un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce au falimentat Vice și BuzzFeed News

6 Jun 2023  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

The Guardian are un articol bun despre problemele site-urilor Vice și BuzzFeed News. Vice este în faliment, după ce acum câțiva ani compania era evaluată la 6 miliarde de dolari. BuzzFeed a închis secțiunea News după o lungă perioadă de pierderi constante.

Ambele site-uri erau privite drept viitorul știrilor pentru generațiile tinere, care nu au răbdare să consume știri in formatul clasic, ci vor ceva rapid de digerat. Jumătate dintre americanii între 18 și 34 de ani intrau lunar pe BuzzFeed, de exemplu. Posibilitățile păreau foarte mari, iar ideea era că traficul mare poate fi monetizat prin reclame.

Și totuși, ce s-a întâmplat? Pare un studiu de caz despre cum un produs foarte vizitat poate totuși să pice.

Joseph Teasdale, head of technology at Enders Analysis, says some of the problems faced by the digital darlings during that formative time (the terrible technological teen years) were that they remained “good pitches still looking for a business plan”. Investors will happily splurge cash on the hope of future success, but only for a finite amount of time.

It is also clear that social media platforms such as Facebook and Google proved unreliable sources of funding. Without any real sanction, Facebook could simply switch its algorithm to stop promoting news stories, while Google had to be persuaded of the distinction and value of editorial versus advertising. Both BuzzFeed and Vice were among the first to grapple with and then be criticised for their own handling of this distinction. Meanwhile, Gen Z had moved on, its diminishing attention span now fixed on even shorter video content on Snapchat and TikTok.

În românește, un motiv este că nu aveau un business plan solid. Poți trăi o vreme din banii de finanțare de la investitori, dar după o vreme trebuie să le arăți un produs viabil.

Al doilea este cel clasic: dacă te bazezi pe audiență din Facebook și Google, depinzi de fapt de un algoritm care se poate schimba. Google l-a schimbat de multe ori, periodic anunțând că dă prioritate ba jurnalismului clasic, ba creatorilor independenți de opinii, ba agregatoarelor de știri.

Facebook nu se știe ce face, acolo este haos mereu, iar teoria uzuală este că ei preferă scandalul și controversa pentru a avea engagement mai mare, nu un consum rapid de articol și la revedere.

 

  8 comentarii

 1. Vice aveau articole exclusiv woke. Stai sa vezi ca drogurile sunt de fapt interesante, stai sa vezi ca queer e ceva bun, suferintele transgenderilor etc. Articolele care sa nu propavaduiasca “mesajul” erau din ce in ce mai putine.

  I-am lasat in pace, daca ei vor un public limitat la bula woke, sa vedem cum le va merge profitabilitatea daca ei scriu pentru mai putin de 1% din public.

    (Citează)

  • Titluri de articole de la ei, unele par din TNR:

   “De la cocaină și LSD la heroină, tipul ăsta a băgat peste 140 de droguri. Uite de ce”
   “Copiii trans au vrut să meargă și ei la bal, așa că au făcut unul”
   “Am o relație cu o păpușă sexuală și nu mi-e rușine cu asta”
   “Da, oamenii încă fac sex în avion. Însă duc lucrurile la un alt nivel”
   “Așa arată iubirea în lumea punk”
   “Cum e sexul în bucătărie când lucrezi în cuplu la un restaurant”
   “Toate lucrurile pe care ar fi trebuit să le știi despre sex, dar n-a avut cine să ți le spună”

     (Citează)

  • O fi multi tineri woke, dar poate nici nu sunt majoritatea. Asa ca…teapa pt vice.

     (Citează)

  • “Am fost noi in braila, ca sa nu mergi tu”

     (Citează)

 2. Vice era o mizerie Woke. Ca dovada ca Go Woke go broke, a se vedea scandalurile cu Budlight si Target, care au pierderi insemnate ca prea au sarit calul cu mizerii.

    (Citează)

 3. Acum cativa ani avea ceva subiecte interesante pentru tineri, dar dupa au dat-o in penibil si “stiri” unde daca aveai 2 neuroni iti dadeai seama ca is scrise la misto sau pur si simplu se mananca kkt pe romaneste. Am mancat o luna doar mustar ca sa va povestesc cum e. O mizerie.

    (Citează)

 4. Am citit pe undeva ceva amuzant legat de șandramaua Vice: „Am intrat în faliment, ca să nu intri tu”.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus