un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Hidroelectrica: 104 lei/acțiune preț final, investitorii primesc doar o treime din acțiunile cumpărate

5 Jul 2023  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

S-a terminat IPO-ul Hidroelectrica. Prețul final al unei acțiuni, stabilit de ofertele investitorilor instituționali, este de 104 lei. Valoarea de piață a companiei Hidroelectrica este deci stabilită la aproximativ 9,4 miliarde de euro, ceea ce probabil o face cea mai mare companie românească. Cum spuneam anterior, nu am luat nimic.

Acum vine partea interesantă. A existat o suprascriere de 4,7 ori, adică s-au “cerut” de 4,7 ori mai multe acÈ›iuni decât erau la vânzare către investitorii de retail, cum se numesc investitorii mici. Asta i-a determinat pe cei de la Fondul Proprietatea, care vând acÈ›iunile deÈ›inute de ei la H2O, să suplimenteze numărul de acÈ›iuni vândute (exista o rezervă pentru cazul în care cererea era foarte mare, cum s-a È™i întâmplat), ba chiar face o alocare diferită a lor: 20% dintre acÈ›iuni se duc la investitorii de retail (era 15% înainte) È™i 80% către investitorii instituÈ›ionali.

Investitorii de retail vor lua deci acțiunea cu 104 lei. Pentru că se dădea un discount de 3% celor care cumpărau acțiuni în această perioadă, prețul final plătit va fi deci de 100,88 lei.

O consecință nefastă a cererii foarte mare din partea investitorilor de retail, însă, este că nu sunt acÈ›iuni disponibile pentru toÈ›i. Chiar È™i cu alocarea suplimentară de acÈ›iuni È™i creÈ™terea la 20% a ponderii, acÈ›iunile rămân puternic suprascrise, adică se cer mai multe decât există. Se aplică acum principiul “se dă cu raÈ›ia, ca să ajungă la fiecare”, iar Fondul Proprietatea a anunÈ›at un factor de 0,3209762650.

0,32. Asta înseamnă că cine a cumpărat 100 de acțiuni va primi până la urmă doar 32 de acțiuni. Investitorii de retail primesc 32% din cât au cerut inițial, iar diferența de bani le va fi returnată în cont.

Exista o intrare minimă de 50 de acțiuni la un preț în IPO de 112 lei, pentru un total de 5.600 de lei. Cine a plătit deci 5.600 de lei ca să ia pachetul minim, va primi nu 50 de acțiuni, ci 16 acțiuni. Prețul de achiziție fiind de 100,88 lei după socoteala mea, înseamnă că va plăti pe ele 16 x 100,88 lei = 1.614 lei. Diferența până la 5.600 de lei o va primi înapoi în cont.

Sunt curios ce vor face investitorii cu diferența de bani primită înapoi. Adică sunt foarte mulți investitori, poate zeci de mii, care și-au bugetat o sumă pentru Hidroelectrica. Acum vor primi înapoi 68% din ea, plus încă niște bani din discount-ul suplimentar de 3%. Vor băga acești bani tot la BVB, poate în Transelectrica sau Transgaz sau Nuclearelectrica? Sau îi vor scoate din cont și îi vor cheltui pe altceva?

Listarea efectivă pe bursă se va face pe 12 iulie cu prețul de 104 lei/acțiuni. Nu mă aștept la fluctuații mari. Cred că unii vor vinde, că nu vor 16 acțiuni, alții vor cumpăra pentru a consolida un pachet mai mare, dar per total lucrurile ar trebui să rămână destul de stabile în următoarele luni, poate chiar vreo doi ani, considerând că nu apar evenimente extraordinare sau decizii surpriză de-ale guvernului.

Voi ce părere aveți de treaba asta? Ați cumpărat acțiuni H2O? Ce planuri aveți cu ele?

 

M-am ferit de termenii oficiali (“subscris” în loc de “cumpărat” etc) tocmai  pentru a vorbi pe înÈ›elesul tuturor. 

    7 comentarii

  1. Eu cred ca in primele zile va fi un salt mic pe baza de FOMO: cei care au vrut sa ia dar le-a fost lene sa inteleaga toate conditiile, sau nu voiau sa bage multi bani dintr-o data nestiind pretul final, sau voiau neaparat sa ia de toti banii si acum primesc doar o treime, sau n-au prins perioada cu reducere si au renuntat.
    Intrebarea reala e cati dintre investitorii mari au intrat pe termen lung, si cati au intrat doar pentru un profit rapid (sa vanda in primele zile, sau pentru dividendele bune de anul asta) Aia vor controla pretul, nu trepadusii ca mine cu 5000 de lei :)

      (Citează)

  2. Si eu m-am intrebat initial cine o sa mai cumpere dupa lansare, astfel incat sa creasca pretul. Insa, tocmai suprasubscrierea mare poate avea drept consecinta cresterea pretului, intrucat nimeni din cei ce au subscris nu au primit cat au vrut. Deci, teoretic, sunt si bani (asa cum bine ai zis, ca ramane din diferenta) si ar fi si dorinta de cumparare.
    Doar ca, suprasubscrierea a fost si umflata prin leverage, multe banci au acordat clientilor vechi credite (fictive), care le-au garantat acestora ca vor primi cat au vrut initial. Adica, fiind siguri de suprasubscriere si de impartirea la un factor q, au creditat ei cu factorul 1/q clientii astfel incat sa ia exact atatea actiuni cate au vrut. Nu mi-e clar cat de legala e treaba asta, cert este ca asa s-a intamplat (cel putin in cazul bancilor care au participat la subscriere).

      (Citează)

    • De ce nu ar fi legala? Se intampla la toate IPOs, atat in RO cat si in lume.

      Si nu este nimic “fictiv”. Te duci la banca si ceri o scrisoare de garantie pt subscriere, adica banca ii garanteaza brokerului ca va plati in contul subscrierii tale pana la suma maxima de X.

      Platesti un comision bancii pt asta, dar iei cate actiuni iti propui, fara sa imprumuti sau sa blochezi bani de care esti aproape sigur ca nu va fi nevoie (evident, cu conditia sa fi estimat corect procentul de suprasubscriere).

      Toata lumea multumita.

      Dar da, sigur ca nu e valabil ce zice Radu cu “Vor băga aceÈ™ti bani tot la BVB”, pentru ca investitorii nu au avut de fapt acei bani.

        (Citează)

  3. Prima faza a listarii s-a terminat si in principiu se poate spune ca a fost un succes. Ceea ce o sa fie interesant sunt 2 mari aspecte:
    1. Cat de lichida o sa fie BVB?
    2. Cat de mare o sa fie volatilitatea pe H2O in urmatoarea perioada?
    Ambele intrebari sunt oarecum dependente una de alta, insa daca FOMO o sa fie mare probabil ca o perioada de timp actiunile vor merge in sus. In fond sa ai un castig la 5-10% la o vanzare daca ai mare expunere pe companie inseamna niste bani frumosi facuti extrem de usor. Cu toate acestea sunt extrem de curios ce o sa se intample in perioada de sfarsit de an cand H2O o sa anunte raportul anual plus alte chestii extrem de plictisitoare. Cum o sa reactioneze piata si mai ales cum o sa arate lichiditatea pe BVB? Cam aici se va da testul suprem.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus