un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Prima misiune Artemis către Lună ar putea fi lansată pe 29 august

5 Aug 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Misiunea Artemis 1 ar putea fi lansată la finalul lunii august, dacă nu se amână din diverse motive. Așa că încep acele vremuri interesante în care omenirea vrea să se întoarcă pe Lună, iar această misiune este primul pas.

Am scris acum un an despre programul Artemis și ce presupun misiunile acestuia. NASA are o pagină specială despre Artemis 1 în care explică misiunea curentă. Există si un blog despre Artemis 1.

Pe scurt, vor fi lansate noua rachetă SLS a NASA, iar in vârful ei se va afla capsula Orion, care va duce cândva astronauți pe Lună. Misiunea aceasta va fi fără echipaj uman, este gândită doar ca test fără a expune personal uman pericolelor.

Harta misiunii Artemis 1 este cea de mai jos:

Racheta SLS, cea mai puternică rachetă construită pentru NASA până acum, va decola de la Cape Canaveral din Florida. Odată ajunsă pe orbită, capsula Orion va fi trimisă singură spre Lună după o etapă de accelerație. Etajul special al rachetei care va asigura acest boost se numește ICPS, Interim Cryogenic Propulsion Stage, practic un motor cu oxigen și hidrogen lichid, modificat special pentru Orion.

Călătoria va dura câteva zile, apoi Orion va parcurge o jumătate de orbită sau o orbită și jumătate în jurul Lunii. Inițial Orion va trece la aproximativ 100 km de suprafața Lunii, dar ținta finală este o orbită retrogradă pe la o altitudine de 70.000 de kilometri de Lună, adică una foarte înaltă, practic cu maximul la o cincime din distanța Lună-Pământ.

Revenirea pe Terra va fi similară. Orion va părăsi acea orbită înaltă, va trece din nou la 100 de kilometri de Lună și va reveni spre Pământ.

Practic, misiunea testează aproape tot ce se poate cu excepția aselenizării și decolării de pe Lună, pentru care va exista o altă misiune de test. Artemis 1 va testa însă racheta SLS, apoi capacitatea capsulei Orion de a menține condiții bune în interior pe o perioadă lungă, sistemul de ghidaj și propulsie al acesteia pentru manevre orbitale, diverse sisteme de comunicații și, la întoarcerea pe Terra, scutul termic și parașutarea în ocean.

Este un pic diferită de alte misiuni care nu părăsesc orbita Pământului. Capsula va sosi înapoi dinspre Lună cu viteză mult mai mare decât misiunile orbitale din ultima vreme (gen Dragon către SSI), așa că scutul acela termic trebuie să reziste la condiții mult mai dure de reentry. Viteza estimata acum este de 11 kilometri/secundă, ceea ce va încălzi scutul termic la aproape 3.000 de grade Celsius.

Misiunea durează mai mult de o lună, după cum scrie și în hartă. Dacă se va lansa pe 29 august, întoarcerea este programată pe 2 octombrie. Alte ferestre de lansare sunt pe 2 și 4 septembrie. Ecusonul este acesta:

Dacă totul merge bine, misiunea Artemis 2, cândva în viitor, va avea echipaj uman la bord și o altă traiectorie ce îi va înscrie pe o orbită mult mai joasă a Lunii. Abia misiunea Artemis 4, programată momentan pe final de 2024, dar care sigur va fi amânată, va aseleniza.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Nu rezonez in niciun fel cu teoriile conspirationiste care spun ca omul nu a ajuns inca pe Luna, dar totusi, daca te gandesti ca din 1969 au trecut 53 de ani, respectiv vor trece 55 de ani pana la aselenizarea programata in 2024, iti ridici niste semne de intrebare.
    Cred ca toata puterea de calcul a sistemelor informatice ce au facut posibila aselenizarea in 1969 e disponibila azi intr-un telefon mobil – probabil ca la un joc de candycrash consumi mai mult ram decat in toata misiunea din 1969.
    Avand in vedere progresul tehnologic inregistrat, parca in 2022 o aselenizare ar trebui sa fie floare la ureche, ori citind articolul tau, bag seama ca e mare lucru si e tratata cu maxima atentie.
    Ceva nu se leaga totusi…

      (Citează)

    • Mi-am pus si eu intrebarile astea, am niste raspunsuri, dar cred ca cel mai nimerit este urmatorul exemplu, desigur, la un nivel inferior: in 1895 Anghel Saligny, ca sef de proiect a inaugurat complexul de poduri de la Fetesti la Cernavoda (multi nu stiu ca cei 10 km dintre cele doua poduri de cale ferata de la Fetesti si Cernavoda erau legati prin viaducte, unul dupa altul, deoarece terenul era mlastinos. Si astazi consider ca a fost o realizare exceptionala. Azi avem calculatoare cu programe de calcul structural, desenul se face in Autocad, ce mai, ar trebui sa fie floare la ureche pentru noi ca natie sa facem ceva similar. Te asigur ca natia noastra nu mai e capabila sa faca ceva asemanator (cand zic natia noastra ma refer la o firma de proiectare si alta/altele de executie cu specialisti romani). Uita-te cine a proiectat si executat podurile de la Calafat si Braila si ai sa intelegi. Ar trebui sa resuscitam proiectarea in domeniu si firmele de executie, daca ma pot exprima asa pentru ca specialistii nu se pot transmite peste ani ca niste date inregistrate pe un suport de stocare.

        (Citează)

    • Nu ai de ce să te mai duci pe lună, nu ai nimic de făcut pe acolo, de găsit… nu”rentează”.
      Consumul pentru a ajunge acolo e prea mare pentru… ce?

        (Citează)

    • a costat destul: initial bugetul a fost de 7 mld si au sfarsit prin a cheltui 20 mld dolari. prima aselenizare a fost rodul unei competii cu URSS, si desi s-au tot dus pana in 1972, au renuntat la ultimele 3 misiuni Apollo: ii umilisera destul pe sovietici. SUA cheltuia destul cu razboiul din Vietnam si pur si simplu a fost o treaba de cost-beneficiu. plus rachetele care au explodat la decolare; a contribuit la scaderea sustinerii populatiei

      https://www.rmg.co.uk/stories/topics/why-did-we-stop-going-moon

        (Citează)

    • E vorba de bani. Criza din anii 70 a fost atat de dura incat s-au lasat de treburile astea, mai ales ca nu mai aveau nimic de dovedit. Si mao sunt lucruri la care s-a renuntat, ca de exemplu programul de navete americane si sovietice (vezi vlogul Bald and Bankrupt in care patrund in hangarele navetelor Burana).
      Daca insa aselenizarile au fost false, neincrederea in orice face un stat trebuie sa devina regula.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus