un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Toate telefoanele Samsung S23 ar putea utiliza Snapdragon 8 Gen 2, renunțând la Exynos

29 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

O veste foarte interesantă pentru viitoarele flagship-uri Samsung a sosit ieri: Telefoanele Galaxy S23 ar putea utiliza chipseturi Qualcomm Snapdragon inclusiv în Europa, renunțându-se de tot la Exynos pe această gamă de smartphone. Accent pe “ar putea”, că nu este clar confirmată mutarea.

Mai exact, CEO-ul Qualcomm a spus investitorilor că Snapdragon este utilizat în prezent de 75% din telefoanele Samsung S (mai exact, oriunde în afara Europei) și ca “vom face mai bine de atât pe Galaxy S23 și modele viitoare”. Nu este o confirmare clară a exclusivității Snapdragon, dar se potrivește cu alte zvonuri. Seria S23 ar putea utiliza Snapdragon 8 Gen 2.

De ce ar da însă Samsung mai mulți bani la Qualcomm în loc să pună propriile Exynos de top în flagship-uri? Ei bine, cele două companii și-au extins parteneriatul până în 2030 și poate că acesta vine cu prețuri renegociate, care poate înseamnă că Samsung nu mai pierde la fel de mulți bani cumpărând chipseturi de la Qualcomm în loc să le pună pe cele proprii în telefoane.

Alte zvonuri spun și că modemul 5G din viitorul Exynos 2300 nu este foarte performant, iar Samsung a decis să folosească modemuri Snapdragon în viitor. Asta ar putea însemna că doar modemul 5G va fi Qualcomm, alături de un chipset Exynos 2300, dacă o fi posibil așa ceva. Până când nu se va lansa seria S23, nu vom ști clar.

Vestea sunt sigur că va bucura mulți oameni care aveau impresia că Snapdragon sunt mai bune. Mie nu mi-a păsat niciodată. Exynos este similar ca performanță cu Snapdragon. Poate că Snapdragon obținea câteva procente în plus în anumite benchmark-uri, dar în practică toate aplicațiile și jocurile au funcționat excelent pe Exynos. În plus, Snapdragon se încingea la fel de tare.

Recent am văzut însă o comparație foto între același telefon Samsung S22 Ultra cu Exynos și cu Snapdragon și varianta cu Snapdragon obține fotografii mai bune. Are alt modul de procesare a imaginii în interior, așa că atunci când software-ul Samsung îi spune “acum bagă un sharpening” (sau oricare altă transformare din sutele posibile), DSP-ul din Snapdragon făcea o procesare mai bună decât cel din Exynos.

Dacă situația se păstrează la fel și pentru generații viitoare, atunci un model Snapdragon va fi avantajat pe partea de procesare foto. Pentru mine a fost cu siguranță prima oară când am regretat că nu am Snapdragon în interiorul telefonului, fotografierea fiind importantă.

sursa: GSMarena.

    12 comentarii

  1. Știrea asta apare în fiecare an. Așa am auzit și la S21, și la S22. Poate zânițele de la Samsung aud dorințele europenilor și le ascultă, poate nu. Nu merită un articol întreg pentru un zvon.

      (Citează)

  2. E deja amuzant cum o tii una si buna ca nu e nicio diferenta intre cele doua procesoare. Desi exista o gramada de marturii de la oameni peste tot.

    Inclusiv eu, am avut Samsung cu Exynos, am Samsung cu Snapdragon. Diferenta intre cele doua este uriasa si perfect vizibila, in special la baterie.

    Dar na, nu ai vazut tu, nu exista. Daca vrei totusi credibilitate la orice scrii, ar fi ideal sa nu mai ai pareri atat de sigure.

    Ca totusi, era un clip inclusiv de la Samsung care recunoasteau ca nu sunt la fel de performante.

      (Citează)

    • urmeaza celebrul “nu-mi pasa”

        (Citează)

    • Red:
      E deja amuzant cum o tii una si buna ca nu e nicio diferenta intre cele doua procesoare. Desi exista o gramada de marturii de la oameni peste tot.

      Inclusiv eu, am avut Samsung cu Exynos, am Samsung cu Snapdragon. Diferenta intre cele doua este uriasa si perfect vizibila, in special la baterie.

      Dar na, nu ai vazut tu, nu exista. Daca vrei totusi credibilitate la orice scrii, ar fi ideal sa nu mai ai pareri atat de sigure.

      Ca totusi, era un clip inclusiv de la Samsung care recunoasteau ca nu sunt la fel de performante.

      Exact, adica sunt atat de bune procesoarele proprii incat le folosesc doar pentru 25% din piata.

      De ce ar mai plati samsung pe Qualcomm daca sunt atat de bune Exynosurile?

        (Citează)

  3. Samsung a fost și este o țeapă — vorbind de telefoanele pe care ei le numesc “premium”. Au văzut cât de proaste au fost Exynos și tot nu au renunțat, este singura companie (cu modele de top) care vinde un telefon cu 2 procesoare diferite și cu performanțe diferite.

    Exynos = SCAMsung

      (Citează)

  4. Saaaau poate au auzit in fine ca Exynos sunt mizerabile si nu le vrea nimeni, ba chiar mai rau, au vazut asta in vanzarile in picaj de le-au ramas milioanele acelea de stifturi pe stoc.

      (Citează)

  5. Era cazul, europenii mereu au luat teapa cu exynos, plătim la fel SUA mai mult și avem un procesor inferior

      (Citează)

  6. Unul din motivele principale pentru care nu mi-am luat niciodată Samsung : că europenii erau cetățeni de mana a doua și primeau exynos.

      (Citează)

  7. Mi se pare incredibil sa vinzi un produs diferit intre piețe, și incredibil cum toți urlau ca e la fel.
    De aia cumperi iPhone.

      (Citează)

  8. Nu

    SirNeo:
    Sau Xiaomi, ca are Snapdragon si e si mai ieftin :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus