un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce este artileria HIMARS, de ce are succes în Ucraina și câte a achiziționat România

19 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

HIMARS este un sistem american de artilerie foarte interesant. I se zice artilerie, deși lansează rachete, pentru că în această categorie generală se încadrează astfel de arme.

După cum ați observat probabil de la știri, ucrainenii folosesc cu succes sistemele HIMARS primite de la americani împotriva rușilor. 20 de sisteme au fost livrate până acum Ucrainei, iar de-a lungul timpului ucrainenii au vorbit despre sute de ținte lovite cu ajutorul lor, inclusiv centre mobile de comandă sau lansatoare rusești de rachete.

Recent, rachete lansate de un HIMARS au lovit o cazarmă rusească de lângă Donetsk. Ținta a fost reglată pe baza semnalului de telefoane mobile pentru că soldații ruși sunau rudele de acasă. Numărul de victime este între 89, varianta Rusiei, și 400, varianta Ucrainei.

So, they work. Funcționează foarte bine. HIMARS este genul acela de sistem bine proiectat și realizat care poate aduce un avantaj imens pe câmpul de luptă. Oficialii ruși au declarat că sistemele HIMARS sunt ținte de prioritate maximă.

Inclusiv România a cumpărat 54 de sisteme HIMARS, dintre care o treime au fost deja livrate, adică un total de 18 transportoare plus lansatoarele necesare lor. Le puteți vedea pe cele 18 frumos aranjate pe nava care le-a adus din SUA în România, plus fotografii de la descărcarea în Constanța.

 

 

Și deci ce este și cum funcționează mai exact un HIMARS. Numele oficial este M142 High Mobility Artillery Rocket System, acronim HIMARS. Este încadrat ca artilerie ușoară, este produs de Lockheed Martin și include un camion militar pe care este montat un lansator de multiple rachete. Sistemul poate folosi mai multe tipuri de rachete, cu diverse raze de acțiune între 9 și 500 de kilometri, cu diverse tipuri de exploziv la bord în funcție de ce țintă vrei să ataci.

Americanii îi zic pod la acest lansator multiplu de rachete. Uneori îi spun și six-pack, că încap 6 rachete în el. HIMARS poate utiliza trei tipuri mari de muniții:

  • MLRS: rachete fără ghidaj propriu, utilizate mai mult pentru antrenament.
  • GMLRS: Guided Missile Launch Rocket Systems, cu 6 rachete într-un lansator și rază de acțiune între 15 și 70 de kilometri. Rachetele pot fi de vreo 6 tipuri, unele cu fragmentare pentru a omorî soldați pe o zonă mare, altele cu explozibil puternic pentru a fi utilizate împotriva blindatelor sau a clădirilor.
  • ATACMS: Army Tactical Missile System, cu o singură rachetă mare montată în camion. Are un exploziv puternic la bord, rază de acțiune de maxim 300 km și poate fi utilizată inclusiv împotriva navelor de luptă și a altor ținte.

Un nou tip de muniție va fi adăugat în 2024, cu rază de acțiune de 500 de kilometri, iar un sistem HIMARS poate transporta simultan două astfel de noi rachete.

Ucrainenii au primit doar muniție GMLRS de la americani. Cea cu rază lungă de acțiune ar fi putut fi utilizată pentru a bombarda ținte mult în teritoriul rusesc și americanii nu au vrut să riște o astfel de situație. Chiar și așa, cu cei 90 de kilometri disponibili pe GMLRS, ucrainenii se descurcă foarte bine.

Spuneam că sunt mai multe tipuri de muniție. Ucrainenii au primit două, rachete M31 care conțin un explozibil de 90 de kilograme și rachete M30A1 care conțin un explozibil mai mic, dar înconjurat de aproximativ 180.000 de bile de tungsten de diametru 4,5 mm fiecare. Atunci când explodează, de fapt împrăștie cu viteză foarte mare aceste gloanțe de tungsten pe o suprafață mare, probabil în câmp deschis omoară totul pe vreun kilometru pătrat. Este o muniție anti-infanterie.

Camionul este ceva numit de americani Medium Tactical Vehicle. Are tracțiuni 6×6, poate transporta 5 tone și este propulsat de un motor Caterpillar de 6,5 litri.

Dar până la urmă ce face ca HIMARS să fie atât de eficient? În primul rând, este foarte mobil. Sistemele  pot fi transportate cu avioane C-130 Hercules (câte o bucată) sau C-17 (câte 3 sau 4), apoi se mișcă ele cu 90 km/h pe câmpul de luptă. Durează câteva minute ca un camion să oprească, să se pregătească de tragere în orice direcție, să lanseze una sau mai multe rachete (cam o rachetă la 10 secunde pare a fi ritmul de tragere în clipurile din poligon), să strângă la loc pod-ul și să plece mai departe. În era sateliților și a dronelor, este crucial să pleci rapid la drum după ce lansezi un proiectil pentru că este ușor de detectat zona de lansare.

Inclusiv reîncărcarea este foarte rapidă. Se schimbă cu totul pod-ul cu cele 6 rachete. Cele două “șine” din partea de sus a lansatorului sunt un soi de macara tip pod rulant. Macaraua aceasta ridică singură un pod nou de pe sol și îl instalează în camion. Echipajul de 3 oameni al unui HIMARS poate face întreaga operațiune tot în decurs de câteva minute.

Puteți vedea procedura de reloading la momentul 0:24 în clipul de mai jos:

Rachetele sunt ghidate. Au GPS și sistem inerțial de ghidaj (adică știu de unde au fost lansate și, în funcție de viteză, unghi și alte mișcări, calculează singure unde au ajuns), motor de rachetă și aripioare pentru ghidaj de precizie, ca să ajungă unde trebuie. Nu știu dacă și comunică după lansare cu baza pentru corecții de destinație. Probabil că nu, sunt prea mici.

Inclusiv România a achiziționat 54 de sisteme HIMARS. Până acum a fost livrată o tranșă din cele trei, deci bănuiesc că un total de 18 sisteme.

România a contractat și 81 de rachete M31 și 81 de rachete M30A1 (probabil se referă la cantitatea de pod-uri), muniția folosită și de ucraineni, plus 54 de rachete ATACMS. Cantitatea aceasta este mai puțin importantă. În caz de vreun conflict sau măcar de semne de conflict, țările NATO ne-ar da sau ne-ar vinde sute de rachete. Important este să ai din timp sistemele de lansare ca element de descurajare și oameni instruiți să le folosească.

În prezent sistemul HIMARS românesc face parte din dotarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice, Batalionul 81, care este dislocat în garnizoana Focșani. Următoarele două sisteme vor fi livrate în 2023 și 2024.

Uitați mai jos imagini de la un exercițiu militar numit Rapid Falcon, 2020, la Capu Midia. Dacă vă uitați direct la momentul 2:00, puteți observa cel mai bine ritmul de tragere cu HIMARS:

surse foto/video: Lockheed Martin, MApN, Hotnews.

Dacă v-a plăcut acest articol, uitați-vă și pe dotarea armatei taiwaneze, ca să vedeți ce au și alții.

    19 comentarii

  1. E bune maica. Bune si utile. Sa nea la toti cateva bucati ca sa ne jucam cu ele, poate se duce pe suflet lumea asta ca sa rasara alta mai buna in loc.

      (Citează)

    • Într-o lume în care avem lideri precum Putin din păcate da, toți ar trebui să aibă, pentru că un stat sa se gândească de 2 ori înainte de porni războaie de cucerire.

      Câte sute de mii de oameni și-ar vedea acuma de treabă și de viețile lor, și ruși și ucraineni, daca Ucraina ar fi avut din start armament destul de mult și bun încât să acționeze ca deterrent, cum zic americanii?

        (Citează)

  2. Blackskull:
    E bune maica. Bune si utile. Sa nea la toti cateva bucati ca sa ne jucam cu ele, poate se duce pe suflet lumea asta ca sa rasara alta mai buna in loc.

    Credeam că naivitățile de tipul „să facem din tun tractoare/ din atom lumini, izvoare” dispar cam pe la vârsta la care înțelegi cum funcționează lumea asta. Ca de exemplu, faptul că o bâtă de calitate te poate scuti de mușcături. Sau că vorba dulce mult mai mult aduce când are în spate un pumn greu.

      (Citează)

  3. HIMARS sunt, probabil, cea mai buna achizitie facuta de armata romana in ultimii ani

      (Citează)

  4. Din pacate suntem singura specie de pe pamant care ucide din amuzament, egoism sau doar pentru ca poate.

      (Citează)

    • Drăguț. Doar că-i incorect. Natura are suficiente exemple de cruzime gratuită. Iar genul ăsta de antiantropocentrism în care noi am fi oaia neagră a evoluției nu ne ajută cu nimic.

        (Citează)

    • @ovidiu, aici nu prea este voba de crime din amuzament. Pur si simplu este un razboi pentru teritorii si influenta. Poti sa vezi peste tot in natura animale care se bat pentru teritorii.

      Povestile astea cum ca oamenii sunt cea mai rea specie de pe planeta nu au nici o sustinere in realitate. Sunt bune doar pentru postari pe story in Instagram sau Facebook.

        (Citează)

  5. Din cele 20 livrate ucrainenilor au distrus rușii vreo 32. :-)
    N-au spus și cîte erau din lemn…

      (Citează)

  6. Eram curios de scor, la cate lovele dai pe bucata, ca si performanta se pare ca au trecut testul. Jos palaria pentru soldatii Ucrainei, au spirit combativ inalt si au invatat repede sa manevreze echipamentul.

      (Citează)

  7. ovidiu:
    Din pacate suntem singura specie de pe pamant care ucide din amuzament, egoism sau doar pentru ca poate.

    Da, doar că nu. Există specii de animale la care s-a observat că ucid din plăcere, torturează, violează alte specii etc. Sigura diferență este că oamenii au evoluat suficient ca să creeze arme care le permit să facă asta mai eficient.

      (Citează)

  8. Candva produceam si noi ceva asemanator: Larom.
    Si erau destul de bune. Cred ca am putea relua productia de asemenea sisteme, poate chiar in colaborare cu partenerul american, sa folosim de la ei doar contanerul acela cu munitie + electronica.
    Intr-un conflict, e foarte important sa ai capacitatea de a produce propriile arme/munitii.

      (Citează)

  9. Pe mine tot ma socheaza ca in continuare exista razboaie. Intr-o lume in care avem probleme precum incalzirea globala, foamete, oameni care traiesc sub limita saraciei, virusi mortali si alte boli cumplite noi investim miliarde in armament de distrugere (nu zic ca in situatia actuala nu este necesar, Putin trebuie infrant si trimis la canal). Daca ne-am folosi energia si resursele in scopuri mai bune am duce cu totii o viata mai buna.

      (Citează)

    • Cred ca toate aceste probleme vor aduce si mai multe conflicte, uneori armate. Asa e de cand lumea, nu e generatia noastra mai speciala. Ba chiar fiecare generatie s-a crezut speciala la vremea ei.

        (Citează)

  10. Interesant articolul.
    Cateva observatii pe partea tehnica. In primul rand estimarea efectului rachetei cu bilute de tungsten este mult prea optimist. In al doilea rand putea fi mentionata versiunea initiala de MLRS, cea cu senile si 12 rachete.
    Sectiunea de articol care face referire la armata romana este putin spus copilaroasa. Radu tu chiar crezi ce scrii acolo?
    Facand o paralela cu tururile de cladiri de birouri care iti place sa le faci din cand in cand. “Uite ce cladire de birouri frumoasa am vizitat. Certificare energetica asa si pe dincolo si spatii in care angajatii se pot recrea in fel si chip. Super!”. Asta ignorand ca accesul se face pe drum de tara, canalizarea nu exista si la fundatie s-a furat la greu la fier si la beton. Dar macar e o cladire frumoasa!

      (Citează)

  11. dragut.. le stiu din C&C :D

      (Citează)

  12. In Romania exista o armata intreaga de sclaveti putincuristi, care latrau in cor ce tari sunt tancurile T90, avioanele Suhoi, sistemele S400, si bineinteles nuclearele Sarmat.

    In 6 luni de razboi ucrainienii au sters armata rosie din istorie folosind doar himars, javelin, nasam si drone.

    Speranta mea este ca ucraina sa primeasca icbm-uri nucleare, atunci chiar ca au pus-o rusnacii

      (Citează)

  13. andrei:
    In Romania exista o armata intreaga de sclaveti putincuristi, care latrau in cor ce tari sunt tancurile T90, avioanele Suhoi, sistemele S400, si bineinteles nuclearele Sarmat.

    In 6 luni de razboi ucrainienii au sters armata rosie din istorie folosind doar himars, javelin, nasam si drone.

    Speranta mea este ca ucraina sa primeasca icbm-uri nucleare, atunci chiar ca au pus-o rusnacii

    Asta m-a lasat fara replica. Incercam sa gasesc ceva mai caraghios ce ar putea sa primeasca ucrainienii, un doomsday machine, ceva, dar la benzi desenate nu ma pricep. Doamne, mare ti-e gradina, ma gandeam ca multe din celelalte comentarii sunt inepte, dar asta chiar a batut orice record.

      (Citează)

    • Astea sunt comentarii de bombonei care nu au fost implicati niciodata intr-un conflict fizic si cred ca razboiul este ala din Starcraft.
      Trebuie sa fii complet rupt de realitate sa iti doresti sa inceapa un razboi nuclear intr-o tara cu care ai granita comuna.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus