un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Prețuri mari pentru iPhone 14, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Ultra, AirPods Pro și restul la precomandă

9 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

eMAG a pus la precomandă iPhone 14 (și Plus), iPhone 14 Pro (și Max) în toate variantele de stocare, plus Apple Watch Ultra, noile Airpods Pro și restul noutăților anunțate zilele trecute. Le găsiți și la PC Garage.

Și na… ce să mai zici de prețuri? Dolarul în creștere față de leu și euro înseamnă niște prețuri destul de mari față de lansarea de acum un an.

De exemplu, iPhone 14 Plus începe de la 5.599 lei pentru varianta de 128 GB. Începe de acolo. Este preț de S22 Ultra, deși iPhone 14 Plus n-are nici ecran cu refresh adaptiv, nici mai mult de 2 camere pe spate, nici măcar cel mai nou procesor Apple, deși asta este cea mai nesemnificativă problemă a sa. Chiar am început să simt că S22 Ultra n-a fost chiar atât de scump. Eu am dat 6.500 de lei pe el, dar acum este cam 5.500 lei.

Știți cât costă un iPhone 14 Pro Max cu 1 TB stocare internă? 10.259 lei. Prețurile sunt similare la toți distribuitorii oficiali, de altfel, că sunt impuse de Apple.

Varianta de 128 GB este vreo 7.069 de lei, dar mi se pare că cea de 128 GB nici măcar nu filmează în ProRes, deci dacă vreți un iPhone 14 Pro, luați măcar varianta de 256 GB. Iar cum modelul Pro Max, cu ecran mare și baterie mai mare, costă cu vreo 10% în plus față de Pro-ul normal, dacă tot dai mulți bani, măcar să-i dai pe ceva bun, așa că mie mi se pare că intrarea în gamă se face de fapt la Pro Max de 256 G, la 7.700 lei.

Ca idee, iPhone 12 Pro Max a fost lansat la precomandă la 6.300 de lei, zice un articol de-al meu din 2020, iar iPhone 13 Pro Max la 6.199 lei, zice Google. Prin comparație, iPhone 13 Pro Max de 1 TB a fost listat la 8.999 lei la precomandă acum un an.

Știu că-și vor lua mulți noile telefoane, că sunt totuși foarte bune, iar un upgrade de la o generație de acum 2-4 ani probabil că merită. Dar, vă rog eu, luați și vreo formă de asigurare la furt sau spargere de ecran sau altă formă de daună totală, ca să nu plângeți apoi.

    24 comentarii

  1. Preturi impuse de Apple = Consiliul Concurentei = amenda % din cifra de afaceri. Daca ai dovezi despre asta, hai cu ele la autoritati.

    Si se inchid eMAG, Altex, iStyle si asa mai departe daca pretul e “impus de Apple”. Nu se poate supravietui unei amenzi de genul 10 milioane de euro.

      (Citează)

    • De obicei discutam de preturi maximale impuse de producator, asa ca nu este niciun risc de a fi amendat de catre Consiliul Concurentei/ANPC.

        (Citează)

    • Cum sa impuna producatorul un pret??
      Sariti, ca vine Gaelex si pune consiliul concurentei pe ei.
      Daca tu esti unicul producator al obiectului X, stabilesti pretul cum doresti. Piata decide apoi daca merita sau nu. Tu visezi comunisme, desi presupun ca esti baiat tanar.
      Sa vie organele sa faca iphone 250 euro, cat am citi eu ca pretul componentelor. Sa ia tot omul unul..

        (Citează)

    • Conform legislatiei europene si a Romaniei, producatorul, importatorul, distribuitorul nu au nimic de spus despre pretul la care un produs se vinde catre utilizatorul final.

      De exemplu orice sugestie, impresie de sugestie, vaga aluzie de sugestie primeste instant un raspuns scris de la Carrefour , despre cum isi stabilesc singuri pretul.

      De ce? Pentru ca orice atingere adusa stabilirii libere a pretului la care se vinde este incalcare a principiul esential si de baza a liberei concurente, pe care UE este foarte capsata.

      Amenda se da in procente din cifra de afaceri anuala a idiotilor care au fost implicati in asa ceva. Nu pe profit, nu in vreun cuantum stabilit, ci procent din toti banii rulati de firma intr-un an!

      Dar continuati sa aberati cu gratie, in ciuda evidentei amenzilor date de Consiliul Concurentei, chiar recent lui Samsung, eMAG si Altex pentru ca au fixat preturile la TV-uri parca.

      Exista pret recomandat de producator, care scapa de amenzi, nu prea imi dau seama de ce. Poate pentru ca este anuntat public si acelasi pentru toata piata si toti vanzatorii.

        (Citează)

  2. Stau sa ma gândesc dacă merita upgrade de la 8 plus la 14 pro max…

      (Citează)

  3. Preturi prohibitive anu asta’ la dispozitivele Apple. Vezi Macbook air cu m2,seria Iphone 14 etc

      (Citează)

  4. Cum sa dai 10 mii de lei pe un telefon? Ca sa nu zica vreunul ca sunt acri strugurii, am banii astia in cont dar nu imi pot inchipui sa platesc atata pe un telefon.

      (Citează)

    • Nici eu n-as da, dar ca sa iti raspund la intrebare, asa cum (unii) dadeau 6000-7000 acum 2-3 ani. Ca cam atat mai e 10000 azi. E doar o chestie psihologica.

        (Citează)

    • Asta înseamnă Inflația, cum poți să dai 12 lei pe 1.8 litri de lapte când acum câteva luni era 6-7 lei?

      Dacă lângă acei 10,000 ron pui = 6000-7000 și adjustezi corespunzător, are sens. Plus că aici e și un pic de exagerat pentru că e varianta cu cea mai mare stocare pe care nu văd s-o cumpere nimeni în era iCloud, Wifi gigabit și 4G-5G.

      Ca să nu mai zic de creșterea dolarului (Doamne ajută-l că eu lucrez pe ei) + 20% TVA + 7% taxă UE de import.

      Dar da, nici eu n-aș da pe el atâta, psihologic nu sunt pregătit efectiv, dar pe cifre aici suntem din păcate…

        (Citează)

    • Terminați-va cu laptele 12 lei, laptele e 7-9 lei depinde de care iei. Cumpăr același tip de lapte de 4 ani. Era 7 lei atunci, acum e 8.8 lei

      https://www.freshful.ro/search/Lapte

      La telefoane e nesimțire maximă. Cumpăram an de an flagshipul de la Samsung imediat ce ieșea modelul nou (când ieșea S12, eu cumpărăm S11) și mereu costa 20-25 milioane. Acum costa 40-50mil. Nu mersi.

        (Citează)

    • @Tano, ce cumparai tu? Samsung S11 si S12? Probabil le luai de pe Wish.com, fiindca in magazine nu au existat niciodata modelele acestea.
      Si atunci se explica si pretul bun la care le gaseai.

        (Citează)

  5. Intrebarea e: ce face telefonu asta fata de unu care costa pe sfert? Merita diferenta?

      (Citează)

    • In primul rand are iOS ca sistem de operare, iar un telefon care costa pe sfert are Android. Acum, pentru cei care vor sistemul asta de operare, nu prea exista alternative.

        (Citează)

    • Depinde cum îl folosește fiecare…pentru uni care îl exploatează la maxim(filmează doar proRes, fac poze doar proRAW, fac development de aplicații iOS, folosesc zeci de aplicații concomitent și alte scenarii care nu sunt pt oricine) merita din plin…pt utilizatorii menționați anterior unele funcții pe care 14 Pro Max le are(alwaysOn display) sunt inutile și altele insuficiente(bateria). Acești utilizatori nu o sa cumpere niciodată un telefon de 4 ori mai ieftin. Sunt totuși foarte multi(inclusiv dintre prieteni mei) care plătesc acest preț doar pt ca au bani și nu folosesc nici 50% din potențialul acestui tel.

        (Citează)

  6. Da, sună dramatic, OMG aifon de 10 mii de lei!, doar că puțină lume cumpără un telefon cu 1 TB de stocare (așa cum la fel de mulți cumpără un MacBook cu 8 TB). Iar aia cu filmatul ProRes, da, luați 256 GB, că sigur vreți să plimbați clipurile prin Resolve, FCP sau PP, e la îndemâna oricui.

    Anul trecut 13 Pro Max era cam 6300-6400 la precomandă, în timp ce la iStyle era 6700 sau 6800. Problema cu precomanda era că îl comandai în noiembrie și venea în martie, de îți venea să aștepți următoarea lansare. Așa că mulți l-au luat la 6700. Acum e 7100 la iStyle și da, e puțin mai scump, dar nu un capăt de țară dacă vrei ăl mai mare și mai tare aifon.

    Cine cumpără an de an modelul nou îl vinde pe ăla vechi pe care ia bani frumoși, mai ales că e încă în garanție, nu e ca și cum dă în fiecare an 7 mii de lei. Dar e mai spectaculos să ne minunăm toți și să ne aducem aminte de vremurile când dădeam 200 de dolari pe o placă video.

      (Citează)

    • Foarte bine explicat, sunt 100% de-acord, asta e faza care e greu de acceptat de clienți în ziua de azi.

      Telefoanele au devenit unelte și așa cum nu oricine are nevoie de camion 4×4 de 22 de tone să meargă la servici, ci își ia mașină mică, la fel și cine are nevoie de acele features își ia telefonul dacă filmează mult, face vlogging, și își scoate ‘pârleala’ din avantajele camerei și ale stocării/codecului.

      Dar problema e că lumea încă vede telefoanele ca un status simbol iar Apple foarte bine face că ia banii proștilor. În realitate un iPhone SE face TOT ce are nevoie orice utilizator mediu, doar că nu se vede ‘valoarea’ când îl pui pe masă. La fel și iPhone 14 standard.

      Acuma ca să fie și mai ok, au scos iPhone cel standard în versiune mai mare, pentru cei care la fel, un ecran mai mare îi ajută, dar n-au nevoie de nimic din ceea ce oferă varianta Pro.

      Dar..repet…cu Pro se vede valoarea imediat…și lumea asta vrea, să se vadă valoarea.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      12/09/2022 la 7:12 AM

      Clasicul argument cu profesioniștii care filmează cu telefonul

        (Citează)

    • @Cătălin Tănase, si pe mine ma amuza argumentul asta.
      Este ca si cum ai spune ca cei care isi iau Ferrari se duc zi de zi pe circuit si incearca sa depaseasca recordurile de viteza.

        (Citează)

  7. Samsung S 22 Ultra este astăzi 4300 de lei!

      (Citează)

  8. Răspunsul la întrebarea dacă merită diferă de la persoană la persoană, în funcție de nevoi și de scara de valori a fiecăruia. E absurd ca acesta să fie subiect de dezbatere publică.
    Ce pentru mine e scump, pentru Radu poate reprezenta bani de semințe sau de nisip pt literă.

      (Citează)

  9. Apple are același preț din 2017, de $1099 pentru varianta de top.

    În schimb Samsung a mărit prețul aproape în fiecare an cu $100 iar un S22 Ultra costă $1199, mai mult cu $100 față de iPhone 14 Pro Max.

      (Citează)

  10. Aceeasi poveste in fiecare an. Descoperim cu uimire ca sunt scumpe. Dar nu este un produs de prima necesitate, nu e benzina de la pompa, gazul de la aragaz sau lapte, nu ti-l permiti. gasesti chinezarii midrange – aproape flagship, ca sa citez pe cineva. Culmea e ca iarasi va fi top la vanzari.

      (Citează)

  11. Gaelex:
    Conform legislatiei europene si a Romaniei, producatorul, importatorul, distribuitorul nu au nimic de spus despre pretul la care un produs se vinde catre utilizatorul final.

    De exemplu orice sugestie, impresie de sugestie, vaga aluzie de sugestie primeste instant un raspuns scris de la Carrefour , despre cum isi stabilesc singuri pretul.

    De ce? Pentru ca orice atingere adusa stabilirii libere a pretului la care se vinde este incalcare a principiul esential si de baza a liberei concurente, pe care UE este foarte capsata.

    Amenda se da in procente din cifra de afaceri anuala a idiotilor care au fost implicati in asa ceva. Nu pe profit, nu in vreun cuantum stabilit, ci procent din toti banii rulati de firma intr-un an!

    Dar continuati sa aberati cu gratie, in ciuda evidentei amenzilor date de Consiliul Concurentei, chiar recent lui Samsung, eMAG si Altex pentru ca au fixat preturile la TV-uri parca.

    Exista pret recomandat de producator, care scapa de amenzi, nu prea imi dau seama de ce. Poate pentru ca este anuntat public si acelasi pentru toata piata si toti vanzatorii.

    Oare la tigati dc e fix la fel pretul de la supermarchet pana la ultimil butic?

      (Citează)

  12. Tano: 1.8 li

    Laptele la 1.8 litri, nu 1 litru, care oricum daca il compari la pret /litru este mai scump decat 2 sticle de 1 litru

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus