-29.

Clipurile înregistrate de localnici arată avionul în picaj, fără o aripă, și lăsând în urmă fum. La bord erau 10 persoane. CNN spune despre doi dintre ei că erau locotenenți de-ai lui Prigojin, dar nu dă informații despre ceilalți pasageri.

(Photo by Wagner Telegram Account/Anadolu Agency via Getty Images)

    14 comentarii

  1. asta se intampla cand te lasi de baut ceai

      (Citează)

  2. Moartea lui era cea mai predictibilă moarte din acest deceniu.

    Mă mir că a mai stat în viața două luni de la rebeliune.

      (Citează)

  3. Eu ma mir ca, stiind cu cine o arde, s-a intors de la Moscova; era clar ce o sa pateasca ulterior.

      (Citează)

    • @Pyro se pare ca FSB a pus mana pe sotia si fiica lui Prigojin in timp ce acesta efectua faimosul mars spre Moscova. Santajandu-l cu soarta familiei sale, astfel l-a convins sa se intoarca din drum.
      Da, Prigojin, un simplu pion in mainile GRU (serviciul de informatii al armatei ruse, cel care a creat si finantat gtruparea Wagner) atat de prost a fost incat nu si-a pus mai intai familia la adapost atunci cand a pornit spre Moscova.

        (Citează)

  4. Numa mintiț! A fost clar o rachetă stinger livrată ucrainenilor de catre Occidentul colectiv.

      (Citează)

  5. E totusi o pierdere mare. Nu multa lume realizeaza, dar e foarte costisitor sa faci un asa avion.

      (Citează)

  6. Mda…. corect , jurnalul unei crime anuntate,.
    Eu unul cred ca omul e acum pe o plaja in Venezuela fericit ca a scapat de toate nebuniile in care era bagat.

      (Citează)

    • +1. Si eu cred ca parte din aranjament era sa i se insceneze moartea. Nu sunt convins ca era intr-adevar in avion, prea rapid au iesit oficial cu confirmarile.

        (Citează)

    • La cît de sigur era Putinică că-i va merge planul putea da anuntul mortii si inainte de prabușire…

        (Citează)

    • Mda…asta e din seria: “Michael Jackson nu e mort, e pe plaja, face sport”.

        (Citează)

  7. Daca racheta era ruseasca, mai poate fi numit atac inamic?

      (Citează)

  8. In Rusia.. unii cad de la etaj, la altii se prabuseste avionul… dupa posibilitati…

      (Citează)

  9. Insotitoarea de bord a vorbit cu familia ei. Le-a spus ca intarzie decolarea din cauza unor probleme tehnice.
    Eu cred ca acolo a fost ceva . Din clipurile vazute nu apare nici o dara de racheta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus