un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul Asus ROG Phone 7 Ultimate are inclusiv fantă motorizată pentru răcirea activă a telefonului

13 Apr 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Asus a anunțat astăzi ROG Phone 7 și ROG Phone 7 Ultimate, practic singurele telefoane veritabile de gaming din piață.

Zic veritabile pentru că sunt într-o clasă separată a lor în piață: arată diferit și au inclusiv un accesoriu separat pentru răcire externă, ba chiar și cu subwoofer!

Cele două modele sunt practic la fel ca hardware, iar diferențele sunt mai degrabă la aspect. De exemplu, Ultimate are pe spate chiar un pic ecran OLED personalizabil, precum unele laptopuri de gaming.

 

Partea și mai tare este următoarea: ROG Phone 7 Ultimate are pe spate un capac motorizat numit Aeroactive Portal. Atunci când pui pe telefon accesoriul AeroActive 7 (inclus), care este practic un cooler portabil, capacul se deschide și aerul circulă direct prin interiorul telefonului pentru răcire suplimentară.

Sună SF. În prezentarea văzută de mine, cei de la Asus se jură că este un sistem foarte fiabil, bine gândit pentru a avea chiar și rezistență la apă și praf cu acel capac deschis (pe care nu-l vezi tu deschis, că pui coolerul AeroActive 7 peste el), plus rezistență la șocuri.

Accesoriul în sine mai adaugă butoane fizice pentru gaming și funcționează și ca subwoofer, amplificând frecvențele joase. Sună a ceva dus la extrem pentru joacă pe un telefon mobil, dar mi se pare că fix astfel de accesorii SF fac in ROG Phone 7 un model special.

Hardware-ul este de top. Ecranul de 6,78 inci are refresh la 165 Hz, sampling de touch screen la 720 Hz, urcă în 1500 nits luminozitate maximă și, un detaliu plăcut, nu are punch-hole. Este un ecran neîntrerupt, tocmai pentru a nu deranja în jocuri.

Chipsetul este un Snapdragon 8 Gen 2, la pachet cu maxim 16 GB RAM. Bateria este de 6.000 mAh, cred că cea mai mare din piață pe un telefon de 6,78 inci.

Ca și seriile anterioare, telefonul are două porturi USB pe el, unul așezat normal în partea de jos, ca orice alt telefon, și unul pe laterală, ca să nu te deranjeze la mână un cablu USB atunci când te joci. Mai are și butoane laterale cu senzori de presiune pentru gaming. Mai sunt și alte detalii, de exemplu poți regla refresh-ul la nivel de aplicație, de joc, pentru experiența cea mai plăcută.

În interior telefonul are și un sistem de răcire dus la extrem. Pastă specială, cameră de vapori mare și cu multe striații, în fine, Asus știe să facă sistem de răcire și pare că a făcut și aici unul.

Treaba asta chiar contează, apropo. În fond, și Samsung S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro și OnePlus 11 și Vivo X90 Pro au același chipset Snapdragon 8 Gen 2 la bord și rezultatele în benchmarks sunt cam aceleași.

Diferența este următoarea: într-un stress test, adică gaming timp de 20 de minute, S23 Ultra intră în throttling termic și performanța scade la 67% din cea maximă, iar Xiaomi și Vivo nici nu duc testul la capăt, ci sistemul de operare îl închide din cauza supraîncălzirii procesorului.

Pe ROG Phone 7 și 7 Ultimate, stress test-ul duce la un rezultat similar cu Samsung-ul, adică scade la 65% din performanța maximă.

Adaugi însă accesoriul AeroActive 7 pentru răcire activă și performanța nu mai scade deloc. 99% stabilitate termică, ceea ce înseamnă că practic te poți juca pe termen nelimitat și inclusiv vând telefonul se încarcă, ceea ce îl încălzește suplimentar, chiar și în temperaturi ambientale înalte, de exemplu vara la 30+ grade.

That’s pretty sweet.

Știu datele acestea din review-ul de pe Go4IT, care au avut și telefonul înainte de lansare. Găsiți acolo și mostre foto și rezultate din benchmarks și fotografii detaliate.

Înțeleg tot de acolo că prețurile sunt următoarele:

  • ROG Phone 7 – 5.199 lei. Pachetul nu include și AeroActive 7, dar poate fi achiziționat separat.
  • ROG Phone 7 Ultimate – 7.099 lei, cu AeroActive 7 inclus în pachet.

Precomenzile încep de mâine, livrările din luna mai.

    11 comentarii

  1. Nu sunt mare gamer, dar ce jocuri pe Android au nevoie de atata forta? Si fara a incerca sa lansez o disputa, echivalentul jocului pe iPhone cum ruleaza?

      (Citează)

    • Mai bine, evident. Toate aplicațiile sau mă rog, 99% din ele, rulează mai bine pe iOS.

      Și nu este vina celor de la Google / Android, doar că firmele se axează prima oară pe iOS și investesc și mai mult timp, resurse și financiar în aplicațiile dezvoltate pe iOS. Se câștigă și mai bine.

        (Citează)

  2. Zici gaming pe telefon si ai tras apa.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      14/04/2023 la 10:07 PM

      Am ras! In 2022, piața de gaming mobil a generat mai multe venituri decât celelalte segmente la un loc (inclusiv PC și console)

        (Citează)

    • Da, pentru ca oamenii sunt idioti si dau bani pe toate cacaturile.
      Pentru gaming mobil si de calitate ar fi trebuit sa aiba succes chestii gen PSP, Vita, Switch, Steam Deck, si parca au scos si altii ceva recent.
      Controale dedicate, jocuri de calitate, nu gunoaie pay to win.

      Dar da, asta vinde, pentru ca oamenii sunt idioti; chiar si eu, care am dat acum ceva ani bani pe diverse rahaturi.

        (Citează)

  3. Pe gaming mai exista si ZTE cu nubia. Una peste alta gama ROG 7 nu mi se pare mult peste 6, cam ca la toate telefoanele din anii nostri.

      (Citează)

  4. Sectiunea de comentarii pe mobil la acest blog e dezastru. Adica daca scrolez cu deshtu, in fractiunea de secunda in care am atins butonul “raspunde”, se deschide o caseta si ma si arunca mai jos si am pierdut tot sirul. Trebuie sa scrolez iar sa caut ce citeam, asta pana ating iar vreun buton raspunde si o iau de la capat. Pur si simplu nu merita oboseala, dar hei, macar se vede ca e blogul unui pasionat de tehnologie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus