un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

AMD anunță oficial procesoarele Ryzen Z1 din noua consolă Asus ROG Ally

26 Apr 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Asus a anunțat ieri oficial consola ROG Ally cu Windows 11. Nu prea mai sunt multe de zis dincolo de specificațiile pe care le-am pus deja aici al doilea articol.

Mie mi se pare în continuare unul dintre cele mai inovative produse ale acestui an și poate vedeta sa. ROG Ally pare foarte bine construită, rulează Windows 11 și o mulțime de jocuri moderne de top, are ecran Full HD, joystick-uri, sunet de calitate, ieșire HDMI pentru conectare la un televizor, posibilitate de a adăuga o placă video externă și multe altele. Vedeți în link tot ce se știe până acum.

Se va lansa oficial pe 11 mai, atunci când vom afla și prețurile. Mă aștept acum la aproximativ 1000 de euro pentru modelul de bază, poate și mai mult. Pur și simplu nu cred că poate avea prețul unui telefon mobil. În România probabil va ajunge prin iunie.

Cei de la AMD au dat însă detalii despre procesoarele Ryzen Z1 din interiorul lui Ally. Sunt două procesoare, deci vor fi probabil două modele de console Ally:

  • Ryzen Z1: arhitectură Zen 4, 6 nuclee fizice și 12 threaduri, 4 nuclee grafice RDNA3.
  • Ryzen Z1 Extreme: 8 nuclee fizice și 16 thread-uri, 12 nuclee grafice RDNA3.

Cei de la AMD au spus și un detaliu despre performanța procesoarelor. Z1 are un rating de 2,4 teraflops, pe când Z1 Extreme de 8,6 teraflops. Ca idee, Steam Deck are 1,6 teraflops rating. Treaba asta nu se traduce direct și în performanță proporțională în jocuri pentru că apar tot felul de constrângeri de memorie, lățime de bandă șamd, dar veștile sunt foarte bune.

Graficele de mai jos mi se par excelente, chiar dacă nu mă aștept ca ROG Ally să ajungă la astfel de frame rate-uri.

Vedem pe 11 mai ce prețuri vor fi. Mă gândesc foarte serios să cumpăr un ROG Ally.

    9 comentarii

  1. Asus has been tight-lipped about the pricing and availability of its Asus ROG Ally. We know that it’ll be launching on May 11, 2023 and that, according to UK representatives, it’ll be priced under $1,000 (around £804 / AU$1,496) with two available models.

    https://www.techradar.com/reviews/asus-rog-ally-review

      (Citează)

  2. Indiferent de putere consolei, 1000 de euro este prea mult, practic 2 console PS5. Pe de altă parte Asus cred că va trebui să suporte niște pierderi la început dacă vrea ca lumea să se gândească să cumpere ROG Ally. Poate varianta de top cu Z1 Extreme ar putea să se apropie de 800 sau 900 euro.

      (Citează)

  3. Sunt la a 3-a generație de ZTE Nubia RedMagic. Telefonul a costat 750$ si inca 70$ joystickul care il transforma in consolă, 16GB Ram, 512GB stocare, ultima generație de procesor. Se conectează la TV, suporta prin Bluetooth alte controlere și știe toate emilatoarele pentru console. In plus are un modul GSM puternic si nu am treabă în zonele cu semnal slab când sunt la vapor. Am înlocuit un laptop Asus ROG si de atunci mi se pare cea mai bună soluție. La 1000E e scump on condițiile in care steamdeck-ul e pana on 500$.

      (Citează)

  4. Lipsa trackpad-urilor te limiteaza destul de mult.
    Pa, pa Fps-uri si Rts-uri.
    Aici Deck excelează, acompaniat de gyro.
    Probabil aș fi trecut la Ally dacă cei de la Asus s-ar fi gandit sa copieze competitorul direct, Deck, iar nu swich, o consola mai casual, mai de jucărie

      (Citează)

  5. Daca alea sunt frame rate-urile in conditii ideale, pe low quality, cred ca Asus se hazardeaza cu ecranul 1080p.
    Un 720p care sa ruleze orice la 60Hz, eventual cu 90-120Hz pentru jocurile mai simple, ar fi fost mai cinstit.
    Asa dai 1000 de euro pe un device care peste un an sau doi o sa se chinuie sa scoata 30fps in jocuri noi la rezolutia nativa.

      (Citează)

  6. Inovativ nu e absolut deloc. Ce a inovat Asus fata de Valve Steam Deck sau Nintendo Switch ?
    Bun pare sa fie.

      (Citează)

    • De asta sunt si eu curios. Ce e inovativ? Exista deja pe piata console portabile cu Windows, 1080p rezolutie si hardware AMD, dar oricat de frumos ar suna asta ele sunt scumpe, mult mai scumpe decat un SD. E adevarat ca vin de la tot felul de producatori mici si tocmai d-asta ASUS poate scoate Ally la un pret mai bun decat ei, dar nu e absolut nimic inovativ in Ally. Poate racirea?

        (Citează)

    • Are luminite

        (Citează)

  7. Asus ROG Ally price and launch date leak, and I wouldn’t buy a Steam Deck right now… | TechRadar https://www.techradar.com/news/asus-rog-ally-price-and-launch-date-leak-and-i-wouldnt-buy-a-steam-deck-right-now

    Valve might want to think about a Steam Deck 2 this year…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus