un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am trecut de la AmParcat la aplicația oficială Parking București pentru plata parcării cu cardul sau prin SMS

13 Dec 2022  ·

AUTO  ·

44 comentarii

Foloseam aplicația AmParcat pentru plata parcării prin București. Mă cam enerva că ora de parcare costa cu 1 leu mai mult în aplicație decât prin SMS sau plată cash la parcagiu, dar na… aplicația era ușor de utilizat, îmi reținea cardul bancar, detecta automat poziția mea și a parcării în care mă aflam. Trebuie să câștige și gura lor ceva, așa că plăteam 6 lei pe o oră de parcare care altfel costă 5 lei.

Credeam, de asemenea, că nu există alternativă.

Apoi am aflat două lucruri:

  1. că există alternativă, aplicația de mobil oficială a PMB numită Parking București (Android, iOS) a Companiei Municipale de Parking București. În ea, ora de parcare costă 5 lei.
  2. un articol din Buletin de București spunea că aplicația AmParcat este dezvoltată de o firmă cu 3 angajați, abonată la contracte scumpe cu statul. Great!

Poate de asta AmParcat este promovată pe plăcuțe metalice vizibile în fiecare parcare publică din oraș, în timp ce Parking București este abia menționată la capătul unui panou într-o zonă în care nu iese prin nimic în evidență.

Așa că am instalat aplicația Parking București. Are rating prost pe Google Play, dar n-am avut problemele reclamate acolo și plata parcării se poate face fără probleme cu cardul sau prin SMS. Cred că oamenii se așteaptă la prea multe de la administrație.

Aplicația nu este nici pe departe perfectă sau la nivelul AmParcat. Problema principală este că harta se deschide fără zoom pe zona în care te afli, deși ești poziționat bine pe aceasta și deci trebuie să dai tu zoom manual acolo și să alegi parcarea în care ai lăsat mașina. Localizarea a mers bine deși eram în interiorul unui restaurant când am făcut asta, apropo.

Mai sunt și alte probleme. Interfața pare veche. Uneori apar niște mesaje de eroare sau niște Please Wait care se repetă de multe ori fără motiv. Per total, însă, am plătit parcarea fără probleme folosind cardul bancar și se poate plăti și prin SMS din aplicație.

Nu mai țin minte dacă aplicația mi-a dat vreo notificare înainte să expire parcarea plătită. Mie nu-mi pasă așa tare de acest aspect pentru că în general nu parchez mai mult de 2 ore într-un singur loc, iar oricum notificarea de la AmParcat o pierdeam, că nu mă uit în fiecare minut la telefon.

Parking București, per total, nu are aceeași interfață și te lupți un pic mai mult ca ea, dar după prima plată lucrurile se simplifică, că știi ce să faci în ea, și funcționează. Și plătesc 5 lei parcarea, nu 5,95 lei.

    44 comentarii

  1. Asta ce e Radu? Alta reclama mascata la aplicatia aia? Iar vrei sa incasezi fara sa stim si noi? Sa-ti fie rusine si sa-ti crape robotu de la lidl in 3, fix cand ai ciorba il el.

      (Citează)

  2. “Uneori apar niște mesaje de eroare sau niște Please Wait care se repetă de multe ori fără motiv”…Mie problema asta mi se intampla absolut de fiecare data cand deschid aplicatia. Trebuie sa ii dau force stop si sa o deschid iar, ca sa o fac sa dispara. Din cauza asta, eu sunt unul din cei care au lasat o stea in Google Play.
    Iar pe iOS am vazut ca acum nu mai merge sa o instalez. Pur si simplu link-ul aplicatiei nu incarca nimic. Am incercat si din appstore si din browser si de pe PC cu Windows chiar acum, cu linkul pus de tine…

      (Citează)

  3. Eu dau un leu în plus ca să nu văd abominația aia numită Parking București.
    O fi mama lui AmParcat firmă cu trei oameni, dar măcar ăia trei știu să facă o aplicație.

    Mai demult, AmParcat nu avea toate parcările și trebuia să folosesc Parking când eram prin centru. De câte ori apare mesajul ăla “Procesare acțiune” la început? De 30 de ori?

    Zău, Parking arată de parcă am făcut-o eu.

      (Citează)

    • Exact! Eu foloseam Parking iar cand a aparut Am parcat mi s-a parut ca am trecut de la Android la Iphone, asa de usor si bine mergea. Habar n-aveam dedesubturile, nu stiam ca exista 2 aplicatii simultan (eu crezusem ca Am parcat inclocuieste Parking) iar, la cat de des parchez pe bani in centru, habar n-aveam ca pe Am parcat era mai scump cu 20%.

        (Citează)

  4. Eu aleg sa dau leul ăla extra la amparcat, ca să ma scutească de nervi inutili. As zice că sănătatea mintala e neprețuită. Mai au sutele alea de mesaje de debug agasante cu “procesare acțiune”? Poate când n-or mai fi alea, mai încercăm.

      (Citează)

  5. La fel si la mine, chiar am incercat pe iOS acum 2-3 zile, motivat de leul economisit..insa nicio sansa… Aplicatia Parking pare ca a fost scapata din Sandbox-ul cuiva in Appstore. Momentan, prefer “AmParcat” din aceleasi motive expuse de ceilalti comentatori.

      (Citează)

  6. Eu primesc mesaj ca ‘this app is not available in your region’. Bucuresti, azi, App(le) Store.

      (Citează)

    • Astia cu Apple aveti bani, nu va doare pe voi de 1 leu pe ora. Si oricum ati fost invatati sa dati mai multi bani pe acelasi serviciu dar impachetat mai frumos. Mai bine stati pe aia scumpa ca apoi se aglomereaza asta ieftina si incepe sa crape la restul.

        (Citează)

  7. aplicația AmParcat este dezvoltată de o firmă cu 3 angajați, abonată la contracte scumpe cu statul.

    Cred că oamenii se așteaptă la prea multe de la administrație.

    Atata timp cat cei 3 angajati la o firma asa-zis corupta sunt mai competenti decat cei de la stat, nu este normal sa aiba acele contracte? Si de ce prea multe asteptari, daca 3 oameni au demonstrat ca pot face o treaba buna?

      (Citează)

  8. Eu pe aici folosesc Parkmobile și Easypark. Acoperă majoritatea parcărilor din Olanda, inclusiv garaje, plus că unele garaje au și license plate recognition – se deschide bariera automat la intrare și ieșire, practic nu trebuie să faci nimic. Parcarea începe automat, se oprește automat, banii sunt adăugați la factura lunară.

    Parkmobile cel puțin m-a scăpat de dureri de cap. Vara mergem la plajă la Bergen aan Zee și prin zona aia nu aveau automate de parcare decât cu monede (acum au și cu card parcă).

      (Citează)

    • si ce ar trebui sa facem cu informatia asta?

        (Citează)

    • Nu știu ce să zic, ar fi câteva opțiuni:

      Să vezi dacă ar fi bine să folosești mai multe aplicații, că poate unele acoperă niște zone iar altele – alte zone.

      Să vezi cum ar fi niște aplicații de parcare care funcționează bine și să cauți unele la fel.

      Să îți aduci aminte data viitoare când ești cu mașina prin vestul Europei, poate instalatul unei aplicații te scutește de alergat după automate de parcare.

      Să te întrebi filozofic ce ai putea face cu informația asta.

        (Citează)

    • Deci aplicația enervează repetitiv? Cam cum mă enervează pe mine butonul de comentariu central aici sub fiecare comentariu?

        (Citează)

    • Mai este Tpark în România, am folosit-o cu succes în Brașov, a mers din prima fără nici un cont necesar. Aș fi preferat să fie și în București.

        (Citează)

  9. AmParcat mi-a castigat fidelitatea cu notificarile cand urmeaza sa expire ITP/Rovinieta/RCA/Trusa de prim ajutor/extinctor/9695/permis. GG AmParcat, take my extra leu!

      (Citează)

    • Când am folosit aplicația de mai multe ori într-o săptămână mi-a oferit o zi de parcare gratuită. Cred că ajunge să coste mai puțin de 1 leu în plus față de tariful oficial.

        (Citează)

    • Pentru asta folosesc Google Calendar, ca să văd din timp că urmează să expire ceva.

        (Citează)

  10. notificarea de la AmParcat o pierdeam, că nu mă uit în fiecare minut la telefon – pai nu ai smartuaci?

      (Citează)

    • Eu nu mă uit la ceas sau la telefon imediat ce scoate un sunet, în special când sunt în oraș. De obicei când am parcat undeva înseamnă și că fac ceva pe acolo: sunt la doctor, sunt la restaurant, la magazin etc. Încerc să stau cât mai puțin cu telefonul în mână, iar la ceas în astfel de situații mă uit din când în când, nu la fiecare notificare.

        (Citează)

    • nwradu: nu la fiecare notificare.

      poate ar ajuta sa selectezi aplicatiile / tipurile de notificari care iti sunt de folos si asa nu ar mai ajunge sa fie background noise.
      eu imi las notificari putine (dar importante sau macar utile) in telefon si chiar mai putine in ceas.
      in felul asta nu ma bazaie la fiecare 5 min cate o aplicatie, iar cand bazaie ceva.. de obicei ma uit.

        (Citează)

  11. Folosesc Parking București. Nu e ideală dar faptul că am parcat îți ia 20% comision pentru fiecare oră mi se pare odios.

      (Citează)

  12. Nu am reusit pana acum sa fac o plata in aplicatia Parking Bucuresti .

      (Citează)

  13. Cu 20% dreptul de jmeker cred ca este deja si peste “demnitatea” unui hoț…

      (Citează)

  14. Aștept TPARKul disponibil și în București. O aplicatie de parcare care e aproape in toată țara.

      (Citează)

  15. companiile municipale sunt infiintate de madam firea in timpul mandatului ei si sug milioane de euro de la bugetul primariei

      (Citează)

    • Dar cine plateste aceste milioane de la buget? Nu cumva Nicusor are posibilitatea sa le desfiinteze daca el considera ca nu se justifica banii cheltuiti?

        (Citează)

    • Aceste companii municipale sunt o mizerie si trebuie sa dispara; noi le platim, prin taxe si impozite.
      Primaria doar gestioneaza niste bani, ai nostri

      Da, sunt de vina amandoi, nu este unul mai curat decat celalalt. Cu precizarea ca firea e o toapa iar nicusor un cretin.

        (Citează)

    • Au fost desființate o parte din companii, din câte țin minte. Unele au rămas pentru că sunt utile.

        (Citează)

  16. Parking Bucuresti – v 1.2.29 on Android
    Updated on 31.08.2020
    Curios că faci reclama unei aplicații care nu a mai fost îmbunătățită in nici un fel in ultimii 2 ani desi a avut plângeri la adresa modului cum se comportă

      (Citează)

  17. Adrian:
    Eu dau un leu în plus ca să nu văd abominația aia numită Parking București.
    O fi mama lui AmParcat firmă cu trei oameni, dar măcar ăia trei știu să facă o aplicație.

    Mai demult, AmParcat nu avea toate parcările și trebuia să folosesc Parking când eram prin centru. De câte ori apare mesajul ăla “Procesare acțiune” la început? De 30 de ori?

    Zău, Parking arată de parcă am făcut-o eu.

    Și eu la fel, prefer AmParcat, chiar dacă dau în plus, măcar nu are toate bugurile alea infecte. Plus că are opțiune de plată pe toată ziua. Și uneori îmi oferă extra credit – ore gratuite, fiindcă am plătit extra ore în trecut și nu am ocupat parcarea pe toată durata aia.

    Dar așa se întâmplă când statul concurează cu privatul, statul face chestii varză, privatul reușește să facă aplicații eficiente cu mai puțini angajați.

      (Citează)

  18. Nu stiam de AmParcat. Am folosit mereu ParkingBucuresti
    La 7-8-9 ore de parcat in centru (ca mai ajungem cu masina la munca si nu avem unde sa o lasam), 20% in plus pe ora inseamna 2 ore de parcare.
    Noi stam in zona de saraci, nu avem metrou, daca am lasa masina la un metrou “de pe traseu” ar insemna 40 de minute in plus

      (Citează)

  19. Încă o aplicație despre care nu va afla lumea sau care nu va fi întreținută. Eu aș fi creat o aplicație la nivel național, una cu care să poți parca oriunde în România. Cât timp nu există așa ceva voi folosi TPark, care se poate folosi în suficient de multe orașe din țară. Suntem în 2022 și autoritățile încă se gândesc doar la curtea lor locală.

    Despre notificare nici nu comentez. Dacă nu o vezi e problema ta, dar dacă aplicația nu o afișează atunci e nasol. Văd că aplicația de Android n-a mai fost actualizată din 2020. Am avut dreptate despre dezvoltarea aplicației și fără să mă uit la aplicație.

      (Citează)

    • Mihai, parcarile sunt locale. Fiecare autoritate locala are regulile ei.
      Ar insemna un efort imens de mentenanta sa ai asa ceva care sa se plieze pe nevoile tuturor oraselor, sa integreze platile catre bugetele locale ale tuturor oraselor etc.

        (Citează)

    • TPark iti spune zona tarifara din oras in care esti? Sau numarul de locuri libere in parcarile cu bariere? Exista aplicatii care iti spun chestia asta, de exemplu aplicatia Sibiu Parking.

        (Citează)

    • N-ar fi complicat de făcut o aplicație națională, dar ar trebui să ia o suprataxă sau să le dea primăria comision din încasări ca să merite efortul.

      Tpark e în vreo 30 de orașe, dacă țin bine minte.

        (Citează)

  20. Cătălin Tănase

    15/12/2022 la 10:31 AM

    Octav:
    Exact! Eu foloseam Parking iar cand a aparut Am parcat mi s-a parut ca am trecut de la Android la Iphone, asa de usor si bine mergea.

    Mie mi se pare amuzant că încă mai există oameni care cred că Android merge greu :)

      (Citează)

  21. sunt singurul care prefera direct smsul?
    tastez cateva caractere si problema rezolvata.

    da, am incercat si parking bucuresti si a fost de nefolosit (pt mine) si amparcat si oarecum la fel (un sms cu cod de confirmare de la ei a venit dupa 15 min).
    am incercat pana si in constant o aplicatie promovata pe o placuta de acolo si rezultatul a fost tot nefolosibil (plus ca mi-a reamintit de ce imi place sms direct – simplu, fara complicatii, merge de fiecare data).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus