un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Primăria București a simplificat masiv plata parcării prin SMS

20 Jun 2023  ·

AUTO  ·

15 comentarii

Cineva din Compania Municipală de Parking București a luat o decizie bună și a simplificat masiv procesul de plată a parcării prin SMS în București, acum câteva luni.

Cum era înainte: trebuia să trimiți SMS la 7458 cu codul parcării în care te afli, urmat de numărul mașinii și câtă parcare dorești. De exemplu, SMS la 7458 cu textul P1824 B123ABC 1 pentru o oră de parcare. Și apoi primeai prin SMS un cod aleator foarte complicat pe care trebuia să-l trimiți înapoi prin SMS ca formă de confirmare a dorinței tale de a parca legal și pe bani. Motiv pentru care am scris cândva că este prost gândit.

Cum este acum: trimiți SMS la 7458 cu numărul 1 și numărul mașinii. Nici nu mai pui spațiu. De exemplu, SMS la 7458 cu textul 1B123ABC. Asta este tot. Primești înapoi direct un mesaj că ai plătit parcarea, ești ok.

Sistemul este muuuult mai bun pentru că nu mai trebuie să determini codul parcării, care de obicei era scris pe câteva panouri lipite pe stâlpi, de multe ori aflate la distanță mare de locul în care ai parcat tu. Acum nu trebuie să mai scrii în ce parcare anume ai parcat pentru că toate sunt ale primăriei. Câtă vreme ai plătit o oră de parcare, ce mai contează unde ești?

Sigur că ar conta pentru niște analytics de-ale primăriei, ca să vadă ce parcări sunt foarte des utilizate, dar asta se poate afla și prin alte metode. Prefer sistemul în care trimiți un singur SMS ușor de scris și gata, ai parcarea plătită și tu pleci la treaba ta.

Anunțul oficial este următorul:

Începând cu 01.03.2023 a fost simplificată plata prin SMS a serviciului public de parcare. Astfel formatul mesajului text SMS ce se trimite la numărul scurt 7458 este compus din numărul de ore dorit și numarul de înmatriculare, fară spații, linii desparțitoare sau orice alt caracter. De exemplu plata serviciului pentru o oră, autovehiculul cu numărul de înmatriculare B777PKG:
1B777PKG

Se pot plăti 1, 2, 3, 4 ore (prin înlocuirea cifrei de început, respectiv cu 1,2,3,4) sau abonament de o zi. Formatul mesajului scurt SMS pentru abonament de o zi este:
ziB777PKG

Sursa: cmpb.ro și panourile din oraș.

    15 comentarii

  1. Faza cu codul parcarii era pentru ca initial erau preturi diferite pe zone. Si oricum trebuia sa stii in ce zona esti. Sigur ca acu’ e mai simplu, dar nu s-a simplificat flowul in sine, ci requirementurile.

      (Citează)

    • ai citit articolul? dar partea cu codul ala primit ce trebuia sa il retrimit pentru confirmare? nici acolo nu s-a schimbat flow-ul?

        (Citează)

    • Se spune că s-au schimbat cerințele nu requirementurile.

      Tu nu gândești când scrii o așa struțo-cămilă?

      Doar un om deștept poate vorbi două limbi fluent. Restul nu au loc de două limbi în creieraș așa că românizează cuvintele din engleză și o fac chiar într-un mod idiot.

        (Citează)

  2. Sistemul anterior exista pentru ca tarifele erau diferentiate de zona sau codul parcarii. Acum banuiesc ca este un tarif unic si prin urmare toata povestea se poate simplifica. In acelasi timp mi se pare hilar ca inca nimeni din primarie nu are un plan coerent asupra modului in care vor sa gestioneze aceste parcari. Pe langa asta poate ca ar trebui sa se stablieasca clar un tarif de parcare la nivel de primarie generala si un singur loc unde se plateste tot sau iti faci abonament daca ai nevoie. Acum trebuie sa stiu in ce sector ma aflu ca sa pot vedea ce pot face.

      (Citează)

    • Pentru ca unele locuri sunt la sector si altele la PMB. Pe de alta parte cum sa le dai pe toate la PMB, cand ei in incompetenta lor au facut un regulament cu pret pe zone, si l-au schimbat in nici 6 luni cu pret unic. La nicusor in primarie e haos maxim.

        (Citează)

    • In primul rand nu ar fi normal ca PMB sa incaseze bani pentru toate parcarile in conditiile in care o parte din acestea au fost “construite'” si sunt intretinute de primariile de sectoare.

        (Citează)

    • @Boris

      Regulamentul cu zone era de prin 2018. Ce aiurezi pe acolo?

        (Citează)

  3. Te pomenești că și dublarea tarifelor din zonele mărginașe (de la 2.5 la 5 lei), respectiv înjumătățirea tarifelor din zonele centrale (de la 10 la 5 lei), tot simplificare a fost.

      (Citează)

  4. Sau folosești aplicația mobila și nu te mai doare capul.

      (Citează)

  5. Dupa ce ne simplificase deja viata tragand niste linii albastre pe unde oricum parcam cu totii si zicand “de azi, ne platiti 5 lei pe ora ca sa avem bani de furat”.

      (Citează)

  6. Boris:
    La nicusor in primarie e haos maxim.

    Oh daaa. La sarmancur era totul reglat.

      (Citează)

  7. Sistemul tot prost e:
    – nu poti prelungi parcarea: daca ai platit o ora si mai vrei sa platesti inca una cu 15 minute inainte de expirare, pierzi cele 15 minute
    – mesajul de confirmare nu iti confirma nr masinii si nici valabilitatea (pana la ce ora/minut e valabila)
    – nu ai cateva minute gratis la inceput, sa poti parca si apoi sa citesti panoul/da sms/plati prin aplicatie, teoretic poti fi amendat imediat
    – 5 lei sunt de fapt 1.31 euro adica 6.5 lei, chiar si cu tva tot nu ajungi la suma asta iar aplicatia primariei nu prea merge (teoretic in aia nu ai plati si tva)
    Chestiile de mai sus sunt prezente in alte orase, nu e ceva SF.

      (Citează)

  8. – Au bagat si masini cu camere care trec si scriu amenzi automat. In sfarsit.
    – Poti prelungi parcarea daca platesti din aplicatie
    – Radu deja incepe sa-si scoata banii pe electrica daca a inscris-o in registru la CMPB

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus