un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul Asus Zenfone 10 este în continuare unul dintre cele mai performante telefoane compacte din piață

29 Jun 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Ca și generația anterioară, noul smartphone Asus Zenfone 10 pare a fi unul dintre cele mai bune telefoane compacte din piață.

Vorbim de un telefon de 5,9″ în diagonală cu baterie de 4.300 mAh. Nu pare că s-a făcut compromis la nimic, hardware-ul este în continuare de top (Snapdragon 8 Gen 2 cu 8, 12 sau 16 GB RAM, ecranul de 120 Hz în aplicații și 144 Hz în jocuri și luminozitate maximă 1100 nits), ba chiar păstrează jack-ul audio și i-au adăugat inclusiv încărcare wireless în această generație.

Este un telefon micuț, performant, cu o cameră de 50 Mpx f/1,9 și alta ultrawide de 13 Mpx. Generația trecută a fost excelentă din multe privințe și mă aștept ca și această să fie la fel. Vine chiar și în culori vii.

O problemă micuță este că au schimbat modulul camerei ultrawide față de generația anterioară și cea nouă filmează doar 4K la 30 fps, dar mă îndoiesc că asta contează cu adevărat. Mai important este că Asus oferă doar 2 ani de upgrade-uri de sistem de operare, ceea ce începe să fie sub media pieței pentru flagship-uri.

Specificații Asus Zenfone 10:

  • ecran 5,92 inci, 2400 x 1080 px, 144 Hz max, 800 nits și 1.100 nits peak brightness, HDR
  • Snapdragon 8 Gen 2 cu 8/12/16 GB RAM și 128/256/512 GB stocare UFS 4.0
  • 4.300 mAh cu încărcare pe cablu la 30W și wireless la 15W
  • Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, senzor de amprente lateral, jack audio, carcasă IP68, USB 2.0 tip C
  • cameră principală 50 Mpx f/1,9 OIS și ultrawide 13 Mpx, frontală 32 Mpx
  • 68,1 x 146,5 x 9,4 mm și 172 grame

Review-urile sunt foarte bune. Citiți unele complexe pe Gadget sau pe GSMarena și am pus mai jos o prezentare rapidă de la Dave 2D. Între timp a fost listat și pe eMAG la precomandă, prețurile încep de la 3.999 lei. Oficial va fi disponibil începând cu 31 iulie.

Concurentul principal pare a fi Samsung S23. Tot un telefon apropiat la dimensiuni, dar are în plus o cameră cu zoom optic și 4 ani de upgrade-uri de Android. Este și cu vreo 200 de lei mai ieftin pentru aceeași configurație RAM+stocare. Cred însă că și Asus va umbla la preț după lansare.

    10 comentarii

  1. Păcat că de la ZenFone 9 nu mai oferă suport de card de memorie .
    Încă folosesc un telefon Asus ( din trei cumpărate de-a lungul vremii ) și sunt mulțumit de el, deși nu a fost vreodată cel mai bun la ceva – dar știe unele lucruri pe care altele nu le știu și au baterii relativ mari.
    E bun, că au băgat jackul înapoi , eu am unul fără și mă cam enervează că am făcut compromisul ăsta, dar venea cu 2 simuri + card, cameră flip. Acum nu mai au nimic din astea , au și treaba cu update-urile de soft.
    Păcat , altfel pare un telefon interesant.

      (Citează)

  2. Încă am bătrânul ZenFone 6 de acum 4 ani, merge excelent inclusiv bateria. Am tot sperat că vor mai lansa o variantă cu cameră flip, mi se pare una din cele mai bune inovații.

      (Citează)

  3. Nu cred ca Asus va umbla la pret, am monitorizat ceva timp Zenfone 9 si abia s-a clintit de la ~4000 de lei, cred ca cel mai ieftin la magazinele mari a fost parca 3200 de lei.

    Sper ca e camera mai ok la 10, mai ales la subiecte in miscare, ca imi place ideea de senzor de amprenta lateral. Insa am nevoie de camera buna pentru a prinde bebelusul in actiune. Pixel 6 nu dezamageste la faza asta, insa mi se pare un pic prea mare la 6.3-inch si senzorul de amprenta e meh.

      (Citează)

  4. Zenfone 9 era cealalta varianta cand mi-am luat iphone 13 mini – ultimele telefoane mici. Am ales iphone pentru ca e mai mic.

    Sper ca seria asta Zenfone sa aiba succes, altfel raman doar tablete in piata

      (Citează)

  5. De ce as da pe un Asus cat pe un iphone, cu 2 ani de suport, adica o gluma proasta?

      (Citează)

    • Pentru că nu vrei iOS (că își bate Apple joc de tine). Singurele lucruri notabile în plus față de iPhone 14 sunt ăia 120 Hz și acumulatorul ceva mai mare – deși s-ar putea să fie tot pe acolo la autonomie. Altfel, jack audio, senzor de amprente, detalii care mai contează pentru unii.

      Displayul cu high refresh rate e ceva nice to have, dar dacă ai animații ca lumea în soft nu aduce foarte mult în plus – cu atât mai puțin dacă nu e variabil că mănâncă bateria.

        (Citează)

    • Modul cum pui intrebarea retorica suna un pic ciudat, din repertoriul vreau iphone dar e prea scump, si totusi, daca Asus costa la fel, imi cumpar iphone. Gen daca vrei din ala, iti cumperi, nu conteaza cat costa un Asus. Daca te uiti la Asus ca era o optiune ieftina, ghinion , nu mai e :/ . Au invatat toti care fac produse cat de cat OK sa ceara bani.

      Pentru că nu vrei iOS (că își bate Apple joc de tine)

      Spre deosebire de Google, care vinde licentele de android cu market place si restul de servicii, care si ei isi bat joc de mine ( ca am din alea ) si mai tare. E bine ca imi pot alege pe banii mei cine isi bate joc de mine si daca vreau sa mi-o traga cu nisip sau cu cioburi

        (Citează)

  6. Andrei:
    De ce as da pe un Asus cat pe un iphone, cu 2 ani de suport, adica o gluma proasta?

    corect. bring back iPhone mini!!

      (Citează)

  7. Dupa ce Sony n-au mai facut compactele mi-am luat un Zenfone 8. Se cam incinge in masina, bateria nu tine stelar. Dar macar se incarca repede si se misca la fel. As fi zis ca nu o sa imi iau altul prea curand, dar 10-le asta arata bine de tot. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus