un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O tehnologie de viitor: sortare robotizată de deșeuri reciclabile, asistată de inteligență artificială și recunoaștere de imagini

5 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Sortarea deșeurilor este abia la început, iar procentul de deșeuri care nu mai ajung în groapa de gunoi, ci se duc spre reciclare, este destul de mic în Europa și SUA, probabil infim în restul planetei.

Și totuși, trebuie ca fiecare municipalitate să-și pună la punct mecanisme de reciclare. Nu-i vorba doar de refolosit materiale, deși acest aspect este și el foarte important. În primul rând este vorba de faptul că nu vom mai avea unde să depozităm gunoiul. Orașele sunt tot mai mari pentru că oamenii migrează spre mediul urban. Nivelul de trai crește constant în lume, ceea ce înseamnă că oamenii cumpără tot mai multe lucruri și deci generează tot mai multe deșeuri.

Însuși confortul generează mai multe deșeuri. Cumperi din supermarket doi ardei grași preambalați în polistiren și plastic, nu aleși de pe taraba din piață. Alunele vin în plastic. Laptele de cafea dă mai bine la birou în mici căpăcele, deși o cutie de un litru este la fel de bună.

Cu toate acestea, ponderea reciclării crește lent. Am văzut însă un articol foarte mișto despre cum poate fi accelerată prin tehnologie modernă. Mi se pare exemplul perfect de domeniu în care tehnologia poate fi pusă la treabă.

În prezent, reciclarea se face uneori cu personal uman. Un sac de gunoi este aruncat pe o bandă transportoare. Mai mulți lucrători iau de pe bandă PET-uri sau alte materiale reciclabile. Cum probabil intuiți, viteza și eficiența lor sunt mici. Procesele au început să fie robotizate, dar cu o eficiență de 70%.

AI-ul aduce următorul salt în tehnologie. Cu machine learning, AI și o cameră video, obiectele de pe o bandă transportoare pot fi identificată dpdv materiale deși banda se deplasează cu o viteză mult mai mare. Odată identificate, un braț robotic le ridică de acolo. It works.

Este un articol lung despre reciclare AI, citiți-l pe IEEE Spectrum. Interesant este și un paragraf care spune că multe orașe au încercat prin anii 1970 să pună reciclarea în sarcina consumatorului, instalând tomberoane pentru multe tipuri de deșeuri reciclabile, dar apoi au preferat să introducă un singur mare tomberon de “reciclabile” și să facă sortarea ulterior, în instalații special gândite pentru aceast tip de reciclare numită “downstream”. Cu tehnologii moderne, probabil că este și cea mai eficientă soluție, dar și cea mai confortabilă pentru consumator, deși este un pic mai costisitoare.

Mai zice pe acolo și că mai multe companii dezvoltă astfel de tehnologii. Cred că vor genera următorii miliardari, la ce piață uriașă este în întreaga lume pentru așa ceva.

    18 comentarii

  1. Sortezi degeaba daca vine masina de gunoi si le ia pe toate la gramada si le duce in acelasi loc.

    Nu vad cum ai putea sa colectezi separat deseurile pe categorii folosind o singura masina si facand un singur drum.

      (Citează)

    • Poate compartimente separate in masina de gunoi? Doar o teorie, nu sunt sigur.

        (Citează)

    • @Catalin, nu exista compartimente separate. Ca sa poti face asta la o masina de gunoi ar fi nevoie de foarte multe piese in miscare si fiabilitatea utilajului ar scadea foarte mult.

      @Gaelex, cam asta este ideea din articol. Nu te mai chinui sa reciclezi in functie de categoria de material, arunci tot ce inseamna fractie uscata intr-un singur cos. Si apoi sistemul asta automatizat face sortarea in locul tau.

        (Citează)

    • Orice scuză numai să nu miști un deget. De aia aveți curățenia pe care o meritați. Leneșii au fix ceea ce merită.

        (Citează)

    • @Andrei G
      Multam de explicatii. Inseamna ca la noi momentan fie se mai triaza o data totul la statiile de reciclare, fie nu se face reciclare. Cam trist. :(

        (Citează)

    • Sigur asta nu a ramas ceva mit urban? Ati vazut voi ca le amesteca?
      Pe strada mea in Cluj se colecteaza alternativ, deseurile reziduale la 2 zile, iar reciclabile alternativ – intr-o sapt plastic/metal, alta sapt hartie, sticla o data pe luna. Astfel fiecare tip de deseu are masina lui care face circuitul intr-o zi.

        (Citează)

  2. Ieri am pierdut aproape 1h din viața mea să găsesc un loc, altul decât strada, unde pot arunca niște deșeuri periculoase, gen vopsea, diluanți. Am sunat la primăria de sector din București, la numere de pe site-uri, se pare că nu există asemenea servicii in București. Voi cum procedați?

      (Citează)

    • Direct la tomberon. Am incercat sa vorbesc la unii gasiti pe hartareciclarii dar se gândeau ca am zeci de kile de vopsea ramasă. Aveam 2 litri de vopsea pe baza de solvenți. Cica cea mai buna metode de neutralizare este arderea.

        (Citează)

    • La Sibiu anunta societatea de salubritate din cand in cand (de vreo 2 ori pe an) ca organizeaza puncte de colectare pentru deseuri periculoase in cartiere. Sta un container special in locul desemnat cate o zi, apoi e mutat in alt cartier. Momentul perfect sa extrag medicamentele expirate din dulap, vopsele si alte chestii de genul.

        (Citează)

    • @alunelu medicamentele expirate le poti duce la orice farmacie. au obligatia sa le primeasca

        (Citează)

    • @Costin: cand ai facut asta ultima data? Ca eu am umblat la enshpe farmacii cu punga cu medicamente, toate aveau cate un motiv ca sa nu mi le ia.

        (Citează)

    • @alunelu, mda, acum mai bine de 3 ani. chiar asa mult s-au uratit de atunci?
      daca nu vor sa le ia, le poti lasa pe “tejghea” si le zici “multumesc, stiti dvs ce sa faceti mai departe cu ele”

        (Citează)

    • @Costin: da, exact atitudinea de care am nevoie ca sa ma imprietenesc cu ei ca sa imi aduca medicamentele de care am nevoie si care uneori se gasesc extrem de greu.

        (Citează)

  3. La containerele de colectare selectiva de pe langa mine situatia e cam asa: containerul de sticla e plin cu PET-uri (“pai arata ca sticlele se pun aici”). Containerul de hartie si carton are o gura destul de mica, asa ca orice e ambalaj/cutie mare de carton zace aruncat pe langa, lumea e prea comoda ca sa rupa/indoaie respectivele chestii. Cand sunt adunate, dupa cum e norocul, daca vine masina de menajer prima, le ia ea.
    La biodegradabile nu sunt niciodata numai din alea, lumea confunda cu menajerul sau nici nu stie ca exista categorie separata, de altfel si eu am renuntat la a le aduna separat dupa ce am vazut ca sunt bagate la gramada in aceeasi masina.

      (Citează)

  4. Multi brasoveni de-ai mei, ce se cred “buricul” Ardealului (dar de fapt suntem “lingura de lemn”, cu mult in urma Clujului, Sibiului sau Targu Muresului, nu mai vorbesc de Oradea sau Timisoara) au gasit solutii de “fentare” a uneia din ideile bune a actualului primar ; cititi aici :
    “Îl știți pe PETtrică de la Brașov? Merită să-l cunoașteți.
    PETrică e un sistem automat care în schimbul ambalajelor ce necesită reciclare îți dă bilete de autobuz, prin asocierea Primăriei, salubrisului cu Regia de Transport în comun din Brașov.
    Scopul? Să impulsioneze reciclarea în rândul cetățenilor. Cum? La 10 ambalaje reciclate prin Petrică, primeai un bilet cu o călătorie. A fost lansat la Forumul Orașelor Verzi din Brașov – cel mai mare eveniment de acest gen din România, anul trecut. A fost un real succes. Erau cozi de sute de persoane care își arătau interesul de a recicla. Acum sunt 3 Petrici în oraș.
    Deci ideea era asta: în loc să arunce câte un pet la gunoi după fiecare golire, oamenii strângeau 10 și mergeau la PETrică. Primeau biletul RAT. Flota RAT Brașov este una dintre cele mai verzi din țară. Deci și mai fain, impulsionezi și folosirea transportului în comun. Toate bune și frumoase până acum, nu?
    Zilele astea Primăria a luat decizia de a crește numărul materialelor reciclate necesare eliberării unui bilet, de la 10 la 50 și s-a ultragiat lumea. Criticii se plâng că prin asta se reduce din scopul inițial, de a impulsiona reciclarea. Însă știți de ce s-a luat această decizie?
    Pentru că unii dintre brașoveni s-au gândit așa: în loc să strângem noi fiecare acasă 10 peturi – adică să fim responsabili, modele, implicați (cam ce tot zic eu la mine pe wall) ne “șmecherim”. Mergem în platformele de gunoi, unde salubristul a instalat “clopote” în care introduci separat materia de reciclat. De acolo luăm peturile. Cu sutele. Cu miile. Le ducem la Petrică. Băgăm mii de de din alea. Primim sute de bilete. Le vindem. Unii au făcut și 7500 lei din treaba asta.
    Nu asta ar fi problema capitală, că unii fac bani. Ci problema e că în loc să se încurajeze reciclarea, ne furăm căciula. Sau în acest caz, ne furăm peturile de reciclare, ca să vindem biletele RAT subvenționate din banii tuturor. Acum cu noua decizie, nu prea mai rentează să-ți încarci portbagajul (pentru că erau oameni cu mașini care făceau asta, nu chiar cei mai săraci dintre noi) cu ambajale luate de pe platformele din cartiere ale salubriștilor, pentru câteva bilete. Problem solved.
    Petrică este o idee foarte faină, ce ar trebui preluată în toată România. Pentru că reciclarea, înțelegerea încălzirii globale, acceptarea ei se face prin pași mici, dar pentru mase. Pentru toată lumea, nu doar pentru “elite”. Iar Primăria Brașov a priceput bine asta.
    Încălzirea globală ne va afecta pe toți. Pe fiecare în parte. De pe tot globul. Depinde de acțiunea fiecăruia în parte și de presiunea pe care o punem pe decidenți să ia decizii care să protejeze mediul. Eu de exemplu, am o mașină diesel cu motor mare. Am de gând să renunț în curând la ea în favoarea unei mașini cât mai puțin poluante. Acesta e un exemplu de acțiune.
    Ceea ce vă doresc și vouă. Alături de orice altă acțiune cu impact pozitiv asupra voastră și a celor din jur.
    Later Edit/Clarificare: cele 50 de pet-uri se pot duce și câte 1 sau 5 sau 10. PETrică vă dă credite, care adunate, a odată ajunse la 50, primiți biletul.”
    https://www.facebook.com/RaduHossuL/posts/pfbid0px1Z8TTiXFZmTSKwdba7so8LCfER54FXbX1aNWCBrXHsjMe5kypGnMgAtF3RLfDbl

      (Citează)

    • “Am de gând să renunț în curând la ea [n.r. masina diesel cu motor mare] în favoarea unei mașini cât mai puțin poluante.”

      Asta nu este un exemplu de actiune. Exemplu va fi atunci cand chiar vei renunta la masina si iti vei lua una mai putin poluanta. Si eventual sa duci masina actuala la REMAT, pentru ca daca o vinzi vecinului care acum nu are niciun autoturism, noxele totale vor fi la fel de mari.

        (Citează)

  5. Din punctul meu de vedere una din masurile esențiale pentru reducerea acestei probleme este ca orice producator sa fie obligat si sa recicleze ce produce si sa nu poată vinde produse nereciclabile.

      (Citează)

    • Un prim pas ar fi eliminarea ambalajelor nebiodegradabile care nu sunt necesare. De exemplu nu avem nevoie ca fructele si legumele sa fie ambalate in folii de plastic.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus