►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
OnePlus 11 s-a lansat ieri la noi în țară. Am văzut telefonul la lansare și mi s-a părut bine făcut, un flagship modern căruia nu prea ai ce-i reproșa, plus că vine la un preț competitiv pe piață. Este deja în precomandă la eMAG.
Mai important, însă, mi se pare că OnePlus se întoarce pe traiectoria bună, după ce anul trecut (și un pic și acum doi ani) a avut niște momente de debusolare, de nesiguranță în felul de a fi perceput.
Am făcut un video de la lansare împreună cu Cătălin de la go4it.ro, practic un podcast despre noul telefon. Iată părerea noastră la cald:
Acum aproape fix un an, de fapt, făceam un video în care spuneam că OnePlus schimbă des strategia și îndepărtează fanii loiali, ei care au ajutat brandul să devine celebru. Ce reproșam atunci: prețuri foarte mari, peste modelele concurente Samsung, pe când OnePlus s-a poziționat mereu ca “flagship killer” și “flagship la un preț corect”. Decizii de design inexplicabile, precum faptul că OnePlus 10 Pro avea textul P2D50T pe spate, de parcă ar fi fost vreo jucărie, lipsa unor diferențiatori clari pentru acest flagship în raport cu altele.
Iar anul acesta se pare că au ascultat tot ce le-am reproșat anul trecut (glumesc, desigur; anul trecut cam toată planeta a zis un “meh” colectiv către OnePlus) și au corectat o traiectorie nefericită. Noul OnePlus 11 a revenit la principiile de altădată.
În primul rând, există doar acest OnePlus 11 și atât. Nu va exista o variantă Pro (cel de acum are #detoate oricum), nu va exista un 11T în toamnă. Apoi, ca aspect, telefoanele au un aspect serios, de telefoane de adulți. Sunt doar două culori, negru și verde, au dispărut acronime de “chinezărie ieftină” precum P2D50T și acum între camere scrie Hasselblad și atât. Pe lateral au pus la loc slider-ul silent/vibrație/sunet, care dispăruse pe OnePlus 10T spre dezamăgirea fanilor.
Design-ul nu-i perfect. Telefonul este cam lucios. Modelul negru are o textură asemănătoare cu a unei pile de unghii. Cel verde este parcă prea lucios și magnet de amprente. Este greu însă să găsești un telefon despre care să nu poți spune asta. Singurul lucru care nu m-a încântat este camera bump-ul care parcă nu s-a decis între pătrat și rotund, dar asta este viață. Per total, pare un telefon bine construit.
Sub capotă se găsește hardware performant. Snapdragon 8 Gen 2 în telefon, împerecheat cu 16 GB de memorie RAM LPDDR5X, cea mai rapidă în acest moment. Prin comparație, Samsung are doar 8 GB RAM pe modelul concurent S23+. Și poate că 16 GB este overkill pe un telefon, dar măcar simți că este un flagship.
Există de asemenea o singură variantă de stocare, 256 GB UFS4. Cam ciudat să nu ai opțional și un 512 GB, dar asta este viața. Software-ul este în continuare OxygenOS, în continuare rapid și bine organizat.
Ecranul este bun, AMOLED 1440p cu refresh variabil 1-120 Hz și luminozitate maximă 1300 nits. Bateria este mare, 5.000 mAh cu încărcare pe cablu la 100 W și fără încărcare wireless. OnePlus spune că soluția de încărcare a fost testată de nemții de la TUV și telefonul ține vreo 1600 de cicluri de încărcare, nu 800 ca înainte, până la o degradare la 80% a bateriei, ceea ce înseamnă 5 ani de încărcare zilnică.
Înainte să vă spun de camere, încă un avantaj mare al lui OnePlus 11: este primul telefon OnePlus care va veni cu 4 ani de update-uri de Android și 5 ani de update-uri de securitate. Uite că influența Samsung se cunoaște și OnePlus trece la aceeași politică de update-uri, pe când restul producătorilor oferă doar 3 ani de Android. Iei OnePlus 11 cu Android 13 și îl duci până la Android 17!
Există trei camere pe spate. Principala are 50 megapixeli cu stabilizare optică, ultrawide de 48 megapixeli și zoom optic 2x, care este mai degrabă gândită pentru portrete. Mi se pare o ușoară involuție față de OnePlus 10 Pro, care avea zoom optic 3,3x. Mie mi se pare că zoom optic 2x devine inutil acum, poate fi făcut la fel de bine din crop pe senzorul principal sau din zoom digital.
La camere nu te poți pronunța însă dintr-un hands-on la lansare, ci vom vedea în review-uri. De obicei OnePlus face camere bune, iar software-ul este bine reglat prin colaborarea cu Hasselblad.
Și cam acesta este telefonul. Este o combinația bună pentru că vine cu un preț bun în piață: 4.699 lei la precomandă pe eMAG, preț care include și un set de earbuds Oppo. Modelul de anul trecut s-a lansat la 5.000 de lei în varianta 12+256 GB. Avem deci un preț mai bun decât concurentul principal S23+ (de până acum), care se lansează pe la 5.500 de lei.
Atenție însă că diferența de preț este justificată: OnePlus 11 nu are încărcare wireless, nici rating IP, plus alte mici diferențe hardware, dar poate că astfel de lucruri nu contează pentru toată lumea. În fond, brandul OnePlus așa s-a poziționat tradițional: un nucleu flagship, dar la preț mai mic pentru că nu are toate funcțiile altor modele.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
08/02/2023 la 12:04 PM
Lol, zici ca ati avut toti acelasi brief cu revenirea asta. :))
Louis(Citează)
08/02/2023 la 12:24 PM
Mdap, si pe canalele tech de pe youtube la fel, nu bate deloc la ochi.
Robert(Citează)
08/02/2023 la 12:31 PM
Urat telefon!
Kaspian(Citează)
08/02/2023 la 12:47 PM
Nu inteleg exact ce inseamna pret competitiv in context cu revenirea la drumul batut. Gen unde concureaza, mai exact, si care revenire?
Vad ca costa 4700 de lei. Nu o sa comentez daca e mult sau putin, ca nu stiu, vad doar ca concureaza la pret cu unul din cele mai scumpe telefoane, e cu 15% mai ieftin.
Asta nu prea e din filmul *revenirea* la drumul batut ci *continuarea* pe drumul batut de ceilalti.
Initial OnePlus s-a lansat la un preț care era cu 30-40% mai ieftin decat flagshipurile telefoanelor cu branduri care se pozitionau premium. Dupa care au inceput sa atace agresiv acelasi segment de pret. Iar situatia curenta e similara, se pozitioneaza in segmentul premium cel putin la pret.
Ce incerc sa spun e ca e greu de creat credibillitate cand vii cu un mesaj fals direct din prima linie de marketing.
Daca vor sa zica ca au evoluat la segmentul premium si or sa ramana acolo, foarte bine, sa spuna asta si sa insiste pe lustruit bucata aia cu advertoriale de genul ”uite ce telefon bun avem, iPhone curat, daca pui mana pe sigla zici ca e Mercedes ( ah, stai, asta era la masini)”.
Nu merge sa ataci pe toate planurile cu mesaje subantelese, dar false – parerea mea.
Catalinx(Citează)
08/02/2023 la 1:18 PM
Ce revenire? Multi din “fanii” Oneplus (inclusiv eu) apreciau in primul rand OSul curat, cu mici imbunatatiri fata de varianta “cheala”. De cand au decis sa faca OxygenOS sa semene cu ColorOS(ala de la OPPO) s-a cam ales prafu.
lrpx(Citează)
08/02/2023 la 1:32 PM
Am ales oferta de pe situl OnePlus; am prins si boxa BangOlufsen plus buyback acceptabil pentru 8T-ul deja existent.
M-ar fi durut prea mult 6500lei la Samsung…
Catutzi(Citează)
08/02/2023 la 2:33 PM
Sunt hater samsung, dar sa compari OP-ul asta cu S23 ultra, c’mon, nici nu se apropie. Poate cu S23 normal, care bate spre 4200.
Robert(Citează)
08/02/2023 la 3:33 PM
Radu a zis S23 plus, nu ultra.
alunelu(Citează)
08/02/2023 la 3:52 PM
Comparatia o faci cu S23 Plus care acum este 5450 lei, fata de 4700 cat este OnePlus. Asa cum a spus si Radu, telefonul are si anumite lipsuri fata de flagship-ul de la Samsung si fiecare decide daca pentru el sunt importante sau nu. Sau mai bine zis daca sunt suficient de importante incat sa plateasca 750 de lei in plus.
Andrei G(Citează)
08/02/2023 la 2:48 PM
“Software-ul este în continuare OxygenOS, în continuare rapid și bine organizat.”
Nu mai este, a fost o data, de la Android 12 si mai ales 13, OxygenOS nu mai exista decat cu numele, e Color OS. Asta mai ales dupa ce ei au promis ca nu le vor uni.
Asta a fost si motivul pentru care am renuntat la un OP8T si am luat un Realme GT2
Daca tot iau Color OS, macar sa fie ieftin.
PS: da, stiu ca OP si Realme sunt tot BBK.
mArius(Citează)
08/02/2023 la 3:14 PM
Dupa 10 ani de existenta, de vreo 7-8 vinde de pe site cu livrare in RO si vreo 5 “oficial/gri” in Romania … apare in oferta Digi cu VoLTE si VoWifi suportate oficial.
Sa si-l bage undeva unde nu e lumina si e stramt … si Digi si OnePlus. Asta venind de la “fanii” care au ridicat OnePlus si au fost plimbati intre OnePlus si Digi si invers, mai ca statul roman intre propriile institutii, pentru activarea oficiala de volte/vowifi. Asta ca sa nu zic de pret.
Eu personal fiind cumparator de OP One si OP 5.
Cosminnn(Citează)
08/02/2023 la 3:34 PM
OP 7 Pro-ul pe care l-am avut înainte să fiu obligat să mă întorc la Apple a fost cel mai bun telefon pe care am pus mâna vreodată. Rapid, OS simplu și extrem de intuitiv (nu ca iOS), super configurabil, fără gaură în ecran, fără (prea multe) bug-uri. Și încă merge super bine, deși i-ar cam trebui un restore to factory settings.
Chestia asta o fi ok, dar nu e suficient. Plăcinta aia de pe spate e o tâmpenie, OS-ul nu mai e ca OxygenOS, gaură în ecran tot are. E bine că l-au făcut rapid și să rămână rapid mult timp, dar mai au de lucrat la el.
Also: înainte nu-mi păsa de încărcarea wireless, acum m-am obișnuit. Hai OP că nu costă mult câteva grame de cupru.
Giani Mucea(Citează)
08/02/2023 la 4:11 PM
Am avut OnePlus 6T, a primit update la Android 11, apoi încă vreo două fix-uri, apoi a ieșit din perioada de suport și l-au lăsat așa: cu probleme de performanță la înregistrarea pe 4K, cu camera care merge doar când vrea ea (lucru care m-a determinat să schimb telefonul), probleme cu pocket mode… iar asta pe două telefoane, că și prietenei îi luasem unul, deci nu am fost eu mai ghinionist cu al meu.
Poate să bage OP toți banii în reclame pe blog-uri tech, nu mai pun mâna pe un telefon de-al lor cât oi trăi pentru că au stricat un telefon care mergea bine și apoi s-au spălat pe mâini.
ov1d1u(Citează)
08/02/2023 la 4:29 PM
90% dintre utilizatorii de flagshipuri folosesc telefoanele la 15 -20% din capacitate. Dar sa comparam in continuare.
Anda(Citează)
08/02/2023 la 4:42 PM
Una dintre rezoluțiile mele pe acest an e să ajung la 25-30%.
Eu unul chiar sunt curios ce ar trebui să însemne chestia asta.
dam167(Citează)
09/02/2023 la 10:05 AM
Deținător de OnePlus 5T, apoi 7, apoi 8T. Acum Samsung S20 FE.
Oneplus a fost o dezamăgire de la 7 incoace. Nu știu dacă mai mă întorc la OnePlus, cu politica lor de prețuri. Mai bine dau pe un Samsung 5000 de lei decât pe un OnePlus, care n-a mai excelat cu nimic în ultimii 4-5 ani.
Cât despre culorile modelelor… astea sunt aspecte nesemnificative câtă vreme 99% din utilizatori își cumpără husa odată cu telefonul.
motanes(Citează)
09/02/2023 la 11:10 AM
99%, Anda? Sondajele arată undeva între 70-80% din utilizatori, de acolo până la 99% mai e și zău dacă văd rostul în a inventa procente doar pentru a face niște generalizări care nu contează.
dam167(Citează)
09/02/2023 la 1:56 PM
Ai dreptate, dam167
We looked at the demographics of the survey respondents and saw that large majorities of each demographic subgroup had cases for their phones. Rates of case usage were very similar across income groups, age groups, and education levels. We did find that women are slightly more likely than men to have iPhone cases: 82% of male respondents had cases, while 90% of female respondents did. (Business Insider)
Da, nu sunt 99%, sunt de la 82 la 90%. În USA.
Dintre cunoscuții mei, unul singur nu are husă la telefon. Și dintre cei care nu fac un efort deosebit să dea 7000 de lei pe un telefon tot folosesc husa la telefon. Pentru că husa te ajută pur și simplu să-l ții mai bine în mână. Pentru că aproape (ca să nu mai generalizez) toate telefoanele sunt alunecoase și greu de manevrat cu o singură mână.
motanes(Citează)
09/02/2023 la 12:33 PM
Tocmai am dat 189 eur pe un honor..ceva. In mod absolut horror se comporta mai bine in activitatea (mea) curenta de emailuri, conferinte, browse, ceva jocuri.. decat iphone 12, X sau 8plus, telefoane care au costat peste 900 eur cand le-am cumparat. Doar camera nu face poze la fel de bune.
A devenit brusc telefon de zi cu zi in timp ce iphone12 il scot de figuri, face bine la gutumani cand il pui pe masa. Nici nu trebuie sa fie incarcat..
Nu o sa mai cumpar curand ceva dreptunghiuri de 1000 eur, mai degraba iau 5 diferite de cate 200 si daca rezista fiecare 3-4 luni, sunt mai castigat.
Add(Citează)
09/02/2023 la 5:45 PM
Este cam caramida. In 2023 ei inca produc telefoane de 9 mm grosime? Lolz
Razvan(Citează)
09/02/2023 la 7:39 PM
De cand cu iphone-urile cu ecranele mai mari și cu stabilitate peste orice alt telefon, au pierdut mult teren.
Bogdan(Citează)
15/02/2023 la 3:42 PM
E ușor să critici din afară OnePlus sau oamenii care încep să le dea celor de la OnePlus o bilă albă. Eu am un 7T Pro pentru că e practic ultimul telefon fără 5G (prin 2020 de-abia apăreau chipseturile cu 5G și multe aveau probleme cu consumul). Cam de pe atunci OnePlus a început să nu mai inoveze, unele modele aveau și probleme cu ecranurile, utilizatorii de OnePlus începeau să fie din ce în ce mai supărați de frecvența actualizărilor sau de întârzierea cu care reparau probleme. Telefoanele noi păreau făcute să existe și prețurile erau din ce în ce mai mari, fără să se simtă că merită. Practic OnePlus începuse să ridice prețurile ca toți ceilalți și să se piardă în marea de dispozitive. Ca utilizator de OnePlus mi-am spus că e bine că n-am cumpărat un model nou, dar eram îngrijorat de comportamentul lor.
Pentru prima dată de atunci OnePlus vine cu un telefon bun la preț bun, comparativ cu anii trecuți. E relativ simplu, fără brizbrizuri, arată ok (urăsc amplasarea spre stânga a camerelor), costul e decent. Cred că și-au dat seama că au pierdut fani înfocați și că puțini mai trec în tabăra lor. OnePlus 11 e primul pas în direcția potrivită, dar până nu văd că OnePlus chiar se ține de promisiunile făcute, eu nu mai cumpăr vreunul. Mai au de recuperat mult pe partea de software. OxygenOS era prima variantă pentru cei veniți de pe Nexus și Pixel, dar acum schimbările mici care au impact mare au stricat experiența (gen dezactivarea accesului la lentilele secundare fără multe artificii pentru GCam Port). Cred că contopirea cu ColorOS n-a fost bună și cred că ei au dat înapoi când au văzut că majoritatea nu vrea ColorOS, așa că am rămas cu un OxygenOS mai slab ca cel anterior.
Mihai(Citează)