un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Waze schimbă interfața pe Android Auto (în rău) și devine compatibil split-screen (Coolwalk)

27 Apr 2023  ·

AUTO  ·

24 comentarii

Mi-a făcut Waze o surpriză schimbând interfața pe ecranul mașinii prin Android Auto. Poate și pe mobil, nu știu, n-am mai deschis Waze pe mobil de foarte mulți ani pentru că am Android Auto.

Nu-mi place noua interfață. Casetele text sunt negre și mari și arată urât. Sunt foarte multe butoane care rămân peste hartă. O să umblu prin setări să văd dacă pot elimina ceva. În principiu, n-aș vrea să le elimin de tot, ci doar să dispară ele în navigație și să apară la o apăsare suplimentară.

Mai tare mă deranjează vizual faptul că săgeata de pe hartă nu mai este centrată pe ecran, ci este în partea sa dreaptă. Instrucțiunile de navigație sunt atât de mari acum încât au mutat săgeata cu traseul tău la vreo 70% din ecran spre dreapta.

Inclusiv când se lansează programul nu-mi place ce se întâmplă. Apar imediat destinațiile mele anterioare, dar de obicei nu merg acolo. Preferam să văd locațiile favorite. Nu pot confirma dacă mai există în continuare integrarea cu calendarul de la Google, din care înainte îmi lua adresa evenimentelor, pentru că n-am avut ocazia să testez asta. Sper să existe în continuare funcția.

 

Waze, pe de altă parte, a devenit compatibil cu Coolwalk, cum se numește update-ul major de Android Auto care a adus mod split-screen. Google Maps era deja. La o apăsare a butonului din stânga jos îmi împarte ecranul cu Spotify, de exemplu, sau cu telefonia, depinde ce alt program rulează.

Interfața de Waze se restrânge și reconfigurează în acest mod, este mai minimalistă. Nu se mai vede bine traseul curent, fiind astupat de următoarea instrucțiune de navigație, dar poate că la voi va fi altfel. Astfel de lucruri depind de forma și rezoluția ecranului, până la urmă. Sunt curios cum va arăta pe un ecran tip portrait, cum au unele mașini.

Mi-ar fi plăcut ca Spotify să fie mai bine reglat pentru asta. Îmi arată melodia actuală și niște album art. Aș fi preferat să arate și melodia următoare sau cea anterioară sau poate queue-ul curent.

Uneori apar mai multe informații. De exemplu, dacă nu ai nici o destinație setată în Waze, ecranul se împarte în trei și apar câteva sugestii de destinații pe un sfert din acesta.

În plus, în modul split-screen este suficientă o simplă apăsare pe Waze pentru ca acesta să revină la modul full-screen, ceea ce îmi place.

Per total, nu-mi place redesign-ul aplicației și cred că nu voi fi singurul care zice asta. Îmi place că a devenit compatibilă split-screen. Nu mă văd folosind prea des acest mod, însă. La drum lung, o dată ce am pus playlist-ul meu preferat și nu mai am de ce umbla prin muzică, o să-l țin tot pe ecran full. Mașinile cu ecrane mai mari sau mai late, însă, vor fi avantajate de aceste funcții.

Telefonul meu spune că folosesc Android Auto ver 9.4.631614 și Waze ver 4.93.5.11.

Iată un sondaj: folosiți Android Auto sau Apple Carplay pe mașina voastră?

Folosiți Android Auto sau Apple Carplay pe mașina voastră?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

    24 comentarii

  1. De ce preferi Waze în detrimentul Google Maps ?
    Poate ar merita să faci o comparație între cele două cu plusuri și minusuri.

      (Citează)

  2. Un update iesit cu forcepsul. Am fost in diferite programe de beta si closed beta. Multe bug-uri, probleme … pentru versiunea de AA si Coolwalk.

    Ce ma deranjeaza cel mai mult e ca atunci cand opresc masina, waze ramane activ si manaca bateria. Dar mai sunt … acele optiuni de destinatii recente, nu sunt deloc stabile, cred ca are ceva AI, care incearca sa prevada unde ai vrea sa mergi. Uneori sunt ultimele destinatii, alteori favoritele, alteori … nimic. Alteori chiar daca ai facut search sau ai ales o destinatie din favorite, optiunea de a alege destinatia … nu dispare, ramane pe display.

    Interfata Waza a fost intotdeauna plina de dreptunghiuri si patrate mari, ocupand 1/3 sau in anumite situatii 1/2 din display (telefon sau AA) in care-ti spune ceva de gen … in 34 de km faci dreapta :) really? nu e vremea, temperaturi, vant, nu ceva gen “boule, vezi ca e polei” si/sau alte informatii utile la drum. Nu, un dreptunghi cu suprafata de o treime din display, in care iti spune … in 34 de km faci dreapta.

    Totusi, la routare, ocolire, trasee mai bune … e peste orice altceva, bineinteles fara sa fie perfect. De aceea continui sa-l folosesc.

      (Citează)

  3. Intr-adevar arata oribil noua interfata.
    Iar split screen-ul ala cu Spotify nu ma ajuta cu nimic atata timp cat nu merge seek bar-ul.

    Initial am crezut ca am pornit Maps din greseala, apoi am vazut ca acum Maps arata mai bine ca Waze-ul :(

      (Citează)

  4. Nu am sndroid auto pe masina asa ca folosesc waze de pe telefon. Tot timpul blochez telefonul in mod portret si pun telefonul culcat deasupra volanului astfel incat nici sa nu bata soarele in ecran. In felul acesta vad foarte mult din traseu si mai ales vad cu mult timp inainte daca exista politie. Cei 500 metri nu te ajuta daca radarul este pus inainte de locul in care sunt politistii. Ecranul telefonului fiind foarte lung, chiar si cu indicatiile lui waze, tot vad suficient de mult din traseu.
    Pt unii poate sa fie enervant sa vada traseul rasturnat, dar eu m-am obisnuit

      (Citează)

  5. Wazeul a aratat nasol intotdeauna pe Android Auto. Singurul avantaj a fost pe partea de navigare unde atat in Romania cat si prin strainatate este superior.
    Google maps este frumos pe AA doar ca algoritmul de rutare este un pic cretin si am avut surpriza neplacuta de mici re-rutari care m-au facut sa pierd inca o ora cumulat comparativ cu waze-ul.
    Ma tot bate gandul sa incerc si TomTom desi este pe bani pentru a vedea ce si cat se merita.

      (Citează)

  6. Ca sa raspund la sondaj, nu am Car Play pe masina, am ceva standard Dacia/Renault (Media Nav) caruia ii fac update la harti anual.
    N-am folosit Waze de la Revolutie, daca da rateuri navigatia standard folosesc Google Maps sa ma lamuresc.

      (Citează)

  7. Mașina mea e mai veche, e din 2018, iar navigația costa prea mult. Am ales o navigație cu Android (după cercetări pe net) și asta folosesc pe mașină. E practic un dispozitiv nativ cu Android, modificat să se potrivească pe mașină. Cred că n-am luat navigația și pentru că mi-ar fi fost mai greu s-o înlocuiesc mai târziu dacă aș fi vrut.

    PS: Am o versiune mai veche de Waze pe un telefon OnePlus 7T Pro (4.8.100 pare să fie la zi, am verificat acum) și versiunea pe care o ai tu (4.93.5.11) pe Galaxy S20 Plus pe care l-am folosit la navigație recent. Nu cred că am văzut problemele astea, poate și pentru că l-am folosit în mod portret, nu landscape.

    PPS: DIferența între Waze și Google Maps este că Waze arată alertele puse alți utilizatori (poliție, trafic greu, găuri în drum) și parcă Waze stă mai bine la recalcularea traseelor, mai ales în orașe.

      (Citează)

  8. Tu sotia o ai in telefon cu numele complet de fata? :)))
    Hai sa vedem ce parere are despre asta, oricum comenteaza pe aici mai mult ca tine.

      (Citează)

    • Stii tu sigur ca si-a schimbat numele dupa casatorie? Nu de alta, dar pe Facebook e tot asa.

        (Citează)

    • Și eu am soția în telefon cu numele complet (nu de fată, că l-a schimbat după căsătorie). La fel pt mama, tata, amantă etc. De ce ar fi o problemă asta? Adică… am trecut “puțin” de vârsta cu <3ubitha, :xbaby meu :* și alte cele… Cum ar trebui să fie?

        (Citează)

    • Dacă ai în telefon două persoane, să zicem, Cerasela (și atât) și Cerasela Târziu idiotul de Google Assistant, când îi vei cere în mașină să “Call Cerasela”, te va întreba în modul cel mai cretin cu putință pe care Cerasela vrei s-o suni fără să-ți dea vreo opțiune gen 1-2. Cum răspunzi că vrei s-o suni pe Cerasela (și atât)?

      Cel puțin așa era acum vreo 2 ani când am decis să trec toate Ceraselele cu numele lor complet în telefon.

      *Orice asemănare cu Cerasele reale este pur și simplu întâmplătoare.

        (Citează)

    • I came here for this comment !

        (Citează)

    • Și eu o am la fel în telefon pe nevastă-sa.

        (Citează)

  9. Aaaah! Ieri am mers cu moto și am folosit telefonul cu waze in mod landscape. Oh, the horror. Indicațiile de navigare erau pe jumătate de ecran și acopereau săgeata și intersecția. Folosesc in general Waze cu Android Auto dar inca nu a venit update ul cred. Urât, foarte urât.

      (Citează)

  10. Split screen e ceva nou pentru Android Auto? Cum era inainte, iti arata o singura aplicatie full screen? Intreb pentru ca mi se pare ciudat, fara split screen pentru CarPlay nu cred ca l-as fi putut folosi.

      (Citează)

  11. Eu folosesc Waze direct din telefon, conectat doar audio la masina, prin Bluetooth. In acelasi timp am si control pe Spotify de la comenzile de pe volan. Ce pierd daca nu folosesc Android Auto?

      (Citează)

    • Nimic.
      Tot asa folosesc si eu: Waze pe telefon tinut portrait, in campul apropiat de vizibilitate. Mult mai safe decat sa cobor periodic privirea pe ecranul central incat sa inteleg pe unde trebuie sa o iau.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      27/04/2023 la 4:45 PM

      La mine, ecranul central e sus, nu trebuie să cobor privirea, plus că e și mai mare decât ecranul telefonului.
      Alt avantaj e că nu mai trebuie să stau cu telefonul spânzurat prin parbriz, nu mai stă cu display-ul pornit, etc., iar anumite prompt-uri se văd si pe display-ul din bord, din față

        (Citează)

  12. Mișto update de Waze. Asa de mișto că la mine de ieri a DISPĂRUT din Android Auto.
    Adică pornesc Waze pe telefon, dau destinația și când îl conectez la mașină se închide, iar pe ecranul mașinii apare Google Maps fără nici o destinație. Și Waze nu este!!
    Chiar nu înțelegeam ce naiba se întâmplă, mă pregăteam de resetări etc, noroc de articolul lui Radu că am aflat. Au îmbunătățit-o!!!

      (Citează)

    • Șterge cache-ul waze și AA din telefon.

        (Citează)

    • @nashu_mare: șters, rezolvat problema, merci.
      Ieri am condus 800km, adică 10 ore cu noul Waze și nu vreau sa fiu cârcotaș, dar chiar mi-au plăcut schimbarile, mi se pare mai bine asa, cu fonturi mari și cu ferestre cu contrast e mai lizibil.

        (Citează)

  13. la mine nu arata asa si ma bucur :D

    folosesc AA desi imi place mai mult CP, plus ca se misca mult mai rapid.
    Pe masina personala am doar AA iar pe cea de munca pe ambele, insa folosesc AA pentru ca primesc apeluri si mesaje si le pot vedea pe ecranul din masina.

    Daca iau masina de munca in vacanta, atunci folosesc CP

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus