un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony pregătește un dispozitiv portabil de streaming de jocuri din console PS5

26 May 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Sony a făcut un mic teasing pentru un dispozitiv portabil de gaming prin care faci streaming de jocuri de pe consola PS5. Nu este o consolă portabilă, nu-i cel mai potrivit nume. Jocurile rulează în continuare pe consola PS5 de acasă, iar dispozitivul portabil, numit temporar Project Q, doar ți le arată prin funcția Remote Play.

Project Q are însă ecran de 8 inci, rezoluție HD (nu este clar dacă 720p sau 1080p), și toate butoanele uzuale de pe controllerul consolei. Este, practic, un controller DualSense la care zona centrală a fost înlocuită cu un ecran de mari dimensiuni.

Îmi place ideea. Mie mi se pare că, dacă ai un PC performant sau o consolă de gaming, ar trebui să poți să o accesezi de la distanță și să te joci prin streaming video majoritatea jocurilor din ea. Conexiunile wifi și cele 4G/5G au ajuns suficient de rapide încât să poți face asta de oriunde din țară cu latență mică, una care să nu îți strice jocul, mai ales considerând că vei juca ceva gen Gran Turismo sau God of War, nu multiplayer super-competitiv.

Streamingul este posibil, doar că nu și ușor de pus în practică. De exemplu, consolele PlayStation suportă Remote Play, dar ai nevoie să iei un controller după tine pentru asta. Majoritatea jocurilor au o schemă de control gândită pentru butoanele unui controller.

O astfel de “consolă” de streaming poate fi utilă È™i în casă. Poate că televizorul la care ai conectat consola este ocupat de altcineva. Poate că vrei să te joci ceva lejer înainte de culcare, din pat, nu de pe canapea È™i cu un ecran de 55 de inci lucind în față. Acest ultim scenariu este unul în care mă regăsesc des È™i de asta mi-ar plăcea un Project Q.

Există încă multe necunoscute. Primul ar fi dacă dispozitivul are și conectivitate telecom sau merge doar pe wifi. N-ar fi un capăt de țară doar cu wifi, dar ar fi mișto ca din mașină sau din tren să activezi de la distanță consola rămasă acasă și să te joci ceva. Eu, de exemplu, mă joc în prezent Jedi Survivor și abia găsesc timp pentru asta, deci nu voi fi prea fericit că plecăm câteva zile de acasă. Mi-ar fi plăcut să termin jocul în acele zile.

Al doilea element care contează este autonomia bateriei. Aici sper la o surpriză plăcută. Dacă nu faci procesare locală, ci dispozitivul conÈ›ine doar un procesor care trimite comenzi È™i primeÈ™te un stream video cu rezultatul lor, o baterie “ca de 8 inci” ar putea È›ine multiÈ™or. Aflăm prin noiembrie, că zvonurile spun că atunci s-ar putea lansa pe piață.

Cel mai mare inamic al acestui dispozitiv rămâne opțiunea de a conecta un controller DualSense la telefonul mobil. Să zicem că ai nevoie de un telefon cu ecran mare, dar dincolo de asta există Remote Play pentru Android și iOS. Project Q oferă o soluție mai elegantă, dar clar pentru o nișă mică de gameri cărora nu le pasă de costuri.

Cel mai recent PlayStation Showcase a arătat și multe jocuri interesante ce urmează a fi lansate. Vine și articolul acela, dar mâine. Au mai arătat și PlayStation Earbuds, căști wireless bluetooth cu latență mică. Era de așteptat.

    7 comentarii

  1. Deci totusi merg casti pe Bluetooth legate de PS, dar doar daca le face Sony 😀

      (Citează)

    • Castile bluetooth care au si usb dongle functioneaza. Am folosit fara probleme castile de birou cu microfon de la Logitech si Jabra.

        (Citează)

  2. Nu ma prea pricep eu la console, dar pare ca ceea ce Nintendo switch face cu un singur device, Sony va face cu 2 device-uri, nu?
    Intr-adevar, foarte misto ideea, best of the best.

    Un ecran mic de pe care sa imi pot accesa telefonul cand lanseaza?

      (Citează)

  3. Daca e are low latency si ecranul e bun, pentru mine e pre-comanda.

    Am un Steam Deck si are probleme tot timpul cu remote play. Da, merge, dar sunt compromisuri constante, de la probleme cu controllerul integrat la audio sau video.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus