un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am testat noii senzori Tapo smart home de ușa deschisă și mișcare și hubul lor

8 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

TP-Link a extins recent sistemul smart home Tapo lansând și în România noi dispozitive și accesorii.

Gama Tapo de smart home avea anterior doar prize conectate direct la wifi, despre care am mai scris și din care am vreo 3 în casă, și parcă era și un bec RGB sau o bandă LED RGB în ecuație, lansate acum vreun an. Acum au extins sistemul lansând și în România:

Pe site apar și termostate smart pentru calorifere Tapo KE100, dar disponibile “în curând”, adică în următoarele luni.

Mi-au trimis și mie câteva și le-am făcut să funcționeze prin casă, așa că iată un fel de hands-on și impresii după o scurtă utilizare. Toate sunt bine construite, apropo, ușor de deschis inclusiv după ce sunt montate pe poziție, vin în cutie și cu lipici și ce mai este nevoie.

HUB-UL DE CONTROL TAPO H100

Întâi, remarcați că toate cele de mai sus au nevoie de hub-ul Tapo H100, adică nu se mai conectează direct la wifi-ul casei, ci la hub printr-un protocol mai simplu. Soluția aceasta este de fapt cea corectă din mai multe puncte de vedere:

  1. sunt dispozitive mici, alimentate cu baterii mici, și nu era fezabil să integreze modul și antene wifi în ele.
  2. nu aglomerează spectrul wifi din casă.

Eu, de exemplu, am 27 de dispozitive conectate prin wireless la routerul casei. Prea multe. Dacă ar fi să adaug și termostate smart, senzori de ușă deschisă și altele asemenea, chiar n-aș vrea să-mi omor wireless-ul din casă cu ele.

Așa că toate dispozitivele mici se conectează acum la un hub de control, iar singurul lansat de Tapo până acum este H100. Hub-ul comunică cu dispozitivele smart pe o frecvență de 868 MHz, specifică pentru smart home, și el este singurul care se conectează la wifi-ul casei pentru a le aduce în online.

Și dacă tot trebuie să ai un hub în casă, TP-Link l-a făcut destul de mic și integrează și un difuzor. Oficial poate avea rol de sonerie inteligentă, îi alegi tu ringtone-u. Are direct aspect de ștecher, suportă maxim 64 de dispozitive conectate, este gândit pentru a fi pus în centrul casei ca să ofere acoperire bună.

Acum vestea proastă: nu pare a fi compatibil cu standardul Matter, standardul unificator al smart home, lansat oficial în 2022. Tapo suportă Matter, există și o pagină în acest sens pe site-ul oficial, dar fix H100 nu figurează acolo, ci un viitor hub H100M care este “în dezvoltare”.

Culmea este că toți ceilalți senzori de mai sus sunt compatibili Matter sau urmează să fie updatați. Nu se zice nimic despre termostatele inteligente KE100, dar încă nu sunt lansate.

Instalarea este banal de simplă. Pui hub-ul în priză, iar din aplicația Tapo îl detectezi imediat, îi reglezi tonurile și conectezi apoi alte dispozitive smart de aici.

SENZORUL DE UȘĂ/FEREASTRĂ DESCHISĂ

Mie acest dispozitiv mi se pare foarte util într-un setup smart home și din păcate nu sunt multe pe piață. Îl așteptam pe cel TP-Link de ceva vreme, că era trecut pe site cu “în curând” de multă vreme. D-Link mai are unul, dar nu este oficial adus în România.

Senzorul este o pereche de magneți, o parte se montează pe partea mobilă a ferestrei sau ușii, cealaltă parte pe rama acesteia. Când ușa sau fereastra se deschide, magnetul detectează că s-a îndepărtat de perechea sa și dă o alertă în aplicație.

Este ușor de instalat, doar smulgi un plastic de pe baterie, ceea ce îl activează, apoi este detectat imediat în interfața hub-ului.

Senzorul mi s-a părut util chiar și de sine stătător. Poți primi notificări pe telefon de fiecare dată când se deschide ușa de la intrare, de exemplu. Poate fi un sistem bun pentru a vedea că au ajuns copiii cu bine acasă.

Poți integra senzorul și în alte scenarii smart, dintre care cele mai utile și simple mi s-au părut următoarele:

  • aprinderea automată a unui bec sau a unei lumini la deschiderea ușii (ai nevoie de o priză smart sau bec smart Tapo pentru asta).
  • alertă dacă s-a făcut noapte și ai o fereastră deschisă pe undeva.

Eu am pe hol lumini controlate de o priza Tapo. A durat câteva secunde să fac un scenariu în care, la deschiderea ușii de la intrare, să fie aprinse și acele lumini de pe hol și să fie apoi stinse după 15 secunde. Și puteam suplimentar să-i spun “și fă asta doar între anumite ore”, de exemplu.

Poate fi o soluție bună pentru case de vacanță. Poate fi o soluție bună și pentru supravegheat bătrâni, de exemplu, că primești o notificare când au plecat de acasă și apoi că s-au și întors.

Din păcate, nu funcționează exact în scenariul în care speram eu să funcționeze: să declanșeze înregistrarea video într-o cameră Tapo.

Pe scurt, camerele video Tapo nu sunt așa bine integrate cu senzorii Tapo din acest articol. Singura opțiune este “dacă s-a deschis ușa, activează sau dezactivează modul Privacy pe camere”, o funcție foarte de nișă, utilă mai degrabă în spații publice.

Eu am o cameră ațintită pe ușa de la intrare. Înregistrează ceva de câte ori detectează mișcare în colțul ușii, adică singura zonă în care de fapt detectează doar mișcarea ușii , nu și a noastră pe hol. Problema este că acea cameră detectează “mișcare” și când nu este cazul, de exemplu când variază puternic lumina ambientală din casă din cauza norilor sau a aprinderii vreunui bec.

Speram deci să pot monta senzorul de ușă deschisă pe ușă de la intrare și să fac un scenariu în care să-i spun camere “când se deschide ușa, înregistrează 15 secunde și trimite în cloud”. Ar fi fost un sistem de securitate mai bun decât ce am în prezent. Nu se poate, în configuratorul de scenarii pur și simplu nu te poți lega la acele funcții ale camerei video Tapo.

SENZORUL DE MIȘCARE TAPO T100

Și acest senzor este ușor de instalat, iei folia de plastic de pe el și se activează. Are o articulație sferică pe spate pentru a fi ușor orientat pe poziție, iar în specificații spune că are o rază de acțiune de 7 metri cu un unghi de 120 de grade. Poate fi lipit cu adeziv sau prins de suprafețe metalice.

Mi-a plăcut că este foarte mic. În aplicație îi mai poți configura și intervalul de timp de detecție, by default fiind de 8 secunde.

În principiu, scenariile sunt asemănătoare cu ale senzorului de ușă. Poți folosi senzorul de mișcare pentru a aprinde o lumină atunci când intri într-o cameră, inclusiv pe intervale orare. Poți primi notificări că o persoană s-a mișcat prin casă, din acestea.

Nici el nu poate fi însă interconectat cu o cameră de supraveghere video de la Tapo, așa că scenariile rămân în mare acestea: aprins lumina când ieși noaptea pe hol, detectat că o persoană mișcă etc.

ÎNTRERUPĂTORUL DE PERETE TAPO S210

Aparatul acesta are și bune și rele. Partea bună este că înlocuiește total un întrerupător de perete clasic. Este gândit să fie conectat chiar la firele electrice din perete, iar apoi poate fi integrat în soluții smart home. Are în interior două baterii AAA pentru alimentarea părții smart.

Asta este bine. Eu, de exemplu, am întrerupătoare smart Philips Hue montate lângă cele clasice de perete, ceea ce uneori arată ridicol. Cu aceste Tapo S210 și S220, întrerupătorul din perete devine în sfârșit smart.

Partea rea este că aceste întrerupătoare te fac dependent de becurile Tapo, care nu sunt foarte multe. Au becuri E27, becuri GU10 și benzi LED.

O altă treabă este că par a fi gândite pentru montare în rigips sau oricum, nu în betonul blocurilor vechi. Nu le-am testat pentru că nu am nici becuri Tapo în casă și nici nu le-aș fi putut monta în perete, dar ideea este că există și poate sunt utile unora.

Nu trebuie musai să veți toată casa iluminată cu becuri Tapo ca să fie utile, de exemplu. Poate preferați iluminat smart într-o singură cameră sau la intrare sau în garaj, caz în care un întrerupător și un bec pot fi utile pentru control de la distanță și diverse scenarii smart.


În concluzie, mă bucur că eu extins sistemul Tapo, dar cred că mai trebuie făcut un pas. Dacă vreți un sistem smart home mare și complex, cu multe branduri integrate în el, așteptați hub-ul Tapo compatibil Matter. Dacă nu, este suficient și cel H100 din prezent.

Mi-ar fi plăcut o integrare mai bună cu camerele Tapo, care sunt foarte populare în România. Mi se pare de bază să poți declanșa înregistrarea video atunci când detectezi deschiderea unei uși sau mișcarea unei persoane, dar nu este posibil. Camerele video sunt mai degrabă independente, chiar dacă se numesc tot Tapo.

Pentru diverse aplicații smart home simple, însă, precum aprindere de lumini sau alerte la deschiderea unei ferestre, cele de mai sus sunt suficiente.

Singurul pe care nu l-am testat este comutatorul inteligent Tapo S200b. Pe acela cred că-l voi cumpăra direct. Pare un buton on/off din care să activezi alte dispozitive Tapo. Noi avem o priză inteligentă pusă pe espressor, dar priza în sine este bine ascunsă. Îl activăm prin Google Assistant, care la rândul său activează priza și pornește espressorul. Aș pune însă lângă espressor și un comutator din acesta inteligent, ca un buton on/off simplu, pentru momentele când nu vrei să urli prin casă.

Același buton poate fi util și în alte scenarii, de exemplu să pornești și să oprești luminile din bradul de Crăciun, tradițional priza lor fiind bine ascunsă după brad. Poate fi un întrerupător de lumini pentru lămpi care sunt conectate la prize, de exemplu veioze. În loc să te duci până la ele și să le activezi, le poți aprinde dintr-un astfel de comutator lipit la intrarea în cameră. Poate fi și sonerie de acces, din moment ce hub-ul are difuzor.

Văd că există și senzori Tapo de temperatură și umiditate. Momentan nu au nici un rol. Poate că într-un sistem Matter ar putea fi folosiți pentru a comanda automat un aer condiționat sau vreun umidificator de aer, dar momentan nu este cazul.

Cred însă că vor fi utili după lansarea termostatelor inteligente KE100, din care parcă aș monta și eu cândva prin casă. Îmi place ideea de a regla termostatul în funcție de temperatura ambientală. Știu că există robinete termostatate clasice, pe sistem mecanic, dar nu mi-a plăcut niciodată cum funcționează în practică.

 

    30 comentarii

  1. Mi-ar placea sa aflu mai multe informatii despre protocolul lor de comunicatie. In afara de frecventa nu este nicio alta informatie pe site si nu stiu cat de bine testat este. S-ar putea sa fie destul de usor de spart.

    Puteau merge pe zigbee/thread.

      (Citează)

  2. La Tapo e…una calda…una rece…camerele lor WiFi IP sunt geniale, am 7, ce merg intr-o veselie, dar senzorii ăștia parca au venit prea târziu, Xiaomi de mult ii are, prin Zigbee sau Bluetooth și merg incredibil. Preturile la Tapo ușor ușor peste Xiaomi, dar cu f puțin, ce ma face sa cred case vor alinia după ce vor fi prinse toate produsele în platforma Emag. Apropos…s-a mai inventat vreo aplicație pt Android care sa integreze senzori de la diferiți producători care sa automatizeze diverse de la alți producători? Cum mama ei de treaba…Apple a putut?

      (Citează)

  3. Atenție Radu, termostatele pentru calorifere nu fac parte din ecosistemul TAPO.

    Ele sunt in ecosistemul TP-LINK KASA…iar cele două Tapo și Kasa nu sunt compatibile!

      (Citează)

  4. “Mie acest dispozitiv mi se pare foarte util într-un setup smart home și din păcate nu sunt multe pe piață”

    Inteleg ca este un review de produs, dar sa spui ca nu prea sunt pe piata astfel de device-uri arata ca nu prea ai facut un research inainte. Sunt de toate felurile (wi-fi, zigbee, z-wave) si marimile. Legat de intrerupator, de ce mai ai nevoie de baterii daca se conecteaza la sursa de curent din perete? Nu vad sensul sa mai stai sa desfaci din cand in cand sa le schimbi.

      (Citează)

    • Pai pentru ca de fapt nu se conecteaza la sursa de curent din perete, ci doar intrerupe un fir din perete, iar pt asta e nevoie de un releu alimentat cu baterii.
      Iar partea de comunicatie e tot alimentata de baterii. Deci este un intrerupator care nu are nevoie de nul, dupa cum scrie si in prezentarea lui.

      E o implementare ciudata, exista suficient de multe intrerupatoate smart fara nul si fara baterii pe piata dar sistemul asta tp link pare ca vine din trecut, dupa cum zic mai jos.

        (Citează)

  5. Imi place tplink, folosesc de multa vreme routerele lor si camerele, dar din pacate acest sistem smarthome e la nivelul anului 2010.

    Inexplicabil cum au ales de exemplu sa foloseasca 800MHz in loc de zigbee.

    Faptul ca nu sunt integrate nici macar toate produsele lor, ce sa mai vorbim de integrarea cu alte sisteme, e iarasi inexplicabil.

    Pacat.

      (Citează)

  6. Misto toate ghizmourile astea, da’ parca e prea mult deja c-o gramada de dracii prin casa.
    Singurele pe care le mai folosesc sint camerele. Si routerele toate sint tplink, foarte ok. Becurile si prizele in schimb, zac in sertar de vreo cateva luni.
    Plus ca o priza (in care aveam tvul) s-a bulit. Culmea e ca a ramas pe off si scotea un bîzzzz dubios. Initial am crezut ca s-a dus tvul. Am schimbat-o pe garantie (o aveam de vreo 9 luni), dar ma gandesc ca daca aveam frigiderul in ea si eram plecat nu era prea frumos. A cedat pur si simplu, fara sa fi fost vreo pana de curent sau avarie la reteaua electrica.
    O vedeam in aplicatie, dar nu mai lua nici o comanda iar clickul ala pe care-l facea cand o activai si dezactivai suna dubios, foarte metalic. Deci grija la ce folositi prizele alea.

      (Citează)

  7. Corect, sunt multe intrerupatoare fara nul si fara baterii. Ciudata implementare. Legat de frecventa, cea pe care e Tapo pare ca ar fi un fel de zigbee (asa zic unele site-uri despre protocolul asta). Avand in vedere ca folosesc un hub, ar fi o idee de testat cu un alt hub zigbee (cum ziceam mai sus).
    Concluzia mea – mai bine mergi pe Aqara (daca ai si nul in perete stie mult mai multe chestii).

      (Citează)

    • Corect, Aqara e mult mai bun.

      Eu folosesc de mult timp senzorii lor, conectati la Smartthings. Recent am luat si un hub E1 (f ieftin), pt ca senzorii de inundatie Aqara sunt singurii care nu merg cu ST. Adica merg dar se deconecteaza frecvent.

      Huburile Aqara se integreaza local cu Home Assistant, asa ca cred ca o sa mut toti senzorii de pe ST pe E1 si am scapat si de cloud cu ocazia asta.

        (Citează)

    • @Marean: am 2 senzori Aqara (umiditate) conectați direct prin ZHA, la distanță de hub dar apropiați de repeatere (becuri Hue și Ikea). La fel, se deconectează imediat și nu înțeleg de ce. Baterie au, semnal au, totul e ok. Dar la cam o oră după ce îi adaug devin unavailable și singura soluție e să îi adaug din nou.

      Dacă știe careva niște senzori de umiditate care merg bine prin ZHA, sau dacă a rezolvat cineva problema asta deja, dau o bere pentru soluție.

        (Citează)

    • Nu stiu sa existe solutie decat sa folsoesti un hub de-al lor, cum am facut eu. E1 e ieftin, 30 euro. Sigur, e enervant sa ai 2 retele zigbee in casa, dar merita in cazul asta, ca senzorii Aqara sunt ieftini si buni.

      E cunoscuta problema cu senzorii de inundatie de la Aqara.
      Aqara are o implementare non standard de zigbee (habar nu am ce inseamna asta, dar asta am citit pe forumuri) si desi de obicei senzorii lor merg cu ST sau ZHA, totusi cei de inundatie nu prea vor sa coopereze. Mai precis, inteleg ca acestor senzori nu le plac repeater-ele si intr-adevar, din doi senzori de inundatie, cel care nu era conectat direct la ST pierdea conexiunea cel mai des.

        (Citează)

    • Păi tocmai că vreau să mut tot ce e zigbee pe ZHA, să scap de celelalte hub-uri.

        (Citează)

    • @Giani – in ZHA iti vede becurile ca router sau ca end device? ca daca e end device nu creaza mesh. Pe de alta parte, am citit ca senzorii aqara merg doar cu hub aqara si poti avea probleme cu alte hub-uri.

        (Citează)

    • @Lucian: le vede ca router, de fapt le-am adăugat la rețea direct din cel mai apropiat bec, cu add devices via this device. Am încercat și să le adaug din integrare, același rezultat. Coordinator-ul e un sonoff CC1352.

        (Citează)

    • Din pacate nu cunosc alti senzori de inundatie care sa fie ieftini si buni. Eu mai am doi de la Fibaro, dar sunt scumpi si folosesc zwave. Vad ca se gasesc pe aliexpress senzori ieftini de la tuya, dar nu am incercat.

      Planul meu e sa pun senzori de inundatie peste tot unde poate curge apa, asta inseamna pt mine 8 senzori, deci din pct meu de vedere se justifica hub separat de la Aqara special pentru ei.

        (Citează)

    • @Marean: hai că m-am mai interesat și s-ar putea să fie suficient ca router-ul să fie aqara așa că o să comand o priză, poate rezolvă problema.

        (Citează)

    • Update la aqara: am reconectat senzorul cel mai îndepărtat de coordinator. În loc să îl conectez la router, l-am adus aproape de coordinator și l-am conectat acolo. LQI de 180. Apoi l-am dus la locul lui (în pod, 2 plăci de beton între el și coordinator) și supraviețuiește acolo cu un LQI de 12 de aseară.

        (Citează)

    • @Giani
      Nu-ti face sperante prea mari, am facut si eu din astea, cateva zile au mers, dar pana la urma tot s-au deconectat :-)

      Inteleg ca sunt senzori de inundatie, da? Ca initial ai scris “umiditate” si dupa aia mi-am dat seama ca poate te referi la senzorii de temperatura/umiditate.

      Ideea e ca daca sunt senzori de inundatie si decizi pana la urma ca nu ii poti folosi, ii pot cumpara eu de la tine – just lemme know.

        (Citează)

    • @Marean: damn, să vedem dacă priza aia aqara are vreun efect. E ultima speranță.

      Nu, sunt senzori de temperatură/umiditate. Se formează umiditate în baie și în pod și nu vreau să țin ventilația la maxim non-stop. Sistemul merge bine când nu se deconectează senzorii, am cumpărat o placă add-on pentru ventilație făcută de un olandez, acum e în rețeaua wifi și accesibilă cu MQTT.

        (Citează)

    • Update: am pus priza in pod si senzorul de acolo e conectat la ea. Nu s-a mai deconectat deloc de atunci.

        (Citează)

  8. “nu în betonul blocurilor vechi”
    Dar cele noi din ce au peretii? Din carton?

      (Citează)

  9. Și acum intrebarea: Merge pe Apple Home?

      (Citează)

  10. Eu cred ca e o implementare interesanta. Majoritatea (daca nu toate) celor care merg fara nul au nevoie de un bypass care se pune la bec.. Dar mi se pare mult mai ok sa ai acolo 2 baterii AAA care sigur tin ani, mai ales ca probabil foloseste tot protocolul lor si nu un WIFI conectat constant.

    Marean:
    Pai pentru ca de fapt nu se conecteaza la sursa de curent din perete, ci doar intrerupe un fir din perete, iar pt asta e nevoie de un releu alimentat cu baterii.
    Iar partea de comunicatie e tot alimentata de baterii. Deci este un intrerupator care nu are nevoie de nul, dupa cum scrie si in prezentarea lui.

    E o implementare ciudata, exista suficient de multe intrerupatoate smart fara nul si fara baterii pe piata dar sistemul asta tp link pare ca vine din trecut, dupa cum zic mai jos.

      (Citează)

    • Depinde de bec daca e nevoie de capacitor sau nu, nu de intrerupator. Eu de ex. am testat niste intrerupatoare fara nul de la Livolo si nu palpaiau becurile (led).

      Apropo, alta greseala din articol: intrerupatorul smart nu te face dependent de nici un bec, ca ideea cu intrerupatorul smart este tocmai sa folosesti becuri non smart.

      Intrerupator smart cu bec smart este o idee ilogica si foarte proasta.

        (Citează)

  11. Marean:
    Din pacate nu cunosc alti senzori de inundatie care sa fie ieftini si buni.

    SmartWise, tot pe Zigbee, merg pe eWeLink sau Tuya. Am unul de vreo cateva luni, pe un hub eWeLink, all good pana acum. Si se gasesc si pe la noi.

      (Citează)

  12. Marean:
    Depinde de bec daca e nevoie de capacitor sau nu, nu de intrerupator. Eu de ex. am testat niste intrerupatoare fara nul de la Livolo si nu palpaiau becurile (led).

    Depinde de cati wati e becul de fapt; principiul de functionare a intrerupatoarelor fara nul (si fara baterii) e ca ele de fapt nu intrerup de tot contactul, ci lasa “sa curga” cativa wati (2-3-4, depinde de producator), ca altfel ar ramane fara curent si modulele interne. Si atunci, daca becul e de putere mai mare ramane stins, daca cumva e mai mic, 5-6 W, o sa palpaie… Explicatii mai detaliate aici: https://homesmart.sg/neutral-vs-no-neutral-smart-switches/

      (Citează)

  13. Aqara for the win

      (Citează)

  14. Exista deja robineti termostatati de radiatoare, gen Tado. Cu avantajul ca ai gama completa de integrari (Homekit, Google, Alexa, API general pt Openhab), pe cand TP-Link/Kasa nu mi-au mers niciodata pe toate sistemele. Plus algoritmi mai avansati.

    Ma asteptam pretul macar sa fie mai OK fata de ce e pe piata deja, dar nu pare sa fie cazul.

      (Citează)

  15. Avand in vedere ca produsele nu se gasesc nici pe Amazon articolul e inutil in acest moment

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus