un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Xiaomi a făcut un telefon care arată foarte bine

16 Dec 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Am văzut recent două telefoane Xiaomi destul de noi pe piață.

Primul pe care l-am văzut a fost Xiaomi Mix Fold 2, un pliabil concurent pentru seria Samsung Fold, adică un telefon normal care se deschide și devine o tabletă, având un ecran aproape pătrat în interior.

Mi-a plăcut telefonul, dar ca hardware. Este performant, are Snapdragon 8+ Gen 1 și restul componentelor pentru a-l face flagship. Mi-a plăcut însă mai mult ca aspect. Este un telefon mai lat decât Samsung Fold4 (74 mm vs 67 mm) și deci când este închis se simte ca un telefon normal, în timp ce ecranul frontal de pe Fold4 pare prea îngust cumva.

Apoi, este un telefon subțire. Pliat are o grosime de 11,2 mm față de 14,2 mm pe Samsung. Ambele au aceeași masă, dar cumva Xiaomi pare mai ușor, mai manevrabil. Ca aspect, pare un pas în față.

Are însă câteva probleme. Una ar fi că zona cutei de pe ecranul interior este mai mare și mai deranjantă la deget decât pe Samsung. Alte diferențe ar fi lipsa unei camere foto pe ecranul mare, utilă în videoapeluri. Sunt însă probleme minore.

Problema mai mare este la software. Ca hardware și aspect fizic, telefonul stă bine. Părerea mea este însă că lumea nu-și cumpără pliabile pentru a se da mare cu ele. La banii ăia, dacă te interesează doar să te lauzi cu un telefon de top, iei iPhone sau S22 Ultra sau ceva de genul acesta. Părerea mea este că pliabilele de form-factor ca Fold se cumpără pentru productivitate, pentru eficiența suplimentară pe care o aduc în aplicații de toate felurile, precum PowerPoint, Excel, Calendar, multi-windows și multi-tasking, email și multe aplicații de business.

Sunt genul de telefoane pe care poți pune o fereastră de Zoom într-un colț, în timp ce pe restul ecranului de mari dimensiuni rulezi și un chat cu colegii și ai și un Excel deschis ca să te ajute în discurs. Altfel spus, mie mi se pare că software-ul unui astfel de telefon trebuie să fie bine adaptat ideii de pliabil.

Pe Xiaomi Mix Fold 2 nu mi s-a părut că văd un astfel de software. Îmbunătățirile din interfața MIUI sunt minime, poate chiar inexistente, pentru ecranul aproape pătrat. Samsung are acel docking bar de aplicații ce face foarte simplu drag and drop în ce zonă a ecranului vrei să le afișezi, plus alte avantaje gândite pentru un telefon pliabil.

Pe Xiaomi, poți să deschizi doar două aplicații în multi-windows, una lângă alta pe verticală, și nu am putut să modific raportul de lățime dintre ele. Este automat 50%-50% și nu am putut să-l schimb, nu te lasă interfața. Este și destul de dificil de deschis un multi-windows, sunt necesare vreo 4-5 apăsări, pe când Samsung o faci cu un simplu drag & drop.

Apoi, telefonul nu stă deschis pe jumătate. Pe Samsung, poți deschide telefonul pe jumătate și acesta stă singur pe masă, cu jumătate de ecran orientat spre tine. Este un mod foarte bun pentru a urmări YouTube sau alt video pe un telefon care stă singur pe masa de birou sau de avion.

Xiaomi Fold 2 nu stă deschis pe jumătate. Balamaua are un arc puternic care o deschide mereu în întregime. Nu este gândit să se deschidă pe jumătate. Asta face momentele când te uiți la YouTube destul de aiurea, că un clip 16:9 ocupă cam 33% din ecranul mare al telefonului, iar restul spațiului pare irosit. Și cum nu am reușit să reglez un mod multi-windows landscape (adică un program în jumătatea de sus și altul în jumătatea de jos a ecranului), ci doar unul portrait (stânga și dreapta), nu ai cum să pui YouTube pe jumătate de ecran.

Mie astfel de lucruri îmi spun că mai trebuia lucrat la software pentru a face telefonul mai bun. Nu-i suficient să-l faci subțire performant, trebuie să fie și util, să rezolve probleme mai mult decât îți complică viața faptul că este pliabil.

 

Al doilea telefon văzut a fost Xiaomi 12T Pro, ediția specială Daniel Arsham. Este unul dintre cele mai frumoase telefoane văzute de mine.

Pe spate are o textură verde cu mici incluziuni de culoarea bronzului, un model care îmi aduce aminte de marmură sau quartz sau alte materiale premium pe care de obicei le văd în clipuri video cu vile de sute de milioane de dolari, așa cum mai pun în articolele de duminică.

Arată excelent și are și o textură plăcută la mână, asigură o priză bună, simți diverse… particule în relief pe spatele telefonului. Este greu de explicat. Trebuie doar să zic că fotografiile mele nu l-au surprins bine, în realitate este un verde și mai plăcut, finuț realizat. Ar trebui să fie mai multe astfel de telefoane.

Am căutat pe net cine sau ce este Daniel Arsham. Este un artist vizual contemporan, 42 de ani, din New York. Are tot felul de lucrări în care folosește fix astfel de materiale și texturi, precum acest televizor pietrificat. Lângă telefonul Xiaomi scria că va fi lansat pe 16 decembrie și va fi disponibil doar pe highsnobiety.com și într-un pop-up store special, deci probabil nu va fi adus în România.

Hardware-ul este de flagship, tot cu Snapdragon 8+ Gen 1, cameră de 200 megapixeli, baterie de 5.000 mAh cu încărcare la 120W și alte asemenea cifre. Sunt curios cât costă.

    8 comentarii

  1. urat cu crengi telefonu ala in colaborare cu DA. laudabil efortul pentru ceva ce vei acoperi cu o carcasa in minutul 2 de la achizitie

      (Citează)

  2. CEO-ul Xiaomi folosește un iPhone, prin urmare nu mă interesează de produsele lor pe care nici cei din management nu le folosesc.

      (Citează)

    • Sunt sigur că sunteți prieteni buni, ati împărțit de nenumărate ori aceeași masă si alte lucruri, normal că știi ce telefon folosește

        (Citează)

  3. Si mie mi-a placut Xiaomi 12T Pro special edition cand l-am vazut. E altceva.
    Pacat ca e Android.

      (Citează)

  4. Astept xiaomi 13 ce arata absolut excelent.
    Seria 11-12 a aratat ca naiba la camere dpmdv iar asta din articol parca e cireasa din tomberon.

      (Citează)

  5. https://www.youtube.com/watch?v=fSWl6WHSTv0&t=381s&ab_channel=TheRelaxingEnd

    Unboxing gameplay of Xiaomi 12T Pro Daniel Arsham Edition smartphone
    Daca deranjeaza linkul, te rog sa stergi.

      (Citează)

  6. O prostie de nivel epic sa faci spatele telefonului cu neica nimeni artistul de care nu s-a auzit pe nicaieri. Plus ca majoritatea telefoanelor stau in husa, deci e inutil sa desenezi ceva pe spatele lor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus