un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A apărut în magazine whisky-ul românesc Carpathian Single Malt

31 Oct 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

26 comentarii

Alexandrion a lansat în sfârșit pe piață whisky-ul românesc numit Carpathian Single Malt. Din câte știu, este făcut ca la carte, este un proiect început cu mulți ani în urmă (că na… timp de maturare la butoi), s-a lucrat cu scoțieni pentru consultanță, ingrediente de calitate, în fine… tot ce trebuie.

Carpathian Single Malt (este de tipul no age statement, din ce văd) este maturat în butoaie de bourbon american timp de câțiva ani, #cumseface, apoi maturat a doua oară în alte tipuri de butoaie, de unde rezultă 5 ediții de whisky. De exemplu cel Fetească Neagră a fost maturat în butoaie ce au ținut vin românesc Fetească Neagră, la fel și cel Pinot Noir. Mai au ediții ținute în butoaie de oloroso, vin de porto și pedro ximenez (care este un soi de struguri).

După cum am spus de multe ori, mie mi-au plăcut toate whisky-urile care au stat o vreme în butoaie de sherry sau olorosso (cam același lucru, dar nu ziceți unui vinificator că am zis așa o treabă). Kavalan-ul Sherry Oak este în continuare number one pentru mine, îmi place cam orice Aberlour maturat similar șamd. Sunt deci foarte intrigat de aceste versiuni, dar în același timp și foarte curios de aroma unui whisky făcut pe metoda scoțiană și maturat suplimentar într-un butoi de-al nostru de fetească neagră, că poate ia un pic de aromă din aceasta de prune.

Îl găsiți pe Iconic Drinks, care este magazinul lor oficial. Va ajunge și în alte magazine în luna noiembrie, momentan cred că-l vând o vreme doar prin platforma proprie.

Problema mea este cu prețul fiecărei sticle, care costă în jur de 270 de lei. Mă așteptam la maxim 150 de lei pentru un whisky nou pe piață. 270 de lei este preț de Balvenie 12 ani, Glenfiddich 15 ani, Glenmorangie Accord (tot maturat în butoaie de sherry), Talisker, Caol Ila și altele care includ în preț și branding, marketing, renume construit în zeci de ani șamd. Dar asta e viața.

Când așteptam să se lanseze Carpathian mă gândeam că voi cumpăra toate edițiile posibile, fac o degustare comparativă pentru YouTube șamd. La prețul acesta, probabil voi cumpăra o sticlă. Acum mă gândesc doar la alegerea dificilă: Fetească Neagră sau Olorosso? Și în principiu olorosso, tawny și pedro ximenez sunt toate niște vinuri dulci și fortifiate, nici n-aș ști ce să aleg dintre ele fără o degustare prealabilă. Probabil olorosso sau porto tawny. Nu, tot nu mă pot decide între ele.

    26 comentarii

  1. Sau participi la WHISKY FEST ROMANIA 2022 si poate il gasesti la degustare :P

      (Citează)

  2. Mi se pare foarte scump pentru un whisky abia intrat pe piata si care probabil a fost maturat maxim 3 ani.

      (Citează)

    • Eu nu inteleg cum poate un whisky abia creat sa aiba pret de 4-5 ori mai mare decat unul care are zeci de ani de traditie. Nu se leaga…

        (Citează)

    • Exact asta este si dilema mea. Cand am inceput sa citesc articolul, deja ma gandeam ca va fi pana in 100 de lei sticla (chiar mai optimist decat Radu) si ca o sa cumpar si eu vreo 2 sortimente ca sa vad cum este un whisky romanesc.

        (Citează)

  3. Trebuia sa vii la degustare, le-ai fi gustat pe toate. Au fost 6 variante, dar in total sunt mai multe facute (lansate in alte tari). Ce n-ai mentionat este varianta in butoi de cognac (pare ca au scos-o de pe site). Categoric oloroso e mai bun decat feteasca. Feteasca multora ni s-a parut cea mai slabuta varianta. Mie personal mi-a placut mult si cea cu butoaie de porto. Dar sa nu te astepti la mare lucru, sunt totusi niste whiskyuri foarte tinere si deci cam aspre, unbalanced.

      (Citează)

  4. Alexandrion lanseaza…destul spus :)

      (Citează)

  5. Aștept rom Zarea la preț de Plantation

      (Citează)

  6. Când un single grain de 20 de ani e 200 lei cu transport cu tot… https://www.finestore.ro/greign-20-ani-07l
    Sau un Irishman https://www.finestore.ro/the-irishman-founders-reserve-oloroso-sherry-cask-finish-07l e 300 lei

    Nu le înțeleg strategia de mkt!

      (Citează)

  7. Astia de la Alexandrion si-or inchipui ca ne-am baut mintile, ala e pret de Glenfiddich de 1l si editie speciala.

      (Citează)

  8. Gaelex:
    Astia de la Alexandrion si-or inchipui ca ne-am baut mintile, ala e pret de Glenfiddich de1l si editie speciala.

    Dacă l-ar fi oferit ca ediție specială românească gen 2-2,5 l la prețul ăsta ar fi fost OK! :D

      (Citează)

  9. Pretul se bazeaza pe ineditul situatiei, gen woooow uischi romanesc, ce tare, hai sa incerc. Sincer si eu eram curios, dar la banii aia iau ceva cosacrat. Sau si mai bine 2 sticle se diplomatico reserva exclusiva (da, stiu ca asta nu e uischi).

      (Citează)

  10. Daca nu ma insel Alexandrion e si importator de single malt si blended. Parca si Glenfidich tot de ei e adus

      (Citează)

  11. In zona aia de pret am variante mai interesante.
    Probabil o sa iau 1 sticla de curiozitate la un mom dat cand va aparea vreo reducere.

      (Citează)

  12. Inainte spre independenta energetica !

      (Citează)

  13. domnul Nawaf Salameh ne indemna sa cumparam dupa gust, nu dupa maturare/age statement :))) zic sa ne inclinam din mijloc si sa spunem “multumesc” ca ne ofera sansa unica in viata sa cumparam o asemenea capodopera de whisky, romanesc! :))

    Eu imi voi comanda linstit Oban in continuare :)

    Daca faci review si te incanta experienta carpatina, poate le voi acorda o sansa.

      (Citează)

  14. Cum spuneai si tu, cand asteptam sa se lanseze Carpathian Single Malt, am spus ca o sa iau din fiecare sticla cate una (erau vreo 3 tipuri, parca: Fetească Neagra, Pinot Noir si Madeira) si fac o degustare cu niste prieteni.

    Acuma ca sunt 9(!?) “expresii” de Carpathian, cred ca nu sunt nici ei decisi care e varianta castigatoare si ar trebui sa mai asteptam sa se hotarasca. Sau sa se mai invecheasca vreo 9 ani, cel putin… :)

    Oricum, la pretul asta, as merge pe single malturi consacrate de 12-18 ani si asteptam o reducere, nu?
    Stiu ca un Macallan Quest era sub 300 lei, ultima oara cand l-am vazut in stoc, ffs! (Apropo, ai idee ce s-a intamplat cu Macallan, de nu-l mai importa nimeni?)

      (Citează)

    • Acum un an și ceva au pus la dispoziție un formular prin care le dădeai adresa de e-mail pentru pre-comandă. Voiam să comand câteva sticle pe care să le ofer cadou prietenilor, bazându-mă exact pe inedit: whiskey românesc.
      N-au mai dat niciun semn și am aflat abia de aici că au lansat. Nici nu mai comand vreodată, dacă n-au fost în stare să-și țină prima promisiune.

        (Citează)

  15. In loc sa sustineti produsul romanesc… eu mi-am comandat varianta Carpathian Single Malt Feteasca Neagra

      (Citează)

  16. Vine cu felie de paine inclusa sau prin ce il tragi?

      (Citează)

  17. Am ras cu sunet cand am vazut pretul. S-ar putea totusi sa fie o investitie buna. Dupa ce opresc productia rapid – pentru ca nu cumpara nici dreq la pretul ala – sa aiba o valoare buna de revanzare pe piata de collectibles. Stonks!

      (Citează)

  18. Abia asteptam sa faca Alexandrion Group in Single Malt. O sa il incerc desigur, la cat de buni sunt pe segmentul de bautura spirtoasa cu aroma de cognac trebuie sa incerc si urmatorul produs premium de la ei.

      (Citează)

  19. În NY (Mai) și Londra (Iulie) au lansat doar 3 variante: Pinot Noir, Feteasca Neagră și Madeira. Pinot Noir, Madeira și Fetească Neagră ordinea preferințelor mele. F bine organizată lansarea din Londra. Distilat in 2017, Pinot Noir fiind singurul invechit doar in butoaie de vin pt minim 3 ani.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus