un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei lucruri noi pe care le-am învățat – episodul 1

13 Jan 2023  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Acesta va fi o nouă serie de articole pe blog: trei lucruri noi pe care le-am învățat sau aflat recent. Îmi place să citesc și să aflu despre tot felul de lucruri inedite, așa că am decis ca, de fiecare dată când se strâng trei, să fac un astfel de articol. Puteți citi și restul articolelor din serie sub eticheta 3 lucruri învățate.

Astăzi am trei lucruri noi și toate sunt legate de Laconia.

Scufundarea RMS Laconia

RMS Laconia a fost un vapor britanic de pasageri, aparținând companiei Cunard, aceeași care a operat și Lusitania în Primul Război Mondial. Când a început Al Doilea Război Mondial, Laconia a fost transformată în transportor de trupe, dar a transportat mai degrabă prizonieri de război.

Pe 12 septembrie 1942 avea la bord 1.800 de prizonieri de război italieni, 160 de soldați polonezi care îi păzeau, 268 de britanici, majoritatea civili, și 80 de pasageri. Undeva în Atlantic, la sud de ecuator, RMS Laconia a fost atacată cu torpile de submarinul german U-156. Nava a început să se scufunde. Majoritatea prizonierilor italieni n-au fost salvați.

Comandantul submarinului german, dându-și seama că vaporul transportă în principal prizonieri și civili, a cerut ajutor prin radio altor submarine germane din Atlantic, apoi a ieșit la suprafață și a scos din apă diverși supraviețuitori, iar bărcile de salvare care au fost lansate de Laconia au fost tractate de submarin. Submarinele din era aceea aveau o puncte normală, dotată chiar și cu tunuri, iar mulți supraviețuitori au stat pe ea, submarinul rămânând să navigheze la suprafață.

Three-quarter front view over the bow from a submarine conning tower of another submarine with numerous people standing on both submarines, at sea.
By Leopold Schuhmacher, born 22. Oct. 1917, deceased 8. Mar. 1943 – Scanned from a picture by the copyright owner, Public Domain, Link

Submarinele nemțești (U-156, U-506, U-507) au început sa navigheze sub steagul Crucii Roșii și au anunțat prin radio situația lor, declarând că vor preda supraviețuitorii unor nave franceze din zonă.

Asta n-a contat prea mult. A doua zi, un bombardier B-24 Liberator al Forțelor Aeriene SUA a descoperit submarinul U-156 în Atlantic. Comandantul submarinului a explicat prin radio situația sa. Pilotul bombardierului a transmis mai departe informațiile către cea mai apropiată bază americană. A primit înapoi ordinul de a ataca submarinul, ceea ce s-a și întâmplat.

Submarinele germane din zonă s-au scufundat și au scăpat de bombe. Unii dintre supraviețuitorii Laconiei, rămași în apă și în bărci de salvare, au fost salvați ulterior de nave franceze. O bombă lansată din avion a nimerit una dintre bărcile de salvare și a distrus-o. Alte două bărci s-au pierdut și au fost recuperate după multe zile, cu mult mai puțini supraviețuitori în ele. În total, în jur de 1.000 de persoane de pe Laconia au supraviețuit și în jur de 1.700 au decedat în atacul cu torpile și apoi în atacul aerian.

După cum zice pe Wikipedia, “More people lost their lives on the Laconia than on the Titanic”.

Treaba asta l-a făcut pe amiralul german Donitz să dea un ordin numit după acea Ordinul Laconia, prin care submarinelor le era interzis să mai dea asistență navelor scufundate și supraviețuitorilor acestora. Atacul bombardierelor americane este considerat în rândul crimelor de război comise de Aliați în WW2.

More: RMS Laconia, Laconia incident.

Regiunea Laconia

Citind despre tragedia de mai sus m-am întrebat însă ce este Laconia. După ce era numit acest vapor?

Am mai auzit numele și cu alte ocazii. Habar nu aveam asta, dar Laconia este una dintre cele 5 regiuni ale peninsulei Peloponez, care este una dintre cele 13 mari regiuni administrative ale Greciei. Numele este vechi, Laconia era una din regiunile istorice ale Greciei antice, iar capitala sa era Sparta. Este și acum, de altfel.

Laconia within Greece
By Pitichinaccio – Link

În prezent, Laconia este o regiune de 3.600 km pătrați în sudul peninsulei Peloponez, cu vreo 90.000 de locuitori. Sparta pare un orășel micuț.

Laconic și prolix

Spartanii din vechime erau cunoscuți pentru răspunsurile lor scurte, iar de aici vine termenul de “a vorbi laconic”.

laconic, laconică -adjectiv
1. (Despre vorbire, stil) Care se exprimă în puține cuvinte.
sinonime: concis lapidar scurt succint antonime: prolix
1.1. (Despre oameni) Care vorbește puțin (și precis).

Nu erau oameni prea prolicși, bănuiesc.

prolix, prolixă -adjectiv
1. (Despre vorbire, stil) Lipsit de concizie, prea încărcat; (despre oameni) care se exprimă cu prea multe cuvinte (adesea inutile), confuz sau complicat.
sinonime: confuz greoi neclar antonime: succint

    10 comentarii

  1. Prolix? Ion Iliescu.

      (Citează)

  2. Pe mobil(samsung s21, in chrome)nuse vede binr articolul. Nu se vede tot si apar si lucruri de genul onclick=”gtag(‘event’,’outbound’,{‘event_category’: this.text,’event_label’: this.href});” title=”User:Pitichinaccio”>Pitichinaccio – Own

      (Citează)

  3. Alin:
    Pe mobil(samsung s21, in chrome)nuse vede binr articolul. Nu se vede tot si apar si lucruri de genul onclick=”gtag(‘event’,’outbound’,{‘event_category’: this.text,’event_label’: this.href});” title=”User:Pitichinaccio”>Pitichinaccio – Own

    Si pe iph 12 se vad acele caractere, dar in rest se vede ok.

      (Citează)

  4. Foarte random. Mi-a placut articolul!

      (Citează)

  5. Foarte misto articolul!

      (Citează)

  6. Foarte tare articolul, multumiri!

      (Citează)

  7. Frumos! Am aflat și eu 3 lucruri noi. Mulțumesc!

      (Citează)

  8. Foarte bună inițiativa!

      (Citează)

  9. Cand vad Laconia zilele astea, e The Expanse , la mine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus