un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce concediază companiile de tehnologie atât de mulți oameni

31 Jan 2023  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Aproape orice companie mare de tehnologie a anunțat concedieri semnificative în această perioadă. Ce are totuși special această perioadă și de ce acest val de concedieri pare a avea loc doar în companiile IT?

Pe scurt, companiile dau afară oameni pentru că este un moment în care nu le bate obrazul pentru că fac asta. În ciuda veniturilor mari și a rezervelor de cash, este o perioadă în care opinia publică înclină spre “da, este criză, mai dau și ei afară…”

Dacă ați urmărit știrile zilei despre tehnologie, ați văzut că acum vreo două săptămâni au început concedierile în masă. Amazon 18.000 de angajați, Google 12.000 de angajați, SAP 3.000 de angajați, IBM 3.900 de angajați, Spotify 600 de angajați, Microsoft 10.000 de angajați. Bănuiesc că pe listă poate intra și Meta, care a anunțat 11.000 de concedieri în noiembrie. Acestea sunt companii mari, care ajung la știri. Probabil în foarte multe altele se fac concedieri sau se renunță la subcontractori.

De ce? Din diverse motive.

💉 Pandemia a fost o perioadă excelentă pentru companiile IT&C de toate tipurile. Toate au înregistrat creșteri de business și au angajat oameni în plus pentru a susține acea creștere, dar acum business-ul scade (sau revine la normal, în unele cazuri) și au prea mulți angajați chiar și pentru activitatea lor principală și prea puțin de muncă pentru ei.

Uitați un citat de la CEO-ul Salesforce:

As our revenue accelerated through the pandemic, we hired too many people leading into this economic downturn we’re now facing, and I take responsibility for that.

Se întâmplă ca veniturile să scadă și să nu mai poată susține toți angajații din prezent. Este motivul numărul 1 pentru concedieri în orice domeniu, până la urmă. În situația particulară de acum, legată de IT&C, este ridicol faptul că această problemă, această scădere a veniturilor post-pandemie, nu a fost prevăzută din timp astfel încât să se ia niște măsuri treptate și poate mai blânde, nu direct concedieri în masă.

Sau poate că managerii zic doar ca o scuză că i-a luat prin surprindere scăderea veniturilor. În realitate, este posibil ca acesta să fi fost planul dintotdeauna. “Angajăm acum mai mulți oameni, cât timp treaba merge bine, iar când nu mai merge îi dăm afară și gata”.

📈 Multe companii, având venituri mari în ultimii ani, s-au extins cu diverse business-uri secundare sau au încercat proiecte noi. Este normal să faci asta când ai bani. Îi investești în noi direcții, unde înregistrezi pierderi mari, dar pe termen lung poate ies produse bune sau noi business-uri profitabile.

Problema este că acest gen de investiții se fac în perioadele de creștere a business-ului. Dacă afacerile cresc și economia merge bine, continuă și diversele încercări și teste și cercetări. Dacă business-ul scârțâie, de obicei se pune frână centrelor de cost și activitatea se consolidează în jurul celei de bază. La americani, asta se face simplu: se închide respectivul business unit și echipele sunt date în întregime afară.

Exemple bune sunt Waymo, compania de mașini autonome a Alphabet. O fi de viitor tehnologia de condus autonom, dar mai sunt mulți ani până atunci, poate decenii, iar Waymo concediază din angajați.

Alt exemplu este Microsoft, care a făcut concedieri în special din diviziile de Virtual Reality, asta în timp ce anunță investiții de miliarde de dolari în OpenAI. Este clar însă că metaverse-ul nu vine peste noi cu viteza cu care se așteptau unele companii, așa că Microsoft micșorează viteza de dezvoltare în acea direcție.

🤢 Unele companii sunt pur și simplu (conduse de) azzholes și profită de situația generală pentru a scăpa de angajații nedoriți.

Câteva companii din lista de mai sus fac anual concedieri de mii de oameni. Unele scapă neobservate pentru că se referă la un procent mic raportat la sutele de mii de angajați pe care îi au. Există însă procese prin care cei concediați acuză compania că a făcut un mass layoff cu precădere în rândul angajaților bătrâni, ca apoi să angajeze oameni mai tineri pe aceleași joburi.

De multe ori, pur și simplu se vânează niște oameni. Șefii sunt întrebați “ai niște oameni de care vrei să scapi?”. Și se strâng 3 de aici, 5 de acolo, 6 din partea cealaltă, se adună de o concediere colectivă și se pune în practică.

📉 Pentru calmarea investitorilor. Anii anteriori au fost o perioadă bună pentru IT, profitul a crescut, acțiunile au crescut la bursă, dar acum vine o scădere de business. Oamenii mai ies afară, mai călătoresc, nu se mai învârte totul în jurul digitalului.

Unele companii dau în acel moment afară oameni doar pentru a transmite investitorilor mesajul “am luat măsuri de eficientizare, de micșorare de costuri, și de creștere deci a profitabilității”. În acest mod, compensează—măcar în ochii investitorilor—faptul că urmează o perioadă de scădere de venituri.

Zic că uneori astfel de măsuri se iau doar pentru impresia artistică în ochii investitorilor deoarece impactul acestor măsuri nu este clar măsurabil. Diverse studii nu au găsit o legătură clară între concedieri în masă și evoluția pozitivă pe bursă, deci uneori bursa nu reacționează în acest mod la astfel de știri.

Concedierile vin de obicei cu niște salarii compensatorii, deci cheltuielile nu scad imediat. În plus, multe dintre companiile IT de top au în cont miliarde de dolari sau fac angajări într-o divizie în timp ce “cu regret și durere în suflet” anunță concedieri în altă divizie.

Aici apare însă un cumul de factori care mereu sunt în defavoarea managementului de top. Presiunea investitorilor este mare. Top managementul își protejează pielea în detrimentul celor de sub ei în ierarhie. Credința capitalistă este că profitul este centrul universului. Eu personal apreciez o companie care consideră angajații ca fiind membri indispensabili ai echipei, ai succesului, ai inovației aduse în piață și deci fac tot ce se poate pentru a-i proteja și menține ca salariați. Sunt puține astfel de companii, iar eu sunt idealist.

Suferă însă și top managementul. Tim Cook va primi doar vreo 40 de milioane de dolari bonus în acest an, nu 80 de milioane de dolari. Bezos mai amână cu vreo doi ani construcția următorului mega-iaht. Nu-i ușor nici pentru ei, vedeți? (sunt sarcastic acum, da?)

 

Eu unul am supraviețuit la 3 valuri de concedieri și am văzut cât de stresant și cât de problematic a fost pentru colegii mei dați afară. În acele situații, însă, chiar nu mai era de muncă și nici bani pentru salarii. Din păcate, deși unele companii din cele de mai sus au de fapt miliarde de dolari în conturi, vor și mai multe miliarde și aleg banul în plus în defavoarea angajaților care le-au adus acei bani din conturi.

Nu fac concedieri pentru că au ajuns la sapă de lemn. Acestea sunt însă cold hard facts. Așa stau lucrurile și așa au stat dintotdeauna. Cei din poziții de putere au angajat și au concediat din oamenii asupra cărora au putere. Nu pot decât să sper că toți acei oameni își vor găsi rapid de muncă.

 

Sunt curios dacă s-au făcut concedieri în companiile in care lucrați voi în România. Am auzit de reduceri de personal în companii românești, dar puține. Poate chiar coincidențe apropo de această perioadă. Poate însă nu am auzit eu ce trebuie. Companiile IT pentru care lucrați voi în România ce semne dau în această perioadă?

    30 comentarii

  1. Pana ieri alaltaieri toate multi-corporatiile erau de fapt o familie, te angajau acolo ca sa te dezvolti multi-lateral si sa ai work-life balance.

    In realitate SUA are si acum aceeasi mentalitate de stapan de sclavi pe plantatie cum aveau si la 1800 toamna.

    Cel mai urat a procedat Google, s-au trezit angajatii ca nu se mai pot loga in conturi. Sper sa ii arda pe toti cu amenzile prin tari UE, unde nu functioneaza concedierea ca in SUA.

    Din cate vad, s-a cam umplut Linkedin de cautatori de noi provocari dupa ce au fost pusi pe liber de Google, de Intel, de alte companii.

    MCID de exemplu are inca nevoie de oameni pentru Task Force-ul care se ocupa de cloudificarea Romaniei.

    Dar stiu si cazuri care nu au proiecte noi de un an de zile si urmeaza probabil sa cam desfiinteze din posturi.

    Eu am lasat mediul privat anul trecut si sunt bugetar de cateva luni bune.

      (Citează)

  2. Pe scurt au dat afara oameni din america ca sa angajeze est europeni, pakistanezi si africani. Make america diverse again

      (Citează)

  3. Pentru că softurile nu se uzează ca șuruburile și să trebuiască înlocuite permanent…

      (Citează)

  4. Mi se pare asa mizerie mentalitatea asta “hai sa dam afara ca nu am crescut profiturile cu 10% peste recordul de anu trecut”. Totul se face pentru profit si poate asa inteleg multi ca este doar un troc: tu dai timpul si skillurile tale in schimbul baniilor. Nu suntem o familie, viziunea companiei nu trebuie sa te motiveze si nu merita pt nimic in lume sa oferi mai mult decat pt cat esti platit. Firma la care lucrez au anuntat ca dau afara (nu si din ro) desi in primele 2 luni din pandemie efectiv nu am avut incasari si habar nu aveam ce urmeaza sa se intample.
    Referitor la intrebarea lui Radu: biroul din ro a Ivanti se inchide cu totul, se muta totul in india. Hotsuite a dat afara, deloitte a facur freeze si a dat afara recruterii, am inteles ca si endava vrea sa scape de cei benched.

      (Citează)

    • E mizerie pentru ca daca ritmul de crestere continua, actionarii isi vad banii rapid, vs crestere pe termen lung.

      Daca vrei banii acum si cu orice pret, tai orice cheltuiala, apoi putin iti pasa ce se intampla pe viitor. Cum fac si CEO – taie tot, pe termen scurt compania are incasari mari, vine bonus-ul si pentru ei si pentru actionari, apoi cand firma e in buda vine alt ceo, cu alt target si reluam dezvoltarea.

      De rahat, de acord.

        (Citează)

  5. speedy.gonzales

    31/01/2023 la 8:39 AM

    Sorin:
    Trollul perfect nu exi…

    eu cred ca e de fapt tot Radu care comenteaza aici ca sa creeze “engagement”. adica de fiecare data comentariul lui e primul la cateva minute dupa ce publica Radu articolul. am vazut asta inclusiv la articolele publicate duminica dimineata.
    nu cred ca exista troll care sa se trezeasca la 6 dimineata doar ca sa fie primul care comenteaza pe site-ul lui Radu

      (Citează)

    • La unele companii de stat incepe munca la 7.
      Se leagă ceva acum ?
      Mie asta imi place : câtă implicare la unuii să.i răspundă ; sunt funny toate.

        (Citează)

    • Comentariul e primul sau printre primele pentru ca dimineata ma integrez in absolut cu laptopul pe genunchi.

      Fyi, incep la 08.00 si nu as fi crezut vreodata ca voi fi in stare sa ajung la asa program.

        (Citează)

  6. Pozitia mea (la Vodafone, care a dat afara mai multi oameni anul trecut) a fost inchisa cat eram in concediu de crestere copil. Nu am fost anuntata inainte, doar m-am trezit la usa cu un curier care mi-a inmanat un teac de hartii (dupa ce am inceput sa sun pe la diverse persoane mi s-a explicat situatia). Sa vad cand revin la birou care e treaba, ma uit oricum si dupa un job nou.

      (Citează)

    • Alxandru Vasiu

      31/01/2023 la 9:19 AM

      Buna, din cate stiu nu au voie sa te dea afara cat timp esti in concediu pentru crestere copil si nici 6 luni dupa ce ai revenit din el la job. Eu zic sa consulti un avocat pentru un sfat.

        (Citează)

    • A scris ca o sa revina la birou..nu a fost data afara, pozitia pe care era a fost inchisa. Lucru care este posibi.

        (Citează)

  7. Eu sunt curios daca este doar o problema in IT cu concedierile si contractia companiilor sau este o problema care afecteaza mai multe industrii.
    Ca daca peste asta se suprapune si o prabusire a pietei imobiliare sau automotive, atunci va fi recesiune serioasa.

    Asadar, ati auzit de concedieri si in alte industrii in afara de IT?

      (Citează)

  8. Ai subestimat importanta mesajului pentru investitori/burse. Intodeauna astfel de decizii, urmate de titluri “Gigantul IT concediaza xx mii angajati” sunt pentru investitori.
    Pur si simplu investitorii de varf ( fiecare gigant de-asta are de fapt doar o duzina de investitori care conteaza cu adevarat, restul sunt o mare imensa de plancton) sunt si ei oameni, atata tot. Si le place sa vada cum compania ia decizii care sa protejeze profitul si dividendele.

    In realitate, dincolo de titlurile bombastice, treaba merge asa:
    -concedierile nu se intampla peste noapte, ci dupa un plan care poate fi esalonat chiar si pe 3 ani
    -se taie intr-o parte, dar se si angajeaza in alta ( fix cum ai scris si tu)
    -targetul de concedieri, intins in timp, se realizeaza si prin attrition natural, nu e nevoie sa concediezi, sa dai salarii compensatorii, etc
    -in cativa ani se schimba economia, strategia, piata, bursa, etc si de poate intampla sa nu se mai atinga targetul initial de oameni.

    Nu trebuie sa uitam ca este foarte costisitor sa faci concedieri masive.

    Lucrez la o companie americana cu 1500+ oameni in Bucuresti. S-a anuntat ca aprox 10% din oameni vor fi dati afara la nivel global (cca 6000 insi). De Romania nu se ating pentru ca este in continuare o locatie profitabila dpdv TCOW.

    P.S.: desigur ca o mare parte din aceste concedieri anuntate acuma vin in urma unor cresteri de personal operate in 20/21.

    In concluzie.. titluri de presa si de Wall Street.

      (Citează)

  9. Alxandru Vasiu:
    Buna, din cate stiu nu au voie sa te dea afara cat timp esti in concediu pentru crestere copil si nici 6 luni dupa ce ai revenit din el la job. Eu zic sa consulti un avocat pentru un sfat.

    Daca desfiinteaza postul te poapte da afara.

      (Citează)

  10. Eu nu lucrez în România, dar compania are birouri și acolo. Nu, nu s-au făcut concedieri, din contră. Anul ăsta au anunțat măsuri de precauție, adică nu vom putea angaja cum vrem, ci doar posturi billable. Dar cererea e foarte mare chiar și așa, sunt posturi mereu deschise.

      (Citează)

  11. E plin internetu de articole de genu cu mii de oameni dati afara.
    Dar foarte rar se mentioneaza ca in 2021-2022 au fost angajati duplu/triplu de oameni fata de cati sunt concediati acum.
    Majoritatea companiilor ii dau afara pt ca le-au scazut profiturile, nu pt ca nu i-ar putea sustine financiar.

      (Citează)

  12. Ai spus că nu le bate nimeni obrazul. Nu le pasă dacă le atrage cineva atenția și au început să dea oameni afară înainte să înceapă criza. Nu le-a păsat niciodată de ce spune opinia publică.

    Multe companii mari IT nu realizează că pandemia a fost o gură de aer pentru ele. Ceea ce trăim noi azi s-ar fi întâmplat în 2020.

    Toate companiile se extind sau încearcă să se extindă. Nu ține sub nici o formă scuza asta. Acum se folosesc de faptul că vine criza ca să justifice investiții proaste. Nici una nu a recunoscut că a investit prost. De obicei multe companii investesc, dar numai unele investiții prind. Firma la care lucrez acum a spus clar că nu poate să nu investească pentru că ar fi un semnal rău pe care l-ar transmite investitorilor. Bugetele pentru investiții sunt deja stabilite chiar și-n situații din astea de criză, dar bugetele sunt ajustate dinamic mai viguros când sunt semne de criză.

    Azzholes au condus mereu marile companii. De-asta sunt puși acolo și de cele mai multe ori vin doar cu o idee sau sunt reprezentanți ai unei direcții. Unii sunt filantropi sau genii sub acoperire, vedeți cazul lui Musk.

    Hai să-ți spun cum se simte acum dintr-o companie multinațională mare în care lucrez de prin 2011. Până în 2017 am lucrat într-o companie subisidiară celei mari, din 2017 sunt angajat cu drepturi depline. De atunci am trecut prin multe valuri de subțieri, dar ca cel de acum n-am văzut niciodată, nici ca volum și nici ca modalitate. Nu pot să spun prea multe pentru sunt informații interne. Pot doar să spun că profitul nu a fost atât de mare pe cât de așteptau ei și atunci au recurs la tăierea cheltuielilor, indiferent de modalitate, ca să calmeze investitorii. Nu are importanță niciodată câte miliarde au în cont pentru că ei fac doar comparații și îi interesează să aibă mereu profitul mai mare față de anul precedent sau cel puțin la nivelul prognozat. Am mai spus, pandemia a fost o gură de aer și ei s-au bucurat că au ieșit mult pe plus (probabil aveau așteptări pesimiste).

    Marile companii sunt sclavii numerelor, însă nici o companie nu e suficient de mare ca să nu poată să cadă. Mi se pare că se uită prea mult la numere în condițiile în care toate companiile au avut venituri în scădere. Consideră mereu că n-au luat decât o bucățică mică din plăcintă și că e rău că nu au procente mai mari. Sunt ca rudele care ne-au făcut mie și familiei viața amară cât eram la școală. Dacă luam premiu prin clasele 1-4, ei spuneau: ei, lăsați, să vedem cum vor învăța în 5-8. Dacă mă descurcam bine în 5-8, eu spuneau: ei, lăsați, să vedem ce note vor avea la liceu. Dacă la liceu mă descurcam bine, începeau cu facultatea. Dacă la facultate mă descurcam bine, începeau cu locul de muncă, apoi cu apartamentu, apoi cu căsătoria sau copiii. Așa ne-au făcut toată viața și uneori ne-au umbrit perioadele respective. Uită că un om care lucrează în companie și alege să nu plece investește și el în companie și că încrederea se câștigă greu și se pierde ușor. Omul ăla mic e cel care face o companie să aibă succes și tocmai în el lovește compania atunci când dă de greu. E isteț să fii rezervat și să privești către viitor, dar așa companiile uită de trecut și uită să trăiască prezentul.

      (Citează)

    • Din cate stiu o mentalitate putin diferita o au companiile din Japonia, unde aleg sa isi pastreze angajatii chiar si in situatii de criza sau restrangere a afacerilor. Insa realitatea din ultimii ani a aratat ca nu este neaparat cea mai buna varianta pentru investitori, pentru ca acelea companii au inceput sa piarda teren pe domeniile lor de activitate.

        (Citează)

  13. Concedierile din zona tech sunt o parte a ciclului economic si in general concedierile sunt parte din orice ciclu economic. Zona tech a fost mai speciala deoarece a fost una care beneficiat din plin de politicile monetare cretine din ultimi 14-15 ani. Inundarea pietei cu banii gratis au dus la diverse anomalii ca si companii care indirect au angajat o tona de oameni. Daca iei orice nou unicorn aparut in ultimii ani o sa observi ca extrem de putine companii au fost profitabile si toate au urmarit cresterea cotei de piata cu orice pret. Pandemia indirect a accelerat toate lucrurile astea, iar odata cu disparitia ideii de dobanzi negative toti au redescoperit faptul ca profitul este mai interesant decat asa-zisa crestere.
    Asa ca fiecare companie si-a facut bilantul si a luat anumite decizii. Sunt anumite companii care erau nevoite sa concedieze un anumit numar de oameni pentru a-si mai echilibra finantele. Insa majoritatea companilor(ma refer la conducere) a vazut asta ca o oportunitate de a mai face curatenie la nivelul angajatilor, respectiv o oarecare ajustare a potentialului profit pe anu asta(plus ca o buna parte din manageri sunt foarte bun la imitat ce se intampla in piata). In SUA cel putin toata lumea se asteapta la o recesiune care se lasa asteptata de ceva timp. Sunt extrem de multe pariuri puse la nivelul bursei si in afara ei pe aceasta recesiune incat s-ar putea sa se intample doar pentru ca s-a pariat pe asta.
    In Romania nu stiu cum o sa se simta aceste concedieri insa este destul de clar ca o ajustare a ce inseamna profitabilitate la nivel de departament o sa se intample. Stiam personal de niste departemente intregi de oameni care faceau bench si refuzau proiecte pentru ca nu erau la nivelul valorii lor. Oamenii aia vor fi primi sacrificati.

      (Citează)

  14. Good point Asdad2005!

    Prea multe companii mari dau afara masiv. Treaba asta ca am angajat mult in pandemie si acum nu se mai justifica imi pare ca e o scuza acceptabila si atat.
    Adica 10000 de angajati concediati la Microsoft… e too much. Sa fi angajat ei atatia in plus in perioada aia?

    Judecata asta ca o corporatie nu e inca la sapa de lemn nu e corecta. Acolo e vorba de bani si de investitori. Pentru un CEO, sapa de lemn poate veni imediat daca nu atinge targetul de crestere sau de profitabilitate. Nu inseamna ca nu o sa mai aibe ce manca dar zboara scurt de pe job.

    In US concedierile se pot face over night. In EU mai greu, protectie sociala, salarii compensatorii, etc.
    In tot cazul, concedierile (in special cele in masa, cu tam-tam) sunt o lovitura de imagine masiva pentru astfel de companii care sunt foarte sensibile la asa ceva (vezi noul trend cu ESG), cu impact direct in cotatia la bursa.
    Nimeni nu si le doreste.

      (Citează)

    • @Vladutz
      Ideea de baza este ca acele concedieri exista si efectele se vor vedea intr-o perioada de timp nu imediat. Primul efect o sa fie in zona bazinului de angajare, brusc vor fi niste oameni interesanti de angajat in perioada urmatoare. Al doilea o sa fie in zona conexa a consumului. Case, masini, laptopuri, telefoane nu vor mai fi cumparate pentru ca oamenii isi vor reorienta prioritatile. La asta adauga si diversele defaulturi la ce inseamna creditare. Pe hartie 10000 de oameni nu inseamna ceva, dar in viata reala efectul se multiplica destul de repede. Momentan lucrurile nu par sa indice o turnura nasoala, insa vom vedea in urmatorul an.
      Discutia despre ESG si faptul ca asta o sa impacteze foarte mult valoarea actiunilor unei companii este o chestie separata. Concret investitorii pot penaliza aceste concedieri daca ele nu-si au sensul si sunt o amenintare pentru companie. Insa investitorii au salutat de fiecare data aceste actiuni. Cand spun salutat ma refer la faptul ca mai toate companiile care au anuntat concedieri au avut o usoara crestere pe bursa in acele zile. Deci ESG conteaza prea putin in aceasta ecuatie.

        (Citează)

    • @vladutz, daca ne uitam pe statistica asta de la Microsoft intr-adevar pare ca au angajat foarte multi oameni in perioada 2020-2022.
      https://www.macrotrends.net/stocks/charts/MSFT/microsoft/number-of-employees

      Nu stiu insa cat de relevant este numarul total de angajari/concedieri fara sa stim si departamentele afectate. De exemplu multe companii au investit sume importante in VR dupa ce Zuckerberg a anutat Metaverse-ul. Acum, cand rezultatele se lasa asteptate, au taiat din bugetul acestor departamente.

        (Citează)

  15. Sunt curios dacă după concedierile astea o sa apară și oameni competenți disponibili pe piața muncii. Acum dacă te uiți după seniori te cam iei cu mâinile de cap.

      (Citează)

    • Lasa seniori, dar nu mai gasesti nimic in domeniile adiacente (sau cel putin care cer o diploma de facutlate de orice fel). Toti vor salarii de incepatori in IT, ei nestiind practic sa faca nimic, se asteaptau sa faca nimic in IT.

        (Citează)

  16. Astia sunt doar aia full time, pe langa ei probabil ca mai mult sunt aia angajati pe baza de contract care sunt sburati imediat si fara tam tam intrucat nu sunt decat opex. Probabil ca cifra este mult mai mare decat cea anuntata.

    Cum au zis mai sus, in US e usor sa dai afara, practic imediat in EU mai greu dar nu imposibil, doar dureaza mai mult sa se alinieze lucururile plus ca prin EU astia mari primesc ceva ajutor de la stat daca angajeaza asa ca trebuie sa isi faca bine calculele. As zice ca in Eu vor da afara multi contractori.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus