un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 20 august 2023

20 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Numele Lanzador al noului Lamborghini a fost ales de agenția de branding a unor românce. Puteți citi acolo cum au ales acest nume și alte detalii despre munca lor pentru Lamborghini, iar aici despre Lanzador.

Două femei de 80 de ani, care-și scriau scrisori încă de când aveau 12 ani, s-au întâlnit acum pentru prima oară. Nu știu de ce nu mai devreme, până la urmă.

Top 40 cele mai bune filme de război. Hacksaw Ridge doar pe locul 37? Mi s-a părut mai bun de atât. Oricum, bună inspirație.

Ecuador scapă de sub control criminalitatea, ca multe alte țări din zona aceea a lumii. Sunt chiar curios ce se va întâmpla pe termen lung cu America Centrală, care este la mâna traficanților și a bandelor violente. Ca și cum n-ar fi suficientă problema drogurilor de acolo și a opioidelor, un nou drog foarte ieftin, originar din Siria și Liban, intră puternic în Orientul Mijlociu și se răspândește de acolo.

În caz că vă întrebați ce se întâmplă dacă pilotul unui avion moare în timpul zborului, s-a întâmplat pe un avion LATAM.

Spotify pierde 38 de milioane de dolari pe “muzică” ce este, de fapt, zgomot alb. Sunt o mulțime de melodii sau podcast-uri cu white noise în platformă, mulți le ascultă pentru relaxare sau concentrare sau somn. Am folosit și noi odată una din Spotify pentru a o culca pe Alice. Iar Spotify dă bani “creatorilor” pe măsură ce sunt ascultate, cică 3 milioane de ore de ascultare zilnic.

Templul Prambanan din Java arată senzațional.

HIMARS în acțiune în Ucraina. S-a tras cu un proiectil cu bile de tungsten, o muniție anti-infanterie. Un proiectil conține 182.000 de bile de tungsten, fiecare devenind un fel de glonț atunci când proiectilul explodează la țintă. O explicație privind ce este HIMARS și de ce este o artilerie de top.

Unele medicamente împotriva refluxului gastric ar putea provoca demență dacă sunt folosite pe termen lung, zice un studiu nou.

O asistentă medicală din UK, 33 de ani, a fost condamnată după cel mai lung proces pentru crime din istoria statului. A devenit și cel mai prolific criminal în serie din vremurile moderne ale britanicilor.

Puiul devine unul dintre cele mai populare alimente. 74 de miliarde de pui sunt sacrificați anual, iar numărul va crește la 85 de miliarde în 2032. Americanii cresc niște pui gigantici pe repede-înainte, 4 kg, nici nu se pot ridica de la sol și trăiesc majoritatea timpului în propria baltă.

Vaccinuri actualizate de la Pfizer și Moderna protejează de varianta Eris de covid, care deja este dominantă în SUA și este un pic mai dură decât Omicron.

Cum se face Jungle Bird, un cocktail tropical ce conține printre altele rom și Campari. Cele mai bune romuri din lume, după competiția IWSC. Inclusiv un Havana Club de 15 ani ia medalie de aur, dar și romuri finisate în Scoția.

Taylor Swift probabil va avea turneul cu cele mai mari încasări din lume. La câte recorduri doboară, probabil va rămâne cea mai mare cântăreață din lume.

2022 a fost anul cu cele mai multe sinucideri din istoria SUA. Un motiv este legat și de disponibilitatea armelor, cu care de obicei sinucigașii nu eșuează. Aș zice însă că țările vestice au multe alte probleme și sunt prea puțin studiate, iar cauzele sinuciderilor sunt multiple și probabil pot fi legate de covid, social media, sentimente de nesiguranță sau imposibilitatea de a găsi părțile bune ale vieții și consumul de droguri. Și teama mea este că același fenomen ar putea prinde rădăcini și aici, chiar dacă la o scară mai mică.

Specialiștii care au decis că aspartamul nu produce boli în cantitățile din băuturile răcoritoare au lucrat anterior pentru Coca-Cola. Eight WHO panelists involved with assessing safe levels of aspartame consumption who are beverage industry consultants who currently or previously worked with the alleged Coke front group.

Harta țărilor care folosesc punctul sau virgula pentru zecimale. O structură tensegrity în care firul stă întins în sus. Un studio de livestream shopping în China. Așa se fac milioanele. Rechin aproape de mal în Florida. Înainte și după copii. Înainte și după incendiul din Maui. Scary.

Cum să faci omletă ca în The Bear sezonul 2. Foarte bun serialul, apropo, îl găsiți pe Disney+:

    9 comentarii

  1. Oare putem sa gasim variantele noi de vaccinuri in RO? As vrea pentru tata care este in categoria de risk.

      (Citează)

    • Nu prea. Eu mi-am pus problema asta cu primele vaccinuri adaptate la omicron. În știri nu mai găseai nimic, deși una veche spunea că se vor aduce. Medicul de familie habar nu avea și nici chef să facă vaccinuri. Cred că trebuie să suni pe la Minister sau la vreun infoline.

        (Citează)

  2. Inhibitoarele de pompa de protoni se folosesc și la ulcer și gastrita, nu doar pt reflux.
    Iau de vreo 10 ani, deci e bine.

      (Citează)

  3. Similar in cazul accidentului de la Balotesti: pilotului i s-a facut rau imediat dupa decolare (nu e clar daca decedase inainte de prabusire) si copilotul, obisnuit fiind cu aparatura de bord sovietica, cu ore multe de zbor pe Ilyushin, dar putine pe Airbus A310, nu a reusit sa redreseze avionul (timp in care incerca sa comunice cu capitanul). Plus o defectiune tehnica. Recomand episodul lui Mentour Pilot despre accidentul de la Balotesti (YouTube).

      (Citează)

    • Povesti vinatoresti. Au avut probleme de software. Si al doilea avion a facut aceeasi figura exact deasupra Parisului, dar fiind la inaltime au avut timp sa-l redreseze. Exista video cu inceputul de picaj pe o aripa, filmat de la sol. Ulterior sub forma unei “verificari” au facut update pe blat.

        (Citează)

    • Și doar astea românești au avut probleme de software? Că la câte A310 sunt în lume, nu cred că se putea face “pe blat” ceva.

        (Citează)

  4. Pui d-astia de carne am luat la tara acum multi ani. Si cativa saci cu concentrate. Le dadeam 80% concentrate si restu boabe de porumb. Rapid, gen 2 luni, au ajuns ditai dihaniile si nu mai puteau sta in picioare. Banuiesc ca oasele le ramasesera ca ale unui pui normal de 2 luni, iar ei erau cat o gaina.
    I-am taiat, toti aveau ficatii verzi si ciudati, iar carnea mirosea a concentrate d-alea.

      (Citează)

    • Dar de ce ai facut asta? Experiment? Sau tu/familia/cunostinta asa credeati ca e ok, si in final s-a dovedit ca nu e o idee buna?

        (Citează)

  5. Mi-a placut un comentariu la Instagramu’ cu rechinul din Florida:

    “I’d be more afraid of the governor or that state than a shark”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus