un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O poveste amuzantă cu parcarea la loc îngust

31 Aug 2022  ·

AUTO  ·

34 comentarii

Să vă spun o fază amuzantă sau măcar surprinzătoare de la noul apartament.

Locul nostru de parcare acolo este într-un angrenaj Klaus, o platformă mobilă pe verticală care are două locuri de parcare sus și două jos, ceva asemănător cu imaginea de mai jos.

Ca o paranteză, de ce am cumpărat loc de parcare acolo și nu în subteran? Pentru că era de două ori mai ieftin, iar investiția într-un loc de parcare nu se justifica din două motive:

  1. Din experiență anterioară, mulți chiriași nu au mașină. Apartamentul este într-o zonă centrală și la distanță mică pe jos de două stații de metrou.
  2. Nu am fi închiriat apartamentul cu mai mulți bani doar pentru că are loc de parcare în subteran. Pentru marea majoritate a chiriașilor, este suficient să le oferi locul lor propriu de parcare, nu trebuie să fie și unul mega-lux.

De altfel, pentru multe aspecte legate de poziționare și decorare ne-am întrebat “dacă investim X euro în plus, obținem o chirie mai mare?”. Și de multe ori răspunsul era nu, că nu ar fi fost un element crucial în decizia de închiriere.

Anyway, angrenaj cu două mașini sus și două jos, da? Noi am ales să plătim 1.500 de euro în plus totuși pentru locul de deasupra, că cel de dedesubt era mai ieftin. De ce am vrut deasupra? Pentru că de la o mașină mai mică uneori pe dedesubt ulei  sau se mai desprinde noroi, care astfel ar murdări mașina de dedesubt din platformă. Apoi, m-am gândit că, în cazul în care se defectează angrenajul, probabil este mai ușor să-l lași manual în jos (o avea vreun sistem manual de dat la manivelă sau ceva) și să scoți totuși mașina din el până va fi reparat, decât să-l dai în sus.

După câteva luni am observat că doar locul fix de sub al nostru este ocupat de altă mașină. Noi am cumpărat special în angrenajul în care atunci, în martie, nu mai erau și alte locuri vândute. Între timp s-a vândut și cel de sub noi, poate și celelalte două locuri, dar nu am văzut niciodată alte mașini parcate acolo.

Am întrebat pe grupul secret de proprietari din FB cine mai are locuri de parcare la Klaus. Am găsit persoana cu locul de sub al nostru (sunt numerotate). I-am propus să parcheze și el sus, pe locul cui o fi acolo, că este veșnic neocupat. Avantajul ar fi fost că n-am mai fi dat toată ziua în sus și în jos angrenajul, ceea ce durează vreo 3 minute, ci ar fi rămas permanent pe poziția coborât, astfel încât să parcăm amândoi sus.

Mie mi s-a părut o propunere foarte rezonabilă și eram sigur că va accepta.

Omul a zis nu. A zis că preferă să parcheze în continuare jos, că este începător și se teme de spațiul mic dacă parchează două mașini acolo. Culmea este că spațiul nu este mic, sunt două locuri normale de parcare ca lățime, iar câtă vreme știi să parchezi cu fața sau cu spatele, ești ok.

Dar na, n-a vrut. Asta e.

    34 comentarii

  1. speedy.gonzales

    31/08/2022 la 11:28 AM

    asa si? a fost nevoie sa deschizi un thread ptr o intamplare obisnuita?
    sau mai degraba nu mai ai idei de ce sa scrii si ajungi sa scrii articole ptr chestii absolut absolut banale?

      (Citează)

  2. Chiar ca e funny, pare ca omul nu a inteles ca angrenajul ar fi ramas tot timpul coborat asa ca a dat un raspuns care e prea prostect ca sa fie adevarat, ldeci -a dat doar ca sa nu dea motivul adevarat, anume ca ii e teama sa nu se intample ceva cu masina la inaltime :-)
    Sau poate chiar nu si-a dat seama ca spatiul sus e fix la fel cu spatiul jos, mai sunt si din astia.
    Si nu a inteles nici ca daca cineva ar cumpara totusi locul liber de jos, atunci ar reveni la parcarea jos.

    Pe de alta parte, e destul de bizar ca nu ti-a trecut tie prin cap sa parchezi tu jos. Corect?

    Una peste alta, e o situatie interesanta intr-adevar.

      (Citează)

    • Exact la asta ma gandeam si eu, de ce nu a ales Radu sa parcheze jos? Totusi pare mai dificil putin sa faci asta, fiindca spatiul de jos este mai mic ca inaltime si trebuie sa iesi din masina putin cocosat.

        (Citează)

  3. Same here. Și formulări mega greoaie, aproape nu am înțeles ce locuri erau libere.

    “După câteva luni am observat că doar locul fix de sub al nostru este ocupat de altă mașină. … Între timp s-a vândut și cel de sub noi, poate și celelalte două locuri”

    Din prima propoziție reiese că locul de sub voi e ocupat. Din a 2a … Că de fapt a fost vândut ulterior.

    Plus că nu am prins partea amuzantă, nu toți șoferii sunt buni la parcare și dacă pe om nu îl deranja sa ridice rampa sau sa se trezească cu vreun nebun că îi ridică ștergătoarele, e f ok. E fix genul de om care prefera sa stea in tren pe locul lui, deși alte locuri sunt libere.

    Nu pricep de ce e amuzant asta.

      (Citează)

  4. El n-a vrut pentru ca locul de langa el e liber, deci ii e mai usor sa parcheze. Cumva inteleg. Poate ca-i mai bine asa – daca nu folosesti deloc angrenajul ala timp de multe luni poate se blocheaza.

    Ce nu inteleg eu:
    “De ce am vrut deasupra? Pentru că de la o mașină mai mică uneori pe dedesubt ulei”

    separatorul de niveluri nu e “intreg”, sa izoleze picaturi de ulei? e un metal cu gauri?

      (Citează)

    • Am experiente proprii cu Klaus, am vazut si poza din articol care confirma: toate sistemele Klaus au “sertarele” din tabla plina. Nu poate curge nici ulei nici altceva pe masinile parcate dedesubt.

      Diferentele reale intre ‘sus’ si ‘jos’ pot fi date de INALTIMEA locului de parcare mai ales la sistemele Klaus montate in garaje subterane unde inaltimea intre sertare se regleaza functie de inaltimea totala a subsolului. La unele garaje dotate cu Klaus locul de jos permitea cea mai mare inaltime, la altele (gen poza din articol) locul de sus era cel mai inalt. Evident, locul mai inalt care nu limiteaza tipul de masina este mai scump.

      Revenind la decizia de achizitie a locului de parcare, un loc de parcare subteran este in top 3 features ale unui apt dupa locatie si suprafara utila, nici nu conteaza daca si ce apreciaza chiriasul ci tine de valoarea proprietatii si evolutia ei in timp, mai ales intr-un oras ca Bucuresti unde un loc de parcare subteran cu tot confortul inegalabil oferit merita cei €20-30K care se cer de regula in locatii centrale. Ma mira rationamentul vostru, dar ma rog, fiecare jjudeca dupa propriile criterii.

        (Citează)

  5. speedy.gonzales:
    asa si? a fost nevoie sa deschizi un thread ptr o intamplare obisnuita?
    sau mai degraba nu mai ai idei de ce sa scrii si ajungi sa scrii articole ptr chestii absolut absolut banale?

    Nici tu nu puteai trece mai departe, este?

      (Citează)

  6. Articol de toată jena.

      (Citează)

  7. Dacă celelalte doua locuri din angrenaj sunt mereu libere, rezonabil e
    – sa îmi vad de treaba
    – sa parchez eu jos, care vin din când în când, sa nu mai pierd timp cu mecanismul
    – sa identific șoferul pe Facebook și sa ii propun lui sa parcheze sus, deși locuiește acolo continuu și eu doar vin din când în când, sa nu mai pierd EU țimp cu mecanismul

      (Citează)

  8. Deci tu ai langa tine un loc de parcare liber sus si el are langa el un loc de parcare liber jos (ceea ce vad eu drept un win-win), dar i-ai propus sa va inghesuiti ambii pe o singura platforma de 2 masini, ca sa va fie mai greu sa intrati/iesiti sau sa luati ceva din masina + risc de a face urme de la portiere sau mici accidente la intrare/iesire (patit ambele de la vecinii mei).

    As fi refuzat si eu o asemenea propunere, caci mereu ma bucur cand am un loc de parcare liber langa mine.

      (Citează)

  9. Peste cativa ani o sa-ti dai seama de ce era la juma de pret fata de unul pe pamant.

      (Citează)

  10. Locurile de parcare or sa devina aur in bucale. Cand am luat apartamentele asa am zis si eu ….e loc pe strada, e loc in parcarea blocului….etc. Dupa cativa ani, ma felicit ca am cuparat si loc de parcare. Ba la un apartament am luat 2 (subteran si suprafata). Acu e batalie, ca s-au inmultit masinile. 3 din 5 le am inchiriate. Alelalte 2 le tin ptr mine ca sa am unde trage cind mai trec pe la “moșie”, desi am cerere mai mereu de la vecini. Culmea ca unde stau acu am un singur loc al meu si de o saptamana a sosit si masina 2. Si a trebuit sa inchiriez un loc. De cumparat nu gasesc sub nici o forma.
    Daca gasiti locuri de parcare de cumparat in diverse complexuri, e o investitie. Nu te imbogatesti, dar sigur nu pierzi.
    Apropo de speta ta, vorba lumii….si io ma bucur daca n-am pe nimeni langa.

      (Citează)

  11. Intrebare stupida, dar o formulez, poate imi scapa ceva: la sistemul asta Klaus cel care are masina sus depinde de cel care are masina jos? Daca vin / plec la 2 noaptea, si am locul de parcare la “etaj”, trebuie sa sun vecinul sa mute masina de jos?

      (Citează)

    • Nu trebuie sa mute masina. Actionezi tu angrenajul si o muti in “subsol”, apoi scoti masina ta. Iar el cand vine, actioneaza angrenajul si isi ridica masina, iar pe a ta o urca la etaj.

        (Citează)

  12. Propune-i ca sa parcheze pe locul tau si tu pe locul nevandut inca. Poate omul nu a vrut ca sa se expuna in a parca pe locul altuia. Sunt oameni care pentru un loc de parcare ocupat iti vandalizeaza masina.

      (Citează)

  13. pai daca e tabla plina cum sa curga ulei si sa cada mizerie? pentru a curge ului, ar trebui sa fie doar talpi pentru roti si atunci e de inteles ca nu toti soferii au curajul de a parca

      (Citează)

  14. Ce am înțeles eu; “Ca sa ne fie bine la amândoi parcheaz-o tu pe locul altcuiva!” Nu înțeleg de ce nu ai parcat tu lângă el, mai ales că vii din cand în când și nu lași mașina peste noapte.l deci șansele să încurci pe altcineva sunt mai mici decât ale lui care stă acolo.

      (Citează)

  15. Mie mi s-a părut o propunere foarte rezonabilă și eram sigur că va accepta. – misterioase sunt sinapsele omului cateodata.

    Adica ala sa percheze pe locul altuia, pe care cumva te-ai facut tu stapan? Si daca vine proprietarul de drept de pe locul ala si il suna p-asta fix cand face sex cu nevasta-sa, ce sa faca? se duce sa mute masina si sa aslcute scandalul si sa ii explice aluia ca a gasit ing. dumitru solutia “mai mult decat rezonabila”?

    Rezonabil era sa ii zici sa parcheze el in locul tau, si sa parchezi tu alaturi. Sincer mi-ar fi fost si jena sa am o astfel de interactiune cu tine, si te-as fi considerat cine stie ce bombardier cu asa gandire.

      (Citează)

  16. Top quality non-content. Mai bine ziceai de Formula 1.

      (Citează)

  17. Economie inutila… locul de parcare e aur, un loc de parcare subteran iti creste valoarea de revanzare (ap + loc parcare subteran) mai mult decat dif dintre subteran-teran.

      (Citează)

  18. speedy.gonzales

    31/08/2022 la 6:03 PM

    deci Radu vine rar cu masina, dar i-a propus vecinului ca sa parcheze ala pe locul altcuiva, ca Radu sa nu mai piarda 3 min sa lase sistemul jos.
    parca era mai logic ca Radu sa parcheze el jos si sa il lase pe vecin in pace.
    da dupa cum a zis cineva, nu mai iesea articolul.

    si sincer daca eram in locul vecinului care are loc de parcare liber si eu refuzam, ca sa nu mai chinui sa deschid usile.

      (Citează)

  19. > Mie mi s-a părut o propunere foarte rezonabilă și eram sigur că va accepta.

    Să accepte să utilizele bunul altcuiva?! Dar dacă e un apartament gol în bloc, să zicem la un etaj inferior, aparține cuiva dar nu stă nimeni în el, i-ai propune altuia de la un etaj superior să locuiască acolo?

      (Citează)

  20. lasati omul, e in vacanta. articolul era deja scris si programat.

      (Citează)

  21. Eu as fi foat unul din chiriași aia care nu ar fi luat apartamentul din cauza locului ăla de parcare, și nu pt ca a-și fi vrut unul de “lux”. Am mașina de 7 locuri și cutie pe mașina permanent și nu intru in astfel de locuri. Probabil nu intru nici la parcarea de lux(am 219,5cm). Dar sunt probabil unul din aia 1%.

      (Citează)

    • Presupun ca familia ta este compusa din mai mult de 2 membri, nu? Adica nu ai fi avut nevoie de masina cu 7 locuri pentru tine + sotia/iubita.
      Iar in conditiile acestea probabil ca ai fi cautat si un apartament cu cel putin 3 camere, adica nu ceea ce are Radu la inchiriat.

        (Citează)

  22. Andrei G e mai complicat. Am familie mare(4copii) și locuiesc in afara unui oraș mare și închiriez un astfel de apartament pt a evita sa ma deplasez in afara orașului cu copiii atunci când ii car între activități. In general dacă vrei sa mergi la tenis, înot, meditații, etc, toate sunt in zone centrale și as pierde foarte mult timp conducând. Astfel duc copii in apartamentul închiriat pt a-și face și ei temele între activități și seara ne retragem la țara.

      (Citează)

    • Suna foarte obositor si costisitor

        (Citează)

    • Ionut, sa nu mictionam in cum decide fiecare sa isi petreca “qulaity time” cu familia dupa ce te muti “la porumb”. It sounds like fun.

        (Citează)

    • Ionut, banii sunt o problemă minoră pentru unii oameni. Pentru alții, timpul și confortul sunt mai importante. Pentru că își permit.

      Costisitor sigur este, asta dacă nu punem la socoteală timpul care s-ar pierde ca să alerge de la țară la oraș, pentru școală copii și activități extracurriculare ale acestora. Dar am stabilit că este evident că banii nu sunt o problemă prea mare pentru Dan.

      Dar obositor nu este, că nu mai faci naveta de 3-4 ori pe zi acasă-oraș.

        (Citează)

  23. Păi de ce nu-i oferi locul tău.Tu îi propui cu generozitate să ocupe locul altcuiva că știi tu că nu vine nimeni.

      (Citează)

  24. Ionut:
    Peste cativa ani o sa-ti dai seama de ce era la juma de pret fata de unul pe pamant.

    true

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus