un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Comparație foto-video: Samsung S23 Ultra vs S22 Ultra în diverse situații

28 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Am zis încă de la review-ul lui Samsung S23 Ultra că o să revin cu un articol mai detaliat privind îmbunătățirile mici, dar sesizabile în anumite cazuri, în modulul foto-video al lui S23 Ultra față de S23 Ultra. This is it.

A durat ceva, dar nu mă așteptam să fie atât de dificil de găsit o metodă bună pentru a reprezenta și explica diferențele între telefoane, mai ales că acestea nu sunt imediat vizibile. Sute de fotografii și câteva clipuri video mai târziu, a ieșit “analiza” de mai jos. Posibil să fac în viitor una mai bună direct pe video, văd eu în funcție de timpul disponibil. Adevărul este și că aș cam vrea să termin cu S22 Ultra, să-l resetez și să-l dau mai departe.

Scurt recap despre camerele celor două telefoane:

O diferență importantă este deci la camera principală pe Samsung S23 Ultra, care folosește un nou senzor de 200 megapixeli, cu binning 4×4, dar și cu câteva avantaje în plus. Iată și o comparație pe toate specificațiile telefoanelor.

Restul diferențelor însă nu se văd în specificațiile de pe hârtie sau cel puțin nu în cele simplificate de mai sus. În practică, avem și următoarele diferențe:

  • Samsung S23 Ultra folosește un Snapdragon 8 Gen 2, care are integrat un procesor de imagine foarte bun. Acesta contează mult în operațiuni de focalizare rapidă, de procesare multi-frame, reducerea zgomotului, procesare night mode, reglaj de culori șamd.
  • Lățimea de bandă disponibilă camerelor pare a fi mai mare. Zic asta pentru că s-a trecut la filmare 30 fps pe 8K (adică mai mulți biți transferați în fiecare secundă), plus că a dispărut aproape de tot un efect de rolling shutter/jelly/wobble prezent pe S22 Ultra în acest mod.
  • Noul senzor folosește mai mulți pixeli pentru focalizare, de unde și viteza mai mare de focus și, zic eu, lag-ul mai mic la declanșare (detalii mai jos).
  • Stabilizarea optică și electronică este mai complexă și compensează pentru mișcări mai ample decât pe S22 Ultra (asta este foarte sesizabil când filmezi din mână, apropo). Cred că am reținut la lansarea că unghiul maxim este acum dublu față de generația anterioară.
  • Modul SuperSteady de stabilizare (care este de nivel GoPro) urcă de la 1080p la 1440p, ceea ce face acele clipuri mult mai ușor de utilizat apoi în producții 4K cu un upscaling minim.
  • Filmarea 8K are un unghi mult mai mare, a urcat de la 57 la 80 de grade dacă am reținut corect, practic cât cea 4K. Pe S22 Ultra părea mereu că filmezi cu zoom din cauza unghiului îngust. Pe S23 Ultra acele imagini devin foarte utile în editare.

FILMAREA 8K

Știu că este ciudat să vorbești despre filmare prin text, așa că să încheiem rapid acest capitol. Iată mai jos diferența imensă de unghi de cuprindere între S22 Ultra și S23 Ultra. Am filmat din același loc, desigur, cu camera principală:

Sigur că nu public clipuri 8K pe YouTube, nu are rost. Telefonul însă filmează acum 8K la un unghi normal și fără efect de jeleu și în frame-rate compatibil cu alte filmări. Asta este un avantaj mare în post-procesare, având în vedere că un cadru 8K este practic format din patru cadre 4K:

  • pot face crop sau panning într-o scenă filmată 8K. Practic dau zoom 2x în filmarea 8K și fac un panning la rezoluție 4K reală, cu detalii excelente.
  • ajută în plus la stabilizare în post-procesare, când chiar și după crop-ul de rigoare tot rezultă o rezoluție peste 4K.

Este un avantaj foarte bun de avut dacă filmați mult cu telefonul. Eu filmez mult cu telefonul, am gimbal, microfon, suporți pentru lumini și ce mai este cazul pentru un setup complet la nevoie. În anumite scene îmi dau seama că este mai bine să am filmarea brută la o rezoluție superioară pentru crop sau panning ulterior.

Iată o comparație între unghiul de filmare 4K și cel 8K pe Samsung S23 Ultra, apropo. Cum am spus, sunt practic identice:

SHUTTER LAG MAI MIC PRIN CAMERA ASSISTANT

Un pic de lag la declanșare a fost de obicei prezent pe telefoanele Samsung. Pe S23 Ultra este ceva mai mic. Am avut mereu senzația că apare din hunting de focalizare sau din cauză că telefonul analizează scena pentru a decide câte cadre să tragă. Pentru o fotografie se iau în general 3-9 cadre pentru multi-frame interpolation și noise reduction. Snapdragon-ul o fi mai rapid la asta.

Lag-ul pe S23 Ultra poate fi însă substanțial micșorat folosind aplicația Camera Assistant, care este dezvoltată de Samsung și disponibilă gratuit prin Galaxy Store. Sunt în ea diverse opțiuni avansate pentru cameră, precum Auto HDR sau Auto picture softening sau lens switching.

Există o setare acolo numită Quick Tap Shutter, care declanșează camera imediat ce atingi butonul de pe ecran. Butonul acela are de fapt câteva funcții. O apăsare lungă pe el pornește înregistrare video, apăsare și swipe declanșează burst shot. Asta înseamnă că, atunci când îl apeși, telefonul mai așteptă câteva milisecunde pentru a vedea dacă apăsarea ta se transformă într-una lungă sau în swipe, înainte de a fotografia. Activând Quick Tap Shutter, fotografia este executată mult mai repede.

Treaba asta se cunoaște în practică. Majoritatea fotografiilor din articol le-am făcut simultan cu cele două telefoane unul lângă altul și diferența de lag între ele este sesizabilă în favoarea lui S23 Ultra. Nu a contat atât de mult la rezultatele practice, cu excepția momentelor când fotografiezi copii sau animale, atunci când vrei rapiditate maximă și orice delay eliminat este bun.

Surpriza a fost că pe S22 Ultra nu este disponibilă acea setare în aplicație. Iata cum arată aplicația pe cele două telefoane:

Avantaj S23 Ultra, I guess. Inclusiv opțiunea de Capture Speed, care de fapt micșorează numărul de cadre luate pentru multi-frame interpolation, a fost extinsă cu mai multe trepte.

FOTOGRAFII FOARTE SIMILARE ZIUA

Diferențele între cele două telefoane au fost mai mici decât mă așteptam. Am mai zis și cu alte ocazii că pe timpul zilei majoritatea telefoanelor fotografiază bine. Era de așteptat ca diferențele între S22 Ultra și S23 Ultra să fie deci minime.

Am făcut multe fotografii și concluzia a fost aproape mereu aceeași. Pun doar câteva mai jos.

Modul Portrait este excelent pe ambele. Separarea subiectului este aproape mereu una perfectă. În fotografia cu Alice se vede că a fost blurată inclusiv mica zonă care se vede prin structura căruciorului ei. Este remarcabilă performanța.

Apropo, modul Portrait este făcut din software. Poate fi adăugat și ulterior unei fotografii. Intrați în Gallery pe o fotografie, apăsați pe cele trei puncte din dreapta jos și apoi pe Add Portrait Effect.

 

Inclusiv modurile zoom 30x și 100x obțin rezultate excelente atunci când telefonul poate detecta bine formele obiectelor. În fotografiile de mai jos, făcute de la distanță mare, pot număra cablurile care ies din fiecare antenă. Telefonul a fost ca un binoclu.

CULORI DIFERITE PE CELE DOUĂ TELEFOANE

Ce am observat însă este că S22 Ultra suprasaturează uneori culorile. Cred că n-aș fi observat asta niciodată fără să compar direct telefoanele, dar se întâmplă în anumite cazuri precum mai jos. Aș spune că S23 Ultra obține nuanțe mai realiste și îmi dau seama de asta doar pentru că cerul nu era atât de albastru în acea zi.

Observați mai jos și că telefoanele au procedat diferit în respectiva situație. S22 Ultra iluminează mai bine iarba în acest HDR și o scoate în evidență, ceea ce îmi place pentru că reprezintă jumătate din fotografie. În același timp, S22 Ultra face un sharpening prea puternic al cerului. Mi-e greu să decid care îmi place per total mai mult, bănuiesc că depinde în funcție de ce anume te interesează să surprinzi în fotografie.

Culmea este ca am verificat toate setările de mai multe ori și sunt identice pe telefoane. Nu am nici un filtru activat, nici o functie de sharpening sau suprasaturare. Cred că diferența de colorit este dată de felul în care se face procesarea imaginilor și așa au fost cele două telefoane reglate de Samsung.

DETALII MAI MULTE PE ZOOM

Pe zoom 10x și chiar 30x am observat uneori mici diferențe, în sensul că Samsung S23 Ultra surprinde mai multe detalii. Fotografiile de mai jos sunt făcute la 9 secunde una de alta cu camera 10x. Pun întâi imaginile originale una lânga alta pentru context, apoi crop mărit:

That’s huge. Cu ochiul vedeam un avion, cu telefon văd că este unul Qatar Airways.

Fotografiile de mai jos sunt făcute simultan cu camerele 10x și apoi urmează și crop mărit pentru a vedea diferențele:

S23 Ultra a procesat mai finuț imaginea, se vede diferența în algoritmul de sharpening și reducere de zgomot. Personal sunt uimit de cât de bine au focalizat ambele telefoane, mie fiindu-mi chiar greu să ochesc avionul care deja se îndepărtase. În cele din urmă, însă, S23 Ultra obține un rezultat mai bun.

COMPARAȚIE NOAPTEA

Ambele telefoane fac fotografii excelente noaptea, genul acela de imagini în care vezi mai bine decât ochiul uman în beznă. Oricare dintre ele este excelent pe toate camerele, nu doar pe cea principală ca alte flagship-uri.

70% dintre imagini sunt practic identice. În celelalte 30% am observat mici diferențe. S22 Ultra face imagini ceva mai calde, mai gălbui.

De asemenea, în unele fotografii S23 Ultra scoate detalii mai multe. Uitați-vă mai jos la diferența între florile acelui copac (care erau albe, apropo).

Uitați-va și la fotografiile de mai jos din Centrul Vechi. Ambele sunt excelente, au detalii fine, surse de lumină bine delimitate, culori bine surprinse, sunt rezultate excelente.

Diferențe pot fi văzute abia la crop 100%.  Acel semn Nobis are un mic halou în jurul său pe S22 Ultra, iar fețele oamenilor au mai puține detalii de la sharpening mai agresiv.

Genul acesta de îmbunătățiri sunt pe S23 Ultra. Unele subtile, dar care per total transformă o fotografie bună într-una și mai reușită.

Au fost și câteva situații în care S22 Ultra s-a descurcat mai bine. În fotografia de mai jos, de exemplu, S22 Ultra a focalizat din prima bine, pe când S23 Ultra nu:

FILMARE SUPERSTEADY LA REZOLUȚIE MAI MARE

Ultimul punct pe care vreau să-l arăt este legat de stabilizarea SuperSteady. Ambele telefoane au trei tipuri de stabilizări:

  1. stabilizare optică pe trei din cele patru camere, integrată în modulele foto-video
  2. stabilizare electronică în timp ce filmezi
  3. stabilizare SuperSteady, care este une de nivel GoPro și probabil folosește accelerometrul și giroscopul pentru detecția mișcărilor și compensarea lor.

Prima este mereu activă. A doua este by default activată în telefon și funcționează mai bine pe S23 Ultra decât pe S22 Ultra. Clipurile filmate cu telefonul în mână, fără mare grijă la a-l ține nemișcat, ies mai bine. Again, greu de arătat într-un text pe blog asta, trebuie să mă credeți pe cuvânt.

Pe SuperSteady, însă, poți inclusiv să alergi în ritm ușor și imaginile sunt foarte bine stabilizate, iar clipul final arată aproape ca unul obținut cu un gimbal.

Problema pe S22 Ultra și modele anterioare este că SuperSteady era limitat la filmare Full HD, așa că nu am folosit niciodată această funcție. Pe generația S23 a fost urcată însă la QHD, adică 2.560 x 1.440 pixeli și asta o face dintr-o dată utilă pentru că o pot integra în proiecte 4K. Prefer stabilizare bună și upscale de la 1.440 pixeli la 2.160 pixeli, adică aproape un 35%, decât să filmez direct 4K în situații cu foarte multă mișcare.

Ca idee, uitați diferența de rezoluție și calitate. Am filmat simultan cu ambele telefoane pe SuperSteady. Ambele clipuri au ieșit foarte bine, stabilizare foarte bună. S22 Ultra, însă, este doar Full HD și aceea este diferența de proporții și un pic și de calitate video.

Mai sunt și alte diferențe. S23 Ultra poate face fotografii chiar la 200 de megapixeli și surprind detalii mai multe decât cele de chiar 108 megapixeli de pe S22 Ultra. Fișierele sunt însă imense și sunt puține scenarii de utilizare pentru asta.

Există și un mod Pro de fotografiere, când poți regla toate setările manual, util dacă vrei musai să subexpui ceva sau să forței un anumit ISO. S23 Ultra integrează direct și un mod numit Expert RAW, în care salvează și imagini raw. Acolo există și o opțiune de astrofotografie în care poți alege durate de 4 sau 7 minute de expunere. O să testez asta cândva pe la munte, fără luminile orașului în zonă.

Și mai utilă pentru mine este o funcție de selectare de obiecte în fotografie, introdusă pe seria S23. Ții apăsat pe un obiect dintr-o fotografie și telefonul îl detectează și îl “separă” de acolo, de unde îl poți salva ca PNG transparent sau partaja. Asta este o funcție utilă pentru mine, o folosesc des pentru thumbnails de YouTube și uneori și pentru blog.

Burgerul de mai jos a fost separat astfel din imaginea mare și folosit ca featured image la un articol. Întrucât este transparent în jur, arată bine și pe dark mode pe site.

Era o astfel de opțiune și pe S22 Ultra, dar bine ascunsă în editorul foto pe la Stickers și nu la fel de utilă. Poate că asta se va schimba cu un update ulterior de interfață. Faptul că pe S23 este acum ușor accesibilă este și mai bine având în vedere că majoritatea serviciilor de background remover de pe Internet sunt contra-cost.

    9 comentarii

  1. Greu de crezut ca nu ai opțiunea de quick tap shutter pe s22, deoarece exista si pe Note 20 cu One UI 5.1. Probabil ca nu aveai updateul la 5.1

      (Citează)

  2. Realist vorbind nu e probabil nici o diferenta intre poze din punct de vedere a calitatii photo, eu vad doar ca se folosesc alte culori si alta procesare la nivel software. Vad ca la S23 sunt mai sterse si nu la fel de mult saturate, dar asta tine de software nu de camera in sine.

    Parca imi plac mai mult alea de pe S22 … my 2 cents

      (Citează)

    • Am trecut de la s22u la s23u si pot spune ca diferentele sunt notabile. Doar ca, in mod neasteptat, in favoarea s22u.

      Dar sper ca dupa urmatorul update (probabil in aprilie) sa fie rezolvate multe dintre problemele actuale de pe s23u (in special HDR-ul; si mai trebuie tinut cont si ca este un senzor nou si in stilul samsung, problemele se rezolva prin update-uri cam in 6 luni dupa lansare – asa a fost si la s22u).

        (Citează)

    • L!nuX: Vad ca la S23 sunt mai sterse si nu la fel de mult saturate, dar asta tine de software nu de camera in sine.

      Software-ul este integrat în cameră. Software-ul care interpretează biții veniți de la senzor și îi “trage” în anumite culori este făcut de producător.

        (Citează)

  3. Concluzia e clară. Nu merită sub nicio formă sa treci de la S22 la s23.
    P.S și eu am opțiunea cu declanșare rapidă pe s 22.

      (Citează)

  4. Modul portret sucks, întotdeauna va fi doar o imitație al efectului bokeh dat de combinația senzor mare, focala lungă și diafragma deschisa la dslr-uri. Indiferent de telefon sau sistem (Android, IOS).
    Dar dacă tot vrei sa-l testezi folosește ca model o fata cu părul în vânt, vâlvoi. Sau barbat cu freza tip Einstein sau Emil Brumaru. Sau o haină cu gulerul de blană, tip mâță electrocutată. Și vedem atunci.

      (Citează)

    • Tot este neașteptat de bun pentru ceva software chiar și în acele situații. Și mie nu-mi pasă prea tare dacă este bokeh optic sau software, important este să pot separa subiectul de fundal ca să nu distragă atenția. Dacă face asta, I’m good.

        (Citează)

  5. Culorile redate la lumina naturala de Samsung’urile astea nu sunt pe placul meu… Noapte gasesc la S23 o imbunatatire sisazabila si imi place. Zoom’ul este impresionant in schimb. Pt cine foloseste aceasta functie mi se pare un factor important sa alegi acest producator momentan. Personal m-am uitat peste pozele din ultima luna si pe pozele din ultimul concediu si nu am gasit nici una cu zoom. Posibil sa fie si din cauza ca nu imi place sa pierd din calitate, si deh, la iPhone chiar se pierde cu zoom.

      (Citează)

    • Mie la Samsung nu imi placea modul de fotografiere nocturna pentru ca incerca sa faca pozele ca si cand ar fi zi. Exagera cu luminozitatea astfel incat uneori ma intrebam daca era noapte sau doar seara.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus