un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Doar 8,4 milioane de camere foto au fost vândute în 2021

12 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Industria camerelor foto își continuă declinul. În 2021, s-au vândut în total 8,4 milioane de camere mirrorless, DSLR și cu obiectiv integrat, ultimele însemnând de la săpuniere și până la modele bridge premium gen Sony RX100, cum am eu.

8,4 milioane de camere în întreaga lume!

Declinul este continuu. În 2010, se vindeau 121 de milioane de camere. În 2017 s-au vândut 25 de milioane de camere. În 2019 s-au vândut 15,2 milioane de camere foto de toate felurile. Pandemia a înjumătățit vânzările, dar apoi 2021 nu a arătat nici o revenire în vânzări. Estimarea este că în acest an se vor vinde sub 8 milioane de camere în lume.

Aș putea pune pariu că o mare parte dintre ele se vând de fapt pentru capabilitățile de filmare, nu de fotografiere. Video a crescut mult.

Vestea “bună” este că măcar se vând camere scumpe. Mirrorless-urile au 37% din vânzări, dar 66% din valoarea totală, din banii încasați. DSLR-urile sunt tehnologie veche vândută la preț mic, au 27% din vânzări, dar 19% din valoarea totală.

Este chiar interesant graficul privind mirrorless-urile (MILC mai jos), care în valoare sunt la un nivel record al ultimilor 5 ani, deși se vând tot mai puține. De asta spun că partea de video trage în sus piața. Diferența principală între mirrorless-urile scumpe și cele mai ieftine se regăsește în funcțiile video, în filmări fără crop, rezoluții mari, codecuri mai bune șamd.

Nu se dau și cote de piață, ar scrie printre rânduri că Sony și Canon sunt principalii jucători pe mirrorless, iar Nikon, Olympus și Panasonic au cote mici, cum de altfel este și de așteptat. Aș vrea să zic că Nikon și Canon probabil suferă acum pentru că n-au investit din timp în zona mirrorless și au insistat cu DSLR-uri mai mulți ani decât a fost cazul. Then again, când întreaga piață mondială se duce sub 8 milioane de unități, mai merită cercetarea-dezvoltarea și miile de angajați din domeniu?

Dacă este de 8 milioane la nivel mondial, cât o fi piața din România? 10.000 de bucăți?

sursa: Petapixel.

    34 comentarii

  1. Acum niste multi ani, dupa ce am vazut cum TV-tunerele au fost omorate de monitoare cu tuner integrat si preturi tot mai mici la TV-uri, dupa ce am vazut MP3 playerele ingropate de telefonul mobil, am prezis aceeasi soarta pentru sapuniere.

    N-a fost nevoie de 10 ani ca sa se indeplineasca.

    Importatorul de Nikon in Romania a ajuns sa vanda produse de ingrijire personala si afine, dupa ce salavarea in criza precedenta au fost camerele si accesoriile. Cred ca nu se vindeau 10.000 de DSLR-uri si mirrorless-uri acum 10 ani cand inca erau pe val.

    F64 nu si-a schimbat magazinul cu unul mult mai mic degeaba. Intreaba la eMAG daca sunt dispusi sa iti zica ceva despre vanzarile lor de camere foto.

      (Citează)

  2. ma distreaza cum se dadeau toti peste cap de ce mare dude sunt camerele, ca daca nu ai un mirrorless de 2k eur esti prost si ca fotografiile cu iphone sunt naspa.
    dinozauri care nu vor sa fie rasi de catre asteroid.

    ps: daca esti fotograf ca si meserie (nunti, publicitate) atunci da, se merita. aia sunt cei 8.4 mil care au cumparat

      (Citează)

  3. Într-un fel era de așteptat ca numărul de camere foto să scadă, odată cu creșterea performanțelor foto/video ale telefoanelor mobile. Chiar dacă performanțele optice ale telefonelor mobile nu se apropie de un DSLR, în principal din cauza a însăși dimensiunilor fizice (drumul parcurs de razele de lumină este cu totul altul), avem totuși modele de telefoane cu performanțe care acum cîțiva ani erau doar SF. Evident că nu se poate compara cu ce știe cel mai slab telefon cu cel mai bengos DSLR sau mirrorless, dar se poate face o comparație între un telefon de top și un mirrorless. Ori cu un telefon pot face totuși mai multe lucruri decît cu un mirrorless !
    În ce privește mirrorless vs DSLR, este evident cine este cîștigătorul, DSLR fiind depășit de posibilitățile mai largi oferite de mirrorless-uri. DSLR rămîne un domeniu de vîrf al profesioniștilor, aparatele foarte scumpe fiind mai greu accesibile. Performanțele și mai ales dimensiunile mirrorless-urilor le-au făcut populare, și se pare că nu toți producătorii au fost “inspirați” de noul trend.
    Ca și evoluție, de la film la senzorii CCD, de la stațiile de emisie-recepție la telefoane prin satelit, de la casetofoane, magnetofoane și playere video cu bandă magnetică la modernele telefoane, chiar și funcții de monitorizare a sănătății – au ajuns acum integrate în aceste adevărate minuni tehnologice. Pandemia doar a scurtat intervalul de timp. Și performanțele telefoanelor continuă să se dezvolte !

      (Citează)

    • Păi citește statisticile, se vând doar DSLR-uri ieftine. Mirrorless-urile scumpe se vând bine.

      Telefoanele mobile stau mult mai bine la două capitole: HDR în cameră și night mode. Camerele foto au refuzat procesoare performante și AI.

        (Citează)

  4. Asa zisele sapuniere chiar nu-si mai au rostul, scot poze la fel ca un telefon mobil. In targuri gasesti la 10-15 lei camere foto perfect functionale, sapuniere care acum 7-8 ani costau peste 200 de euro.

      (Citează)

  5. Aparatele foto care scot poze mai bune decât telefoanele costa peste 1000 de euro. Astfel consumatorii de masa au renunțat la acest moft. Au rămas doar fotografii profesioniști, care nici ei nu mai fac upgrade de la o versiune la alta deoarece îmbunătățirile sunt nesemnificative.

      (Citează)

    • Neah, am un mic olympus epl 6 cu un obiectiv pancake se pisa setat pe automat pe majoritatea pozelor facute de telefoanele flagship 2022. Si e vechi in draci, am dat 2000 de lei pe el + obiectiv nou. Daca il trec pe manual e lol.

      Bine, nici pe ala nu il mai car dupa mine chiar daca incape in buzunar cu obiectivul pancake, tot cu telefonul fac poze.

        (Citează)

    • Ah, si mai am si un canon 40d cu diverse obiective, dar sta sub pat de cativa ani. Ce poze face si ala cu un obiectiv fix si ieftin de 50 nu scoate nici un flagship.
      Dar la fel, e un animal prea mare si greoi pentru vremurile astea.

        (Citează)

    • Baltha Zerus: Ce poze face si ala cu un obiectiv fix si ieftin de 50 nu scoate nici un flagship.

      S-a dovedit că omul de rând nu are nevoie de fotografii din acelea. Preferă ușurință în utilizare, night mode și sharing ușor.

        (Citează)

  6. Păi dacă încep să apară telefoane cu senzori mari, optică bună, iar procesarea de pe un telefon cam face diferența până la aparatele cu senzori și mai mari de atât.

    Uite, de exemplu, noul Xiaomi 12S Ultra. Are senzor de 1 inch-type (primul senzor IMX de mobil în acest format, celelalte telefoane de 1″-type de până acum foloseau senzorii de pe RX100), ai optică Leica, lentilă luminoasă f/1.9, iar pozele din review-urile de până acum par a fi cele mai sharp poze făcute cu un teleon, mai sharp și mai detaliate decât ce poți obține cu un RX100. Practic și fără procesare tot ar putea să ajungă din urmă un DSLR ieftin cu obiectiv kit.

    Când o să am un telefon cu o cameră comparabilă cu ce are acest Xiaomi, o să renunț și eu la DSLR/mirrorless ca hobby. Doar cine folosește aceste aparate pentru meseria sa le va cumpăra în continuare.

      (Citează)

    • Nici măcar ca hobby nu poți renunța la o cameră dedicată în detrimentul unui telefon. Și asta n-o să se schimbe prea curând.

      Cum pun un tele de calitate sau un macro pe telefon? Ce ergonomie are un telefon? Ce accesorii legi la un telefon și cum se comportă ăla în lumină slabă?

      Pe lângă că fotografiile cu telefonul încă nu arată natural, dacă vrei să fotografiezi ceva anume nu se compară nici măcar cu un DSLR de clasă medie de acum 10 ani.

      Pentru snapshots de concediu da, e suficient. Hobby sau profesional în viitorul apropiat sigur nu.

        (Citează)

    • dam167: Cum pun un tele de calitate sau un macro pe telefon? Ce ergonomie are un telefon? Ce accesorii legi la un telefon și cum se comportă ăla în lumină slabă?

      Nu există mulți doritori pentru astfel de chestiuni, aia zic vânzările.

        (Citează)

  7. Cred ca mai este un factor: cum sunt utilizate fotografiile.
    Respectiv, cu exceptia albumelor de nunta si alike, utilizarea preponderenta este pe social media – Insta, facebook + postate instant (s-au dus vremurile cand veneai cu 3 carduri din vacanta, editai si faceai un album frumos pe Fb). Iar in social media nu conteaza atat de mult calitatea, inclusiv pentru ca sunt vazute preponderent pe dispozitive mobile. Incearca sa faci un print carte postala a unei poze cu telefonul/sau o faci full scren pe un monitor de 22 inci si vezi ca nu va mai fi atat de wow.

      (Citează)

  8. Ultimul paragraf e total aiurea. Sony și Canon sunt principalii jucători pentru că acoperă majoritatea nevoilor pieței prin gama largă de echipament – mai ales video. Asta a fost valabil probabil de la începutul erei digitale. Ce camere video de nivel profesional are Nikon? sau Panasonic? sau Olympus? Singura chestie la care nu s-au băgat e formatul mediu unde a fost Hasselblad (sau Arri pe video), mai nou Red, deși nu sunt la același nivel încă.

    Canon n-a fost printre primii care au lansat camere mirrorless de nivel profesional, dar când au lansat a fost un sistem complet, spre deosebire de Sony. Pe YT suna totul frumos când pompa Sony în influenceri, dar aveai 2-3 obiective, în rest te chinuiai cu Metabones și alte soluții de compromis. Canon a venit cu corp, obiective și adaptor, puteai să-ți cumperi tot ce aveai nevoie.

    DSLR-urile există cât timp se vând, pe strategia aia merge și Apple. Când ai ceva care încă se vinde, îl lași pe raft. Companiile mari și cu tradiție nu au de ce să facă primul pas pe piață cu sisteme incomplete, ci așteaptă să vadă reacția pieței.

    Observ că pui Olympus sau Panasonic înaintea Fuji. Dacă e ceva care să fie pe val, ăia sunt.

    E normal să se cumpere mai puține bucăți când n-ai componentele necesare să fabrici prea multe. La gama profesională aștepți 6-12 luni acum pentru o cameră.

    Acum na, e ca la bloguri, se consumă mai puțin dar mai de calitate. Se cerne industria, cum spuneau unii. Uite, începe și Leica să-și promoveze camerele, iar alea sunt cam scumpe, una d-aia e cât alte 5 mai comerciale.

      (Citează)

    • Nikon a pierdut foarte mult pentru ca a ignorat segmentul mirrorless-urilor cativa ani buni, in timp ce SONY scotea seria Alpha si vindea de rupea, Nikon freca menta.

      Si Canon a pierdut mult din piata din cauza mirrorless-urilor SONY, dar s-au trezit la realitate ceva mai repede decat altii.

        (Citează)

    • N-a pierdut Canon nimic, ai văzut tu doar zgomot pe internet. La nivel profesional Sony abia acum scoate capul, ce crezi tu că se vindea era doar la amatori. Asta nu e valabil la camerele video, însă, acolo au mers tot timpul bine.

      Nikon a pierdut pentru că n-au investit în video, așa că categoria „prosumer” a ales cu timpul alte mărci.

      Canon sau Nikon nu câștigau pe nimeni fără accesorii, pentru că ai nevoie de altele pe mirrorless.

        (Citează)

    • Nikon a pierdut startul. Sony conduce piața. Canon a revenit destul de rapid la nivel înalt.

        (Citează)

  9. Piața a scăzut în ultimul an și pentru că producătorii n-au putut aduce produse la raft. În 2021, Sony a anunțat în mai multe rânduri că oprește temporar producția anumitor camere.

    Nici Fuji nu stă mai bine cu producția. Norocul lor este că au vândut 10 milioane de Instaxuri și astfel au devenit cei mai mari producători de camere digitale :D

      (Citează)

  10. dam167:
    Nici măcar ca hobby nu poți renunța la o cameră dedicată în detrimentul unui telefon. Și asta n-o să se schimbe prea curând.

    Cum pun un tele de calitate sau un macro pe telefon? Ce ergonomie are un telefon? Ce accesorii legi la un telefon și cum se comportă ăla în lumină slabă?

    Pe lângă că fotografiile cu telefonul încă nu arată natural, dacă vrei să fotografiezi ceva anume nu se compară nici măcar cu un DSLR de clasă medie de acum 10 ani.

    Pentru snapshots de concediu da, e suficient. Hobby sau profesional în viitorul apropiat sigur nu.

    Ce spui tu acolo e ceva mai mult decât un simplu hobby. Toți amatorii pe care îi știu și care au cumpărat un mirrorless sau un DSLR la un moment dat, au folosit exclusiv obiectivele din kit (ceea ce am și menționat mai sus). Chiar și eu, care sunt un pic mai pasionat, am avut doar un fix de 50mm pentru portrete și obiectivul de kit (18-105mm) care a venit la D7100.

    Un Xiaomi 12S Ultra se bate cot la cot cu un DSLR ieftin cu obiectiv kit. Cei cu adevărat pasionați care investesc în obiective și body-uri mai scumpe, mai ales FF, deja intră în altă categorie.

      (Citează)

  11. Eu sunt cred ca Fujifilm e peste Olympus (care intre timp s-a vandut) si Panasonic la vanzari.

      (Citează)

  12. s-a zis si mai sus, motivul nu e ca telefoanele fac poze (mai) bune (desi sigur ca fac), ci ca pe social media nu e nevoie de calitate si in plus facem atatea poze la care nu ne uitam incat practic insasi ideea de “fotografie” s-a perimat

    eu de altfel nici nu mai fac poze de cativa ani, desi am fost pasionat, pentru ca stiu ca nu o sa ma uit la ele

    dupa mine, in ziua de azi noua smecherie e sa te abtii de la a face fotografii la ceva ce vezi si sa incerci in schimb sa fii prezent acolo unde esti…

      (Citează)

    • Exact. Eram aseara la un concert. Majoritatea cu telefoanele in mana, filmau cum canta ala. Erau atenti la ecran. WTF? Are omul jde mii de clipuri pe YT filmate profi. De ce mi as strica experienta incercand sa il inregistrz eu cu tel? Probabil se lauda la munca sau cu prietenii.

        (Citează)

    • Stau cu telefonul în mână pentru că concertele generaliste sunt cam praf. Majoritatea au sisteme audio acasă și în mașină care acum 30 de ani ar fi fost HiFi. În studio toți abuzează de autotune și în concerte ai o diferență masivă între așteptare și realitate așa că na, filmează că să nu fi dat banii sau să nu fi venit degeaba. La EDM de ex. rar vezi telefoane pe sus dar ăia sunt copți bine și vin pt. atmosferă, nu prea contează cine e pe scenă (plus că sună ca pe disc…).

        (Citează)

    • Telefoanele la concerte sunt scăpate de sub control. Toți filmează ceva și nu se mai uită niciodată la acele clipuri, nici alții nu vor să se uite la ele.

        (Citează)

  13. Problema nu e doar de calitatea pozelor făcute de telefoane. E si faptul că o cameră mirorrless nu e chiar un device care îi înlocuiești in fiecare an. Dacă ți-ai luat o cameră din asta, pentru majoritatea scopurilor și dacă nu ești profesionist sau semi-pro, 10 ani nu prea ai nevoie de un upgrade.

      (Citează)

    • Adica DSLR-urile sunt victima propriului succes. Sunt atat de bune incat nu ai nevoie sa le inlocuiesti.

        (Citează)

    • Nu prea. Decat sa schimbi dslr-ul daca esti pe un oarecare buget, mai bine bagi banii intr-un nou obiectiv. Aparatul nu o sa faca o mare diferemta vs unul mai nou, obiectivul in schimb o sa faca.

        (Citează)

    • Vânzările scad constant de mai bine de 10 ani. Asta înseamnă că puțini își fac upgrade. Iar cum veniturile au crescut mult în ultimii ani, plus toată treaba de filmare, ai fi zis că se adaugă noi clienți celor care au de actualizat camere. În practică, scăderea este de vreo 10% în fiecare an.

        (Citează)

  14. Acum o saptamana am vizitat magazinul B&H Photo Video in NY, si era full, vanzarile raporate de retaileri romani sunt nesimnificative. 80% din fotografii pe care ii cunosc isi procura echipamentele foto-video din afara tarii, la preturi de bun simt comparativ cu ce gasim pe plan local. Intr-adevar, vanzarile au scazut la nivel global, oarecum firesc tinand cont ca toate telefoanele incorporeaza o camera foto. Probabil ca acest numar este comparativ cu numarul de camere SLR vandute inainte de era digitala, cand fotografia nu era asociata cu pseudo-arta (Facebook, Instagram etc).

      (Citează)

  15. dam167:
    Canon n-a fost printre primii care au lansat camere mirrorless de nivel profesional, dar când au lansat a fost un sistem complet, spre deosebire de Sony. Pe YT suna totul frumos când pompa Sony în influenceri, dar aveai 2-3 obiective, în rest te chinuiai cu Metabones și alte soluții de compromis. Canon a venit cu corp, obiective și adaptor, puteai să-ți cumperi tot ce aveai nevoie.

    I beg to disagree: si Sony oferea adaptor pentru montura A de prin 2011, LA-EA1. Iti inteleg simpatia pentru Canon, dar mi se pare ca au bajbait pe mirrorless, la inceput. Inclusiv felul in care au dezvoltat mirrorless-ul lasa de dorit: au lansat o montura compatibila doar cu obiective crop, EF-M, si abia peste cativa ani au revenit cu RF, si ceva obiectiv. Acum incearca sa recupereze, dar Sony are deja vreo 65 de obiective native, sau pe acolo, deci va fi greu…

      (Citează)

  16. Eu personal, am cumparat 90% din gadgeturi de afara si nu am avut probleme niciodata. Prefer un pret corect decat o garantie care de cele mai multe ori nu este onorata in Romania. Cu exceptia eMag, nu vad niciun retailer serios la noi.

      (Citează)

  17.   (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus