un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Parcul Carol ar putea fi unul dintre parcurile emblematice din București, dar este în paragină

1 Sep 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

25 comentarii

Mi se pare că Parcul Carol are atât de mult potenÈ›ial. Are o suprafață mare. Are lac, are alei cu copaci înalÈ›i pe lângă ele, are dealuri pentru cei ce vor să facă niÈ™te efort, are o zonă cu mese unde poÈ›i mânca o îngheÈ›ată, multe bănci, priveliÈ™te spre Palatul Parlamentului… în fine, este un parc #cudetoate.

Undeva pe acolo se află și fântâna Cantacuzino, care arată pe jumătate bine. Și nu mai zic de Monumentul Eroului Necunoscut de sus, care este un punct de atracție.

Și totuși, parcul este foarte neîngrijit. Acestea de mai jos sunt trepte care duc de la un nivel la altul. Nu glumesc, când erau trepte aici:

Așa arată intrarea printr-un gard pus parcă la mișto:

În altă parte, așa arată niște trepte la o altă intrare. Mă întreb cu ce curaj le-ar coborî niște bătrâni care merg greu:

Aleile au asfaltul crăpat, marginile distruse. Zeci de copaci au fost recent tăiați, probabil pentru că altfel s-ar fi prăbușit singuri. Câțiva chiar s-au prăbușit singuri. În parcul Tineretului, care arată la fel de neîngrijit, măcar s-au mai făcut niște plantări de copaci si câte o asfaltare de alee în ultimii ani, dar parcul Carol pare neschimbat.

Păcat de el. Mi se pare că are mult potențial, dar nu aud niciodată pe nimeni vorbind despre el. Cișmigiu și Herăstrău sunt emblematice, dar Carol mi se pare că are potențial de a fi la același nivel, nu doar o oază de verdeață.

Între momentul când am scris articolul și până l-am publicat a apărut o știre despre o posibilă reabilitare a parcului. Așa să fie!

    25 comentarii

  1. eu mi as dori niste blocuri acolo, e tot ceea ce lipseste
    parcul Carol are mare potential pentru asa ceva

      (Citează)

  2. Arată fix ca în ’92 când am fost singura dată

      (Citează)

  3. Du-te prin Cișmigiu dacă vrei să intri în depresie.
    Cișmigiu, ăla care se vede pe geam de la Primăria Capitalei.

      (Citează)

  4. Acum 10 zile s-a anuntat refacerea fantanii.
    Ieri s-a hotarat ca tot parcul va fi reabilitat: https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25763100-parcul-carol-restaurat-valoarea-proiectului-ridica-10-milioane-euro.htm
    E articol scris inainte de vacanta?

      (Citează)

  5. sa vezi ce asfaltare, scuze reabilitare, va baga baietii.

      (Citează)

    • Asa si? Cum ar trebui refacut ca “sa fie bine”? Cu pavele? Vezi ca un pic mai jos cineva e nemultumit ca in ior au pus pavele in loc de granit. Am fost de curand in Hyde park. Tot ciment/bitum e pe jos. Aproape deloc banci ca lumea sta pe iarba. Din loc in loc cosuri de gunoi. Ce mari amenajari poti face intr-un parc incat sa multumesti pe toata lumea? Dureaza atat de mult pt ca sunt chestii de restaurat, daca erau doar aleile le terminau in 3 luni.

        (Citează)

    • @Vale, sigur terminau in 3 luni. Romanie este si recunoscuta pentru rapiditatea de executie a lucrarilor.

        (Citează)

  6. Dacă au anunțat ca îl refac, termen 36 luni, probabil 60 luni o sa dureze minim. Dacă ai drum, recomand campusul Politehnicii, chiar se vede ca este mult mai îngrijit fata de un parc obișnuit. Mie m ise pare ca cele administrate de Primăria Generala arata mult mai rău decât cele administrate de primăriile de sector

      (Citează)

  7. Ii pune pavele si schimba bordurile. Si gata. Ca vad ca e moda. In zona IOR negoita baga tare la pavele. A scos placile de granit (unele erau intr-adevar sparte sau lipsa, dar se puteau schimba sau reface) si pune rahaturi de pavele. Granitu l-a stivuit frumos si ma intreb in curtea cui va ajunge.

      (Citează)

  8. Macar este curat, in alte parcuri din Bucuresti ai impresia ca esti in jungla.

      (Citează)

  9. asfaltul se incinge excesiv, plus ca la caldura miroase deranjant, as pune ceva mai deschis la culoare, care sa respinga caldura, alternative sunt

      (Citează)

  10. Cred ca toate parcurile care sunt in administratia PMB sunt un dezastru. Exemplu: Izvor si Cismigiu. Am ajuns sa merg prin Moghioros din cauza mizeiriei din cele doua.
    O sa mai voteze cucu pe Nicusor.

      (Citează)

    • ca sa ajunga in stadiul ala au trebuit mai mult de doi ani de cand e Nicusor la primarie. putea face mai mult, poate, dar a sters din datorii. acum a anuntat programe de reabilitare: sper sa se termine pana la alegeri sa ia fata contracandidatilor, ma rog Madamei, ca ea va fi singura contrcandidata :)

        (Citează)

  11. bucurestenii care se plang de starea parcurilor sunt ca un barbat care se plange ca nevasta-sa e nemachiata in timp ce are cancer.

      (Citează)

    • casnica:
      bucurestenii care se plang de starea parcurilor sunt ca un barbat care se plange ca nevasta-sa e nemachiata in timp ce are cancer.

      E josnic ce spui. De fapt, e chiar o ticăloșie să faci comparația asta, sunt sigur că nu ți-a murit nimeni drag din cauza cancerului altfel n-ai putea să scrii asemenea bazaconii.

      Totuși, importanța parcurilor este crucială. Poate crește calitatea vieții care e și așa greu încercată. Dacă sistemul nostru sanitar este aproape criminal măcar putem lucra la prevenție. Un oraș curat cu parcuri curate este un oraș care poate să ofere speranța că măcar nu ne otrăvește.

        (Citează)

    • @casnica, inteleg ca parcurile sunt ultima problema a orasului. Care ar fi dupa tine prioritatea in Bucuresti?

        (Citează)

  12. Andrei: E josnic ce spui. De fapt, e chiar o ticăloșie să faci comparația asta, sunt sigur că nu ți-a murit nimeni drag din cauza cancerului altfel n-ai putea să scrii asemenea bazaconii.

    de ce presupui ca n-am rude moarte de cancer? e o cauza foarte comuna, de aia imi permit sa zic asta.
    Voi n-aveti voie sa va puneti centrale, tremurati, sunteti sufocati de masini, omorati pe trotuare, se prabusesc cladirile pe voi, da’ va doare de gainatul ciorilor si lipsa bancilor si scarilor din parcuri (mult prea putine ca sa conteze la cantitatea de oxigen si “aer curat”). sunteti de rasu’ curcilor.

      (Citează)

    • casnica: de ce presupui ca n-am rude moarte de cancer? e o cauza foarte comuna, de aia imi permit sa zic asta.
      […]

      Din cauza experienței traumatizante mă gândeam că nu ți-ai permite să faci o comparație atât de frivolă. Dar într-adevăr, sunt mulți psihopați printre noi care sunt imuni la asemenea tragedii emoționale. Eu unul trecut cu doi oameni extrem de dragi prin cancer nici prin vis nu mi-aș permite să fac asemenea corelații. Dar na, fiecare după cum îl taie capul.

      casnica[…]
      Voi n-aveti voie sa va puneti centrale, tremurati, sunteti sufocati de masini, omorati pe trotuare, se prabusesc cladirile pe voi, […]

      Habar nu am despre ce vorbești. La mine în bloc cine a dorit și-a pus centrală. Toți cunoscuții mei au centrale. Problema numărului de mașini NU este doar în RO. Clădirile vechi gata să cadă sunt într-adevăr o problemă dar și aici sunt discuții cine este cu adevărat vinovat. Proprietarii care nu doresc să părăsească respectivele clădiri pentru a fi renovate sau dărâmate oare nu au nicio vină? Ce poate să facă primăria în cazul ăsta?

      Nu, problemele de rezolvat sunt cele comune stimate domn sau doamnă. Adică fix cea precum parcul. Sau fix cea precum sistemul național de sănătate. Astea sunt într-adevăr subiecte adresabile.

        (Citează)

    • @casnica, poate ca inainte sa comentezi aiurea, ar trebui sa verifici daca orasul in care locuiesti tu este perfect.

        (Citează)

  13. speedy.gonzales

    01/09/2022 la 3:48 PM

    si asta e un articol programat? ca iar se da Radu lovit in aripa dar de fapt nu zice nimic

      (Citează)

  14. Sa mergi si in Herastrau. Eu initial credeam ca de el zici in articol :)

      (Citează)

  15. E oras sarac Bucuresti

      (Citează)

  16. Mausoleul sau.. Monumentului Eroilor Comuniști.

      (Citează)

  17. Important e să aibă arbori și alte verdețuri, nu borduri și băncuțe.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus