un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei lucruri noi pe care le-am învățat – episodul 3

9 Feb 2023  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Iată încă trei lucruri despre care am aflat în ultima perioadă. Puteți citi și restul articolelor din serie sub eticheta 3 lucruri învățate. Cumva astăzi s-au găsit trei lucruri legate de România, deși nu le fac eu vreo organizare specială, ci le notez undeva pe măsură ce-mi ies informații noi în față.

PISCINA CU VALURI A HOTELULUI LIDO

Lido este hotelul de pe Magheru, renovat acum câțiva ani. În spatele lui, acum abandonată, a funcționat pe vremuri a doua piscină din lume cu valuri artificiale.

Avea 500 de metri pătrați, apă încălzită, acoperiș retractabil. Acolo a învățat fostul rege Mihai să învețe, zice domnișoara din clipul de mai jos, de unde am aflat toate acestea.

@anatepus 📍str. Benjamin Franklin A II-a piscină cu valuri maritime din lume . . . . . #wavespool #lidobucharest #piscinalido #explorebucharest #urbanexploring #5pasidebine #fyp #anatepus #elegantstyle #tiktokromania🇷🇴 #urbantips ♬ original sound – Ana Tepus

Se vede și pe imaginile din satelit:

Ce să zic… Îmi pare rău de toată acea zonă, este în paragină. Piscina din spatele Lido, vreo două case foarte frumoase de pe Nicolae Golescu, clădirea Ciclop de vizavi de Lido. Sunt în centrul orașului, ffs!

COȘUL DE FUM DE LA CET PROGRESUL

Coșul de fum de la C.E.T. Progresul este coșul acela foarte înalt, probabil cea mai înaltă construcție din București, care se vede în sudul orașului. Dacă trăiți în partea de sud, ca mine, este vizibil de aproape oriunde, în special din Parcul Tineretului, care are aleea principală orientată fix către el.

Nu știam asta, dar Ceaușescu a dat ordin să fie scurtat de la 260 de metri la 120 de metri înălțime pentru că-l deranja că se vede din Casa Poporului și îi strica priveliștea. Skyline-ul Bucureștiului, cum ar fi.

Și a fost scurtat. După 1990 a fost reînălțat la 240 de metri. Habar nu aveam astfel de detalii.

Am aflat asta dintr-un articol și mai interesant despre Pasajul Unirii și de ce a fost construit el. Ceaușescu, odată ce a făcut Casa Poporului, nu avea chef ca pulimea să-l deranjeze vizual, așa că traficul prin Piața Unirii și pe la fântâni a fost interzis, iar zona se traversa prin subteran. Un pasaj făcut pe repezeală, fără lumini, fără nimic.

Și într-adevăr, mai erau și alte zone din capitală unde oamenii de rând nu aveau voie să intre ca să nu deranjeze partidul. Citiți întreg articolul, merită.

ȘTEFANIA MĂRĂCINEANU

Chimistă română, născută în 1882 în București, decedată la 15 august 1944. A studiat la Liceul Elena Doamna din București și apoi la Facultatea de Științe Fizico-Chimice, iar ulterior a urmat cursurile de radioactivitate ținute chiar de Marie Curie în Paris.

A obținut doctoratul la Sorbona cu o lucrare despre radioactivitate și a făcut apoi cercetări în domeniu, descoperind fenomenul de radioactivitate artificială (un material radioactiv poate determina radioactivitate în alt material “normal”, stabil, cu care intră în contact). Din păcate, în 1935 alți cercetători (fiica lui Marie Curie și soțul acesteia, de altfel) au primit premiul Nobel pentru cercetările în domeniul radioactivității artificiale, fiind un alt caz despre care mulți spun că un român a fost furat de ceea ce i se cuvenea cinstit.

Așa o fi. Nu am de unde să știu. Mărăcineanu a decedat în 1944, în România, de cancer produs de radioactivitate pe care a cercetat-o, similar cu ce a pățit și Marie Curie.

 

Puteți citi mai multe despre Ștefania Mărăcineanu pe Wikipedia și pe site-ul stefania-maracineanu.ro, care îi prezintă viața în detaliu mai mare. Poate că vreo viitoare stație de metrou sau alt proiect ingineresc îi va purta numele, cum se face uneori la noi.

    21 comentarii

  1. “a învățat fostul rege Mihai să învețe” nu are sens la ora asta, o fi de la cafea care nu si-a facut efectul.

    Maracineanu nu a fost furata, pur si simplu nu a fost propusa pentru ca nu stia nimeni important de ea.

      (Citează)

    • Gaelex: “a învățat fostul rege Mihai să învețe” nu are sens la ora asta, o fi de la cafea care nu si-a facut efectul.

      Ei, și tu acuma. Poate era o metodă revoluționară de învățare sub presiune. Lecții ținute în piscină, cum spunea o tâmpenie, cum bâldâbâc! o tură pe sub apă.

        (Citează)

  2. Daca nu ma insel scene cu piscina de la Lido apar si in seria Brigada Diverse.

      (Citează)

    • Piscina apare și la începutul filmului Balanța.
      Ar fi mișto să o renoveze, de fapt ăștia care au cumpărat hotelul au zis că vor să renoveze și piscina. Să-i urmărim cu atenție și preocupare.

        (Citează)

  3. nwradu: fiind un alt caz despre care mulți spun că un român a fost furat de ceea ce i se cuvenea cinstit.

    care ar mai fi alte cazuri?

      (Citează)

    • Probabil george emil palade, aurel vlaicu etc, adica toate numele pe care le enumera fanii nationalei de fotbal si ai lui vadim tudor:-)

      Formularea corecta este
      “fiind un alt caz despre care mulți ROMANI CARE SUFERA DE COMPLEXE DE SUPERIORITATE DERIVATE DIN COMPLEXE DE INFERIORITATE spun că un român a fost furat de ceea ce i se cuvenea cinstit.”

        (Citează)

    • Marean: mulți ROMANI CARE SUFERA DE COMPLEXE DE SUPERIORITATE DERIVATE DIN COMPLEXE DE INFERIORITATE spun că

      pentru ca viata e mereu corecta si fiecare primeste mereu exact ceea ce i se cuvine, nu?

        (Citează)

    • Nicolae Paulescu. Văd pe wikipedia că sunt totuși niște controverse legate de descoperirea lui ca fiind prima. Dar credința populară românească este că el a inventat insulina, iar Premiul Nobel a mers la canadieni nemeritat. Cred ca și pe el l-a avut Radu în minte când a scris fraza asta.

        (Citează)

  4. john2381: pentru ca viata e mereu corecta si fiecare primeste mereu exact ceea ce i se cuvine, nu?

    Exact, sunt absolut fascinanti acei romani carora li se pare de “prost gust” (sau mai bine zis, le pute) orice e sau ar fi putut sa fie romanesc, si cand spun asta ma refer la faptul ca in mintea lor tot, sau aproape tot, ce e romanesc e prost si inferior, si orice altceva, “de afara”, e Nirvana. Cazuri chiar interesante de studiat. Cei de afara nu fura, nu sunt corupti, nu au prosti si hoti, doar aici e raiul hotilor si prostilor, desi procentual e aproximativ acelasi drac peste tot. Dar romanasului ii place sa isi dea la gioale, lucru vizibil in special la aceasta tipologie de “roman”, vorba aia “sa moara si capra vecinului”.

      (Citează)

    • Da, de asemenea fascinanti sunt romanii care cred ca suntem cel mai cu stea in frunte popor, dar nu am avut noroc in viata, pentru ca altii ne-au furat si ne-au nedreptatit si noi ne luptam cu turcii cand altii construiau catedrale etc etc

      Dar sunt curios: poti sa-mi dai un exemplu de ceva care merge bine in Romania? (In afara de Dacia si Nadia Comaneci/ Hagi :-)

        (Citează)

    • @Marean: dau eu exemple: industria vinului și industria ospitalității. Știu că sunt multe controverse pe tema ospitalității, dar în România dacă te uiți puțin găsești chestii foarte mișto. Nu ieftine, e drept, pentru că turismul din RO nu e chiar ieftin, dar faine. E păcat că se mediatizează preponderent experiențele negative și mulți au impresia că așa e peste tot.

      Cât despre vinuri, producem și mult, și bun. Avem crame de calibru prin toate colțurile țării.

      Aș menționa și ingineria în construcții, dar vârful a trecut, acum suntem într-un ușor declin de când cu adoptarea normelor europene (pe care nu prea le înțelegem) și a investițiilor scăzute. Fiind printre puținele țări din EU cu activitate seismică importantă a trebuit să dezvoltăm domeniul ăsta. STAS-uri românești au fost preluate și de Germania la un moment dat.

        (Citează)

    • Industria ospitalitatii este inferioara multor tari europene. Faptul ca sunt si restaurante/hoteluri unde lucrurile merg bine, nu inseamna ca trebuie sa ne laudam cu acest domeniu.

      Legat de STAS-uri in constructii este partial adevarat. Normele romanesti pentru cutremure sunt superioare multor tari vestice, dar metodele de constructie sunt destul de invechite. Un exemplu ar fi la otel beton care la noi inca se taie si se modeleaza direct pe santiere.

        (Citează)

    • @Andrei G: eu zic că ne putem lăuda cu ospitalitatea pentru că sunt tot mia mulți cei care se chinuie să ofere servicii de calitate – asta nu înseamnă că nu trebuie arătați cu degetul ăia care fac porcării. Chiar și aici pe blog am văzut chestii care merită menționate și văd că principala problemă e că prețurile sunt mari.

      În construcții e mai nuanțat. Oțelul beton se fasonează pe șantier la lucrările mici, la cantități mari nu-și mai permite nimeni să nu-l comande fasonat. Metodele de construcție nu sunt învechite, doar că n-au fost bani și oameni calificați. În ultimii 20-30 de ani foarte puțini și-au permis dotări corespunzătoare și încă se merge pe munca necalificată. Infrastructura a cam luat o pauză și e greu să ai oameni specializați într-un astfel de context. Adică nu prea îți vine să ai utilajele tale în curte când la licitații ți se punctează altceva, iar bugetele sunt la jumătate din cât ar trebui să fie.

        (Citează)

    • @dam167, chiar daca sunt unii (10-20%) care se chinuie sa ofere servicii de calitate, media este mult sub alte tari. Ca sa te lauzi cu un anumit domeniu, ar trebui ca aproape peste tot lucrurile sa mearga mai bine decat in alte parti, dar in Romania nu se intampla asta.

      Sau nu stiu, poate nu am fost eu la hotelurile/cabanele/restaurantele care trebuie. Da-mi si mie 3 exemple de locuri unde ai fost si ai avut o experienta mai buna decat in alte tari.

      Legat de constructii, reformulez. Desi suntem cei mai avansati din punct de vedere teorie, in continuare folosim preponderent metode invechite de constructie, metode la care Occidentul a renuntat de 20 de ani cel putin.
      NU

        (Citează)

    • @Andrei G: nu știu ce înseamnă media din alte țări și despre care țări vorbim. Sper că nu discutăm de Mamaia și all inclusive în Grecia sau Turcia, că sunt lucruri complet diferite. În mai toate orașele mari din țară se mănâncă bine și destul de variat – sunt multe bistrouri și restaurante care au adoptat specificul mediteranean, așa că sunt cam pentru toate gusturile. Probabil că n-o să găsești peste tot în Baia Mare vongole proaspete, dar mi-e greu să cred că nu mănânci bine chiar și acolo. Cluj, Timișoara, Oradea, Sibiu (și împrejurimi) deja oferă preponderent servicii de calitate. Prin Moldova n-am fost, dar am citit pe aici că ar fi și acolo. Iar în orașele astea deja discutăm de cărnuri de calitate și de restaurante cu specific.

      Ca și cazări, Valea Prahovei îmi pare împărțită între chestii bune și unele nasoale, dar în principalele zone turistice găsești pensiuni și hoteluri faine: Sibiu, Vidraru, Deva (e o pensiune cu piscine, echitație etc.), zona Retezat (inclusiv Cinciș), Colibița, am fost la o pensiune lângă Baia de Aramă care m-a surprins plăcut (Conacul Boierului), Băile Felix. În general ceva cu review-uri bune pe Booking e de încercat, acum na, nimic nu e perfect.

      Legat de construcții, depinde și unde te uiți. Dacă intri într-un șantier al celor de la Iulius n-ai să zici că ești în RO. De altfel e valabil cam pentru toate investițiile private mari. Dacă te uiți pe marginea drumului la ăia care sapă lângă rețeaua de termoficare da, o să ai impresia pe care o ai acum. Metodele nu sunt învechite pentru că utilajele și materialele vin tot din străinătate, doar că trebuie bani și oameni calificați – la modul în care s-au desfășurat investițiile în ultimii 20 de ani la noi e greu să ai companii cu astfel de resurse. Se vede și la salarii, în șantierele investițiilor private muncitorii câștigă probabil dublu față de cele publice unde contractele sunt atribuite pe bani puțini.

        (Citează)

    • @zeteanu Chiar am citit despre asta fiindca sunt de acord cu tine, la oamenii astia nu mai e vorba de opinii, sunt ceva tulburari sau complexe, e socant ce baliverne pot scoate pe gura doar ca sa demonstreze ca romania e cea mai de rahat. Am gasit cateva chestii interesante, de exemplu o tulburare care se manifesta prin ura fata de conationali, sau o explicatie cum ca popoarele care au fost asuprite (cred ca ni se poate aplica) au un fel de rusine interioara care se manifesta in felul asta. Sunt convins ca exista ceva motive psihologice.

      Cred ca acesti oameni ar trebui sa intre in contact cu niste straini care traiesc aici, sa vada cat apreciaza acestia Bucurestiul pe care ei il injura toata ziua (ma gandesc ca la fel si pt alte orase). Am avut o prietena italianca si am cunoscut zeci, poate sute de iameni din alte culturi care traiesc aici. Toti adora Romania. Toti, mai ales cei care au calatorit mult si au vazut cum e si prin alte parti.

        (Citează)

    • Ps: ieri am cunoscut un englez care se mira cat de civilizata e lumea in Bucuresti fata de Londra. Daca aud detractorii Romaniei asa ceva, le explodeaza creierul.

        (Citează)

  5. Alex:
    Nicolae Paulescu. Văd pe wikipedia că sunt totuși niște controverse legate de descoperirea lui ca fiind prima. Dar credința populară românească este că el a inventat insulina, iar Premiul Nobel a mers la canadieni nemeritat. Cred ca și pe el l-a avut Radu în minte când a scris fraza asta.

    sau Henry Coanda

      (Citează)

  6. Costin:
    ce i s-a mai furat si lui Henri Coanda?

    el a spus ca a inventat primul, avionul cu reactie in 1910 langa Paris si a luat foc. Cercetari ulterioare aratau ca desenele lui ar fi fost modificate dupa. Unii il crediteaza pe el. Cert este ca are un fenomen denumit dupa el- efectul Coanda.

    Mai era si ala cu jet-pack ul furat de americani. Acum chiar se foloseste in siguranta acel jet-pack mai modernizat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus