un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pixel Fold, primul telefon pliabil de la Google, a fost prezentat oficial și este bun, dar scump

10 May 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Pixel Fold a fost anunțat în sfârșit oficial și este un concurent pentru Samsung Fold4, adică un telefon mare care se deschide și devine și mai mare, practic o tabletă.

Puteți afla multe informații despre el pe magazinul american al Google. Cel mai important element, pentru mine, este legat de dimensiunea telefonului, care este mai mare decât Fold4.

Mai exact, “împăturit” Fold4 are 67,1 mm lățime, pe când Pixel Fold are 79,5 mm. Se mai pierd niște milimetri cu rama ecranului și balamaua telefonului, dar este clar că Pixel Fold are un cover screen normal ca raport de aspect, pe când Fold4 are unul îngust, uneori prea îngust.

Apoi, deschizând telefonul, avem așa:

  • Fold4: 155,1 x 130,1 x 6,3 mm
  • Pixel Fold: 139,7 x 158,7  x 6,1 mm

Altfel spus, Fold4 este mai înalt decât este lat, pe când Pixel Fold este fix invers, este mai puțin înalt decât este lat. Am avut grijă să nu greșesc ordinea cotelor și nu cred că am greșit-o. Pixel Fold arată cam ca un Fold4 rotit la 90 de grade.

Trecând la specificații, cele două ecrane sunt:

  • cover de 5,8 inci, rezoluție 1080 x 2092 px OLED 120 hz acoperit cu Gorilla Glass Victus, luminozitate maximă 1.550 nits
  • ecran intern pliabil de 7,6 inci, raport 6:5, 2.208 x 1.840 px OLED la 120 Hz, maxim 1.450 nits

Densitatea de pixeli este cam aceeași ca pe Fold4.

Chipsetul este propriul Google Tensor G2 cu 12 GB RAM și 256 sau 512 GB stocare internă. Stocarea este de tip UFS 3.1, nu UFS 4, dar nu contează.

Bateria este de 4.800 mAh, mai mare decât cei 4.400 mAh de pe Fold4, cu încărcare la 30W și wireless.

Pe spate sunt trei camere și Google le laudă:

  • principala de 48 Mpx cu f/1,7 OIS și senzor de 1/2″
  • ultrawide de 10,8 Mpx cu f/2,2 și senzor de 1/3″
  • zoom optic 5x de 10,8 Mpx cu f/3 și senzor de 1/3,1″

În mod normal aș fi spus că nu sunt impresionat de specificațiile lor. Senzorii sunt foarte mici, n-am mai văzut de mulți ani un flagship cu senzor principal de 1/2″. Nu voi spune însă asta pentru că Google a demonstrat de multe ori că poate face magie cu senzorii seriei Pixel, așa că probabil și Pixel Fold face fotografii foarte bune.

Mai ai o cameră de selfie pe ecranul de cover și o cameră internă, deasupra ecranului intern, de 8 megapixeli.

Pixel Fold arată a telefon serios, de business. Folosește o balama care permite o închidere perfectă a celor două părți, fără a mai rămâne acel mic spațiu în centrul ecranului. Materialele principale sunt aluminiul și sticla, iar telefonul are, ca și Fold4, rating IPX8 de rezistență la praf. Pe de altă parte, Samsung oferă suport pentru stylus și chiar vinde unele, în timp ce Pixel Fold nu este compatibil cu nici un stylus.

Specificațiile sunt doar două treime din telefonul, restul este în avantajele software. Ele sunt cele uzuale de pe pliabile, adică posiblitatea de a transforma telefonul practic într-o tabletă, de a rula două aplicații simultan, de a vedea mult mai bine un Excel sau fotografii pe ecranul de mari dimensiuni.

Totuși, prezentarea oficială nu menționează chiar atât de multe artificii software. Cred că, după câțiva ani de pliabile, Samsung a cam arătat deja tot ce se putea pe un astfel de telefon.

Mi-a plăcut o opțiunea de a deschide două aplicatii în split screen, apoi poți face drag & drop între ele. De exemplu, tragi o fotografie din Gallery în WhatsApp și asta face share în conversația pe care o ai deschisă. Trage un text dintr-o parte în alta și este echivalentul a copy/paste. Nu este clar ce aplicații suportă această funcție sau dacă direct toate din telefon, dar este un gest natural și mă bucur să-l văd implementat.

O altă șmecherie arătată a fost un Live Translate folosind simultan ambele ecrane. Tu vorbești ceva, iar telefonul traduce în altă limbă și afișează textul tradus pe ecranul cover, spre persoana cu care vorbești. Acea persoană răspunde, iar traducerea îți apare pe ecranul intern, care este orientat spre tine în acest scenariu.

Mie mi se pare genul de funcție pe care în practică nu o folosești niciodată și oricum va fi disponibilă abia din toamnă.

Nu mai sunt altele. Există diverse opțiuni de a folosi telefonul ca tabletă, de a-l pune semi-rabatat pe masă șamd, dar le au și alte modele.

Google mai vine cu avantaje în Google Photos, dar ca plătitor de Google One, le am oricum și pe telefonul meu pe majoritatea.

Altfel spus, eu mă aștept ca Pixel Fold să se dovedească un telefon foarte bun ca pliabil, asemănător ca experiență cu Samsung Fold4. Cred că Samsung are mai multe artificii prin interfață, dar asta este ceva ce unora nu le place și preferă experiența Android pură.

Totuși, în aceste condiții, prețul de lansare mi se pare mare la 1.800 de dolari, 1.900 de de euro în Europa. 9.500 de lei. Se lansează tocmai în iunie și în doar 4 țări, SUA, UK, Germania și Japonia, poate mai multe după aceea. Germania este aproape dacă vreți un astfel de telefon, dar mie mi se pare scump pentru ceea ce oferă în raport cu concurența sa. Pentru comparație, un Fold4 costă astăzi 6.250 lei la ofertă, iar prin august se va lansa deja o nouă generație.

    3 comentarii

  1. Avand in vedere ca e pana in zece mii de lei, eu zic ca e de bun simt.

      (Citează)

  2. Stiu ca o sa zici ca sunt fan Pixel, dar risc cu commentul, desi nu m-as baga la primul pliabil ca nu am incredere in primele versiuni facute de Google :-)
    Dar, nu inteleg cum asta e considerat scump, dar un iPhone 14 Pro Max care incepe de la 1479 EUR sau +6000 lei la noi este ok ca pret.
    Totusi vorbim de un pliabil….dar, nu cred ca merita in nici un fel banii astia. De fapt, uitandu-ma in oglinda, nu inteleg sincer de ce tot platesc Pixel X Pro cand varianta din Mai, Xa este de departe mult mai eficienta din toate punctele de vedere…..dar, cred ca e “gadget freak approach” :-)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus