un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Credeți că ați putea purta o cască VR timp de 8 ore pe zi? Vedeți un astfel de viitor?

7 Jun 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Metaverse-ul presupune că noi vom purta căști VR pe cap timp de câteva ore în fiecare zi. Poate că vreo 8 ore, dacă atât de lungă este ziua.

Ați văzut probabil prezentarea Apple Vision Pro și poate ați văzut și cum explica Meta ideea de metaverse în trecut: un spațiu virtual, accesibil cu o cască VR, în care muncești și vorbești cu alți oameni. Apple chiar asta a arătat: întâi muncă prin tot felul de aplicații și proiecte colaborative, ceva apeluri video derulate direct din cască, ba apoi chiar te duci acasă și nu te uiți la televizor, ci îți pui un meci NBA sau un film Disney tot în cască.

Este ceva ce ar trebui purtat, prin urmare, multe ore pe cap. Cu atât mai curioasă este autonomia de doar 2 ore a bateriei, mai puțin decât majoritatea filmelor Disney. Dar na, te conectezi la priză. Și poate că va funcționa bine și casca, fără rău de mișcare, pentru că cel puțin cea Apple promite un lag de doar 12 milisecunde. Asta nu înseamnă că nu vei avea rău de mișcare. Efectul VAC nu depinde doar de lag mic de la imaginile camerelor, ci ține de felul în care sunt construiți ochii noștri pentru a focaliza.

Să presupunem însă că se rezolvă. Să presupunem că ar funcționa perfect casca.

Voiam să fac un sondaj prin care să vă întreb dacă ați fi dispuși să purtați o astfel de cască VR pe cap toată ziua. Să întreb dacă acesta vi se pare viitorul tehnologiei, dacă este ceea ce v-au “promis” producătorii de tehnologie înaltă în ultimii ani, dacă este ceea ce așteptați de la ei.

 

Am decis însă să nu fac un astfel de sondaj dintr-un motiv simplu: în general oamenii nu știu ce-și doresc când în ecuație intră disruptori serioși. Adică oamenii în general nu vor ceva nou, ceva total diferit de ceea ce-au folosit în ultimii 15 ani.

Este un citat al cărui autor nu-l știu, dar este atribuit eronat lui Henry Ford: “dacă întrebam oamenii ce-și doresc, ar fi zis că un cal mai rapid”. Și sunt exemple mult mai bune în vremurile moderne, de altfel. Când s-a lansat primul iPhone prin 2007, foarte mulți au spus “un telefon fără nici un buton? e ridicol, cum naiba?”. Când s-a lansat primul MacBook Air, foarte mulți au spus “un laptop fără port RJ-45 și fără unitate optică? Păi cum instalezi programe și drivere?”.

Și totuși iată-ne acum. Nu zic că astfel de căști vor avea mare succes și nu vreau eu (sau nu vrem noi) să acceptăm asta. Zic doar că este o schimbare atât de profundă a felului în care interacționăm cu tehnologia încât singura metodă de a descoperi dacă ne place sau nu este să o încercăm cu capul nostru atunci când va deveni disponibilă.

Personal chiar și după ce am zis asta tot nu cred că este viitorul computingului. Ca să faci o astfel de schimbare, elementul nou trebuie să vină cu mai multe avantaje decât dezavantaje. iPhone a venit cu software mișto și ecran mare și o interacțiune mai naturală decât prin butoane fizice. Primul MacBook Air a venit cu greutate redusă și grosime mică.

Căștile VR aduc o interfață proiectată direct în ochii tăi, dar și atât de multe dezavantaje: rău de mișcare, greutate pe cap, autonomie mică, preț mare, mult mai multe gesturi de control față de câteva mișcări simple de mouse. Se mai luptă și să înlocuiască dispozitive care au o vechime foarte mare în cultura noastră, precum tastatura și mouse-ul sau clasicul televizor.

Pur și simplu ne le văd un viitor bun în piață. Dar na, cum am spus chiar eu, poate trebuie să le încercăm întâi.

    25 comentarii

  1. Pe scurt, nu. Nici 4. Sună distopic de-a dreptul. Dacă statul cu nasul în monitor/ telefon prea mult dăunează și creează dependență, cum ar fi cu o cască virtuală, unde detașarea de realitate e și mai mare? Devii legumă.

    Nu zic că tehnologia în sine e rea, dar excesul de utilizare e.

      (Citează)

    • Doar ca aceasta casca propusa de Apple este putin diferita fata de toate celelalte de pana acum. Adica nu ar trebui sa “traiesti” intr-o realitate virtuala, ar trebui sa fie o realitate augmentata. Vezi in continuare toate persoanele din camera, poti sa interactionezi cu ele, dar in acelasi timp poti sa ai si 3-4 display-uri pe care sa lucrezi.

      Eu cred ca asta va fi viitorul, desi poate nu in forma propusa de Apple.
      Probabil peste 10 ani vor aparea alte modele de “casti” mult mai compacte, eventual de dimensiunea unor ochelari de soare putin mai mari.

        (Citează)

  2. Îmi vine greu sa cred că cineva ar vrea să stea cu o cască așa de mare și grea pe cap 8 ore.

      (Citează)

  3. Sa citez un meme pe care l-am vazut ieri: “om observat ca nu prea stai cu ochii in telefon. Ia de aici acesti ochelari ca sa stai tot timpul”. Vad utilitatea practica in anumite domenii pentru ei, mai ales realitatea augumentata. Personal, nu vad la ce i-as folosi si nu sunt nici ieftini….

      (Citează)

    • Dublura

        (Citează)

    • Am văzut și eu aplicații pentru Hololens de realitate augmentată, de genul să-ți explice cablurile dintr-un rack sau din alte sisteme, însă e ceva de folosit câteva minute.

        (Citează)

    • Cu Hololens lucram de o vreme si des prin zona, spre exemplu cand avem produse noi (placi electronice) pe linia de prototipare si avem probleme in proces sau cu functionalitatile acelui produs, iti bagi capatana in Hololens si centralista iti face legatura cu baietii de dincolo :) , apoi le povestesti oful, ei vad unde si ce masori, cum arata semnalele, problemele de nepotrivire mecanica samd. Acum enspe mii trei sute de ani vazusem ceva similar pt programul Eurofighter – tehnicianul vedea in niste ochelari de realitate augmentata sagetelele unde trebuie sa desfaca surubul pt mentenanta, cu ce tip de cheie, apoi cum sa il stranga, cu ce moment samd, iar daca avionul nu pornea decat impins, atunci lua legatura cu un injiner care vedea ce vedea tehnicianul si ii spunea unde sa umble la jiclor :) Cred ca intrebarea legata de cele 8 ore de purtat casca nu e adresata corect. Acum pare dificil sa porti o casca din aia 8 ore, dar lucrurile vor evolua si mai potrivita este intrebarea daca 8 ore vei dori sa fi conectat la o tehnologie care nu te va lasa sa lenevesti si iti va analiza la sange fiecare secunda ‘contractata’ de angajator prin contractul de munca. Asa ca gata cu cititul de bloguri, de vazut cate un clip, de chat pe whatsapp in browser samd sau de stat cu ochii aiurea pe perete sau de vb cu colegul, la o cafea sau o tigara.

        (Citează)

  4. Asta e ca articolul cu “atentie, ipotetica functie dashcam de pe ipoteticul viitor model de pixel ar putea incalzi bateria… in mod ipotetic”.

    Hai sa fim seriosi cu castile astea, pana nu perfecteaza Elon implantul ala nu port nimic de body augmentation.

    Altfel nu as zice nu la o interfata implantata, da sa aiba minim 128gb de memorie.

      (Citează)

    • Ce-i ipotetic la casca asta? Se lansează la anul, costă o grămadă, este gândit să o folosești din plin la cât ai dat pe ea.

        (Citează)

    • Ce naiba, si facebook si microsoft si probabil si altii au deja casti de VR/AR – daca nu ati auzit de ele e pentru ca au succesul pe care il au.
      Acuma a scos Apple acelasi produs si vai, e revolutie, pentru ca “e alb si are un singur buton”.
      Please.

        (Citează)

  5. Cu siguranta vor aparea dispozitive de genul asta pentru utilizare indelungata, daca e sa o dau in OZN-uri, astea vor inlocui telefoanele, deja produsul celor de la apple desi este de prima generatie are deschidere mare catre tehnologie si medicina si daca genul asta de casti vor scurta si imbunatati pregatirea in diverse domenii, o sa devina o normalitate, in anumite ramuri mai repede decat credem. Chiar si pentru in casai, vad ca poate inlocui telefonul, laptop-ul, televizorul, deci cand un asmenea produs va deveni mai accesibil, posibil sa stau acasa chiar si doua trei ore, nu ma vad amestecand in ciorba cu el pe ochi, dar cine stie….aveti rabdare sa descopere chinezii ca aveau si ei ceva foarte asemenator in lucru, si cand zic asemanator….

      (Citează)

  6. Si mie mi-e frica de succesul pe care o sa-l aiba astfel de dispozitive care ne vor trece prea rapid dintr-o intercatiune umana in lumea reala, intr-o lume virtuala, descrisa in cartide SF.
    In cazul meu, imediat, ii vad o singura aplicabilitate deocamdata: in loc sa cumperi un TV 4k de dimensiuni foarte mari sau un ecran de proiector la fel, mare, carora sa trebuiasca sa le gasesti loc pe un perete si care costa poate cat casca sau chiar mult mai mult (in cazul TV-ului urias), la care sa te uiti doar intr-un singur loc din casa, acolo unde ii montezi, te vei putea uita prin casca asta cu aceeasi experienta audio/video si vei putea face ecranul virtual cat de mare vrei tu.

      (Citează)

  7. Intrebarea daca vom purta sau nu aceasta casca sau casti asemanantoare este gresita.
    Vom purta ce va fi nevoie in viitor (pe care nu-l stim) ca sa ne putem desfasura activitatea, sa putem socializa, etc.
    Suntem departe de a fi niste vizionari, prin urmare doar ne dam cu parerea.
    Era cineva pe aici acum 15 ani care spunea ca lucratul de acasa “in masa” va avea succes?
    Si iata ca nevoia ne-a fortat si am lucrat si de acasa si am fost si productivi.
    Poate ca acum aceasta casca ni se pare un moft, nu stim cum va arata viitorul in 10 – 15 ani. Poate nici nu vom putea lucra fara astfel de tool-uri.
    Da, e mult prea scumpa acum pt majoritatea populatiei, dar asa erau si telefoanele celulare la inceput si iata ca 20 de ani mai tarziu si le permite aproape oricine.

      (Citează)

  8. Doar pentru p0rn

      (Citează)

  9. Am dubii că astfel de dispozitive vor avea mare priză la public pe viitor. Le-aș asemăna cu televizoarele 3D: pe hârtie conceptul e mișto, în realitate însă nimănui nu-i pasă prea mult de asta. Că vor fi tot felul de aplicații de nișă (inclusiv gaming-ul) unde se vor dovedi utile – sigur, nu zic nu, dar pentru publicul larg nu văd să conteze prea mult.

    Însă eu m-am mai înșelat în privința viitorului anumitor tehnologii, așa că nu e exclus să o fac și acum.

      (Citează)

  10. Steve Jobs a zis:
    “Some people say, “Give the customers what they want.” But that’s not my approach. Our job is to figure out what they’re going to want before they do. I think Henry Ford once said, “If I’d asked customers what they wanted, they would have told me, ‘A faster horse!'” People don’t know what they want until you show it to them. That’s why I never rely on market research. Our task is to read things that are not yet on the page.”

      (Citează)

  11. Nu, dar nici cu o pleașcă de telefon de 6.5 inch nu mă vedeam, să văd ce tâmpenie mai dictează piața. La prețul ăla minus 30-40%, poate doar subvenționat de companie, ca scula de serviciu.

      (Citează)

  12. Vor avea succes când va fi lumea pregătită. Acum 10 ani Google lansase Google Glasses. Îți spunea pe unde sa mergi, cine sunt cei de pe strada și lumea s-a panicat in SUA și funcțiile alea nu au putut fi folosite.

      (Citează)

  13. Am meta quest 2 si stau cu ei pe cap 1-2 ore din cand in cand, copilul mai putin, se mai uita la dinozauri, inoata cu peatii, zboara prin egipt samd.
    Overall, imi plac. 8 ore pe zi, nici o sansa in iad. Poate in total pe saptamana.

      (Citează)

  14. Prima data cand am vazut un smartphone am zis ca ce sa fac cu el, nu am laptop? Si uite unde am ajuns!

    Probabil ca asa o sa fie si cu castile astea, doar ca alte modele din viitor mai mici, sa nu le confund cu ochelarii de schi 😄

      (Citează)

  15. HoloLens 2 se vinde chiar acum, pe loc. 3500 de dolari, pe site-ul Microsoft. Pomana curata. Imi pare ca au un succes nebun. De abia am reusit sa pun produsul in cos, ca era site-ul blocat de milioanele de doritori.

    Hai ca nu orice e produs ciudat e musai un “disruptor”.

    Si, ca sa o spunem pe a dreapta, Apple a avut in ultimii 20 de ani un singur produs cu adevarat disruptor. E clar ca e vorba de iPhone.

    De altfel, de acolo vin si azi aproape 75% din veniturile lor.

      (Citează)

  16. Dar nu avea Google un produs mult mai sexy? Realmente era ceva ce ai fi putut purta. Și ce succes a avut!

    Asta arată ca ceva industrial, doar ca îmbrăcat în plastic Apple. Și, ca utilitate, tot industrial pare.

      (Citează)

  17. De purtat cred că le-aș putea purta și mai mult de 8 ore. Întrebarea corectă e cine m-ar plăti și cu cât ca să vreau să le port.

      (Citează)

  18. Casca? Nu. Ceva gen google glass? Da, de ce nu? Augmented reality e un concept foarte mișto, mai aștept doar miniaturizarea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus