un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Site-ul DPreview se închide după 25 de ani

22 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Știți DPreview.com? Poate că nu. DP vine (în acest caz) de la Digital Photography.

Acum niște ani, însă, era unul dintre site-urile de referință în domeniul fotografiei. A fost lansat în 1998 de doi britanici. A fost probabil cel mai citit în perioada de boom a camerelor DSLR și apoi mirrorless, când aveau review-uri foarte bune pe acest subiect.

Un alt punct forte al site-ului era modulul de comparații. Puteai alege mai multe camere și analiza aceeași fotografie făcută cu toate, inclusiv la ISO-uri diferite, ceea ce te ajuta foarte mult în alegerea unei camere.

Recent, DPreview.com a anunțat că se va închide din 10 aprilie. Nu știam asta, dar site-ul a fost cumpărat în 2007 de către Amazon, iar acum Amazon îl va închide. Mesajul care anunță asta este laconic. Se închide, site-ul va rămâne read-only o perioadă după 10 aprilie, apoi este posibil să dispară chiar de tot.

Aș putea spune că înțeleg decizia. Se vând mai puțin de 9 milioane de camere foto mirrorless și DSLR pe an, în întreaga lume. Traficul pe site probabil că era mic și, mai important, nu mai genera bani sau vânzări pentru Amazon. Îmi pare rău însă să-l văd închis pentru că mi se pare unul dintre site-urile emblematice ale Internetului și ale unei perioade frumoase a tehnologiei foto.

Trăim lumea fotografiei cu mobilul și mai ales a filmării, probabil pe format vertical. Închiderea DPreview arată și asta.

Eu urmăream fiecare clip de pe canalul de YouTube al DPreview. Îmi plac cei doi prezentatori și prezentările lor. Nu mi-e clar ce vor face și ei, sunt misterioși în clipul de mai jos, dar probabil vor continua cu un canal propriu sau chiar pe acela.

    18 comentarii

  1. Ce vremuri, cand urmaream Steve’s Digicams si DPreview.com, dupa camere, care e cea mai buna alegere, faceam comparatii…

      (Citează)

  2. Sa inchida site-ul e una. Ok, si-au facut calculele, nu mai aduce bani – un calcul sec de tip corporatist, aia e lumea.
    Insa sa il dea jos de tot, dupa atatia ani de creat atat de mult continut de calitate? Aia nu mai are nici o logica – cate resurse le mananca? Oricum siteul ar produce bani numai si din afisari de continut vechi, fara update-uri. Asta e o decizie idioata luata probabil de vreun “contabil” cu un excel in fata. 4 litere din care 3 vocale amazon.

      (Citează)

    • De ce ai plati ceva, doar de dragul de a o face? Tu ca fiind o companie…?

        (Citează)

    • @Alin: ca sa nu confirmi inca o data ca esti o companie de rahat? Ca sa te stergi la gura de CSR si sa faci ceva util societatii (sau macar sa nu faci ceva distructiv)?
      E vorba despre respectul pentru saracii care te-au facut multimiliardar si pentru chestiile aparent importante pentru ei.
      Exagerand un pic, e vorba de respectul pentru istorie si cultura. E ca si cum ai cumpara o casa de patrimoniu si ai darama-o, argumentand ca nu vrea sa stea nimeni in ea si te costa si cam mult s-o tencuiesti.

        (Citează)

  3. Nu ar fi fost mai bine sa migreze catre camerele de pe telefoanele mobile? Cred ca e mai mult decat vazarile de DSLR in spatele deciziei.

      (Citează)

    • Camerele de pe telefoane mobile sunt gunoi in momentul in care le vezi pe un ecran de PC si le compari cu unele facute de o camera.
      Plus ca mai nou infloresc pozele cu AI (vezi Samsung).

        (Citează)

    • Si care este relevanta in discutia aceasta? Chiar daca pozele facute cu o camera de telefon se vad prost pe un ecran de 25-30 inch, au totusi o calitate suficient de buna pentru display-ul telefoanelor sau pentru ecranele de laptopuri.
      Ma gandesc ca peste 90% din afisari sunt pe astfel de device-uri, nu pe ecrane profesionale.

        (Citează)

  4. Nu cred că are vreo legătură cu fotografia cu mobilul, pentru că echipamentul are în continuare cerere, mai degrabă formatul mi se pare depășit. Conținutul care e deja pe site îi mai interesează pe membri și pe nostalgici, care sunt puțini; puțină lume mai stă să analizeze crop-uri pe un site și să citească pereți de text despre camere pe care le-ar cumpăra sau nu. Review-urile la echipamentul de genul au trecut la entertainment, iar cine nu face asta nu prea mai atrage vizualizări.

    E păcat când dispare ceva ce a fost foarte bun la un moment dat, dar cred că de mult nu mai are succes formatul ăla, probabil că multă lume îi urmărea pe YT.

      (Citează)

  5. Deciziile de acest gen nu se iau pe nostalgie, asa ca din pacate sunt multe chestii, site-uri, magazine virtuale si fizice, cafenele, etc, care la un moment dat se inchid iar in spate nu este vorba decat de bani. Trist dar logic, fruntea sus, saptamana viitoare cine stie ce se mai inchide sau se deschide.

      (Citează)

  6. Ce păcat, erau chiar simpatici oamenii, imi pare rău pentru ei.

      (Citează)

  7. Cei 2 de pe youtube deja au un canal nou: https://www.youtube.com/@PetaPixel
    GG Amazon, cu ocazia asta ma gandesc serios sa renunt la Prime. Sa inchizi cu totul un site care face parte din istoria internetului, asta da decizie luminata.

      (Citează)

  8. The end of an era, din păcate. Nu pot să înțeleg totuși de ce nu pot păstra conținutul paginii. Mă gândesc că dacă nu are Amazon bani pentru hosting :P :) poate scoate destul din google adsense ani de zile ca să plătească găzduirea… :)

      (Citează)

  9. au plecat amandoi la Petapixel, care e un alt site mare de foto, dar mai mult pe parte de news.
    presupun ca le vor gera canalul de Youtube si deschid o rubrica de review-uri.

    e mare pacat de dpreview, m-a ajutat sa imi aleg multe aparate si obiective de-a lungul anilor, review-urile erau excelente

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus